He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Utoljára a Gyurcsány-kormány húzott be ekkorát az orvosi kamarának, de ők se ilyen gyorsan

2023.03.01. 06:08 guma

Dr. Svéd Tamás, dr. Kincses Gyula és dr. Álmos Péter Zoltán a Magyar Orvosi Kamara országos elnökségének sajtótájékoztatóján 2023.02.27-én – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex 

Kedd délután, sürgősségi eljárásban el is fogadta a parlament fideszes többsége azt a hétfőn benyújtott indítványt, ami jelentősen csorbítja a Magyar Orvosi Kamara befolyását, elsősorban azzal, hogy eltörli a kötelező kamarai tagságot az orvosok között. Ez azt jelenti, hogy míg eddig csak azok dolgozhattak akár háziorvosként, akár kórházi orvosként Magyarországon, akik beléptek a kamarába is, ezután ez nem lesz elengedhetetlen, ráadásul a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jelenlegi tagjainak is nyilatkozniuk kell arról, hogy tagok akarnak maradni. Ha ezt 30 napon belül nem teszik meg, automatikusan megszűnik a tagságuk.

A továbbképzések minősítésében és véleményezésében a jövőben az egészségügyért és a felsőoktatásért felelős miniszter által kijelölt szerv jár el, a MOK pedig csak a tagjai felett formálhat véleményt a vezetői kinevezésekről. Az etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezik át, ahogy az új etikai kódexet is ez a szervezet alkotja meg, és az egészségügyért felelős miniszter hagyja jóvá. A kamarának a jövőben csak véleményezési joga lesz az etikai kódex felett. A kötelező kamarai tagságot utoljára a Gyurcsány-kormány idején szüntették meg, akkor épp a Fidesz követelte a visszaállítását, amit 2010-ben meg is tett.

A MOK eddig éppen a kötelező tagság miatt volt Magyarország egyik legerősebb szakmai érdekképviseleti szervezete, hiszen minden orvos a tagja volt, voltak helyi és megyei testületei, az országos küldöttgyűlés pedig az egész magyar orvostársadalmat érintő ügyeket vitatta meg, és hozott ezekben döntéseket.

Ezt a befolyást felhasználva az utóbbi években a kamara többször is engedményekre tudta kényszeríteni a kormányt – ők harcolták ki például a hálapénz megszüntetéséért cserébe a jelentős orvosbéremelést is – emellett olyan ügyekben is tárgyalóasztalhoz ültették a döntéshozókat, amikben azok nem igazán akartak volna vitázni. Márpedig ha valami kiderült az utóbbi 13 évben erről a kormányról, az pont az, hogy nem szeretik, ha rajtuk kívül bárki másnak érdemi befolyása van egy döntésre.

Az ügyeleti rendszer átalakítása

A MOK és a kormány mostani csörtéje a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakításával kezdődött. A kormány javaslata szerint megyénként megindult az átállás az új rendszerre, amiben a korábbinál jóval kevesebb ügyeleti ponton, de jobban szervezve adnának ügyeletet, és az egészet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítaná. Ehhez a háziorvosoknak szerződést kellene kötnie az OMSZ-szel. Ugyan az új rendszerrel kapcsolatban több kifogás is felmerült, azt a szakma is elismerte, hogy a kevesebb ügyeleti ponton az eddig általában megszokott díjaknál jóval többet, óránként bruttó 9-11 ezer forintot is fizetnének az orvosoknak.

Ezekről a kérdésekről tavaly tárgyaltak is, december 22-én például a magyar közéletben szokatlan módon Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára élő Facebook-videóban egyeztetett a kamara vezetésével.

Mindezek után elsőre igencsak meglepő volt, hogy a kamara február 4-i döntésében arra kérte tagjait, hogy a kórházakban dolgozó orvosok helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunka felmondását, a háziorvosok pedig ne írják alá ügyeleti szerződéseiket az OMSZ-szel addig, amíg a kormány nem kezd velük valódi párbeszédet az egészségügy hosszú távú átalakításáról. Azt ők is elismerik, hogy most nem a pénzzel van bajuk, sőt akár az új ügyeleti rendszert is el tudnánk fogadni. A gond az, hogy a kormány nem partnerként tekint rájuk, nem vonja be őket az egészségügy átalakításába, a minisztérium csak eldönt valamit, az orvosoktól pedig azt várja, hogy vakon végrehajtsák a parancsot.

Az egészségügyi államtitkár méltatlannak, valamint a betegek és a kormány elleni támadásnak nevezte a MOK döntését, és elkezdett arról beszélni, hogy bizonyos orvosok az államtitkároknál is többet keresnek. Aztán a kormány is megijedhetett a MOK erejétől – ami az egy-egy szakma munkavállalóinak 10-20 százalékát tagjaik között tudó szakszervezetekkel szemben adott esetben a teljes orvostársadalmat meg tudja mozdítani. Pintér Sándor ezért tárgyalni hívta a kamara vezetését, és azt kérte, mondják meg, szerintük mennyi pénzbe kerülnének az általuk javasolt változtatások.

Akárhogy is, a MOK tiltakozó akciója hatékonynak bizonyult. Győr környékén a felszólításuknak eleget téve például senki nem írta alá az ügyeleti szerződését. Közben egyre jobban szorított a határidő, hogy februárban át tudjanak állni az új rendszerre. A mentőszolgálat azzal igyekezett menteni a helyzetet, hogy a háziorvosok helyett rezidenseket, szakorvosokat vagy képzett mentőtiszteket kapcsoltak be az ügyeletbe.

Szombaton aztán akcióba lendült a kormány. Először Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vádolta meg a MOK-ot, hogy etikai eljárással fenyegetik azokat az orvosokat, akik alá akarják írni az ügyeleti szerződésüket, és felszólította a kamara elnökét, hogy kérjen bocsánatot.

A kamara vezetése válaszában jelezte, hogy minden orvos önkéntesen vesz részt a tiltakozó akcióban, és egyetlen háziorvos ellen sem indítottak és nem is indítanak eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződését. Emellett támogatják az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait és egy fejlett, betegközpontú, biztonságos egészségügy építésében érdekeltek, etikai panaszt pedig egyetlen megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben tett a MOK vezetése, de nem azért, mert alá akarta írni az ügyeleti szerződését, hanem mert éppen ő volt az, aki „fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására”.

A MOK vezetése hétfőn sajtótájékoztatón közölte, a kormány hazugságok alapján indított ellenük durva támadást, ezért hitelrontásért feljelentik a Belügyminisztériumot, tagjaikat pedig arra kérték, hogy a fideszes törvénymódosítás ellenére se adják fel kamarai tagságukat.

Legutóbb Gyurcsány

A kormány tehát arra számít, hogy a kötelező tagság eltörlésével elég orvos fogja otthagyni a kamarát ahhoz, hogy a MOK befolyása gyengüljön, és a kamarán kívüli orvosok majd szívesebben írják alá az ügyeleti szerződéseiket. Kétségtelen, hogy ha tényleg tömegével vannak orvosok ma Magyarországon, akik csak a kötelező kamarai tagság miatt félnek szembemenni a MOK-kal, és annak eltörlésével szívesen aláírják majd az ügyeleti szerződéseiket, akkor ezzel kiüresedik a kamara tiltakozó akciója. Hogy hány ilyen orvos lesz, az viszont csak a következő hónapban derül ki.

Annyi biztos, hogy az utóbbi 15 évben a Fidesz és szavazóbázisa inkább a MOK jogainak szélesítése mellett állt ki, hiszen éppen a Fidesz ellenezte leginkább, amikor a Gyurcsány-kormány a 2007-ben hatályba lépő új kamarai törvénnyel megszüntette a kötelező kamarai tagságot, azaz

hajszálpontosan azt csinálta, amit most a Fidesz.

Igaz, némi különbség azért van Gyurcsányék és a Fidesz mostani javaslata között. Gyurcsányéké például több mint 5 hét alatt ment át a parlamenten érdemi vitákkal és elfogadott módosítókkal, a Fideszé két nap alatt, érdemi viták és elfogadott érdemi módosítók nélkül.

A fideszesek akkor felszólalásaikban egytől egyig a kamarák mellett álltak ki, Heintz Tamás orvos-képviselő például ezt mondta:

„A szakmai kamarák leépítésével tehát nem elsősorban az orvosok, gyógyszerészek jogait csorbítjuk, hanem a betegek valódi érdekképviseletét,

mert megismétlem, orvos és beteg között elsősorban a szolgálat valósul meg az ellátás során, melyet a nagy többség hivatástudattal végez. Az orvosoktól éppen akkor kell majd védeni a beteget, ha szolgáltat, és szolgáltatás valósul meg. De ha ez lenne a cél, nem kellene elbánni a kamarákkal.”

A KDNP-s Lanczendorfer Erzsébet szintén fején találta a szöget:

„A hivatásrendi köztestületek mindig bátran emelték fel szavukat az egészségügyi kormányzat rombolása ellen, ez nem volt ritka. És nem is merünk rágondolni: csak nem ezért kell bűnhődniük?”

A fideszes Spiák Ibolya szerint pedig:

„A kötelező tagság eltörlése nem más, mint nyílt politikai támadás, bosszú azok ellen a hivatásrendi köztestületek ellen, amelyek okos és helytálló szakmai érvekkel fel merték emelni szavukat az egészségügyi kormányzat rombolása ellen – mert rombolás ez a javából. Ez a törvénymódosítás-tervezet pontosan beleillik azon szándékok sorába, mellyel a 2006 tavaszán ismételten hatalomra jutott szabad demokrata mentalitás a betegek érdekeinek álcája mögé bújva szűk érdekeknek szolgáltatja ki a magyar egészségügyet.”

Nem véletlen, hogy rengeteg orvos lépett be akkoriban a Fideszbe, a fenti három felszólaló is orvos végzettségű szakember volt. A párt meg is hálálta a támogatásukat, 2010-ben hatalomra kerülve az Orbán-kormány állította vissza a kötelező kamarai tagságot 2011-ben. Ez az, amit most, 12 évvel később ők maguk vesznek el.

A kamara vezetése idén február 27-én Gulyás Gergelynek küldött levelében ezt írta:

„Az orvosok köztestületét üldözték korábban a kommunisták, legutóbb pedig a Gyurcsány-kormány”.

https://telex.hu/belfold/2023/02/28/magyar-orvosi-kamara-kotelezo-kamarai-tagsag-fidesz

 

67 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9018060890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2023.03.02. 05:30:56

habakuk000

ez a szégyen!
már senki nem emlékszik hogyan és miként harcoltak a MOK megmentéséért?

habakuk000 2023.03.03. 14:14:14

@guma: egy hét múlva putyint fogja szidni az összes hatökör, mondván, hogy gyurcsány fondorlatos módon behálózta szegény vezírüket a csapdájába.

habakuk000 2023.03.04. 11:25:06

@gazoló: megnéztem most, de nemigen hat meg, sajnálom rá az időt.
Sokkal jobban is tudok szórakozni, minthogy söpredékre fordítsam az időmet.
kepkuldes.com/images/ed3352cda35d2983bd166c8bd29cad44.jpg

gazoló 2023.03.04. 11:34:31

@habakuk000: DDD

kurvaország

tudok én is jobban szórakozni,de mindig ilyeneken kell sírni :-(

......
metszés,lemosó megvolt?

gazoló 2023.03.04. 11:45:42

@habakuk000:

igazad van tesso

nyílnak a hóvirágok,piroslóhunyorok a kemencevölgyben,a héricsek a somvirágok,farkasboroszlánok a szentmihályhegyen,a hunyorok és a tőzikék salzkammerguton..a többi mellékes :-)

ottbaxamegmagát ez az ország!

guma 2023.03.04. 12:23:57

@gazoló:

@habakuk000:

sőt, 50 éves már ez is, de nem kár rá időt pazarolni...

VALAKI MONDJA MEG - Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról 1973

www.youtube.com/watch?v=emQUKzGm50o

guma 2023.03.04. 12:30:59

lemaradt, hiszen ők is 50 évesek:

Pink Floyd - Money (Official Music Video)

www.youtube.com/watch?v=-0kcet4aPpQ

gazoló 2023.03.04. 15:03:57

@guma:

érdeskocsmárosné

pulzusomratapintottál!
minkettő 'bestof.

hónunk alatt a szivárványoslemezzel hetvennégyben! :-)

gazoló 2023.03.04. 15:58:05

@guma:

úgy izgulok tagaküszöbmajom mit szól ehhez?

talán nem is élt még akkor a kicsikém :-)

gazoló 2023.03.04. 16:01:04

@guma:

a Waters-Gilmour konfliktust vetted?

taga20 2023.03.04. 16:14:02

@gazoló: akkor már toltam a csattogós lepkét, és közben kraftwerket hallgattam:)))

www.youtube.com/watch?v=ZtWTUt2RZh0&list=RDZtWTUt2RZh0&start_radio=1&rv=ZtWTUt2RZh0

habakuk000 2023.03.04. 16:15:05

@gazoló: A nép hülye, a kormány szélhámos, az ellenzék nulla, nem nagyon látom már értelmét foglalkozni magyar politikával.

Még tudunk enni saját zellert és almát, de már növekednek a saláták és fokhagymák is.
kepkuldes.com/images/c3af193c46f79c485b045f4adb17c2ef.jpg

taga20 2023.03.04. 16:34:54

@habakuk000: igazad van, akkor inkább zabáljunk!
azt nem veheti el senki, amit már megettünk:))

ja és!:

uploads.disquscdn.com/images/86765645b2d6638238d72c71b2b322185a32e10bac70f380aabff69178a75edd.jpg

gazoló 2023.03.04. 17:09:18

@taga20: DDD

remélem is,hogy nem kordagyurin élvezve tologatttad s lepkét akkoriban,dianáscukrot majszolva ))

taga20 2023.03.04. 17:14:12

@gazoló: pedig egy jókis kárelgottért mit adtam volna:)))

www.youtube.com/watch?v=bwJp_Xh8lP0

gazoló 2023.03.04. 17:17:43

@habakuk000:

"A nép hülye, a kormány szélhámos, az ellenzék nulla, nem nagyon látom már értelmét foglalkozni magyar politikával."

pontos helyzetértékelés,akár én is mondhattam volna.
...
szeretem a zenéidet,de a Jethro Tull sem lesz kutya ápr 7.-én a kong.központban)

...na meg ez az édes kis 'lyány..
tiszta anyja))

youtu.be/wrEakeANkWE

gazoló 2023.03.04. 17:19:30

@habakuk000:

hejj..az a sok zeller,hová vezet? :-)

gazoló 2023.03.04. 17:21:36

@taga20:

ne tagadd,szüleiddel erre csápoltál a prágai rockfesztiválon ))

guma 2023.03.04. 17:39:28

@gazoló:

hova? hova? hát ágyikóba...
:DDD

taga20 2023.03.04. 17:49:22

@gazoló: én abbás voltam, a szüleim boniemesek:)

azé az amandalirt mindenki szerette:)))

www.youtube.com/watch?v=wXoWV2DXKYI

taga20 2023.03.04. 20:11:45

@gazoló: ja és jut eszembe nigger tezsvérem, zenét szoktál néha?

nesze egy jó!:

www.youtube.com/watch?v=IMdClYRY-iU

gazoló 2023.03.04. 23:54:39

@guma: :-)

youtu.be/xPwSgF-AbFU

jó éjt,mindenki ágyikóba!

gazoló 2023.03.04. 23:57:31

@taga20:

azért megnéztem volna a csajszinak mi van a lába között)

taga20 2023.03.05. 01:26:52

@gazoló: az a baj, hogy csak a baj van veled börzsönyi nigger!:)))

u.i.: amikor fiatal voltam, akkor ilyenkor kemencén gyültünk:)))

u.i..: régen minden jobb volt! ( a faszt volt jobb:)))

habakuk000 2023.03.05. 06:56:04

@gazoló: Őket is kedvelem.
Guns and Roses is lesz, de emlékszem valamikor 15-x évvel ezelőtt vittem a gyerekeket Nova Rockra, és már akkor is nevetségesen öreg volt, voltak bajok a hangokkal is.
Andeson 30 évvel ezelőtt is úgy nézett ki, mint egy vén hajléktalan, náluk talán nem lesz nagy sokk a szembenézés az idővel. :)

www.youtube.com/watch?v=OorZcOzNcgE

gazoló 2023.03.05. 07:42:20

@taga20: jóreggelt

"az a baj, hogy csak a baj van veled börzsönyi nigger!:)))"

veled meg az tesso,hogy "sokat voltál vidéken" és nem...)

taga20 2023.03.05. 07:52:42

@gazoló: "veled meg az tesso,hogy "sokat voltál vidéken" és nem...) "

ez igaz, de felköltöztem érdre, és azóta egyre patentabb vagyok:)))

a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fmedia.giphy.com%2Fmedia%2FVg0JstydL8HCg%2Fgiphy.gif&key=oox2P4wqu-eHEoCaxViCdw&w=800&h=200

u.i.: jut eszembe, zene voltmáma?:)))

www.youtube.com/watch?v=roquRUKuDB4&list=RDj1wgaFJ0750&index=6

gazoló 2023.03.05. 07:56:06

@habakuk000:

nem zavar Anderson kora sem kopaszsága!
sokkal jobban zavar az itthoni csontignyaló sok elvtelen,"véngetzi rockmatuzsálem!
....
youtu.be/hAt1b21S97k

taga20 2023.03.05. 08:04:14

@gazoló: ennyire nem jó ez a valami, hogy kéccer is berakd!:))

zenét szoktál vidéki? nesze egy jó!:

www.youtube.com/watch?v=ro33Cm9sR4E

gazoló 2023.03.05. 08:11:04

@taga20: DDD

te tényleg kétszer látod?
feljelentelek atomügynökségnél,"hajnalirészegség miatt))
legalább az előtte lévő balfasz reklámpropagandát is fejedbeverték göbbelsék! (

taga20 2023.03.05. 08:16:57

@gazoló: "feljelentelek atomügynökségnél,"hajnalirészegség miatt))"

bakker, ez tényleg a 10millió házmester országa!:)

jaés! zenéd van, me nekem elfogyott a piám?:)))

www.youtube.com/watch?v=1q_qrobPmKE

habakuk000 2023.03.05. 08:51:16

@taga20: inkább 9 az a tíz.

@gazoló: Lehet, hogy én is bekerülök az atomügynökség listájába, mert fekete ribizlis-sárgabarackos zabkását reggeliztem még saját gyümölcsből.

kepkuldes.com/images/45917b9aba30882eff54b6f6fbb57f3c.jpg

Lassan kifogynak a fagyasztott cuccok, a cukkinilevesek már régen elfogytak, szilvák is, paradicsom sem sok van már, idén meg kell növelni a cukkinilevesek mennyiségét, tavaly még azt hittem, három évig is fogjuk enni.

Ma elvetem a paradicsomokat.

taga20 2023.03.05. 09:19:37

@habakuk000: ez mi? remélem nem ezt esziktek!:)))

ha el akarod venni az étvágyunkat, akkor csak rakjál be még több ilyen fotót!:)))

gazoló 2023.03.05. 09:39:00

@habakuk000: DDD

drága habám..ez tényleg nagyon foshul néz ki..de falnám ))

a parikat én is ma szeretném elvetni)

gazoló 2023.03.05. 09:41:32

@taga20:

"nem ezt esziktek!:))"
esztikének olvastam..nem kellene ennyit innom))

gazoló 2023.03.05. 09:43:32

@habakuk000:

"Lehet, hogy én is bekerülök az atomügynökség listájába, mert fekete ribizlis-sárgabarackos zabkását reggeliztem még saját gyümölcsből."

bőven belefér a nyugatos,vegángetzi életmódba..ment a feljelentésh))

gazoló 2023.03.05. 09:45:19

@gazoló:
az is hol van ott északon?..még mindig nem küldte el a "slovakei szeretlek matricámat))

gazoló 2023.03.05. 09:46:23

Pink Floyd érintettség okán Jeget várják a bejáratnál))

habakuk000 2023.03.05. 09:56:55

@taga20: Berakhatom a brokkoli-krémlevest is, az sem sokkal néz ki jobban fényképen, de finom. :)

habakuk000 2023.03.05. 10:13:50

@gazoló: Taga finnyás, egyébként is majomparádé, ő nem tudja értékelni, de ez saját must, még ebből is van néhány üveg lefagyasztva:

kepkuldes.com/images/4d425f23558ea635eee9357fd3fae79a.jpg

Tavasz elején, tél végén nagyon sok tavalyi kerti cuccot eszünk. ( Igaz kereszténymagyarosan böjtölünk most, hogy jobban belegondoltam.) :)

taga20 2023.03.05. 10:15:53

@habakuk000: dzsézuszkrájsz!

ne fokozd haver, me mingyá előveszem az abált szalonnámat és beleharapok:)))

www.youtube.com/watch?v=CBcccLeB_QM

taga20 2023.03.05. 10:18:41

@habakuk000: hallod bakker!
a kajádnál csak az asztal terítőd gázabb:)))

habakuk000 2023.03.05. 10:20:42

@taga20: Nem terítő, hanem műanyag tálca.:)
Te is szeretnél ilyen szép pipacsoat? :)

taga20 2023.03.05. 10:21:28

@gazoló: "esztikének olvastam.."

mivan küszöb? itt a tavasz, dagad a...:)))

gazoló 2023.03.05. 11:44:09

@habakuk000:

ne törődj vele..az a korosztály aki kiherélt hamburgeren,cocacólán szocializálódott..egy mc.chichentől azonnal kiveri))

guma 2023.03.05. 12:55:13

fiuk!

meg kellene lepni habakuk000 birtokát egy nem "hivatalos" vendégeskedésre :DDD

taga20 2023.03.05. 13:41:29

@guma: ja asztán úgy érezzük magunkat, mintha 80-ban megáll az idő:)))

www.youtube.com/watch?v=MV1HOssmY-g

gazoló 2023.03.05. 13:52:09

@guma: DDD

ehetnénk a cukkinit kétpofàra))

habakuk000 2023.03.05. 20:09:30

@gazoló: Nem tudom, mi a bajotok a zöldségekkel. :(

Szerintem ez se néz ki jobban fényképen, mint a zabkása, pedig ez tagának is ízlene:
konyakos, fehérboros gombás ragu maradék csirkehússal, kertből szedett kakukkfűvel.
kepkuldes.com/images/817a8c8dce3673ae3b2abaf9b73591e4.jpg

habakuk000 2023.03.05. 20:23:14

@guma: Bármikor alkalmas, mindig akad munka. :)

taga20 2023.03.05. 20:45:08

@habakuk000: bakker, munkafelügyelő kijön egyből belőled:)))

habakuk000 2023.03.05. 21:01:50

@taga20: Nagy a kert, én pedig lassú vagyok. :)

Még mindig van Bahmut holds.

gazoló 2023.03.07. 00:36:31

@habakuk000: DDD

ez sem semmi,ráadásul nem is vega szörnyűség!
elképzelhetetlenül sok a salátánakvaló is ilyenkor a természetben: salátaboglárka,ibolya,százszorszép,turbolya,tyúkhúr,pitypang,vadsóska és még sokan mások mind ehetőek!

taga20 2023.03.12. 21:30:47

@gazoló: küszöb, itt olvasgass!:)))

444hsz.com/

gazoló 2023.03.14. 16:15:14

@taga20: DDD

kösz tesso!
ne bacogassad habáékat vagy vegyé vissza a maligánból aranyom))

taga20 2023.03.14. 16:58:32

@gazoló: szánom-bánom bűneimet, de nem én voltam a hibás, hanem a német sörmaffia, mert túl jó árpalét gyártanak:)))

a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fmedia.giphy.com%2Fmedia%2FVg0JstydL8HCg%2Fgiphy.gif&key=oox2P4wqu-eHEoCaxViCdw&w=800&h=200

gazoló 2023.03.15. 12:26:13

@taga20: dédédé

de mindig te vagy a hibás és a genya csak másnapra meggyónod))
süti beállítások módosítása