He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A Neue Kronen Zeitung szerint Orbán Viktor paranoiás, ezért nyugdíjazzák a katonatiszteket

2023.01.31. 07:30 guma

Orbán Viktor paranoiddá vált, és a NATO attól tart, hogy olyan problémássá válhat a védelmi szövetségben, mint az EU-ban – írta a legnagyobb példányszámú, Európa-szkepticizmusáról ismert osztrák lap annak kapcsán, hogy 200 magas rangú tisztet „nyugdíjaznak” a hadseregből.

Orbán Viktor az önkéntes katonák eskütételén (MTI)

Az ellenzék számára rejtély, ami történik. A hivatalos indoklás szerint fiatalításról van szó, legalábbis ezt mondta Szalai-Bobrovnitzky Kristóf védelmi miniszter. A lap szerint azonban az intézkedés hátterében a 2015-ös menekültválság áll. A magyar honvédség soha nem volt illojális Orbánnal szemben, és a tisztek soha nem nyilatkoztak a politikáról. Ám Orbán 2015-ben a hadsereget akarta bevetni a határ őrzésére, amely Magyarországon 2007 óta külön határőrség feladata. A védelmi minisztériumban akkor első ízben mutatkozott igen finom ellenállás: „Erre a katonákat nem képezték ki, és nincs megfelelő felszerelésük sem” – hangzott el. Orbán azonban hajthatatlan volt, és úgy rendelkezett, hogy a szerb határon épülő kerítést a hadsereg építi és őrzi majd. Ezért Hende Csaba akkori miniszter 2015. szeptember végén lemondott. Az utódok feladata a honvédség megreformálása volt. A vezető tisztségekbe a minisztériumban nem katonák, hanem Orbán iránt lojális menedzserek kerültek.

Teplán István, Orbán volt tanácsadója a lapnak kifejtette:

„Orbán paranoiddá vált problémákat konstruál ott is, ahol nincsenek ilyenek”.

Emellett fél egy esetleges utódtól – ebben párhuzam figyelhető meg Putyinnal -, és ezért kapóra jön neki a viszonylagos bizonytalanság a közalkalmazotti apparátusban. „Ez jól látható már csak a védelmi minisztériumban végrehajtott személyi változtatásokból is” – mondta Teplán, hozzátéve, hogy Szalai-Bobrovnitzky hét év alatt a negyedik védelmi miniszter. Nincs megfelelő tapasztalata, viszont remek üzleti kapcsolatai vannak Oroszországban.

A lap hozzátette: ugyanez történt a külügyminisztériumban is. Szijjártó Péter miniszter eliminálta a „megbízhatatlan személyeket”. Teplán szerint

„Orbán számára semmi más nem számít, csak a feltétel nélküli lojalitás. Ez vonatkozik a hadseregre is. A most elbocsátandó tisztek alkották a hadsereg gerincét, ők rendelkeznek katonai tapasztalatokkal, a NATO-misszióknál is, és főleg ott.”

A lap úgy véli: Orbánnak nem az a célja, hogy a NATO-ban is kakukktojás legyen, ám ha valaha feszültségek alakulnak ki, olyan tiszteket akar, akik hűségesek hozzá. „Márpedig alighanem küszöbön áll a vita: a tagállamok közül Törökországon kívül egyedül Magyarország nem ratifikálta még Svédország és Finnország NATO-csatlakozását” – írta a lap.

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3218037960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása