He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

8 élelmiszer, ami kórosan magas koleszterinszinthez vezethet: oda kell figyelni rájuk

2023.01.21. 07:46 guma

Míg a magas koleszterintartalmú élelmiszerek nem feltétlenül emelik meg az LDL-koleszterin szintjét, a telített zsírsavakban gazdagokkal jobb vigyázni.

A magas koleszterinszint évente mintegy 2,6 millió halálesetért tehető felelőssé. A hosszú távon súlyos szövődményekkel járó állapot, különösen eleinte tünetmentes, így jellemzően egy rutinvizsgálat során derül rá fény. 

Egyes élelmiszerek jócskán emelhetik az értékeket, így aztán jobb velük vigyázni, különösen már diagnosztizált eltérés esetén. A telített zsírsavakban gazdag táplálékokat például érdemes mértékkel fogyasztani.

Telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek

A zsírok a szervezet fontos tápanyagai, számos kutatás foglalkozik a hatásaikkal. Igencsak leegyszerűsítve kijelenthető, hogy míg a szakemberek között egyetértés van azt illetően, hogy a mesterségesen előállított transzzsírok kerülendők, a telített zsírsavak kérdésében már megosztottak. Ugyanakkor nemzetközi ajánlások szerint a telített zsírok ideális esetben a napi kalóriabevitel 7 százaléka alatt maradnak a táplálkozásban. A vizsgálatok szerint ezek a szobahőmérsékleten szilárd zsírok emelik az alacsony sűrűségű lipoprotein, vagyis a köznyelvben "rossz koleszterinnek" nevezett LDL-koleszterin szintjét a vérben. Ez pedig idővel szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, növeli a szívroham és a stroke kockázatát is. Normális esetben az összkoleszterinszint 5,2 mmol/l alatt van, az LDL szintje 3 mmol/l alatt marad. Azoknak, akik magas koleszterinszinttel küzdenek, a következő élelmiszerekkel érdemes vigyázniuk.

A bő olajban sült ételek, rántott húsok, sültkrumpli telítettzsírsav-tartalma magas, ráadásul gyorsan felszívódó szénhidrátokba is bővelkednek, így a koleszterinszinten túl emelhetik a gyulladásos markerek és az inzulin szintjét is.

folytatás: https://femina.hu/egeszseg/telitett-zsirsavakban-gazdag-elelmiszerek/?token=2253af004928b36c09c85337037dee4a

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2718024144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása