He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Öt elfeledett zenekar, amely a hatvanas-hetvenes években sikerlistás volt

2023.01.14. 15:45 guma70

Kíváncsi vagy, hogy az Omega, Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és az LGT mellett még milyen zenekarok forogtak a toplistákon? Visszatekintő sorozatunkban most öt, a maguk korában sikerlistás zenekart idézünk fel.

Atlantis

A magyar beatzenekar dalai évről évre felkerültek a sikerlistákra. Legendás gitárosa, Radics Béla a Tűzkerék és a Sakk-matt formációban is részt vett. A korban meglehetősen jól működő zenekar sok kislemezt adott ki, tévében, táncdalfesztiválokon szerepelt, feltűnt két korabeli filmben is.

Az együttes a tsz-nél (termelőszövetkezet) anyagbeszerzőként dolgoznó Neményi Béla visszavonulását követően megszűnt, pedig a kor egyik legkedveltebb formációja volt. A hallgató számára olyan dalok lehetnek ismerősek tőlük, mint a Mondj mindent el nekem, a Nem vagy te nagyúri dáma vagy a „Haj, Aladdin pajtás, most használt a lámpás” kezdetű Aladin.

Echo

Szintén a hatvanas évek második felének ismert beatzenekara az Echo. Az együttes ugyancsak fellépett táncdalfesztiválokon is kísérőzenekarként, többek között Harangozó Teri, Fehér Erika, Magay Klementina és Rátonyi Hajnal mellett.

Énekese, Varannai István az Ifjúsági Magazinban Szörényi Levente és Kóbor János után elnyerte a harmadik legjobb férfi énekes címet. A beatkorszak elmúltával viszont több zenekari tag is az NSZK-ban, a Német Szövetségi Köztársaságban maradt, így az Echo megszűnt. Sokáig fennmaradt viszont tőlük a Gondolsz-e majd rám című szomorú-szerelmes daluk, de az Egy cserép kaktusz, a Fogtam egy törököt vagy a Mehemed is a sikerlistákon csillogott.

Dogs

A Dogs formációt Komár László és Maka Béla alapította a Scampolo felbomlását követően. A Liversing egyik legnagyobb riválisaként is ismert formáció mégis csupán három évig működött. Miután a Demjén testvérek átigazoltak a Liversingbe, voltak még különböző próbálkozásaik (együttműködés a GeminivelPresser GáborTörök Ádám is megfordult benne), végül 1968-ban megszűnt.

Olyan dalok fűződnek a nevükhöz, mint a Hová siet az élet vagy a szerelemről szóló Sötét alagút.

Bajtala

Az 1964-től ’72-ig működő, jazzes, soulos zenét játszó trió Bajtala János vezetésével tört be a köztudatba, és vált az egyetemista-főiskolás közönség egyik kedvencévé. Számos olyan sikeres daluk lett, mint az Elégia egy barátom haláláraMinden éjjel, minden napNe menj elKisegér.

Legismertebb fennmaradt slágerük a Cigánylány, de szintén közkedvelt volt a „továbblépős” Sohse bánd és az Egyszer él az ember. Fotókat itt találni a méltán kedvelt zenekarról.

Kex

Nem maradhat ki a sorból a József Attila Tiszta szívvel című versének feldolgozásának köszönhetően talán többeknek is ismerős Kex, amelynek pályafutása 1968-tól ’72-ig tartott, a közönség imádta őket.

A zenekar frontembere, Baksa-Soós János igazi troll volt, aki sokkal inkább előadta a számokat, mint elénekelte, ezzel teremtette meg koncertjeik atmoszféráját. Nevéhez számos nagyon vicces geg is fűződik (ilyen például a keksz- és ostyagyár igazgatójához intézett levél), ezekről itt olvashat bővebben.

Kex-szerzemény például a később Hobo által is feldolgozott Zöld-sárga című dal, ezenkívül a Csillagok, ne ragyogjatok és a Piros madár mellett az Elszállt egy hajó a szélben is a közönség kedvence volt.

A cikkhez felhasznált információk a popkulturalis.hu oldalon találhatók.

https://index.hu/kultur/popkult/2023/01/11/atlantis-echo-dogs-bajtala-kex-zene-egyuttes/?token=6181327ab19b680844f9595f19536788

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7818026120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2023.01.14. 19:32:37

a múlt évezredben én is fiatal voltam, de nem hiányzik.

azé néha:)))

www.youtube.com/watch?v=SSefFtBUS9I

taga20 2023.01.14. 22:26:08

ja és zene, abból a korból, amikor még fiatalok voltunk!:)))

www.youtube.com/watch?v=OJKe2j9Wjh4
süti beállítások módosítása