He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tényleg jó a mellrák ellen? Kiderült, hogy több előnye, vagy inkább hátránya van a vörösbor fogyasztásának

2022.11.05. 04:27 guma70

Manapság gyakran hangoztatjuk, hogy a vörösbor egészséges, és ez az állítás különösen népszerű a borkedvelők körében. De vajon tényleg így van?

A bor az ókortól egészen a 20. század elejéig a gyógyászat része volt, ám szerepe folyamatosan változott. Előnyös élettani hatásai a század második felében, a mediterrán étrend előnyeinek tanulmányozása során kerültek a tudományos érdeklődés fókuszába.

Ezek után számos vizsgálatban elemezték a bor lehetséges kedvező hatásait. A szaporodó bizonyítékok eredményeként az Egészségügyi Világszervezet – WHO – 2003-ban kiadott állásfoglalása is elismeri a mértékletes alkoholfogyasztás koszorúér-megbetegedés megelőzésében betöltött szerepét.

Senkit nem biztatnánk az alkohol fogyasztására, de ha már legurítasz időnként egy-egy pohárral, akkor érdemes arra voksolnod, amelyiknek néhány fontos előnye is van. 

A vörösbor 7 meglepő előnye

Ha egészséges választásról van szó, általában nem az alkohol jut eszünkbe először. Mértékkel azonban a vörösbort számos olyan előnnyel hozták összefüggésbe, amelyek okosan kiegészíthetik az étrendet, az emésztés elősegítésétől és a fogyástól kezdve egészen bizonyos betegségek elkerüléséig.

„A bor színét legtöbbször a készítéshez használt szőlő színe határozza meg”

– emelte ki Bonnie Taub-Dix, a BetterThanDieting.com alapítója.

A vörösbornál a szőlőt összetörik és kádakban tárolják, hogy héjával erjedjenek a szemek, míg a fehérbort a szőlőhéj nélkül erjesztik. Mivel a szőlőhéjban sok hasznos vegyület található, a vörösbor tápanyagtartalma valamivel magasabb.

Bár minden bor antioxidánsokat tartalmaz – természetes vegyületeket, amelyek segítenek megvédeni sejtjeinket a károsodástól –, a vörösborban van a legtöbb belőlük. Az egészségügyi előnyök többsége a rezveratrol néven ismert antioxidánshoz kapcsolódik, amely a szőlő és más bogyók héjában található.

A vörösbor egészséges, de csak egy határigRehulian Yevhen / Getty Images Hungary

Oké, hogy egészséges, de mennyit lehet inni belőle?

A kutatások a vörösborban található antioxidánsokat meglepően sok egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe.

A Betegség-ellenőrzési és -Megelőzési Központ szerint a felnőtt nőknek nem szabad egy pohárnál többet fogyasztaniuk, a férfiaknak pedig legfeljebb ennek duplája a határ.

A szakember megjegyzi, hogy néhány embernek egyáltalán nem lenne szabad alkoholt inni, beleértve:

  • Bárkit, aki 21 évnél fiatalabb.
  • Nőket, akik terhesek vagy akár csak azok lehetnek.
  • Azok, akik bizonyos betegségekben szenvednek, vagy olyan gyógyszereket szednek, amelyek kölcsönhatásba lépnek az alkohollal.
  • Gyógyuló alkoholisták.

Egy-egy pohár vörösbor a következő előnyöket kínálhatja

1. Összefügg a fogyással

Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a vörösborban lévő rezveratrol segíthet a kilók leadásában.

Egy 2015 vizsgálat megállapította, hogy a vegyület segít a szervezetben elraktározott „fehér zsír” egy jobb fajta zsírrá alakításában, ami könnyebben ég el.

Ily módon a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a rezveratrol hozzájárul az elhízás és az anyagcserezavarok elleni küzdelemhez.

2. Alacsonyabb vérnyomást hozhat magával

Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy napi két pohár vörösbor elfogyasztása valamivel alacsonyabb vérnyomást jelent. Két pohár alkoholmentes vörösbor azonban jelentősen, átlagosan hat ponttal csökkentette azt – ami a szívbetegségek 14%-kal, a stroke és a stroke kockázatának 20%-os csökkenésével jár együtt.

Sőt a vörösborban található antioxidánsok alacsonyabb szisztolés és diasztolés vérnyomást okozhatnak.

3. Mi a helyzet a demenciával?

Ha túl sok bort iszol, akkor elkezdhetsz elfelejteni dolgokat. Ám mértékkel a vörösbor hosszú távon javítja a memóriát.

A Loyola Egyetem Orvosi Központjának kutatói által végzett 143 tanulmány 2011. augusztusi áttekintése megállapította, hogy a rendszeres, mérsékelt vörösborfogyasztóknál lényegesen kisebb az esély a demencia kialakulására.

Míg a kutatók összefüggést találtak a borfogyasztás és a demencia csökkent kockázata között, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vörösbor megakadályozza a kognitív betegségek kialakulását.

Naponta ennyi vörösbor még nem árt meg  eleonora galli / Getty Images Hungary

4. Vörösbor a szív egészségéért

A mérsékelt fogyasztása a szívbetegség csökkenéséhez kapcsolódhat, mivel a rezveratrol megváltoztatja a bél mikrobiomját.

Ne feledd azonban, hogy ettől még nem érdemes rászoknod, az alkohollal kapcsolatos lehetséges kockázatok között ott van a szélütés, az alkoholizmus és a balesetek.

5. Jót tesz a bélrendszernek

polifenolok, mint a rezveratrol, elősegíthetik az emésztést, mivel táplálják a bélben lévő jó baktériumokat. Egy spanyolországi tanulmány, amelyet 2012-ben tettek közzé a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban, megállapította, hogy a vörösbor mérsékelt fogyasztásának prebiotikus előnyei vannak.

6. Összefügghet a mellrák elleni védekezéssel

A vörösborban használt szőlő aromatáz inhibitorokat (AI-kat) tartalmaz, amelyek csökkentik az ösztrogénszintet és növelik a tesztoszteronszintet a menopauza felé közeledő nőknél.

Míg az alkohol általában növeli az ösztrogénszintet, ami serkenti a rákos sejtek növekedését, a Journal megállapította, hogy egy pohár vörösbor ellentétes hatást válthat ki. Ez nem jelent teljesen megelőző hatást, gyógymódot pedig végképp nem, inkább csak egy újabb érv arra, hogy ha már mindenképpen iszol időnként, akkor inkább a vörösborra voksolj, mint valami másra. 

7. A termékenység is javul tőle egy kicsit

Míg a terhesség alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, egyes kutatások azt sugallják, hogy a vörösbor növelheti a nők teherbe esési esélyeit.

Az egyik vizsgálatban megfigyelték, hogy a nagy mennyiségű rezveratrol megőrzi a sejteket, és a petefészek-tartalékban lévő petesejtek számának növekedését eredményezi.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a szexuálisan aktív nők, akik épp teherbe esni próbálnak, a javaslat szerint hagyják abba az alkoholfogyasztást, hogy megelőzzék a magzati alkoholspektrum-zavarok kialakulását.

Melyik vörösbor a legjobb?

A cabernet sauvignon például minden más bornál magasabb flavonoidtartalmú, ezt követi a pinot noir és a syrah. Ha ízről és aromáról van szó, minden bizonnyal a minőség is számít. Ami azonban az egészségügyi előnyöket illeti, egy üveg olcsó vörösbor ugyanolyan előnyökkel jár, mint egy drágább fajta.

https://divany.hu/eletem/vorosbor-egeszseges/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3917963400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma70 2022.11.05. 18:58:19

szép estét!

komolyan rá kell szoknom kisérletként a vörösborkúrára... :)

kajakibrahim 2022.11.05. 20:52:59

@guma70: én is próbáltam, és nem használ, me hülyébb lettem tőle:)))

ja és zene:

www.youtube.com/watch?v=n4IkBpXhWKQ

guma70 2022.11.08. 19:02:20

szép estét!

de valaki mondja már meg mit olvasnak itt napok óta pár ezren?
előre is köszönöm! :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.09. 18:48:14

@guma70:

Szerény véleményem szerint önigazolást. Ki azt, hogy miért jó vösöbort inni, ki meg azt, hogy miért nem jó.
Én középutas vagyok. Jó mert finom, de nem jó, ha sokat iszunk.:D
süti beállítások módosítása