He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tényleg illegális kínai rendőrség működik Budapesten? A titokzatos rendőrőrs nyomába eredtünk

2022.10.30. 04:01 guma70

A helyszínen azt állították, valaki csak saját szakállára tett ki kínai rendőrség feliratokat. De kínai cikkekben még egy konkrét budapesti nyomozásról is beszámolnak. A magyar belügy semmi ilyesmiről nem tud.

A Safeguard Defenders civil szervezet jelentése szerint a kínai kormány összesen 54 illegális rendőrörsöt, úgynevezett "rendőrségi szolgáltató központot" hozott létre 21 országban. A legtöbb Európában van.

A szervezet listáján szerepelt egy budapesti kőbányai cím is, amit fel is keresett Tompos Márton Momentumos képviselő. Aztán a neten kutatva olyan kínai cikkeket talált, amelyek elvezették egy másik, Golgota utcai címhez.

Tompos Márton a helyszínen megdöbbenve tapasztalta, hogy az épületre még ki is írták: kínai rendőrség.

A kék rendőrség-táblák nem sokkal azután eltűntek, hogy a képviselő érdeklődni kezdett, mégis mik azok.

Odamentünk mi is a helyszínre, ahol egy kínai férfi fogadott bennünket. Ő tört magyarsággal azt magyarázta, a helyen egy férfi - állítólag saját szakállára, szívességből - azzal foglalkozott, hogy hivatalos ügyeket intézett az itteni kínaiaknak, például különféle igazolásokat szerzett be Kínából. Állítólag ő tette ki a kínai rendőrség feliratú táblákat is. De miután valaki beszélt vele, hogy ezt nem szabad, továbbállt.

Ennek némiképp ellentmond, hogy a magyar rendőrőrsről szóló kínai cikkekben meg is nevezik, kik dolgoztak a kínai magyar rendőrségen. Még arról is beszámolnak, hogy Liu Guoyong, a magyarországi Csingti Rendőrség és Tengerentúli Kínai Szolgáltató Központ munkatársa 2019-ben emlékérmet kapott egy kínai üzletasszonytól, Zeng asszonytól, amiért segített megoldani egy budapesti bűnügyet.

A cikk szerint Zeng asszonynak eltűnt 3 millió forintja. Kiderült, hogy a pénzt tartalmazó nejlonzacskót egy kisbolt pultján hagyta, és egy román férfi elvitte. Két kínai, Liu Guoyong és Ji Gaojun beazonosították a tolvajt, aki a kínai piacon dolgozott. Némi "tárgyalás" után hajlandó volt visszaadni a pénzt.

Képek a nyomozásról szóló kínai cikkből:

Egy másik cikkben arról számolnak be, hogy ugyancsak 2019-ben a magyarországi Csingtian Rendőrség Tengerentúli Kínai Állomás Budapesti Szolgáltató Központja meghívta a Csingtian Tengerentúli Kínai csoportot egy budapesti ülésre. Itt rendőrségi és "tengerentúli kínai ügyekkel" foglalkoztak.

Erről is készültek fotók:

Egy harmadik kínai cikk arról számol be, hogy már 20 ország 26 városában hoztak létre hasonló központokat, amelyek be- és kilépéssel, adminisztratív jóváhagyásokkal, járműkezeléssel, bűnügyi nyomozással, közbiztonsággal is foglalkoznak. Mindezt a Qingtian Megyei Közbiztonsági Hivatal koordinálja. Az erről szóló írásban feltűnik a titokzatos kék tábla is: pont ilyet tart a kezében egy rendőrtiszt és több civilruhás, akik valószínűleg a külföldi képviseletek vezetői.

A holland külügyminisztérium a Dutch News című holland hírportál szerint közben vizsgálatot indított a náluk működő kínai irodák ügyében. Azt feltételezik, hogy a 2018-ban létrehozott illegális rendőrségeken keresztül Peking a kínai máskéntgondolkodók tevékenységét próbálja külföldön is nyomon követni.

A Belügyminisztérium annyit közölt Tompos Márton kérdésére, hogy ők nem tudnak "Budapesten működő kínai rendőri jelenlétről".

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/tenyleg-illegalis-kinai-rendorseg-mukodik-budapesten-a-titokzatos-rendorors-nyomaba-eredtunk/ 

Titkos kínai állami szolgáltató központ Budapesten

A közjóléti szolgáltató központok papíron adminisztratív ügyeket intéznek, de egy spanyol jogvédő szervezet szerint a kínai állam ezekkel inkább a kínai diaszpórákat tartaná ideológiailag az ellenőrzése alatt. Ha kell, haza is kényszerítik azokat, akik kritikát fogalmaznak meg az államhatalommal szemben. A Belügyminisztérium azt állítja, Magyarországon nem működnek kínai rendőrőrsök, közben külföldön már több országban vizsgálódnak.

Egy Magyarországon élő kínai házaspárnak 2019-ben iratokat kellett megújítania. Ehhez viszont nem nagyon akartak volna visszautazni Kínába, meg akarták spórolni a pénzt és az időt is. Ekkor találtak rá Csintien (Qingtian) megye tengerentúli rendőrségi szolgáltató központjára itt, Budapesten, ahol előbb „melegen fogadták őket”, majd felvették a kapcsolatot az anyaországgal, és a probléma pikk-pakk megoldódott. Erről írt legalábbis akkoriban – egy eléggé propagandaszagú bejegyzésben – egy kínai portál. Az oldal szerint ezt a bizonyos szolgáltató központot, vagyis „közjóléti szervezetet” 2018-ban hozták létre Józsefvárosban, és ingyenesen nyújt segítséget a Magyarországon élő qingtiani származású embereknek elintézni a különféle papírügyeket, mondjuk megújítani a jogosítványt vagy a személyit – írja a Telex.

„Szolgáltató központ” alias titkos rendőrségi központ

Nem csak Magyarországon vannak ilyen központok: a spanyol Safeguard Defenders jogvédő szervezet szerint húsz másik országban is létrehoztak ilyeneket, összesen ötvennégyet. Van belőle például Csehországban, Franciaországban, Spanyolországban, Kanadában, New Yorkban, Angliában vagy épp Nigériában is.

A szervezet gyanúja szerint viszont ezek a központok inkább csak a felszínen intézik az adminisztratív ügyeket, a nagykövetségekhez például nincs közük, az irodák közvetlenül a megyei biztonsági erőkhöz kapcsolódnak. Szerintük valójában pedig inkább információkat gyűjtenek, és „meggyőzési műveletekkel”, vagyis zsarolással kényszerítik vissza Kínába azokat, akik kritikusak a Kínai Kommunista Párttal és a rezsimmel szemben. Ugyanakkor már a jelentéssel szemben is megjelentek fenntartások.

A józsefvárosi kínai piac egyik oldalában, a Golgota úton áll egy kétemeletes sárga épület. Itt működik (vagy működött) Qingtian megye tengerentúli rendőrségi szolgáltató központja. Ezt pedig egy kék tábla jól láthatóan jelezte is a bejárat felett és az ablakban – egészen néhány nappal ezelőttig, amíg Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője nem kezdett el posztolni a helyről.

 

 

 

A kék tábláknak ezután hirtelen lába kelt, ma már csak a helyük látszódik. Csak a piros szöveg maradt meg, amin ez áll: Magyarországon élő qingtianiak egyesülete. 

Hogy a gyakorlatban hogyan is nézhet ki a külföldön operáló kínai „rendőrőrs”, arról egy spanyolországi férfi beszámolója ad képet: az illető – akit egyébként hivatalosan környezetszennyezéssel kapcsolatos ügyben körözött Kína – bement egy ilyen irodába, ahol azt láthatta egy videón, hogy a túloldalon, Kínában egy rendőr kíséretében jelentkezik be egy családtagja, aki aztán a hazatérésről győzködi.

A kínai hatóságok maguk is elismerik, hogy a bűnüldöző szervek hatékonyan tudják hazatérésre bírni a gyanúsítottakat, jogvédő szervezetek szerint azonban ez az eszköz valójában a kínai állam gondolatrendőrségeként is szolgál, és kontroll alatt tartja a külföldi kínai közösségeket.

Az ügyben a Telex kérdéseket küldött a Belügyminisztériumnak, akik először azt válaszolták, „Magyarország területén nem működnek kínai rendőrőrsök”. Mivel a spanyol szervezet átfogó jelentése rendőrségi szolgáltató központokat – vagyis angolul „police overseas service stationöket” –, emleget, így eszerint pontosított újabb kérdéseikre a belügy előbb azt írta, „az ebben a témakörben korábban adott válaszunkat fenntartjuk”.

Mindeközben Torontóban, New Yorkban vizsgálatok kezdődtek, hogy kiderítsék a központok valódi célját és feladatkörét.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook)

https://168.hu/itthon/titkos-kinai-allami-rendorseg-budapesten-247060

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4217964892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása