He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Évek óta külföldre, egyházra szórják az adóforintok milliárdjait, igy nem marad iskola 2 csak csupasz segge, itthon a magyaroknak. Emlékeztető (2013)...

2022.10.13. 06:15 guma70

Egy brazíliai út nyomában

Nem csak a pécsi egyetem küldöttsége járt Brazíliában konferenciázni, és máshol is feszültséget gerjesztett az utazás. Arról nem is beszélve, hogy az állam a magyarok helyett inkább a külföldi hallgatókat finanszírozza.

A közelmúltban száz ország tudósai, döntéshozói és tudománydiplomáciai szakértői tanácskoztak Brazíliában. Ez rendkívül fontos volt a túlélésükért küzdő magyarországi felsőoktatási intézményeknek: Brazília ugyanis százezer hallgatót küld külföldre tanulni – értük folyik most a verseny. 

A hazai közvélemény mégis fanyalogva fogadta az Index közelmúltbeli beszámolóját arról, hogy e konferenciára a Pécsi Tudományegyetem népes delegációt utaztatott, amely nemcsak a tanácskozás idejére váltott jegyet, hanem három hétre. A 18 fős küldöttség útja azért vágta ki a biztosítékot, mert az egyetemen nemrégiben csoportos létszámleépítést jelentettek be. A közvélemény hangulatára ráérezve a Pécsi Stop című portál „A rektor Brazíliában floridázik, itthon félszáz embert rúgnak ki” címmel írt az útról.

Más egyetemeken is feszültséget gerjesztett a konferencia: a Debreceni Egyetem hallgatói közül néhánynak feltűnt, hogy az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke és tagjai szintén elutaztak. Volt, aki úgy értelmezte a Tudományos Világfórumon való részvételt, mint egy hökös baráti kör nyaralását. Ezt a feltételezést az ehök elnöke – a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke – visszautasítja. Körösparti Péter elmondta, a Debreceni Egyetem 12 fős delegációt küldött Rióba.

– Egy dékán, egy professzor, aki egyébként brazil állampolgár, és otthonosan mozog az ottani egyetemeken, a külügyi csoportunk egy tagja, a hallgatói kapcsolatok igazgatója és annak munkatársa is a küldöttségben volt. Rajtuk kívül doktoranduszok kerültek be a delegációba. Az ő feladatuk az volt, hogy részletes információkkal lássák el a brazil hallgatókat a kollégiumi ellátásról és egyéb szolgáltatásokról – mondta Körösparti, hozzátéve, az út gyümölcsöző kapcsolatokat hozhat. – Négy brazil egyetemmel lesz szerződésünk. A konferenciát megelőzően a Magyar Rektori Konferencia is járt Brazíliában, s mi kifejezetten nem azokra az egyetemekre látogattunk el, ahová ők. Azért, hogy minél több egyetemről érkezzenek Magyarországra hallgatók – magyarázta.

A brazil rendezvényen részt vett a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József, Szász Domokos, az MTA alelnöke és Gulyás Balázs professzor, a Steering Committee tagja (a repülőjegyet az MTA, a szállást a brazil fél fizette). Az MTA titkárságáról további két munkatárs vett részt a konferencián, mindkettejük teljes költségét a brazil fél fizette. Tudósítóként az angolul és portugálul is beszélő Járai Judit újságíró vett részt a konferencián, utazását az MTA, szállását a brazil fél fizette.

A konferencia honlapja szerint a magyar delegáció résztvevői között volt még az Aditus Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Gombi Attila, illetve a Commitment Zrt. vezérigazgatója, az egykori HÖOK-elnök Ekler Gergely is. (A honlap listáján szereplő Gombi Attila viszont a cikkünk megjelenése után levelet küldött szerkesztőségünknek, amelyben azt állította, hogy "sem a konferencián, sem másutt, sem most, sem máskor nem jártam Brazíliában"). A pécsi ügyet feltáró Pécsi Stop megkereste az adófizetők pénzén fenntartott Balassi Intézet Campus Hungary Programigazgatóságát, ahonnan azt a választ kapta a lap, hogy „nyilvános pályázati eljárás alapján 11 hallgató számára csoportos tanulmányút, 1 oktató számára rövid tanulmányút kategóriában biztosított ösztöndíjat”. Lapunk kérdésére a Balassi Intézet leszögezte, hogy sem Gombi Attila, sem Ekler Gergely nem szerepelt a riói támogatott ösztöndíjasok között.

A brazil hallgatók kérdése speciális, hiszen nekik a brazil állam fizeti az esetleges magyarországi tanulmányok költségeit. Nem így van ez a kormány „keleti nyitás” programja keretében idecsábított hallgatók esetében. Felmerül a kérdés, vajon mekkora összeggel támogatja a magyar állam az így itt tanuló külföldi hallgatókat. A miniszterelnökség tájékoztatása szerint 2013-ban 82 millió forint, 2014-ben közel kétmilliárd forint áll rendelkezésre a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram megvalósítására. Érdekes, hogy ez az összeg nem a humántárca, hanem Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár fennhatósága alatt van, aki egyébként Brazíliában is a magyar delegáció tagja volt. (Az Eduline nyári értesülései szerint ez az összeg 2018-ig 17,4 milliárd forintra ugrik majd.) Vagyis külföldi hallgatók magyarországi tanulmányaira „akad” pénz, míg a magyar hallgatók belépési lehetőségeit szűkíteni akarja a miniszterelnök.

Orbán Viktor a nyáron azt mondta, emelni kellene a bekerüléshez meghúzott ponthatárt, mert „közpénzből egyetemen taníttatni középszerű teljesítményre képes fiatalokat nem érdemes”. Ezek szerint közpénzből külföldieket érdemes taníttatni. A Népszabadság már írt arról a tavasszal készült kormány-előterjesztésről, amely szemeszterenként egy külföldi hallgató után 1 millió 250 ezer forint kiadással számol. Külföldi diákok idecsábítását már a korábbi kormányok is fontos célnak jelölték meg, igaz, ők fizetős diákokban gondolkodtak, akik nem pénzbe kerülnének a költségvetésnek, hanem bevételt hoznának.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8517945190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása