He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

december 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kész a tervezet: Pintér Sándor szétzúzná az egészségügyi rendszert, amit ma ismerünk + Pintér Sándor majd megmenti a magyar egészségügyet

2022.10.04. 05:58 guma70

Szerintem, olyan káoszt okoz ez a tervezet, hogy az alapvető (pl kórházi ellátás, háziorvos rendszer) szolgáltatásokhoz sem fog hozzájutni az átlag magyar polgár, hiszen már eddig is felszámolta a kormány a társadalombiztositás rendszerét 200 év után, amikor a közös kasszába pakolta a tb pénzt... MTI/Kovács Attila

Arról dönt a kormány, hogy teljesen átalakul-e a rendszer vagy sem.

A parlament hamarosan szavaz az egészségügy átalakításának terveiről, amelyről nem tartottak társadalmi egyeztetést, mondván „annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik”. Pintér Sándor egészségügyért (is) felelős belügyminiszter nyújtja majd be a kormánynak a szóban forgó előterjesztést, amelyben

szakdolgozói béremelésről, az alapellátás átszervezéséről és új feladatairól, a rendelőintézetek jövő nyárra tervezett államosításáról, valamint a dolgozók megyéken belüli vezénylése mellett a kórházi látogatási rend átszabásáról is szó van.

Ennek részleteiről a Medical Online számolt be. A lap szerint az állami kórházakban dolgozók munkáltatója a megyei, irányító kórház lesz, munkaszerződésük pedig változó telephelyre szól, így a társkórházakban is biztosítva lenne a humán-erőforrás rotációja. A kapacitásokat egyenletes földrajzi eloszlásban a lakossági igényeknek megfelelően terveznék.

Az előterjesztésben szerepel az is, hogy a kórházak adósságának rendezésére és felszámolására vonatkozóan külön beadvánnyal készül a szakállamtitkárság.

2023. január 1-jétől szakdolgozói béremelést szorgalmaznak az előterjesztésben, amelyre a költségvetésből jövőre 130, 2024-ben pedig 142 milliárd forintot irányoznának elő. A béremelés célja az orvosi és szakdolgozói fizetések egészséges bérarányának kialakítása.

Az államtitkárság célja, hogy az állami intézményekben csak a szolgálati jogviszonyt vállalók (vagy önkéntes segítők) dolgozzanak, ezért a közreműködő, mint foglalkoztatási forma valamennyi típusát kivezetik a rendszerből 2024. január 1-jéig. 

A körzethatárok átalakításának és kijelölésének joga az önkormányzatoktól az OKFŐ-höz kerülne, egyúttal a központ égisze alatt működő praxiskezelő venné át a betöltetlen körzeteket is. A gazdaságtalan üzemméretű praxisokat 2028. január 1-jéig számolnák fel. A csoportpraxisok kialakításának lehetőségét törölnék az alapellátási törvényből.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 81 járásban 102 helyen tervezi az ügyeleti központok kialakítását. Az új háziorvosi ügyeleti rendszer költsége 33 milliárd forint, ebből 5,3 milliárd egyszeri beruházási költség, amelynek fedezetét az uniós helyreállítási alapból biztosítanák.

Célul tűzték ki az előterjesztésben az állami tulajdonú és üzemeltetésű háziorvosi informatikai rendszer, a miniHIS „minél nagyobb mértékű térnyerését”. Az EESZT-MiniHIS-re vonatkozó műszaki feltételek teljesítését valamennyi háziorvosi rendszergyártótól elvárják, azok a szoftverek, amelyek az előírásnak a türelmi idő elteltével sem felelnek meg, nem lesznek alkalmazhatóak a praxisokban 2024-től.

2023. július 1-jétől államosítanák az önálló járóbeteg-szakellátókat, amelyek a megyei irányító intézmény telephelyeként olvadnának be a költségvetési szervbe. Amennyiben a kabinet rábólint a tervekre, az érintett intézmények köréről, a folyamat ütemtervéről és az államosítás anyagi igényéről jövő január végéig kell előterjesztést készíteni a kormánynak. Első lépésként az államosítás 95, 100 százalékban önkormányzati tulajdonú rendelőt érintene, amelyekben a szakorvosi/nem szakorvosi kumulált óraszám eléri vagy meghaladja a 100 órát.

A centralizációs törekvések sorába illeszkedik a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai hálózat kialakítása, amiről egy ével ezelőtt Takács Péter még az OKFŐ főigazgató-helyetteseként beszélt egy konferencián. A nemzeti laborhálózat koncepciója a számítások szerint mintegy 60 milliárd forintnyi forrást igényelne.

Új törvény elfogadását is szorgalmazza az előterjesztés „a szakápolás átalakításához kapcsolódó egyes intézkedésekről”, amely jogalapot teremt a tartós ápolási ágyak átadására azoknak a szakápolási központoknak, amelyeket az állami fenntartású egészségügyi intézményekben, a korábbi fekvőbeteg osztályok infrastruktúráján alakítanának ki, ahol az idősgondozást a szociális szektorra és az egyházakra támaszkodva oldanák meg. Fenntartásuk a szociális tárca feladata lesz.

A látogatási időn kívül a jövőben egy ápolási segítő is támogathatja az önmagát ellátni nem tudó, hosszú távú kórházi ellátást igénylő, pszichés krízishelyzetben lévő vagy haldokló beteget. A segítő – akinek személyét a beteg választja, és akinek adatai bekerülnek a betegdokumentációba is – ápolásnak nem minősülő tevékenységével tehermentesítheti a személyzetet is.

Szigorúbb, egységes látogatási szabályokat rendelnének el a kórházakban, amelyek szerint a látogatási idő és a látogatók száma egyaránt korlátozható, valamint előzetes bejelentkezéshez köthető, például online előjegyzéssel. Kizárják a látogatásból a 14 év alatti gyermekeket, ez a korlátozás ugyanakkor nem vonatkozna a testvérre és az egyenes ági rokonra.

A most készült előterjesztés szerint a szabad orvosválasztás az alapellátás kivételével megszűnik. A tervezet alapján a beteget a kórházban a szolgáltató munkarendje alapján beosztott orvos látja el, helyette másik orvos nem igényelhető.

Az előterjesztésben foglaltak egy új törvény elfogadását és 6 hatályban lévő jogszabály módosítását igénylik a parlamenttől, és 4 új kormányhatározat elfogadását a kabinettől.

https://propeller.hu/itthon/3865440-kesz-tervezet-pinter-sandor-szetzuzna-egeszsegugyi-rendszert-amit

Pintér Sándor majd megmenti a magyar egészségügyet

A DK egy közleményt adott ki, amellyel vélhetően a legtöbben egyetértenek, hiszen témája nem más volt, mint hogy mégis miként sikerült úgy egy tervet összehoznia az egészségügy átalakításáról a kormánynak, hogy egyetlen szakmai szervezettel sem egyeztettek. Pintér Sándor szerint – akit úgy bízott meg Orbán az egészségügy helyrehozásával, hogy fogalma sincs az egészségügyről – nincs szükség társadalmi egyeztetésre, hiszen sürgős elfogadásra van most szükség, amihez kiemelkedő közérdek fűződik. Ez persze annak is a jele, hogy az egészségügy már a kormány szerint is súlyos válságban van, de akkor sincs értelme olyan változásokat hozni, amelyek nélkülöznek mindenféle szakmai konzultációt.

Árnyékkormány: Egy felelős kormány úgy kezdené az egészségügy átalakítását, hogy megkérdezi a szakmát

Friss hír, hogy Pintér Sándor belügyminiszter gyökeres átalakításokat eszközölne az egészségügyben, ám szerinte nincs szükség társadalmi egyeztetésre a tervekről, mert “annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik”. Ezt állítja most az az Orbán-kormány, amely éppen arról esküdözik az EU-nak, hogy minden törvénymódosítást egyeztetni fog az országgal, erről pedig külön törvényjavaslatot is benyújtott az Országgyűlésben. Miközben ezt bizonygatják, egy olyan ügyben nem kérik ki a szakma véleményét, amely több millió magyar ember életét befolyásolja.

Az Árnyékkormány emlékeztet, attól, hogy Pintér Sándor rendőrtisztet nevezték ki az egészségügy kormányzati felelősének, még nem ért az egészségügyhöz. Az Árnyékkormány szerint egy felelős kormány úgy kezdené az egészségügy átalakítását, hogy megkérdezi a szakmát és a betegszervezeteket; azokat az embereket, akiknek a magyar egészségügy a mindennapjaikat jelenti, és közelről ismernek minden problémát. Ha egy kormány enélkül akar bármit átalakítani, akkor az a kormány kormányzásképtelen, és csak tovább fog rontani az egészségügy egyébként is tarthatatlan állapotán.

Dr. Komáromi Zoltán
Egészségügyi árnyékminiszter
Kiadó: Demokratikus Koalíció (MTI-OS)

https://kolozsvaros.com/rovidek/pinter-sandor-majd-megmenti-a-magyar-egeszsegugyet/

Vége az egyenlősdinek, akinek van pénze vagy időmilliomos rokona, annak lehet saját segítője a kórházban

Megszűnhet az egyenlő szolgáltatás az állami kórházakban. És ez csak egy apró elem Pintér Sándor eddig titkolt egészségügyi reformcsomagjából. Nem lesz szabad orvosválasztás sem. Az Orvosi Kamara reakciója: több ponton szembemegye a Kamara és Orbán megállapodásával.

https://444.hu/2022/10/03/vege-az-egyenlosdinek-akinek-van-penze-vagy-idomilliomos-rokona-annak-lehet-sajat-segitoje-a-korhazban

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6917945940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása