He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Elfogadjuk-e, ha egy hetvenes nő és egy negyvenes férfi egymásba szeret? – Fanny Ardant az rtl.hu-nak is elmondta, mit tart erről

2022.09.27. 04:04 guma70

Tabudöntögető kapcsolatot mutat be a Fiatal szeretők című film, amelyben a 73 éves Fanny Ardant játssza a „fiatal szeretők” egyikét. A francia film nagyasszonyának elég sarkos véleménye van arról, mit szól ma a társadalom egy idősebb nő és egy fiatalabb férfi kapcsolatához. Filmtörténeti kuriózumokat is megosztott Truffaut-val közös múltjából.

„Május-szeptember” vagy „május-december” románc – ezzel a szókapcsolattal illeti nagyon illedelmesen az angol azokat a párkapcsolatokat, amelyekben a szerelmes feleket korban több évtized választja el egymástól.

Micsoda finom kifejezés! Mint egy könnyen dúdolható francia sanzon, amibe még egy angol lord se pirulna bele.

Szép, szép, csak hát, ha máshonnan nem, filmes tapasztalataink alapján tudjuk, a szerelmes feleknek nehezen szokott megbocsájtani a zord és előítéletes külvilág, sokszor bizony számolniuk kell a család, a barátok, a szomszédok, a munkatársak, a pék, a hentes és a közös képviselő rosszallásával is. 

Egy nagyon is május-szeptember románcnak lehetünk tanúi Fanny Ardant legújabb filmjében, az ezen a héten bemutatott Fiatal szeretőkben ugyanis a 71 éves Shauna és a 45 éves Pierre keveredik szenvedélyes viszonyba egymással.

 

A tapasztalat, ha a szenvedélyről van szó, mit sem ér. Ugyanúgy éget idősebb korban, mint fiatalon, legalábbis ez az én saját teóriám. Shauna korában szerelmesnek lenni, olyan ez, mint egy utolsó fellángolás

– kezdi Fanny Ardant, akit egy Zoom-interjún, több újságíró társagában az rtl.hu is kérdezhetett.

Egy kis filmtörténet

Fanny Ardant és a nagy filmrendező, François Truffaut kapcsolata a francia film történetének legendás, tragikus végű love story-jainak egyike. Truffaut Ardant-t szemelte ki az 1981-ben bemutatott Szomszéd szeretők egyik főszerepére, míg a másik szeretőt Gérard Depardieu játszotta. 

A színésznő és a rendező egymásba szerettek, született egy közös gyermekük, és egészen Truffaut 52 évesen bekövetkezett haláláig együtt éltek. 

Szenvedélyből éppenséggel a Szomszéd szeretőkben sem volt hiány.

„A szerelem és a szenvedély mindkét filmben közös. A Szomszéd szeretők Mathilde-ja azonban a halált választja, Shauna számára azonban, bármennyire is törékeny lelkileg, a lemondás nem opció. És ott van a történetben a férfi is, aki talán még fontosabb szereplő ez esetben, mert fittyet hány a társadalmi klisékre: ő nem egy fiatalabb nőt választ, mint azt oly sokan tennék a helyében, hanem egy idősebb, érett nőbe lesz szerelmes” – fejti ki Ardant, aki egyáltalán nincs elragadtatva attól a világtól, amiben élünk,

Miközben mindenki azt hangoztatja, mennyire nyitott, most, hogy beléptünk a 21. századba, nagyon is ódivatú maradt a társadalmunk, ami úgy tekint egy fiatalabb férfi és egy idősebb nő kapcsolatára, mintha az legalábbis nem lenne normális. Ezt mondja a társadalom. Az irodalom persze mást mond, elég ha Balzacot, Stendhalt vagy az orosz klasszikusokat olvassa

– ad olvasási tippeket a színésznő.

Elfogadjuk-e, ha egy hetvenes nó és egy negyvenes férfi egymásba szeret?
Fiatal szeretők Fotó: Cirko Film

A fiatalabb férfit Melvil Poupaud alakítja, a 49 éves színészről Ardant meleg szavakkal nyilatkozik, pedig elég magasan van a mérce. ha az elmúlt közel fél évszázad színészkollégáit nézzük. „Ha visszaemlékszem a fontos szerepeimre, és hogy kikkel is játszottam, például Vittorio Gassmannal, Jean-Louis Trintignant-nal… Ha egy színész csak egy színész, elunom magam. Ha provokatív egy kicsit, és ha hozzá még vág is az esze, azt szeretem. Ezért szeretem annyira Gérard Depardieu-t. Mert mindenekelőtt ember, és csak utána színész. A haragja, a humora, a provokatív természete… Sosem unom el” – tekint vissza Ardant egyik kedvenc partnerére.

És még egy kis visszatekintés, még egy kis Szomszéd szeretők, még egy emlék Truffaut-ról:

Emlékszem, a postaládámba érkezett a szinopszis, 7-8 oldalnyi szöveg. Gerard és én ismertük az alaptörténetet, de Truffaut a forgatás közben, a hétvégeken írta meg a soron következő dialógusokat, ez volt a szokása. Minden nagyon friss, minden nagyon bizonytalan volt. Mint mikor elkezdesz festeni. Nagyon jól éreztük magunkat, és bár a történet egyáltalán nem volt vidám, mi azért sokat nevettünk. 

Elfogadjuk-e, ha egy hetvenes nő és egy negyvenes férfi egymásba szeret?
A Szomszéd szeretők DVD-je, Fanny Ardant dedikációjával Fotó: Köves Gábor 

És ha már ennyit beszéltünk a külvilág által rossz szemmel nézett szerelmekről, jöjjenek a filmtörténet legemlékezetesebb május-szeptember románcai.

A 19 éves srác és a 79 éves néni

A kategória abszolút győztese nem is lehet más, mint Hal Ashby csodálatos filmje, a Harold és Maude 1971-ből. Már a műfaja sem könnyen belőhető, de az biztos, hogy a halállal az egészségesnél többet foglalkozó, 19 éves Harold (Bud Cort) és a 79 éves, életvidám Maude (Ruth Gordon) a filmtörténet egyik legemlékezetesebb románcának szereplői.

A középkorú filmsztár és az ifjú feleség

Természetesen az Elveszett jelentésről van szó, Sofia Coppola legjobban sikerült filmjéről, amelynek a legidősebb főszereplője Japán (több ezer év), őt követi Bill Murray (71) és Scarlett Johansson (37). Ők hárman 2003-ban ellenállhatatlan hármast alkottak (és 19 évvel fiatalabbak voltak). Nem sok történt, de az hangulatos volt: a kapuzárási pánik összes tünetét produkáló, lecsúszóban lévő filmsztár a kapunyitási pánikkal küzdő fiatal feleséggel (nem a sajátjával) cselleng Tokióban. Talán túlzás románcnak nevezni azt a valamit, ami kettejük közt szövődik, talán nem, mindenesetre reméljük, sosem lesz folytatás, amiből megtudhatnánk, mi történt hőseinkkel. Így jó, hogy nem tudjuk.

A 42 éves Woody Allen és a 17 éves Mariel Hemingway

Woody Allen magánéleti botrányaival kapcsolatban szinte mindig előkerül egyik legjobb filmje, a Manhattan. Persze, nem azért kerül elő, mert ez Allen egyik legjobb filmje, hanem annak bizonyítékaként, hogy a rendező mindig is vonzódott a nála jóval fiatalabb nőkhöz, sőt lányokhoz. Hát, igen, a Manhattan egy 42 éves férfi (Allen) és egy 17 éves gimnazista (Mariel Hemingway) kapcsolatát mutatja be Gershwin zenéjére és csodálatos fekete-fehér városképekkel. Ám ettől a fenti tény tény marad, miként az is, hogy Mariel Hemingway, Ernest Hemingway unokája még csak 16 volt a forgatáskor, és elmondása szerint életében először a kamerák előtt kellett csókolóznia. Természetesen Allennel.

 

A tejfelesszájú Ben esete Mrs. Robinsonnal

Mrs. Robinson, ön most megpróbál elcsábítani, ugye?

E halhatatlan sor természetesen a Diploma előtt című filmből való, a jelenetben az első komoly filmszerepét alakító Dustin Hoffman és a sokadik komoly filmszerepét alakító Anne Bancroft néz szembe egymással mint tapasztalatlan fiatalember és unatkozó háziasszony. Csodálatosan eljátszott-megrendezett pillanat, amikor az ifjú Benjaminnek leesik, hogy Mrs. Robinsonnak mik is a szándékai, amihez a két nagyszerű színészen kívül kellett egy nagyszerű rendező is, és Mike Nichols minden kétséget kizáróan az volt.

A 48 éves nőcsábász és a 22 éves halálos beteg

Ha egy filmnek az Ősz New Yorkban a címe, azzal tulajdonképpen minden el van mondva: hullani fognak a falevelek, olyan édes-búsan, ahogy csak New Yorkban hullanak, a szív belesajdul, olyan szépen, de jaj, a tél és az elmúlás már ott ólálkodik a Central Park sarkán. Annyi kiegészítést tennénk, hogy a falevelek és az elmúlás mellett Richard Gere és Winona Ryder is fontos szerephez jut a filmben: előbbi egy őszes halántékú ünnepelt agglegény, utóbbi egy poétikusan fiatal és halálos beteg lány. Már messziről látszik, de a Fith Avenue felől biztosan, hogy a május-szeptember románcok istene is egymásnak teremtette őket.

A bohém fotós és a lány, aki a Harvardra készült

A lányt ügyvédnek szánják, de ő inkább menekülne sznob családja elől, s bár a Harvardra készül, végül egy fotós karjaiban köt ki. Akivel nemcsak az a baj, hogy bohém természet, hanem az is, hogy az ötvenes éveiben jár, és fiatal barátnőit előszeretettel nevezi Guinevere-nek. Innen is a film címe: az 1999-ben bemutatott Guinevere nem írt filmtörténelmet, még csak a május-december románcok történetében sem mérföldkő, de annyi mindenképpen a javára írható, hogy két remek színész romantikázik benne: Stephen Rea és Sarah Polley.

 

Nyitókép: jelenet a Fiatal szeretők című filmből. Fotó: Cirko Film

https://rtl.hu/kultura/2022/09/10/fanny-ardant-hetvenes-no-negyvenes-ferfi-egymasba-szeret

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3517931343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása