He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A 14 éves herédi srác a tanár gépét akarta feltörni, így lett belőle Silur, a világ egyik legjobb hekkere

2022.08.23. 07:35 guma70

Rendszerek feltörésével kezdte, ma már ő épít olyanokat, amit mások nem tudnak feltörni. Silurnak szinte minden nagyobb, hazai kriptoprojekthez köze van. 27 évesen talán már kiöregedett, de a saját hekkerversenyét azért még megnyerné. Diploma nélkül kutató az MTA egyik intézetében, szakértelmét külföldről is keresik, és bár legtöbb megbízójáról nem beszélhet, így is vannak meredek történetei. És még Vitalik Buterin, a kriptovilág Elon Muskja is visszaírt, amikor róla kérdeztem.

Egy Budapestről Hatvanba tartó vonaton ülünk. Kora délután van, az egyik utas épp a vonat wifijére akar felcsatlakozni. Lehetne mobilnetről is böngészni, de a vonat hálózata ingyen van, olcsóbb és kényelmesebb. Már megtalálta a wifit, fel is menne rá, de villan a telefonja: rossz a tanúsítvány, nem biztonságos a helyi hálózat. Az utas sandán körbepillant, mi lehet a baj. Még meg is nézi magának a mellette utazó srácot. Fekete ruhában, kapucniban ül, ölében laptoppal, elmélyülten pötyög. Kicsit mátrixos jelenség, de biztos nincs baj. Az utas így figyelmen kívül hagyja a telefon aggodalmait, nyugodtan csatlakozik a wifire.

Pedig a hálózatot a kapucnis srác szolgáltatta. Lelőtte a vonat wifijét, a saját jelét rakta a helyére. A felcsatlakozóknak pedig mindenét látja: jelszavak, bankkártyák, profiladatok. Egyszerű módszer, de nagyon hatásos.

„Ez pszichológia, mindenki egyből rányom a folytatásra. Nem hiszed el, hogy veled is megtörténhet” – mondja a srác tíz évvel később, amikor találkozunk.

„Nem érdekel a kockázat, netezni akarsz.”

Azóta a kapucni eltűnt, de a mátrixos ruha megmaradt Ábrahám Endrén, vagy a közösségben ismert nevén: Siluron. Mindig feketében jár, sötét, csapzott haja még erősíti is a sztereotípiát, ami a kódolókat körbeveszi. Egyszerűen, szinte nyomdakészen beszél, mondandójába alig fűz bele szakzsargont, azt is igyekszik érthetően elmagyarázni. Az viszont bőven ellentmond a programozók imázsának, hogy Silur közvetlen, nagyon kommunikatív, hangsúlyozza is: csak a hollywoodi kódolók introvertáltak. „Amikor a járvány idejére home office-ba vonultunk, a fejlesztők kattantak meg leginkább a munkahelyi interakciók nélkül.”

Még csak 27 éves, de komoly pedigréje van a nemzetközi és hazai blockchain-közösségben, a életrajzában olyan nevek sorakoznak, mint az Ethereum és a Monero rendszere vagy a Magyar Tudományos Akadémia. Kriptográfus, etikus hekker, blockchainfejlesztő és -tanácsadó, akadémiai kutató. Pedig semmi sem predesztinálta, hogy idáig eljusson.

Mindig van valami, ami mélyebb

„Ha ki kell emelnem egy történetet: 14 évesen kezdődött, az informatikaórán World of Warcratfozni akartunk, de nem jutottunk be a tanár gépébe. Én meg beírtam a keresőbe: how to crack a password.” Ez az egyik heves megyei iskolában történt, közel Silur herédi szülőhelyéhez. Amíg a többiek kint fociztak, ő a gépe előtt kockult. Játszott is, de a fő érdeklődése az informatikai rendszerek mély megértése volt. „A legfontosabb gondolat, amit otthonról hoztam, hogy bármit is tanulsz, mindig csak a jéghegy csúcsát látod. Mindig van valami, ami mélyebb. És ez az egyetemen is igaz: a professzorod ugyanígy van vele.”

Két évet töltött azzal, hogy megtanulja: hogyan kell rendesen jelszavakat feltörni. Kínai és japán darknet oldalakról, valamint IRC-ről (Internet Relay Chat – szövegalapú csetplatform, abban a korban népszerű volt, azóta az egyéb csevegős appok miatt háttérbe szorult – a szerk.) tájékozódott a témában.

„Az hittem, programozni tanulok. Később tudtam meg, hogy igazából hekkelni tanultam, ami a programozás destruktív oldala.”

Iskola után folyamatosan egyre több és több időt töltött azzal, hogy hekkelni, törni, programozni tanuljon, egyre mélyebb tudást akart.

Vírusokat írt, úgy mondja: akkoriban ez volt a szerelem. Az egyik első egy ártalmatlan kód volt, ami csak a fertőzött gép monitorját kapcsolgatta ki és be. Aztán átállt a veszélyesebb verziókra. Írt tömeges YouTube-feliratkozásokat gyártó botot, amit a felhasználók letöltöttek, hogy nézettséget generáljanak maguknak – de annyit értek el vele, hogy Silur kódsorai szétlopták a böngészőjüket. Ha kijött egy új játék és még nem volt letölthető, tört verziója, Silur csinált egyet. De azért belekevert a fájlba valami rosszindulatú kódsort, leginkább bitcoinbánya-szoftvert, hogy az áldozat gépén zakatoljon.

„Én voltam a suli hekkere, tudták, hogy engem kell keresni, amikor fel kell törni valaki Facebook-, Iwiw- vagy myVIP-fiókját. Ilyenkor sosem a felületed támadod, mindig az embert.

Megtudtam, mi a kedvenc zenekara, küldtem neki egy kamu mailcímről egy promóciós levelet, biztosan rákattintott, onnantól bent voltam.”

Az emailcímes módszer már, főleg egy bizonyos szint fölött nem működik, de azt állítja: továbbra sem a rendszert támadják a hekkerek, mindig az embert.

A Bitcoin már megjelent az életében, de még csak valami fura hóbortként. „Nem lehettél menő hekker, ha nem volt bitcoinod.” 1,5 dollár környékén vette az első érméket, csak a flexelés miatt, később ásta bele magát a technológiába.

Gimi után jött az ELTE programozó matematikus szakja. Hamar összeszedte a mai napig meghatározó egyetemista közegét. „Olyanokat kerestem, akik már akkor is dolgoztak vagy értették, hogyan kell követni a tantervet.” Állítja: a kódolók nagyon barátkozós, nyitott közeget alkotnak, egy komolyabb hekk sem egy ember munkája, hanem sok ember megtervezett, komoly összjátékának eredménye.

Ilyet nem szabad kérdezned

Egyetemen is folyamatosan dolgozott, alkalmi megbízásokból tartotta fenn magát, a hazai közösségben akkor már egyre ismertebb neve volt. Például többször segített be megbízási alapon magánnyomozónak, amikor annak kifejezetten egy hekkerre volt szüksége. Otthon az édesanyjának akkor még el sem tudta magyarázni, pontosan miből is él. A viccesebb egyetemi hekkek közül Silur azt osztja meg, amikor feltörték egy pizzéria adatbázisát, átírták a pizzák árát nulla forintra, megrendelték a darabokat, majd amikor a nulla forintos számlát rendezték, visszaállították az eredeti árakat. S mindezt többször eljátszották, mire a pizzéria kiszúrta a hibát.

„Bármit is tanulsz, mindig csak a jéghegy csúcsát látod.” Diplomája nincs, de kutató az MTA egykori intézetében.

És az egyetemen feküdt rá jobban matekra. Kriptográfiáról, kvantumokról, gráfok izomorfizmusáról, fonálcsoportok matematikájáról beszél, számomra értelmezhetetlen témákról. Állítólag olyan kérdéseket tett fel a professzoroknak, amikre normál esetben az a válasz: ilyet nem szabad kérdezned, nehogy a válasz összezavarja mindazt, mit tudsz. De Silurt épp ezek a témák érdekelték, kriptográfiai háttere miatt olyan tudása volt, amely az egyetem tanárainak sem mindig. Érdeklődése pedig a hekkeléstől a privacy és a security felé fordult. Azaz rablóból lett pandúr.

Ezzel együtt is az egyetemet végül sosem fejezte be, a mai napig nincs diplomája, ami kutatói munkáját tekintve elég érdekes.

Az első stabil munkahelye a Coding Sans Zrt. volt, egy budapesti központtal működő szoftverfejlesztő cég. Hekkermúltja miatt full stack (teljeskörű) webfejlesztéssel és IT-securityvel foglalkozott, főleg Silur tesztelte a megbízók rendszereit. Itt kezdte el jobban beleásni magát a blockchain-rendszerbe, a cég vezérigazgatójának, Wohlmuth Máténak is feltűnt az érdeklődése a téma iránt.

Nekem is Máté ajánlgatta heteken át, hogy érdemes lenne megismerkednem Silurral, nagyon jó sztorija van. „Más nem hiszem felvette volna azután, amiket az interjún mondott a múltjáról, én úgy voltam vele: legalább őszinte” – mondja róla Máté. „Ő egy zseni. Csak nem való alkalmazottnak, ez gyorsan látszott.” Még a Coding Sans-os korában egy kriptorendezvényen találkozott az Ethereum Foundation egyik fejlesztőjével, jó kémia alakult kettejük közt, majd elhangzott a nagy kérdés: jössz fejleszteni az Ethereumhoz?

Még Vitalik Buterin is visszaírt

Így került contractorként, szerződéses alvállalkozóként az Ethereum Foundationhöz, a kriptovilág egyik legmeghatározóbb szervezetéhez. Eredetileg kutatásra vették fel, de állítólag, aki tud kódolni, azt kódolásra is befogják. Ugyan sok infó elérhető arról, hogy Silur dolgozott a Foundationben, ő is meg akarta mutatni a szerződését, amit Vitalik Buterin, az Ethereum atyja, a kriptovilág egyik legismertebb és legnagyobb hatású figurája írt alá, de azért a lehető legmagasabb helyről igyekeztem validálni.

Szóval ráírtam az ügyben Vitalik Buterinre. Ő pedig válaszolt.

Szűkszavúan annyit írt, hogy ismerik egymást, és ugyan nem dolgoztak közel egymáshoz, de abszolút képben van vele. Elég vitalikosan úgy fogalmazott, hogy „sounds reasonable”, azaz észszerűen hangzik, hogy Silur világszerte első osztályú kódoló és hekker.

Silur az Ethereum Foundation fejlesztőjeként nyilatkozik.

Elsőre csak pislogtam, hogy egyből visszaírt. Belém állt az aggodalom: Silur bent van a gépemben és a csetapplikációimban, válaszolgat Vitalik nevében. Le tudtam ellenőrizni, hogy az Ethereum-alapító másnak is ugyanarról a profilról válaszol, de akkor is életszerűtlen volt, hogy úgy cseveg velem, mintha szombat délután nem lenne jobb dolga a kérdéseim olvasgatásánál. „Végülis ő is programozó. Egész nap a gép előtt ül” – így Silur.

Két évig tervezett és fejlesztett az Ethereumnál, mire érdekütközések miatt nem hosszabbították meg a szerződését. Azóta gyakorlatilag szabadúszó, saját néven és Észtországba bejelentett cégén, a Cryptallon keresztül nyújt tanácsadást és fejlesztői szolgáltatásokat IT-biztonság, webbiztonság, kriptográfia és blockchain-fejlesztés területén. Az évek alatt dolgozott a Monero Research Labnak – akit érdekel, milyen a műhely jegyzőkönyve, amikor a kriptográfusok beszélgetnek, itt talál egyet, itt pedig egy videó, amin Silur a Research Lab kutatójaként beszél. A nagyobb valuták közül a CasperLab szebb múltú tokenje, a Casper fejlesztésében is részt vett. Társalapítóként pedig 2020-ig jelen volt a kifejezetten kvantumbiztos kriptovaluta, a QANplatform tervezésében és fejlesztésében, ahonnan 2020-ban kiszállt. És mellékprojektként, közösségépítésként a CCTF nevű nemzetközi kriptohekkerverseny egyik főszervezője, a legutóbbi kiírás dubaji döntőjén és is ott voltam.

Több ebből
A bagdadi Big Daddy – ilyen egy elit, dubaji jachton szervezett hekkerverseny belülről

Github-profilján ars poeticának is beillő mondat:

„Szeretek olyan dolgokat építeni, amit a hekker haverjaim nem tudnak feltörni.”

Black hat hacker (magyarul gyakorlatilag a rosszindulatú hekker) múltja és mély matematikai háttere miatt elsőrendű szakember biztonsági kérdésekben, blockchain-rendszerekben és kriptográfiában, kutatói területe pedig a kvantummatematika és kvantumbiztonság.

Ha valaki kíváncsi rá, milyen, amikor valaki súlyos matematikai háttérrel beszél a blockchainről, annak jó pár videó elérhető a YouTube-on. Itt van Silur egyik, ritka bonyolult, programozóknak tarott előadása a Blokklánc Műhelyben, itt kvantum kriptográfiáról beszél, a Vacuumlabs egyik rendezvényén arról adott elő arról, hogyan kell felépíteni egy blokkláncot a semmiből. Ezen a videón az Ethereum Community Conference-en beszél arról a számomra értelmezhetetlen témáról, hogyan kell feléleszteni a nem kommutativitást a kriptográfiában, errefelé pedig még az Ethereum Foundation fejlesztőjeként mesél arról, miért is lesznek örökké harcban Vitalik Buterinnel, az Ethereum atyjával.

Egy bonyolult, de érdekes előadása arról, hogyan kell blockchaint építeni a semmiből.

Ismeri mindenki

Ami nyilvános munka, az itthon, rövid kérdezősködés után elérhető. Blockchain architektorként (ő az, aki tervezi és fejleszti a blokkláncot) -tanácsadóként és kriptográfusként majdnem az összes hazai, nagyobb kriptoprojekten dolgozott. Elismerő szavakat kaptam róla több volt és jelenlegi megbízójától és partnerétől: Mogyorósi Attilától, a CoinCash vezérétől, Rétfalvi Gábortól, a Next Earth CEO-jától, Engelhardt Márktól, az AEY Metaverse Guild alapítójától, Józsa Bencétől, az AsicMinerz fejétől.

Csabai Csaba, az Inlock alapítója és vezérigazgatója szerint Silur nemcsak jó szakember, de jól pozícionált és szabadúszó, ami a piacon nagy érték. „Alig tudnék mondani az országban olyan embert, aki Siluréhoz mérhető know how-val rendelkezik.

Ráadásul azóta is, szerződésen kívül osztja meg velünk a legfrissebb kutatási eredményeket és támadási formákat. A közösség részeként, hobbiból támogatja a belső biztonsági csapatunkat.”

Több beszámoló kiemelte, hogy Silurnak olyan blockchain-problémákra vannak kész megoldásai, amik másnak nincsenek, olyan projekteket lehet hozzá vinni, amikbe a többieknek már beletört a bicskája, és olyan nemzetközi pedigréje van, ami a közelben másnál nem elérhető. Az összeköttetései is erősek: Silur majdnem mindig előbb tudott arról, hogy megkerestem a hazai közösség egy-egy figuráját nyilatkozni róla, minthogy az velem szóba állt volna. Nemrég egy kriptós buliban már a kanapén ült, amikor megérkeztem, vigyorogva intett körbe:

„Na, itt van szinte mindenki, akit ma felhívtál miattam.”

A legtöbb ügyfeléről azonban nem beszélhet, szinte mindig titoktartási szerződést ír alá, amit több forrás szerint még annál is komolyabban vesz, mint amennyire kellene. Pár sztorit mesél csak konkrét nevek nélkül. Amikor Szaúd-Arábiába mentek egy helyi főgazdagság meghívására egy projekt fejlesztéséről tárgyalni, a szaúdi üzletember úgy akarta levenni a lábáról a kódolókat, hogy elvitte magával az udvari teatöltőjét. Azt az embert, aki egyet tud jól: nagyon stílusosan tölteni a teát. Vagy hogy miért nem megy soha az Egyesült Államokba: meredek sztorikat oszt meg arról, hogyan visz el NSA, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség kódolókat vagy hekkereket akár konferenciákról, előadások közben. De leghúzósabb eseteket még így sem meséli el.

Irány a törikönyv

Talán nem csoda, hogy az én életemben is megjelent az enyhe paranoia. Dubajban, majd Budapesten több alkalommal órákat töltöttem Silur mellett, hallgattam a hekkjeit, könnyedén mesélte, hogy jutna be a gépembe, fiókjaimba, hogyan szórakozott azzal, hogy szoftvereket telepít mások rendszereibe. Szóval azóta legyalultam a gépem, külön antivírus- és malware szoftverrel nézettem át a megtartandó fájlokat, átálltam új böngészőre és új tűzfalra. Amikor pedig mindezt elmondtam Silurnak, ő csak lesajnálóan mosolygott.

Azt mondja: egykor a világ egyik legjobb hekkere volt, de már kiöregedett. „Éveken át én voltam a legfiatalabb előadó a konferenciákon. Aztán hirtelen, a semmiből megjelenik egy 16 éves srác, aki az asztal alá kódol.” Az IT ugyanis gyorsabban fejlődik az emberi agynál, nem lehet lépést tartani vele. „18 és 26 éves korod között vagy a csúcson, addig kell letenned az asztalra azt, amiből később élni fogsz.” De azért a saját hekkerversenyét, a CCTF-et még megnyerné.

S mindezt úgy, hogy Silur ADHD-s, figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzd. Már ha küzdelemnek lehet nevezni azt, ami szerinte jól is jön a munkájában. „A legjobb kódoló haverjaimon ugyanezt megfigyeltem. Ritka, amikor csak leülsz a futószalag mellé és kódolsz egyben 5-6 órát. Mindig jön valaki megzavarni ügyekkel, annyi helyről érkezik egyszerre az inger, hogy az ADHD-sok kiemelkednek.”

Korábban is láttam rajta, hogy üres pillanatokban, amikor a figyelmét nem köti le valami, ujjaival bonyolult mintázatokat üt az asztalon, poharakon vagy épp a saját kezén. Flamenco – magyarázza. Kilencéves kora óta gitározik, az egyik legnehezebb műfajt, a spanyol flamencót választotta. És pont azért, mert nagyon nehéz. Szabadidejében és munkához főleg elektronikus zenét hallgat, meséli, mennyire segít kódolás alatt koncentráltnak maradni. De játszani pusztán a bonyolultsága miatt szán időt a flamencóra.

„Játszanék szívesen jazzt is, de akkor tényleg át kell adnod a zenének az életed. Nem lenne időm sem matekra, sem informatikára.”

„Történelemkönyv” – jön a gyors és határozott válasz Silurtól, amikor arról érdeklődöm, mi hajtja még. „Azt akarom, hogy amikor egy elsőéves hallgató bemegy matekszakra, valahol Claude Shannon (információelmélet megalapítója – a szerk) és Kurt Gödel (a nemteljességi tételek kidolgozója – a szerk) között tanulja az én nevemet is.” Ez lehet az oka, hogy a nyilvánosságot sokáig kerülő, a privacy elsődlegességét hangsúlyozó Silur épp a Forbes-nak ad portréinterjút.

„Játszanék szívesen jazzt is, de akkor nem lenne időm sem matekra, sem informatikára.”

És ez áll a mögött, hogy diploma nélkül is igyekszik megvetni a lábát az akadémiai szférában. Silur publikál (frissítés: az egykor az MTA-hoz, ma az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó – a szerk.) a Wigner Fizikai Kutatóközpont Kvantumszámítás és informatika kutatócsoportjánál. „Nem vagyok kvantumfizikus, de a labor pont rátenyerelt egy olyan témára, amit nem tanítottak a fizikusoknak, de nekünk, kriptósoknak igen. Jól értem a fonatcsoportok matematikáját, ami a kutatócsoportnak nagyon értékes.” Szóval azóta posztkvantum-kriptográfia, vagy más néven a kvantumszámítógép-biztonság témakörben kutat, ez a terület foglalkozik azzal, hogy mi lesz a kriptográfia által védett rendszerekkel, ha megjelennek a mostani számítógépeknél bizonyos számításokat nagyságrendekkel gyorsabban megoldó kvantumszámítógépek.

„A magyar akadémiai rendszer szigorú. Hivatalosan programozóként dolgozik az intézetnél, így tudtuk megoldani, hogy a Wigner nevével publikálhasson”

– mondja Zimborás Zoltán, a kutatócsoport vezetője. Mikor megkérdezem őt, hogy Silur zseni-e, mosolyogva rágódik a diplomatikus válaszon: „mondjuk úgy, hogy unikális, szinguláris személyiség. Belőle tényleg csak egy van.” Silur a tetoválásaival, fekete ruhájával annyira nem lóg ki a Wignerből, de Zimborás szerint azért érződik rajta, hogy ízig-vérig programozó.

Akit érdekel, milyen egy ilyen tanulmány, itt talál egyet. Az akadémikus közeg elfogadja őt, de azért volt, aki szemébe mondta: mit akar publikálni az, akinek diplomája sincs? „De nem érdekel. Kutatni akarok, nem bizonyítványokat szerezni. A történelemkönyvhöz nem kell diploma.”


Tippek egy hekkertől:

Biztonsági szempontból milyen operációs rendszert ajánlasz a felhasználóknak?

Az átlagos felhasználónak, bármennyire is utálom az Apple üzletpolitikáját, Mac-et. A gyakorlottabbaknak Linuxot.

Milyen böngészőt ajánlasz?

Ez már-már vallási kérdés. Én Firefoxot használok. A legtöbben Chrome-ot, de a Chrome kódbázisa óriási, nagy számok törvénye szerint lesz benne valami hiba, amit ki lehet használni.

Milyen tűzfalat és vírusirtót ajánlasz?

Furcsának hangozhat, de a Windows beépített tűzfalát és vírusirtóját. Ki ismerné jobban a Windows gyengeségeit, mint a fejlesztői?

Milyen telefont?

Google Pixel telefonok és Graphene operációs rendszer. Nem ismert, de a legbiztonságosabb. A legtöbb hekker és kódoló ilyet használ.

Milyen kriptowalletet?

Unstopable: nyílt forráskódú és egyszerűen gyönyörű a kódja. A Metamask is jó, de azért legyen mellette egy ledgered is.

Milyen jelszavakat?

Nyilván a szám-betű-speciális karakter kombót teljesen randomizálva. Én offline password managert használok. Az a verzió is jó, amikor, mint a Metamask, saját seed szavakat generálsz, 12 random szót, amire mindig emlékezni fogsz.

Hogyan törnéd fel a Forbes belső rendszerét?

A legegyszerűbb a kamuwifi: kicserélem a wifi jelet a sajátomra, rajtam megy át onnantól minden adat. De az is egyszerű módszer, ha besétálok ételfutárnak öltözve és véletlenül elejtek pár pendrive-ot. Egyszer valaki úgyis be fogja dugni valamelyiket a céges gépébe.

És végül: szerinted kicsoda Satoshi Nakamoto?

David Chaum. Ha megnézed Chaum korábbi publikációit, neki minden összeállt, ami a bitcoinhoz kell, csak a szükséges konszenzusmechanizmussal nem volt tisztában. Bizonyítékok vannak arra, hogy Chaum ott ül Adam Back (ő készítette a hashcash nevű, proof-of-work algoritmust – a szerk.) brit kriptográfus előadásain és kérdez. Szerintem Chaum akkor világosodott meg, hogy milyen konszenzus kell a bitcoinnak. Csak egyszer már csúnyán megégette magát a hatóságokkal, ezért használ álnevet. De szerintem a halála előtt még bebizonyítja a világnak, hogy ő Statoshi.

Borítókép és képek: Sebestyén László

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2917906071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habakuk000 2022.08.23. 09:11:12

@/Quercus/: Látod bunkócska, egészen normális is tudsz lenni a szakmáddal kapcsolatos ügyekben.
Képzeld el, ebben az országban nincs olyan terület, ami nem lenne legalább úgy szétbarmolva, mint az erdészet.

Ui. Számodra kedvezőtlen ítélet alapján rájönni, hogy nincs jogállamiság azért elég szánalmas történet.

/Quercus/ · https://agroinform.blog.hu/ 2022.08.23. 09:50:59

@habakuk000:

Tudod bunkócska, ez nem ítélet, hanem végzés, mert ez egy nemperes eljárás, és ez engem nem érint, hanem azokat, akik meg akarják szüntetni az osztatlan közös tulajdont.

És végül, de nem utolsó sorban bunkócska.

Ha figyeltél volna, akkor tudnád, mindig is az volt a véleményem, hogy Magyarország nem jogállam. De nem azért, amit ti itt hazudoztok.....

s 2022.08.23. 10:06:10

@/Quercus/: A jogszerűség az igazságosság szükséges, de nem elégséges feltétele. Emlékeztetnék, hogy hitler teljesen jogszerűen lett Németország vezetője (erre egyébként a sörpuccs óta kínosan ügyelt), és röhmöt is teljesen jogszerűen gyilkoltatta meg. Úgy van ez, mint ahogy a rómaiak mondták: a jog előtt a fegyverek járnak. Bár ezek a rómaiak is furcsák. Caius Iulius Caesart például amiatt gyilkolták meg, mert egyeduralomra tört. Aki utána jött, az is csak primus inter pares mert lenni, ha jól emlékszem. Aztán ott van a római jog, minden jogok mastermindja és öreganyja. Úgy értem, demokráciában. Diktatúrában ez felesleges díszlet. Igaz, bámulatos a diktátorok ragaszkodása a demokrácia LÁTSZATÁHOZ. Erre példa orbán népszavazási mániája, de megemlithetném kim dzsongun bámulatos eredményét is, akit 100% támogat. Példa nélküli siker, bár árnyalja némiképp, hogy az ellenvéleményt megfogalmazókat agyonlövik, vagy fogolytáborokba zárják.

orbánod hogy van egyébként? Most, hogy letelik a határidő, hogy kiszopja az eu faszát egy kis zsozsóért biztosan stresszes napjai lehetnek. Főleg amiatt, hogy mit mondjon idehaza. Talán nem is alszik nyugodtan. Erre mondom én: komlótoboz, golgotavirág, macskagyökér. Ne mindig azt a kibaszott pálinkát igya, mert elmegy az esze tőle. Bár ez az ő esetében kétséges, mert az sem biztos, hogy valaha volt neki.

s 2022.08.23. 10:11:16

@habakuk000: @/Quercus/: Azért nem lenne szabad kivágni minden fát - hogy kapcsolódjak kicsit az erdészethez is - mert akkor mi a faszra fogják felkötni orbánékat. Azt nem szeretném, ha az Andrássy úton büdösödnének ebben az amúgy sem könnyű idegenforgalmi helyzetben.

s 2022.08.23. 10:17:52

@/Quercus/: Megtisztelsz. A humor legyen gyilkos, másként mi értelme volna.

guma70 2022.08.23. 10:33:54

@s: :)))

humor? lira?

az a gond, nem tud értelmezni ez a féreg semmit.
mindenhol körberöhögik, erőlködő, gonosz, személyeskedéseiért.

most hagytam kicsit kibontakozni, de innen elszáll tőlünk, mert utálom ha valakit bánt akkor is ha föl sem fogja mit olvas.
piti gyalázkodásból ennyi elég.

s 2022.08.23. 10:59:11

@guma70: A magam részéről a szólásszabadság híve vagyok. Akkor is, ha nem egyezik a véleményemmel, amit hallok. Amúgy pedig hiszek az oktatásban, és ezt nem csak gyemekek esetében tekintem meghatározónak. Aquinói szent Tamás óta tudjuk: timeo hominem unius libri homo.

/Quercus/ · https://agroinform.blog.hu/ 2022.08.23. 11:01:56

@guma70:

Úgy félsz tőlem, mint a tűztől. Azért, mert a kisujjamból kirázlak te vén szerencsétlen hülye.....

guma70 2022.08.23. 11:48:20

@s:

igazad van.
a több mint 40 éves munkaviszonyom alatt nem is volt semmi gondom...

de ha valamitől undorodom azt megtanultam elkerülni. az ilyen gyáva igazi beszélgetést kerülő emberre aki már többször kinyirásomig eljutott, azt hiszem felesleges időmet pazarolni.

próbálja a 100. blogját eladni itt is de szinte senki nem kiváncsi rá hiába erőlködik és kurvára irigy ránk...

gazoló 2022.08.23. 12:17:30

@guma70:

faszköze van itt bármihez ennek az agresszív tetűnek.
el lehet menni más kocsmába,ott lehet kötekedni,de itt csak a hányinger kerülget tőle kábé mindenkit és senki sem kíváncsi a dolgaira!
miért jó ez neki?

s 2022.08.23. 12:22:47

@guma70: "próbálja a 100. blogját eladni itt is de szinte senki nem kiváncsi rá"

Nos, valóban vannak hiábávaló erőfeszítések. Jót kell mondani, és azt jól. A régi görögök és a rómaiak is mesterei voltak a szónak. Ha ezt hasonlítom a mai kommunikációhoz a szívem szorul el. Egyrészt a tömegek ostobák, akikhez szólnak, másfelől aki beszél, az is egy műveletlen vadbarom. Pedig tanulhatott volna az átkosban, mert akkor még ennyire nem állt szarul az oktatás. Itt a nagyonkövérlacira gondolok, aki legutóbb a kompország sajátos értelmezésével kápráztatott el valamennyiünket, de ezt megelőzően is volt egy dobása, ami különösen fájt, mert Attila a kedvenceim egyike: "Légy, ami lennél: férfi."
lacafasza: Ezt a verset én is ki tudom fordítani a sarkaiból úgy, hogy még a te magyartanárod sem ismer rá ennyi év után. Remélem anyádék visszakapták az oktatásodra feleslegesen elherdált pénzt. Akkor lássuk:

"Hittél a könnyü szóknak,
fizetett pártfogóknak"

"Most hát a töltött fegyvert
szoritsd üres szivedhez."

"hisz mint a kutya hinnél
abban, ki bízna benned."

Ez akár politikai kampányszöveg is lehetne, (sajnos nem az, mi odafigyeltünk irodalomórán (is)) és mindebből összesen annyi következik, hogy nem minden az, aminek messziről látszik.

guma70 2022.08.23. 12:24:58

@gazoló:

:DDDD

tanulni akar valamit! :)

s 2022.08.23. 12:27:01

@gazoló: "el lehet menni más kocsmába"

"Én túllépek e mai kocsmán,
az értelemig és tovább!
Szabad ésszel nem adom ocsmány
módon a szolga ostobát."

Attila

Néha félek, hogy én vagyok az a bizonyos egykönyvű ember. Pedig csak szeretem. Elesve is nagyobb, mint a legtöbbünk állva.

guma70 2022.08.23. 13:20:35

@gazoló:

komolyan nevetni tudok egy darabig, hogy mennyire erőlködik - de aztán undorodom személyeskedésén. ez a legnagyobb gyengeség jele amikor már képtelen mást mondani, csak érdeklődési körébe akar benneteket bevonni egy partira.

ha folytatja, akkor telerakom posztját a szövegének másolataival :DDDD

hiszen értetek jár ide, hogy kicsit bemutassa irányultságát
mert, bocs

@s:

töröltem, hiszen a vendégeim nem hagyom piszkálni, támadni.

guma70 2022.08.23. 13:26:37

@s:

tudod ez nem az én blogom, csak ránk (kettőnkre) maradt, és próbáljuk életben tartani...

ide engem valamikor csak meghivtak. jó csapat volt és nagy dumák mentek, rengeteg zene plusz vers mellett.

habakuk000 2022.08.23. 15:49:09

@s: A mai napig elcsodálkozom, amikor általam értelmesnek vélt emberek orbán cselekedeteit gondolkodó, esetleg valódi emberi érzésekkel és lelkiismerettel rendelkező intelligens ember cselekedeteiként próbálják magyarázni.

Ez az embernek gondolt valami nem az. Nincs felelősségérzete, nincs a cigányputri szocializációját semmilyen szinten sem meghaladó viszonya a világgal.
Elve sincs, csak túlélési taktikája:
1, a gyengék habozás nélkül eltaposandóak és kirabolandóak.
2, azoknak az erőseknek, akiktől félni kell, nyalni kell a fenekét, szolgálni kell őket skrupulus nélkül.
3, azokat az erőseket akiktől nem kell félni, minél gyorsabban és többször be kell csapni, el kell lopni a javaikat

taga20 2022.08.23. 17:07:12

@guma70: látom margarita az erdész nem bír nélküled élni. üldözz a szerelmével:)))

taga20 2022.08.23. 17:17:32

@s: @gazoló: @habakuk000:

ez a quercus nevű szerencsétlen falubolondja pl. ilyeneket fos ki magából:

u.i.: tőlem tényleg úgy fél, mint a tűztől. nem mer hozzám szólni, mert belekúrom a saját szarába a pofáját mindig, ha összefutunk.

na íme:

"2022.05.22. 09:40:25
Tudjátok hazátlan hazaáruló libernyyákok az az alapvető probléma veletek, hogy egyszerű normális eszű földi halandó nem tud benneteket követni. Szemben a jobboldali, konzervatív keresztény elhivatottságú oldallal. Mert ennek a konzervatív oldalnak egyszerű, világos, érthető a hívószava.

ISTEN. HAZA. CSALÁD.

És ez már évszázadok óta változatlan.

Na akkor most nézzük a ti hívószavaitokat mondjuk az elmúlt 20 évben.

Először rajongásig szeretni kellett a zsidókat. Aki le merte írni, ki merte ejteni a zsidó szót, az azonnal náci, fasiszta antiszemita lett, akit ki kellett közösíteni, meg kellett bélyegezni, hurcolni, be kellett börtönözni.
Ezzel párhuzamosan keblünkre kellett ölelni a cigányokat is. Ha nem, rasszista mocskos állatok voltunk.

Amikor már kezdtünk volna hozzászokni ehhez, akkorra már el is avult a dolog. Mert akkor már a szegény elnyomott, kizsákmányolt, megerőszakolt nőkért kellett aggódnunk. Akik 20-30 év után jöttek rá, hogy megerőszakolták őket. Igaz akkor kifejezetten jól esett nekik, vagy ha nem, akkor nem kevés előnyt szereztek vele,.......de akkor is.
#metoo. Ugye emlékeztek? Minden férfi rohadt mocskos hímsoviniszta állat volt, aki meg merte jegyezni, hogy egy nő jól néz ki.

Amikor kezdtük volna ezt is megszokni, akkorra már új nóta volt. A migráncsok. Az több százezres muszlim csürhe, aki elözönlötte ejurópát. 2015-ben már őket kellet nagyon szeretni. Aki nem szerette őket, az iszlamofób rasszista barom volt, akit ki kellett rekeszteni, meg kellett bélyegezni. Igaz már volt annyi könnyítés, hogy a zsidókat már lehetett kritizálni, mert a muszlim kedvencek sem szerették őket, meg a #metoo mozgalmat sem kellet komolyan venni, ha egy muszlim horda megerőszakolt egy nőt. Pedig szerencsétlenek szerintem sem nem élvezték, sem hasznuk nem származott ebből.

Amikor kezdtük volna ezt is megszokni.......na akkor a zenekar mást kezdett el játszani. Jöttek a niggerek, az eltörlés kultúra. Minden fehér ember bűnös. Minden dolgot el kell törölni ami a fehér felsőbbrendűséget jelképezi, elsősorban a történelmet. Aki nem térdepel le a boxosok előtt a rohadt fajgyűlölő patkány, akit ki kell közösíteni, ki kell rúgni az állásából, el kell lehetetleníteni, meg kell bélyegezni.

Amikor kezdtük volna ezt is megszokni.....akkor új kedvenc jött. A büdösbuzik, meg az aberrált társaik. Aki nem támogatta, hogy egy intézményben legalább 26 félre budi legyen, minden aberráltnak külön -hogy aztán az aberrált majom összeszarja magát a folyosón, mert nem tudta eldönteni melyikbe menjen be-, aki nem támogatta, hogy a kiscsoportos óvodásoknak már nemváltó műtétekről tartsanak előadást, hogy a szülészeten ne legyen férfi kórterem is.....na az egy rohadt homofób selejt, akit meg kell bélyegezni, ki kell közösíteni, el kell lehetetleníteni.

Ezt is megszoktuk. Hiba volt. Mert most megint új kedvenc van. Egy velejéig romlott, korrupt maffiaország, Ukrajna. Ahol bár van kormány, de nincs hatalma, mert az országot a maffia, az olichgarhák, a náci csürhe irányítják, akiket a lator állam megvett kilóra, akik kiszolgálják a lator állam, a zusa érdekeit, meg ha ebbe belepusztul az országuk, akkor is.
Cserébe a lator állam, meg a seggnyaló csatlósa az eju felfegyverzi őket, regionális katonai középhatalmat csinál egy maffiaállamból, amivel majd természetesen sakkban tudja tartani Kelet-Európa renitens országait, élükön Magyarországgal. Most tehát az ukránokat kell szeretni. Aki ezzel nem ért egyet, az putyinpicsni, oroszbérenc, KGB faltörő kos az ejuban.

De el kell ezeket engedni, és már arra, kell koncentrálni, ki lesz a következő libernyák kedvenc.

Vagy leszarni ezt az egészet, és maradni az Isten, haza, család világos, egyértelmű útmutatásnál."

guma70 2022.08.23. 17:28:53

@taga20:

nem kell idézgetni ezt a férget, mert csodálatos gyűjteményem van okoskodásából...
de egyre jobban azt hiszem miatatok jön ide - hiánya van.

addig is egy kis csemege:

www.youtube.com/watch?v=He4NFXIKQkk

www.youtube.com/watch?v=el1aqBCyidA

habakuk000 2022.08.23. 18:32:53

@taga20: Pedig ez teljesen plasztikus írás. :) Szinte látom azt az értelmetlenül, bambán bámuló fejét, ahogyan az egyszerű falusi kocsmához szokott agya képtelen feldolgozni ezeket a folyamatokat.

Igen, ez valóban jól jellemzi a magyar folyamatokat.
Le kellene sokaknak szűrni belőle a tanulságot, ezekkel nagy mellénnyel, emberi jogokról papolva senki sem fog szót érteni.
Pedig valahol ők is emberek lennének állítólag. :)
Nem rossz dolog az az elefántcsonttorony, csak az a baj, hogy az internet oda is behordja a keserű valóságot.

taga20 2022.08.23. 18:50:20

@habakuk000: "Szinte látom azt az értelmetlenül, bambán bámuló fejét, ahogyan az egyszerű falusi kocsmához szokott agya képtelen feldolgozni ezeket a folyamatokat."

és az ilyen nyomorult baromból van az országban 3misi, és a csutigecimaffiának ezért van már megint 2/3-a.

habakuk000 2022.08.23. 19:00:30

@taga20: Szerintem a duplájával számolva is alábecsüljük.
Ha van 1 milla értelmes, európai polgár ebben az országban, akkor táncra lehet perdülni.
És ez csak rosszabb lesz.

taga20 2022.08.23. 19:18:22

@habakuk000:

"Ha van 1 milla értelmes, európai polgár ebben az országban, akkor táncra lehet perdülni."

és erre április 3.-a előtt vagy után jöttél rá?

gazoló 2022.08.23. 19:24:34

@taga20: @habakuk000:

gyermekeim ..számít ez mikor Jan Garbarek ismét itt fújja)

youtu.be/Z_EZBfClFsg

csak neked mondom küszöb..Popper Péter kedvence volt ez a performansz.

habakuk000 2022.08.23. 19:25:36

@taga20: Hiába provokálsz! :)
Tudod, hogy komoly fenntartásaim vannak a dk-, jobbik, stb... hívekkel szemben is.
A közömbösekről nem is beszélve.

www.youtube.com/watch?v=qzew58G8uC0

gazoló 2022.08.23. 19:27:25

@taga20:

hogy élvezzél is valamit nesze tesso))

youtu.be/T5KYZ2F9IRs

habakuk000 2022.08.23. 19:34:12

@gazoló: Garbarek kiváló.
A málna is finom, nem is értem hogyan élték túl a hőséget.

kepkuldes.com/images/fac382f455fae067d165ba4c75f3650a.jpg

s 2022.08.23. 19:39:10

@taga20: Akinek ennyi esze van, annál komoly az esély arra, hogy a következő tavaszt már nem éri meg a megnövekedett rezsikölségek miatt. Erre mondom én, hogy működik az evolúció, mégha bosszantóan lassan is.

taga20 2022.08.23. 19:41:33

@habakuk000: én csak kérdezek, mint szókratész.

az baj?;)

taga20 2022.08.23. 19:50:54

@s: ha működne, akkor a csutiék már lógnának 12 ilyen év után.

asztán nézd meg a mai híreket(omsz, vodafone), szerintem az evolúció nem működik;)

gazoló 2022.08.23. 19:54:15

@habakuk000:

iszeni kegyelem,hogy nem vette el a légköri aszály..nálunk most kezd visszakapaszkodni,miután ki van nyalva a segge esővízzel,prémium virágföldekkel meg komposzttal!

gazoló 2022.08.23. 19:55:30

@taga20:
tagám..ez az ország elveszett..sajnos ebből kell kiindulni!

taga20 2022.08.23. 20:07:05

@gazoló: tucc te, ha akarsz teso:)))

ja és!

"tagám..ez az ország elveszett..sajnos ebből kell kiindulni!"

ahogy mondod!:

uploads.disquscdn.com/images/d3d0e96cb575091c30a058baec55139e1433bf37299dba738ca035c5d859efe9.jpg

habakuk000 2022.08.23. 20:18:19

@taga20: Kérdezni egyáltalán nem baj. Azért a bürökkel vigyázz a biztonság kedvéért.

Az evolúció működik ahogyan a piac is, csak nem egyik pillanatról a másikra.
A neandervölgyiek is jól szórakoztak egy darabig.

habakuk000 2022.08.23. 20:28:39

@gazoló: Komposzthalom mellett van, kora délutánig árnyékban és a tetőről kap egy kis vizet ha esik.
Van humusz, mert vegyesen nő a csalánnal, az pedig a humuszos talaj jelzőnövénye.
Csak figyelni kell legelés közben, mert csíp mint a veszedelem. :)

s 2022.08.23. 21:17:33

@taga20: Az evolúció sosem volt gyors. Még egy meteorbecsapódás után sem. Meg lehet kérdezni a dínókat, tudnának róla mesélni. Akiket nem kúrt agyon azonnal, azok szép lassan megfagytak és éhenvesztek. A putyin okozta válság nekik sétagalopp lett volna, azt kalaplengetve végigcsinálják.

gazoló 2022.08.23. 21:48:59

@habakuk000:

a málna biztos nem csíp,inkább szúr..biztos nitrogénjelző tessojára gondolsz)
irigylésreméltó lehet a klíma ott,ha végigcsinálta a nyarat.

gazoló 2022.08.23. 21:55:10

@habakuk000:

erre még emléxel?

youtu.be/K9Qs8-BkiLw

mindjárt jön tajga boomereket baxtatni,depecset tukmálva)))

habakuk000 2022.08.24. 14:59:24

@gazoló: nem ismertem őket.

@taga20: Mert nincs fészbukod:
Csehszlovák Kém
17 ó. ·
A magyarok többsége az USA-t hibáztatja az orosz-ukrán háború miatt - Árulókra az EU-nak és a NATO-nak sincs szüksége
Európa alighanem legönzőbb, legbutább és legnihilistább népe - tisztelet a kivételnek! - él Magyarországon, legalábbis amit a napokban az IDEA Intézet kutatása is megmutat rólunk a számok nyelvén.
Hát ez sokkoló! A kérdésre, hogy ki a felelős az orosz-ukrán háború kirobbantásáért a Fidesz szavazók mindössze 3 százaléka szerint Oroszország, 12 százalék szerint Ukrajna és 49 százalék szerint az Egyesült Államok (!). Ja, és 32 százalék nem tudja. Ez durva. Mint ahogy az is, hogy az ellenzéki szavazók körében az emberek mindössze 64 százaléka képes megnevezni egy tankönyvszerű és modellértékű egyértelmű konfliktusban, hogy Oroszország az agresszor. Nincsenek szavak.
Ami leginkább megdöbbentett, hogy az orosz-imádat nemcsak a magyar szélsőjobboldal, hanem a populista baloldalon is szedi áldozatait. Nem egy Facebook-profilt látok orosz zászlócskával felszerelve, miközben az illető posztjai Orbán-ellenességről árulkodnak. De ez csak azt mutatja, hogy micsoda zavar és tájékozatlanság van a magyar állampolgárok fejében, amit csak felnagyít, megsokszoroz a putyinista, magyar nyelvű, oroszbarát propaganda.
Amikor a napokban azt írtam, hogy Orbánt már rég nem csak a szélsőjobboldali-populista fideszes szavazók, hanem a kamuellenzéki oldal baloldali-populista szavazói is hatalomban tartják, nem tévedtem. Döbbenetes a felmérés eredménye, hogy az ellenzéki szavazók harmada is az Egyesült Államokat (!) hibáztatja a háború kitöréséért. Itt már régen nem csak Orbán a probléma, hanem a magyar társadalom is, hogy Magyarország kiiratkozik Európából és a gazdasági összeomlás felé robog.
Sajnos, a történet nem előzmény nélküli.
Emlékszem, amikor az 1980-as években Lengyelországban sokan felismerték, hogy a jobb élethez, a piaci egyensúlyhoz szükséges gazdasági változások (pl: decentralizáció) és reformok már politikai változásokat is igényelnek, ezért a Szolidaritás mozgalom már 1981-ben szabad választásokat követelt. Tudjuk, hogyan folytatódott: jött legendás sötét szemüvegében Jaruzelski tábornok, miniszterelnök és a tiltakozások miatt hadiállapotot vezetett be. A demokratikus rendszerváltásig a lengyel ellenállás száz halálos áldozattal járt.
Mindez miért jutott eszembe? Mert ez a primitív, populista propaganda, ami ma Orbánék szájából ömlik Oroszország mellett és Ukrajna ellen, Kádárék szájából is ömlött Lengyelország és a lengyelek ellen, az állítólagos társadalmi béke érdekében. (Miközben Kádár és rezsime attól tartott, hogy a sztrájkmozgalom átterjed Magyarországra is.) Ugye, milyen ismerős? Kádár és Orbán is a békére hivatkozott, miközben pont ők öntötték a gyűlöletet és a megosztást az emberek fejébe. Emlékszem, hogy első gyerekkori emlékem az volt a lengyelekről, hogy azok egy nagyon lusta nép, akik azért sztrájkolnak mindig, mert utálnak dolgozni. A "lengyel" akkor szitokszó volt.
Ahogy akkor a lengyelekről elterjesztett mocskos rágalmak jelentettek a magyar társadalom számára egy megingathatatlan mesét, ma az ukránellenes és oroszbarát propaganda mossa ki totálisan az emberek gondolkodását, gyakorlatilag oroszországi szinten. Emlékezetes az amerikai CNN tv-csatorna felmérése, ami különös módon éppen a háború előtt egy nappal jelent meg. Ez azt mutatta meg, hogy az oroszok többsége szerint helyes lépés lenne, ha Moszkva katonai erőt alkalmazna Ukrajnával szemben, hogy megakadályozza Kijiv csatlakozását a NATO-hoz. Csak mindössze a megkérdezettek negyede gondolta azt, hogy ez nem a megfelelő lépés.
Magyarország ma már biztonsági kockázatot jelent az Európai Unió országainak szövetségére. Egy maffiaállami struktúra, egy bűnszövetkezet rabolja ki módszeresen azt a klubot, ahová elvileg ők is tartoznak. Ha a magyarok nem csak a pénz miatt olyan hatalmas nagy EU-rajongók, akkor már régen el kellett volna ezt az EU-ellenes politikát folytató Orbán Keresztapát és rezsimjét a hatalomból távolítani. Amennyiben ezt nem teszik meg, úgy viszont nincs más választása az EU-nak, de az európai közösségnek kell Magyarországtól megszabadulni. Kár ezért a nemzetért, de ha maguktól nem fognak felébredni, kívülről senki nem oldja meg problémáik. Ha a magyarok többsége Oroszországgal akar tartani , hát menjenek, de egy ilyen belső ellenségre az Európai Uniónak már rövidtávon sincs szüksége.

látjátok feleim szümtükkel 2022.08.24. 15:43:49

@habakuk000:

Olvasd el a meteorológusba lévő, általam csatolt verset. Az ember mindig bűnbe esik, és nem tanul saját kárán sem. Eredendően is bűnösnek született. Mondják a papok, hiszen isten így akarta. Én csak azt nem értem, hogy a döglődő nyugaton, amelyiknek a pénzére annyira fáj a magyarok foga, miért tud előre lépni?

s 2022.08.24. 22:59:20

@habakuk000: kádár és orbán helyzete alapvetően más. kádár nem nagyon ugrálhatott, mert 56 után volt az ország, és erőteljes Szovjet befolyás érvényesült. brezsnyevvel különben kádárnak meglehetősen feszült viszonya volt (a csókok ellenére, fúj, bazdmeg), legalábbis hruscsovhoz képest. Aki elég nagy geci volt maga is, mert kinyalta sztálin valagát, de aztán kinyírta beriját is. Rohadtak ezek mind.
A lengyelek más tészta. Amit velük az orszok csináltak (Molotov–Ribbentrop-paktum, aztán várakozás kicsit Varsó előtt a visszaúton), az soha el nem múló gyűlöletet eredményez. Azon kívül a pápa akkoriban lengyel bíboros lett. Ez kettőből kettő. Szerintem ennyi elég is. Ők jártak az élen, mindenki más csak utánuk következett.
A lényeg, hogy orbán viszont saját akaratából helyezte magát (és sajnos minket is) putyin végbelébe. Nem köllöt vóna, de orbán sem az eszéről híres. Nem is annyira orbánnak van a baj. A gond az, hogy megválasztották sokadjára is. Kimondom, kerül amibe kerül: a néppel van a baj. Oktatás nélkül ide jutottunk. A demokrácia itt már nem fog segíteni. Nekem nem volna egyébként kifogásom egy felvilágosult abszolutizmus ellen ezek után, csak arra azért oda kell figyelni, hogy ki lesz hatalmon.

Ahogy Szilárd Leó mondta:
- Azzal még valahogy egyet tudok érteni, hogy egy fajankó szavazata éppen annyit ér, mint az enyém. De hogy kettőé kétszer annyit érjen, azt már nehezen tudom elfogadni.

s 2022.08.24. 23:04:23

@gazoló: :-)
Ha te bumer vagy, akkor én mi lehetek? Múmia, de az is lehet, hogy fosszília.

s 2022.08.24. 23:07:27

@látjátok feleim szümtükkel:

- Hol van a nyugat?
- A szakadék szélén.
- És hol vagyunk mi?
- Egy lépéssel a nyugat előtt.

(Hofi)
süti beállítások módosítása