He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Felgyorsult a Föld forgása, a szakértők pedig csak találgatják az okát.

2022.08.12. 05:40 guma70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valószínűleg te sem annyira érzékelted, de különböző mérések bizonyították, hogy az elmúlt két évben felgyorsult a Föld forgási sebessége, azaz bolygónknak rövidebb időre van szüksége, hogy egy teljes fordulatot tegyen a tengelye körül, mint korábban, vagy még érthetőbben

megfogalmazva: rövidült a napok hossza. Nem is olyan rég ráadásul az atomóra korszakának legrövidebb napját regisztrálták:

Június 29-én a Föld minden idők leggyorsabb fordulatát hajtotta végre, aminek köszönhetően a(z időmérésre használt) 24 órás nap 1,59 ezredmásodperccel rövidebb ideig tartott.

A következő, az International Earth Rotation and Reference Systems Service (Nemzetközi Földforgás és Referencia-rendszer Szolgálat) adatain alapuló táblázat azt mutatja meg, hogyan ingadozott egy nap hossza az elmúlt években – egyértelműen látható, hogy rövidültek a napok:

A pozitív, azaz a 0-tól felfelé ugró értékek azt mutatják meg, hogy az időmérésre használt napok hossza, azaz egy 24 órás (86 400 másodperces) nap mennyivel tartott tovább, míg a negatív, azaz a 0-tól felfelé mutató értékek pedig azt mutatják meg, hogy egy 24 órás nap mennyivel tartott rövidebb ideig

Ha a Föld forgási sebessége továbbra is gyorsulni fog, akkor a történelem során először kellene negatív szökőmásodpercet bevezetni (vagyis óráink egy másodpercet kihagynának), ami potenciálisan problémákat okozhat az informatikai és kommunikációs rendszerekben, hiszen például a GPS és a földmegfigyelő műholdak is atomórát használnak, ami viszont nem veszi figyelembe a Föld változó forgását – Leonyid Zotov matematikaprofesszor szerint 70% az esély arra, hogy nem lesz szükségünk egy negatív ugrásra.

Egyébként a Föld forgása hosszú időn keresztül lassult – persze ekkor is előfordult, hogy egyik napról a másikra (az ezredmásodperc töredékével) nőtt vagy csökkent az idő, ami alatt a bolygónk egy forgást végzett –, azonban most gyorsulni kezdett, aminek okát egyelőre csak találgatják a szakértők. Vannak, akik az olvadó jégsapkákkal, mások a szeizmikus aktivitással magyarázzák a dolgot.

(Forrás, fotó: timeanddate.com, nyitókép: Getty Images)

https://player.hu/tech-3/felgyorsult-a-fold-forgasa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1117904001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása