He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Különleges földgázkészlethez vásárol be a kormány több száz milliárdos hitelből

2022.08.08. 07:28 guma

Szijjártó Péter Moszkvában tárgyal Alexander Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel 2022. július 22-én

Az erről szóló kormányrendelet aznap este jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában tárgyalt 700 millió köbméter plusz földgáz beszerzéséről. A határozat szerint a különleges földgázkészlet beszerzéséhez legfeljebb 1.850.000.000 euró tőkeösszegű hitelt készül felvenni a kormány, ez a jelenlegi árfolyamon számolva számolva mintegy 736 milliárd forint.

A rendelet szerint a kormány különleges földgázkészlet létrehozásáról döntött. Erről annyit tudni, hogy

  • mértéke legfeljebb 7.811.000 MWh, (Ez a Portfolio számításai szerint mintegy 740 millió köbméter gáznak felel meg, vagyis csaknem annyi, mint amennyinek a beszerzéséről Szijjártó Péter tárgyalt a kormányrendelet megjelenésének napján, július 21-én Moszkvában.)
  • a kormányrendelet szerint a különleges földgázkészlet a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdona, az tároltatja, értékesít és 2023. április 1-jéig tartja fent,
  • a földgázbiztonsági készlettől elkülönítve kell nyilván tartani,
  • beszerzése nem minősül földgáz-kereskedelemnek.

Ha az ország gázellátásának biztosításáért fel kell használni a különleges készletet, azt külön rendeletben kell szabályozni, és az igénybevételre jogosultak nem fizethetnek érte kevesebbet a beszerzési árnál. Az értékesített földgáz árát a különleges készlet létrehozására és fenntartására felvett hitelekre kell fordítani - szemlézi a rendeletet a 24.hu.

Szijjártó Péter magyar (b) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában, 2022. július 21-én
Ehhez kapcsolódóan:

Szijjártó Péter Moszkvában, április óta nem járt uniós ország politikusa a Kremlben

Nincs olcsó orosz gáz

A közlönyben külön határozat szól arról, hogy a kormányfő felhatalmazásával Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Állam nevében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek a különleges földgázkészlet létrehozásához szükséges földgáz beszerzése finanszírozása céljából megkötött hitelszerződéséhez kapcsolódóan 100%-os készfizető egyedi állami kezességet vállal a legfeljebb 1.850.000.000 euró tőkeösszegű hitelből eredő pénzügyi kötelezettségek teljes körére.

Ez mai árfolyamon számolva mintegy 736 milliárd forint, vagyis, ahogy a Portfolio megjegyzi, ekkora összegű hitelt készül felvenni a kormány a különleges földgázkészlet beszerzésére. A gazdasági hírportál megjegyzi, a közlönyben megjelent összeg bizonyítja, hogy nem létezik olcsó orosz gáz, a magyar állam is a tőzsdei magas árakhoz igazodó keretek mellett tud csak gázhoz jutni.

A közlönyben megjelent határozat szerint a hitelnyújtók kiválasztása – tekintettel a finanszírozási ügylet sürgősségére – nyilvános pályázat helyett több bank együttes hitelnyújtására irányuló ajánlatkéréssel valósul meg.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a kormányrendelet megjelenésének napján Moszkvában tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 700 millió köbméter plusz földgáz beszerzéséről, hogy a jelenleg 44 százalékos feltöltöttségű hazai gáztározókat még jobban fel lehessen tölteni.

https://www.szabadeuropa.hu/a/kulonleges-foldgazkeszlethez-vasarol-be-a-kormany/31954846.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7417889147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása