He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Vajon tényleg fizetett Orbán azért, hogy beszédet tarthasson Dallasban?

2022.08.04. 05:15 guma70

„A büszkén hirdetett Trump-pártiság nem elegendő, s habár nem láttam csekkeket, számlákat, dokumentumokat, a magam részéről fogadni mernék arra, hogy Orbán Viktor azért kapott szónokként meghívást Dallasba, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciájára (CPAC), mert szponzorálta az eseményt” – nyilatkozta a Hírklikknek a washingtoni székhelyű konzervatív szervezet, a Frontiers of Freedom elnök-vezérigazgatója.

George Landrith a magyar idő szerint hétfő este kiadott program alapján leszögezte: nincs jele annak, hogy Orbán tartaná a nyitó beszédet a konferencián, előtte mások is megszólalnak, köztük a texasi kormányzó. Tegnap megírtuk, hogy – a korábbi kormányzati kommunikációval szemben – nem Orbán tartja a megnyitó beszédet a csütörtökön kezdődő dallasi konferencián, mire Havasi Bertalan szóvivő cáfolatként arról beszélt, hogy a miniszterelnök beszédet mond a CPAC megnyitóján, „ebben semmilyen változás nem történt”. Mondjuk, korábban megnyitó beszédről szólt a fáma.

Csütörtökön kezdődik és vasárnap ér véget a CPAC rendezvény, amelyen részt vesz Orbán Viktor is. Július 11-én a Magyar Távirati Iroda – Havasi Bertalanra, a miniszterelnök sajtófőnökére hivatkozva – jelentette, hogy „augusztus 4-ére a texasi Dallasba hívták Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy nyitóbeszédet tartson a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén, az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference)”

A tegnapi MTI-közlemény már azt írja (szintén Havasira hivatkozva), hogy „Orbán Viktort az egyik nyitóbeszéd megtartására kérték fel a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén”. A sajtófőnok az ATV-nek arról beszélt, hogy „Orbán Viktor az Egyesült Államokba utazik, ahol beszédet mond a CPAC megnyitóján. Ebben semmilyen változás nem történt”.

Tehát – minimum – nem konzekvens a kormányzati kommunikáció: először nyitóbeszédről, majd egyik nyitóbeszédről, később már csak beszédről szólt a sajtófőnök. Mindenesetre a Hírklikk értesülése szerint – erről tegnap számoltunk be – Orbán nem a megnyitó beszédet tartja majd Dallasban. 

De mi az igazság e sok variáció között? Netán Orbán pusztán „mezei” szónokként egyike lesz azoknak, akik felszólalhatnak? Kérdéseinkkel az ilyen tanácskozásokat tapasztalatból is ismerő, a legfelsőbb konzervatív amerikai politikai körökben is járatos, a vezető amerikai médiaorgánumok által sokszor idézett George Landrithot kerestük meg. Landrith annak az 1995-ben alapított Fronties of Freedom intézetnek az elnök-vezérigazgatója, amely a Ronald Reagan-i elveket vallva, síkra száll az emberi szabadságjogok, a béke erőn alapuló biztosítása, a kis állam, a szabad vállalkozás, a szabad piacok és a hagyományos amerikai értékek mellett.

Akkor most Orbán megnyitó beszédet tart vagy sem? – kérdeztük tehát interjúalanyunkat, aki a – magyar idő szerint hétfő késő este látható – program alapján nemmel válaszolt, mondván: a beszéde előtt lesz már több esemény, s megszólal egyebek között Greg Abbott texasi kormányzó is. Habár nem ismeri a küszöbön álló tanácskozás konkrét „koreográfiáját”, az eddigi tapasztalatai szerint („legalább egy tucat ilyen konferencián már részt vettem”) a színpadon, egy pódiumon foglalhatnak majd helyet az első felszólalók, köztük Orbán is. Orbán fél órás beszédre kapott lehetőséget, aminek a címét már lehet tudni: „Ahogyan mi harcolunk”

„Akárhogyan is, de mindenképpen megtiszteltetés Orbán számára, hogy felszólalhat ezen a rangos konferencián” – szögezte le Landrith, aki rámutatott, hogy ugyan nagy híve a CPAC-szervezetnek, „jó emberek, amerikai politikai ügyekben hasonlóképpen gondolkodunk, de szerintem nagy hibát követtek el azzal, hogy meghívták Orbánt”

Pletykák szerint – vetettük fel – Orbán nem ingyen kapta ezt a meghívást (tévedések eloszlatása végett: nem neki fizetnek, hanem ő fizet érte). Landrith leszögezte, „Nem láttam számlákat, csekkeket, dokumentumokat róla, de a magam részéről fogadni mernék arra, hogy Orbán Viktor azért kapott szónokként meghívást Dallasba, mert szponzorként fizetett”. Mint mondja, ebben semmi rendkívüli nincs, ez a megszokott rend, a szponzorációs kényszer érthető, hiszen ezek a konferenciák nagyon sokba kerülnek, s a jegybevételek messze nem fedezik a költségeket. Ez tehát nem valami különleges dolog, nagyon ritka, amikor valaki nem fizet. Csak nagyon kevesen, csupán a kiemelkedően fontos személyek kapnak meghívást beszéd tartására szponzorációs pénzek nélkül – fejtegette, rámutatva, abban biztos, hogy Donald Trumpnak – aki szombaton a záróbeszédet tartja majd – nem kellett szponzorként megjelennie, miként mondjuk Ted Cruz texasi szenátornak sem. „De nehezen tudom elképzelni, hogy Orbán Viktor annyira fontos lenne az amerikai konzervatívoknak, hogy fizetség nélkül szólalhat fel a tanácskozáson” – mondta.  

„Abban sem vagyok biztos, hogy Orbán konzervatív, nem hiszem, hogy változtak volna a korábbi nézetei, éppen csak a csomagolást változtatta meg”, ő nem az az ember, akire azt mondják, hogy szeretnék, ha beszédet tartana a CPAC-n, inkább az a típus, akinek azt mondják: ha beszélni akar, fizessen érte – fejtegette.

Orbán nem egyszer, nem kétszer egyértelműen kinyilvánította a Donald Trump iránti csodálatát és azt, hogy neki drukkolt a választáson, most pedig rá is tett egy lapáttal, amikor külügyminiszterén keresztül megüzente: reméli, ősztől Joe Biden béna kacsa lesz, s két év múlva Trumpék nyernek. Ismerve a hazai kommunikációs csapatát, az biztos, hogy a Trumphoz fűződő „barátságát” fogják hangoztatni Orbán dallasi meghívása indokaként – vetettük fel. „Annak alapján, amit tudok, engem ezzel nem győznének meg. Különben is, a Trump-pártiság nem elegendő, fogadni mernék arra, hogy azért kapott meghívást, mert szponzorálta a konferenciát” – reagált Landrith . Majd így folytatta: „különben pedig hallottam pletykákat, miszerint Orbán készségesen fizet azért, hogy jó legyen a sajtója – erre persze nincs bizonyítékom, csak ismétlem, amit másoktól hallottam, például a Fox News viszonylatában”.

Mit gondol sikerül-e találkoznia Orbánnak Trumppal? – kérdeztük interjúalanyunkat. Merthogy Kovács Zoltán az ATV  kérdésére – miszerint Dallasban lesz-e ilyen találkozó – azt mondta, hogy „ennek a valószínűsége elég nagy, egy tízes skálán a tízet eléri”. Landrith úgy látja, hogy Orbán eléggé ravaszul Trump oldalára állt, s ezzel sikerült megtévesztenie néhány konzervatív politikust az Egyesült Államokban, bár aki közelebbről is követi a magyar politikus tevékenységét, az átlát a szitán. Mindenesetre azt lehetségesnek tartja, hogy Trumpot is sikerült megtévesztenie Orbánnak. A korábbi amerikai elnöknek hízelgett, hogy Orbántól megkapta, amit más európai politikustól nem, a dicsőítést. „Véleményem szerint hibát követett el Trump, ha bedőlt Orbánnak. És ezt én mondom, aki támogatta Trump elnökségét, s aki úgy véli, a mai bajaink jó része Joe Biden politikájának az eredménye” – szögezte le a konzervatív amerikai szervezet konzervatív vezetője.

https://hirklikk.hu/kozelet/vajon-tenyleg-fizetett-orban-azert-hogy-beszedet-tarthasson-dallasban/401881/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9417899673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.08.04. 14:45:06

Gondolom majd Orbán elmondja Trampnak, hogy mit üzen a száján keresztül Putyin.;Đ
Komolyra véve a formát, nem hiszem, hogy Marine Le Pen támogatása és bukása után nem hiányzik az amerikai konzervatívoknak különösebben Orbán és a beszéde. Különösen ha ott is rázendít a kervert fajra. Aztán nem kell majd csudálkozni, ha a kevert faj tüntetést tart ellene, olyat, amekkorát még nem is látott közelről.
süti beállítások módosítása