He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Górcső alatt négy kormányzati „engedmény” – V. Vélhetően többet ajánlottak Orbánék

2022.08.04. 07:15 guma

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a kormány mindenben engedett az Európai Bizottságnak, majd négy területet sorolt fel, amelyen konkrét „engedményekre” kész. A közbeszerzések, a korrupció, a jogalkotás és az energiafüggés csökkentése az érintett területek, amelyeken konkrét ajánlásokat tettek – tudatta a kormányinfón. Már az első szakértői reakciókból is azt lehetett látni, hogy az „engedmények” nem valódiak, sőt, nem is igazán újak, legfeljebb a hazai közvéleménynek, merthogy az Európai Bizottságnak már korábban elküldték azokat a helyreállítási alap kifizetéseiről folyó egyeztetések keretében. Sorozatunk eddigi négy részében az általunk megkérdezett szakértők mutatták be, hogy „a király meztelen”. Összegzésképpen Horn Gábor úgy fogalmazott a Hírklikknek: „Ha valóban csak ennyi az ajánlat, akkor az nem lesz elég az uniónak, ám a tényleges ajánlat sokkal nagyobb lehet”.

Szerintem nem mondanak el mindent, de ha tényleg csak ezt a négy ajánlatot tették, akkor az nem lesz elég a megállapodáshoz” – szögezte le Horn Gábor. A Republikon Intézet vezetője szerint ugyanakkor Orbán tényleges ajánlata ennél jóval nagyobb, „ennek látom a jeleit, ezt lehet levonni Navracsics Tibor mozgásából és ezt súgja a politikai érzékem is”. 

Mindenesetre az elmúlt időszakban olyan mértékben és annyit romlott a helyzet Magyarországon, hogy Orbán kénytelen volt feladni két, meghatározó politikai ígéretét – hogy nem lesz adóemelés, illetve, hogy amíg élünk, fenntartja a rezsicsökkentést –, azaz kiderült, hogy nem tudta beváltani a vállalásait. Merthogy – fejtegette Horn – „szorulnak a sarokba, s elkerülendő a végső beszorulást, igencsak rászorulnak az uniós pénzekre”.

Vajon azt mutatják az unióból érkező reakciók is, miszerint szélesebb körű az ajánlat, mint amit idehaza nyilvánosságra hoztak, vagy csak egyszerű diplomáciai „blabláról” van szó? – kérdeztük a szakértőt, utalva például a Valdis Dombrovskis gazdasági ügyekért felelős alelnök által, a pénzügyminiszterek tanácskozása után mondottakra. Kérdésre ugyanis – mint az a Népszava tudósításából kiderült – azt közölte, hogy folyamatos és konstruktív tárgyalásokat folytatnak a magyarországi hatóságokkal.  

Horn nem tartja „blablának” az EU ilyetén kommunikációját, már csak azért sem, mert Brüsszelben is látják, olyan helyzetbe szorult már az Orbán-vezette kormány, hogy mindenképpen össze kell hoznia valamifajta megállapodást az EU-val, mert így juthat némi pénzhez. „Ezért lassan bármire hajlandó lesz, s ezt és azt is érzékeli az EU, hogy jóval puhábbá, kezdeményezőbbé vált Orbán”. 

A Republikon Intézet vezetője szerint még ha lesz is megállapodás, nem lehet számítani a helyreállítási források folyósításának gyors elindítására, azaz nem lesz belőle gyorsan pénz. Ám gesztusértékűen valami elindulhat az ősz végén, a tél elején. Már csak azért is, mert az EU érdeke is, hogy ne legyen összeomlás Magyarországon. (Erről korábban bővebben is beszélt a Hírklikknek)

Vajon megúszhatja-e itthon Orbán, ha végül komoly engedményeket tesz az uniónak, hiszen az elmúlt években – retorikában legalábbis – mindent megtett annak bizonyítására, hogy ő soha be nem adja a derekát Brüsszelnek?  – vetettük fel. Horn szerint igen, hiszen „idehaza olyan kommunikációs gépezet dolgozik a kormánynak, annyi közpénzből és olyan eszközrendszerrel, hogy minimum a saját közönsége számára megoldható lesz ez a megúszás”.  Orbánék ezt is el fogják tudni fogadtatni – szögezte le, hozzáfűzve:  

sokakkal ellentétben, én nem számítok gyors összeomlásra, azt gondolom, csökkenni fog a rendszert támogatók köre, a bizonytalanok elpárologhatnak, de marad majd 2-2,5 millió masszív támogató, akikkel sok mindent meg tud majd csinálni Orbán. Egy szó, mint száz, még ettől sem számítok nagy összeomlásra” – mondta. Pedig – emlékeztetett – másutt, egy demokratikusabb világban más vezető belebukna abba, hogy programjának két nagy ígéretét – nem lesz adóemelés és marad a rezsicsökkentés – két nap alatt megszegi (kata és rezsicsökkentés). De az Orbán-rendszer egy nagy propagandagépezet csalására épül, s a „hivő tagozatot” az sem zavarja, hogy kiderült, a király meztelen. 

Amúgy pedig Magyarországnak is az az érdeke, hogy Orbán lépjen visszább, vegye tudomásul, vannak betartandó uniós kötelezettségek, s folytasson egy unió-barátibb politikát, aminek része egy visszafogottabb, kevesebbet lopó, demokratikusabb berendezkedés. „Csodák nem lesznek, de minden apró előrelépés számíthat” – szögezte le Horn Gábor. S egyébként is, akár mindannyian haszonélvezői lehetünk majd ezeknek a változásoknak – tette hozzá.

Sorozatunk eddig megjelent cikkei:

I. – Jogalkotás

II. – Az egyszereplős közbeszerzések

III. – Az ügyészi túlhatalom letörése

IV. – Az energiafüggés csökkentése

https://hirklikk.hu/kozelet/gorcso-alatt-negy-kormanyzati-engedmeny-v-velhetoen-tobbet-ajanlottak-orbanek/401183

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2917887845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma70 2022.08.04. 21:11:25

jeszusom!

mindenki hallgassa meg a vezér dallasi beszédét!

legalább olyan mint a TF beszéd volt - ismerni kell mindenkinek.
süti beállítások módosítása