He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

A nemzetközi sajtó széles körben beszámolt a KATA és a „rezsicsökkentés” változtatásairól és a folytatódó tüntetésekről

2022.07.19. 20:30 guma

Mi mindebből az ARD tényszerű összefoglalóját emeltük ki. A fotó viszont már mai és MTI.

A magyar kormányt bíráló tüntetők már harmadik napja lezárják a budapesti hidakat – erről szólt egy hosszabb jelentés a legnagyobb német közszolgálati televízió esti fő híradóműsorában pénteken.

A tudósító rámutatott: a résztvevők a szabadfoglalkozásúakat érintő adóemelés ellen tiltakoznak, amely derült égből érte őket. Az intézkedés mintegy 450 ezer embert érint, mégpedig már szeptember 1-től. Már kedden este is ezrek mentek az utcára Budapesten, és lezártak két fontos hidat. A tiltakozók egyszemélyes és kisvállalkozók – grafikusok, színészek, újságírók, kerékpáros futárok, művészek –, akiket nem csupán az emelés mértéke háborít fel.

Az Adótanácsadók Szövetsége számításai szerint az érintettek háromnegyedének jelentős, mintegy felének 20-41 százalékos csökkenéssel kell számolniuk a nettó jövedelmükben. Különösen dühítőnek tekintik a tüntetők azt a tempót és módot, ahogyan az Orbán-kormány átkorbácsolta a parlamenten a váratlan és jelentős adóemelés törvénytervezetét. A tervezet hétfői benyújtása után kedden, még csak nem is egészen 24 óra elteltével már el is fogadták, és a parlamenti vitára összesen két óra jutott, aztán már jött is a szavazás. A szerző idézte Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét, aki mindezt „nettó hazaárulásnak” minősítette.

A KATA adózási formát a Fidesz-kormány vezette be 2013-ban, és most sok részintézkedését visszavonja. Az eredeti cél az volt, hogy a keveset kereső kisvállalkozóknak, akik évente legfeljebb nem egészen 30 ezer eurónak megfelelő összeget keresnek, ne legyen szükségük adótanácsadóra és könyvelőre. Ehelyett átalányadót fizettek, havi mintegy 120, bizonyos esetekben 185 eurónak megfelelő összeget, amely fedezi az adó- és tb-járulék kötelezettségeiket. A csekély befizetések miatt azonban a nyugdíjuk is nagyon csekély lesz.

Mindennek két és fél hónap múlva az érintettek többsége számára vége.

A tiltakozások eddig nem változtattak az áprilisi választáson újra kétharmadot szerző kormány szándékán. Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz-pártja kommunikációs igazgatójával közöltette, hogy egy problémás fejlődés korrektúrájáról van szó. Eszerint sok volt a „látszatfoglalkoztatás” és az adótrükközés, ennek akarnak gátat vetni – mondta Hollik István a Hír TV-ben. Mint kifejtette, sok munkavállalót „kényszerítettek” a KATA szerinti adózásra, mert ezzel a cégek pénzt tudtak megtakarítani.

Orbán az újbóli megválasztása óta az eddigi legsúlyosabb gazdasági és pénzpolitikai kihívással néz szembe. Az Ukrajna elleni orosz támadó háború következményei, valamint az EU-val fennálló tartós konfliktus nyomot hagy a költségvetésen és az emberek pénztárcáiban. A forint értéke jelentősen csökken, az infláció 10 százalék körül jár. Különösen azonban az EU-val fennálló viszály kerül nagyon sokba az országnak. Az EU Bizottsága blokkolta azt a 15 milliárd eurót, amelyet Magyarország a pandémia utáni újjáépítési alapból kapott volna. Amennyiben Orbán még idén nem tud megállapodni az EU-val a korrupció elleni harc és a jogállamiság kérdéseiben, Magyarország a Bloomberg hírügynökség becslése szerint a milliárdos összeg 70 százalékához nem fog hozzájutni.

Már láthatók az első jelei annak, hogy a kormány megpróbálja meghúzni a fiskális politikában a vészféket. Szerdán a kormány átalakította egyik sokszor hangsúlyozott mintaprojektjét: nyolc éve gyakorlatilag befagyasztotta a rezsiköltségeket. Ezt azonban ma már nem engedheti meg magának, ezért augusztustól jóval többet fizetnek majd azok a háztartások, amelynek áram- és gázfogyasztása meghalad egy bizonyos határt – mondta a tudósító.

Hazai lapszemle a témában:

Két embert sokkolóztak, öt embert előállítottak rendőrök

Földön ülő férfit sokkolóztak le a rendőrök… (???)

Dömötör Csaba megkapta a tiltakozók petícióját, amelyet szélsebesen el is tüntetett

“Az államtitkár villámgyorsan eltávolította az asztaláról a papírost. Hozzáállása tükröződött felszólalásában is, mivel sem erről, sem a tüntetésről egy szót nem ejtett, helyette inkább felmondta a kormányzati kommunikáció unalomig ismert paneleit – amiben természetesen felbukkant az „elmúltnyolcévezés” is .

Féleszűnek tartja a hidakon tüntetőket a Békemenet főszervezője

“Többször elmondtuk: a főváros a nemzeté, saját tulajdona és nem egyes pártok randalírozásának színhelye”.

Szabó Andrea: A végén a Fidesz állhat az elégedetlenség élére

“Egy már bevált, a választók által jól ismert válságkormányzati narratívára építve – némi, kalkulált áldozatok árán – átvezeti, átcsatornázza az elégedetlenséget Brüsszelre, Sorosra, a migránsokra, a baloldali ellenzékre, a háborúra, az LMBTQ-emberekre, esetleg az ufókra.”

 

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7617886823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása