He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

„Ezek az emberek 50 nap alatt találják ki újra az életüket?” – Egy nap alatt kibelezné a Fidesz a katát + Rég ideje volt megjavítani a katát, a Fidesz ehelyett inkább tönkreteszi

2022.07.14. 05:07 guma

Kedden délelőtt 10-re tüntetést szerveznek az Országház elé a kisadózók tételes adójának (kata) drasztikus reformja miatt. A parlamenti napirend szerint épp ekkor kerül majd sor annak a kormánypárti törvényjavaslatnak az általános vitájára, amely szerint szeptember 1-től csak az lehetne katás vállalkozó, akinek kizárólag magánszemélyektől származik bevétele (az egyetlen kivételt  a taxisok jelentik, akik mentességet kaptak.)

Mindez azt jelenti, hogy a több mint 450 ezer jelenlegi katás adózó többsége kénytelen lesz a költségesebb adózást választani, és bizonyára többen fognak majd feketézni.

A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezte Kövér László házelnöknél, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalja a hétfőn beadott előterjesztést, így kedden a Fidesz-KDNP-s minősített többség már meg is szavazhatja a javaslatot.

Együtt tárgyalták a kisegzisztenciák megsarcolását a multiadó elutasításával

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága hétfőn a rendkívüli ülés után a Törvényalkotási Bizottság nyílt ülésén tárgyalta meg mind a globális minimumadó, mind pedig a KATA-s adózás kibelezése ügyét.

A napirend elfogadása után Jámbor András, a Párbeszéd és Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselői a globális minimumadó elleni kormányálláspontot kritizálták. Jámbor azoknak a cégeknek a körére volt kíváncsi, akikre a minimumadó tervezete Magyarországon negatív hatással lenne, Kanász-Nagy pedig a „német nagytőke közleményének” nevezte a határozati javaslatot.

Az ellenzéki hozzászólásokra a határozati javaslat fideszes előterjesztője, Bánki Erik reagált, aki szerint „pillanatnyilag nem lehet választ adni arra”, hogy hány nagyvállalkozást érintene a globális minimumadó, mert az még nincs kidolgozva teljesen. Bánki szerint a javaslat elfogadása mostani formájában azért nem áll Magyarország érdekében, mert egyebek mellett az a részletkérdés sincs eldöntve, hogy az egyes országok társasági adója (Magyarországon 9 százalék), illetve a globális minimumadó (15 százalék) közti különbözetet az anyavállalat vagy a leányvállalat székhelyét jegyző ország szedje-e be. A kormány másik problémája az, hogy a kétpilléres javaslat első fele, a globális techvállalatok adóztatása még nincs kész – Bánki úgy fogalmazott, hogy az USA „blokkolja” –, de a második pillért, a 750 millió euró feletti árbevételű cégek megadóztatását már addig is elkezdenék.

Nekünk azért is fontosak a Magyarországon működő nagyvállalatok, mert a hazai kkv-k hasznos együttműködést tudnak velük létesíteni – mondta zárásul Bánki.

A hozzászólások után az összegző jelentést végül 27 igen és 11 nem után elfogadta a bizottság.

Súlyos jogsérelem, százezrek életének megnehezítése

Ezek után került sor a kisadózók törvényi jogállásának módosításáról szóló napirandi pontra. Bedő Dávid, a Momentum képviselője és Apáti István Mi Hazánkos képviselő érdemi jellegű módosítást terjesztett elő, de a kormánypárti képviselők is benyújtottak a hirtelen összerakott KATA-kiüresítéshez még egy technikai módosítót.

Először Arató Gergely DK-s képviselő szólt hozzá a vitához. Megjegyezte, függetlenül a javaslat tartalmától – ami szerinte súlyos jogsérelem, és a megszorítások része, brutális adóemelés – a javaslat a jogbiztonságot is semmibe veszi.

Hiszen csak délután értesült róla bárki, senki sem olvasta, konzultáció sem volt róla.

Ezért a károkozás teljesen megakadályozhatatlan, ráadásul szeptemberig kellene új adózási formára átállni és minden változást eszközölni a kisvállalkozóknak. Tehát a javaslat szerinte, ha szabályos is, a jogalkotási törvény szellemével biztosan nem egyezik.

Hajnal Miklós a Momentum részéről hozzátette, az évközepi módosítás lehetetlen helyzetet teremt, és míg a globális minimumadó ellenzésével az óriáscégeket védik az adótól, a KATA-sok adóterheit viszont növelnék. Hajnal felhívta a figyelmet pártja módosítójára is, mely szerint nem szűnne meg a cégeknek való KATA-s számlázás. Hajnal szerint erre azért van szükség, hogy „ne csupán a taxislobbi” járjon jól. Szerinte például egy ételfutár az új törvény szerint ellehetetlenül, ők sem a végső személynek számláznak. De ugyanilyen helyzetbe kerülnek a grafikusok és szabadúszók is.

„Emberek százezreinek a munkáját nehezítik meg a nyár közepén, órák alatt.”

– szögezte le Hajnal, ezért hangsúlyozta, az adónem jövő év elején való módosítását javasolják, a vázolt, megengedőbb formában.

A képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormánypárti módosító csak helyesírási hibákat korrigált, a Mi Hazánk javaslata pedig nem korrekt, amennyiben önkormányzati cégeknek engedné csak a számlázást.

„Önök azt mondják, hogy ezek az emberek 50 nap alatt találják ki újra az életüket”

A párbeszédes Jámbor András azzal egyetértett ugyan, hogy vannak adó- és munkajogi problémák a kata szabályozásával, de nem érti, hogy miért kell a módosításokat két nap alatt átvinni, mivel ezek a problémák sem hirtelen váltak nyilvánvalóvá.

„Önök azt mondják most, hogy a katázók 50 nap alatt találják ki újra az életüket. Ilyet nem lehet csinálni, főleg nyáron, hogy nyaralás helyett is könyvelőhöz járjanak ezek az emberek”

– mondta Jámbor. Felszólalásában csatlakozott Hajnal Miklóshoz, aki szerint nagyon szép, hogy épp ez a két napirendi pont volt a mai ülésen: egy olyan, amiben a multik adóztatását elutastíják, és egy olyan, amellyel százezrek életét „teszik gyakorlatilag tönkre”.

A Fideszes Balla György szerint Hajnal Miklós rossz példákat hozott, mert már a kata bevezetésekor sem volt cél az, hogy az alkalmazottak – mint például a futárok – átmenjenek ebbe a vállalkozási formába.

Gréczy Zsolt a DK részéről arra kérte a kormánypártokat, hogy vonják vissza a javaslatot, mert „bizonyára ők is érzékelik” a közösségi médiában is megjelenő pánikot, ami megjelent „a kata kvázi eltörlése” kapcsán, és üljenek le egyeztetni az érdekvédelmi szervezetekkel és a cégekkel.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője az üzemorvosok helyzetére hívta fel a figyelmet: ők sok helyen csak katás keretben voltak foglalkoztatva, munkavállalóként sehol sem foglalkoztatják őket. Szerinte tételesen végig kellet volna menni a foglalkozásokon, hogy átvizsgálhassák, hol mit okoz, mielőtt ezt a javaslatot benyújtották

Balla György szerint Gy. Németh is rossz példát hozott fel, az üzemorvosok nagy részben háziorvosok és nagyon kevés közöttük a katás vállalkozó, nem is igen tehetnék meg, hiszen tevékenységük a korábbi korlát felé esik. A kis praxissal működő háziorvosok száma pedig elenyésző. Balla hozzátette, bizonyára sok vállalkozót érint negatívan a javaslat, de hozzátette, inkább reális példákat hozzanak.

Újra szót kért az ülésen Hajnal Miklós, aki szerint

ha tényleg az lenne a szándék, hogy a bújtatott foglalkoztatást szorítsák vissza, arra lennének más eszközök, például egy olyan módosítás, amely szerint egy adott cégtól nem lehete bizonyos összegnél többet kapni, ezt szerinte még az ellenzék is megszavazná.

De így szerinte „baltával állnak a katás válalkozók kérdéséhez, és emberéleteket nehezítenek meg tömegesen” – mondta.

A DK-s Arató Gergely Gulyást idézte a legutóbbi kormányinfóról, aki szerint a helyreállítási alapról folytatott tárgyalások során a magyar kormány vállalta azt, hogy „a kormányzati jogalkotást megelőzően lesz idő társadalmi konzultációra. A speciális gyors jogalkotás arányát csökkentik”. Arató szerint „így nehéz lesz”, ha csak eddig tartanak az ígéretek.

„Senkit nem tesz tönkre”

A vita lezárása után Tállai András államtitkár elmondta, szerinte az előterjesztés „senkit nem tesz tönkre”. Szerinte azok a főállású egyéni vállalkozók, akik közvetlenül a lakosságnak szolgáltatnak, nem látnak majd változást az adózásban, ez 50 ezer forint marad havonta. Tállai szerint a 260 ezer főállású katás többsége idetartozik. Akik nem, azok mellékállásban dolgoznak, vagy közel 70 ezren szüneteltetik a katás jogviszonyt. A lényeg szerinte, hogy a lakosságnak szolgáltatók közterhei ne növekedjenek.

„Akik ebbe nem férnek bele, azok számára más, kedvező adózási forma marad. Ilyen az egyéni vállalkozóknak az átalányadózás, a társas vállalkozásoknak a KIVA, de a nem kedvezményes adókulcsok is nagyon alacsonyak”.

Az ülés végén Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára reagált az ellenzéki kritikákra. Szerinte nem igaz, hogy sietséggel készült a javaslat, mert „hónapok óta folyik az egyeztetés kamarákkal, könyvvizsgálói szervezetekkel”. Hozzátette: a jelenlegi 460 ezer katás fele munkaviszonyból érkezett, valójában munkaviszonyt helyettesítő jogviszonnyá vált számukra a kata, amire szerinte azért kellett lépnie a kormánynak, „mert ennek jelentős költségvetési hatásai vannak”.

Izer azzal érvelt, hogy valójában éppen a nagyvállalkozóktól veszik el azt a lehetőséget, hogy katásként foglalkoztassák vissza a dolgozókat. Majd folytatta: a kormány szerint azért, hogy a lakosságnak szolgáltató kis egzisztenciáknak megmaradjon ez az adó, a céges számlázásokat ki kell zárni a rendszerből. Aztán arról beszélt: sokan nagy értékű számlákat állítottak ki, sokszor a saját cégüknek, szerinte ezért kellett gyorsan lépni, és „olyan módszerrel lépni, ami nem kerülhető meg”. Tállai Andráshoz hasonlóan elmondta: azok a körök, amelyek kiestek a katából, számos egyéb kedvező adórendszer közül választhatnak. Mint mondta, ők is érzékelték a mai bejelentés után kitört pánikot, de szerinte majdnem mindegyik visszajelzésre tudnak válaszolni azzal, hogy milyen adózási alternatívát lehet választani.

A bizottsági kormánytöbbség a Momentum módosító javaslatát és a Mi Hazánk módosítóját is leszavazta, a kata módosítására vonatkozó javaslatot pedig támogatta.

https://merce.hu/2022/07/11/ezek-az-emberek-50-nap-alatt-talaljak-ki-ujra-az-eletuket-egy-nap-alatt-kibelezne-a-fidesz-a-katat/

Rég ideje volt megjavítani a katát, a Fidesz ehelyett inkább tönkreteszi

Szinte mindenkit váratlanul ért, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát gyakorlatilag felszámolná a kormány. Magát Parragh Lászlót is, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöki posztja mellett a kormány egyik kedvenc kesztyűbábjaként is funkcionál, és aki  többször kifejtette véleményét a reform lehetséges irányairól.

Ennek ellenére a budapesti hídlezárásokkal párhuzamosan a Parlamentben jelenleg épp arról szavaz az Országgyűlés, hogy a katával adózók túlnyomó többségét megfosszák ettől a lehetőségtől anélkül, hogy az érintetteknek alternatívát kínálnának.

A törvényt időközben meg is szavazta az Országgyűlésben a kormánytöbbség.

A tüntetőknek abban kétségtelenül igazuk van, hogy egy több százezer adózót érintő változtatást nem hétfőről keddre, ráadásul július közepén kellene átverni a parlamentben. A kormány vélhetően pénzszűkében van, és még csak meg sem próbál úgy tenni, hogy érdekli az érintettek álláspontja, javaslatai. Ha ehhez a tempóhoz hozzá is szokhattunk már, az eljárás, amely abból indul ki, hogy Magyarországon még a konzultáció látszatát sem kell fenntartani, elfogadhatatlan. Pláne egy súlyosbodó válság kellős közepén, amelyben már számos egyéb tényező veszélyezteti a családok, a dolgozók megélhetését.

Amint ezt leszögeztük, azt is hozzátehetjük, hogy a katán lenne mit megreformálni, csak nem így.

Azt ugyanis kár tagadni, hogy a magyarországi adózási szabályoknak köszönhetően rengeteg kényszervállalkozó katázik, és bizonyára a bújtatott foglalkoztatás sem ritka a katázók körében.

Miért van ez így?

Egyrészt vannak azok a kisvállalkozók, akik jelenleg a beterjesztett szabályoknak megfelelően adóznak. Tehát a sokat emlegetett mitikus fodrász és autószerelő, akik egyéni vállalkozóként, csak egyéni ügyfeleknek dolgoznak, aztán szépen kiszámlázzák a szolgáltatást.

De ez egy kisebbség, ráadásul még nekik is lehetnek olyan ügyfeleik, akiket a továbbiakban nem tudnának katásként legálisan kiszolgálni. Mi van, ha valaki mondjuk a céges autóját viszi a független szerelőhöz? Feketén fog olajat cserélni, vagy továbbküldi egy nagyobb cégformában működő szervizbe az ügyfelet?

Mi lesz a projektalapon dolgozó szolgáltatóipari munkásokkal, szellemi szabadfoglalkozásúakkal és másokkal? Mert ők nem a Jóskapistának szolgáltattak, hanem egy-egy cégnek, aminek szüksége volt a szolgáltatásukra. Nem jókedvükből, hanem mert az adórendszer úgy van megalkotva, hogy ez mindenkinek jobban megérje, mint bejelentett állásban foglalkoztatni az adott szakembert, és a jelenlegi vállalati és foglalkoztatási struktúrába is jobban illeszkedik ez a foglalkoztatási mód.

Aztán ott van számos vállalkozói létbe kényszerített munkás, akik számára a rendszer nemigen kínál más lehetőséget, a kormánypártok pedig mintha elfelejtették volna őket is.

A futárok, a szolgáltatóipari dolgozók tömegei, szellemi munkások, és még lehetne sorolni. Miért katáznak? Mert a munkát terhelő adóterhek, az egykulcsos adórendszer és a különböző járulékok tekintetében az alacsony keresetű dolgozók gyakorlatilag nem részesülnek kedvezményekben, számos cégnek pedig sokkal olcsóbb így a foglalkoztatás, magasabb profitrátával működhetnek – holott az olyan multik mint a Wolt vagy a Foodpanda valószínűleg ki tudnák fizetni a bejelentett foglalkoztatást. A katán kívül nincs lehetőség az alacsony keresetűek kedvezményes adóztatására.

Mit lehetne tenni?

Mert valamit kétségkívül kell, hogy a jelenleg kényszerből katázókat végre bejelentve foglalkoztassák. Hogy védjék őket ugyanazok a jogszabályok (még létező jogszabályok…) melyek a dolgozókat védik, hogy nekik is legyen betegszabadságuk, szabad szemmel látható nyugdíjjárulékuk, fizetett szabadságuk és az elmúlt évszázadok munkásmozgalma által kiharcolt egyéb jogok őket is megillessék.

Ehhez pedig csökkenteni kell a munka adóterheit, legalábbis az alacsony keresetűek esetében, sávos adórendszert kell bevezetni, magyarán olyan foglalkoztatási szabályokat, melyek nem büntetik az alacsony keresetűeket. Kétségkívül szankcionálni kell a bújtatott foglalkoztatást, mikor valaki havi 700 ezres fizetésért dolgozik – és ugyanúgy havi 50 ezret adózik, mint aki 150 ezret keres – mert hivatalosan nincs állásban.

De biztosítani kell azt is, hogy a bérmunkásként dolgozó ételfutárokat végre elismerjék bérmunkásnak. Hogy a filmdíszletek rendezőit foglalkoztassa a stúdió – elvégre immár állítólag filmgyártó nagyhatalom vagyunk – és ne kelljen bizonytalanságban várniuk hogy legközelebb is felbérelik-e őket egy projektre. Hogy a fotóriporter is számíthasson nyugdíjra, elmehessen gyes-re, az autószerelőnek is legyen betegszabadsága és ne lehessen csak úgy kirúgni a műhelyből.

Hogy ne nevezzük már vállalkozónak azt, aki rendszeres jövedelmet kap egy céges megrendelőtől, mert jobban megéri bizonytalanságban tartani a dolgozót és ráhárítani a munkával járó minden költséget és felelősséget, mint papíron is felvenni – és még lehetne folytatni a sort.

Mert az, hogy egy tömegeket bizonytalanságban, kényszervállalkozói pozícióban tartó, másoknak gyakorlatilag legalizált adóelkerülést biztosító és a nagy cégek érdekét szolgáló adózási formát megreformálnak, üdvözlendő.

De akkor adjanak cserébe valamit.

Kezdetnek megtenné egy olyan adórendszer, amiben nem kényszerítenek tömegeket bizonytalanságba, a keresetekhez igazodik a munkát terhelő adó mértéke – viszont mindenkit ugyanolyan jogok illetnek meg – és nem a munkán, hanem a tőkén verik le a válság költségeit. 

Mert egyértelmű, hogy eddig is látták a katával kapcsolatos visszaélések lehetőségeit, eddig is tudták ,hogy a pizzafutár kényszervállalkozó, és hogy bújtatottan foglalkoztathatnak az adónem segítségével olyanokat, akik esetében egyáltalán nem lenne szükség erre a kedvezményre. Ebből pedig nem nehéz arra következtetni, hogy a kormány a „kifehérítés” leple alatt valójában csak a dolgozók egy újabb tartalékát csapolja meg a válság és a költségvetés állapotának kezelése céljából ahelyett, hogy a vállalatok profitját, a magas fizetéseket és a vagyonokat adóztatná meg.

Ráadásul anélkül, hogy időt hagynának a jelenleg katázóknak a felkészülésre. Hovatovább az érintettekkel folytatott bárminemű egyeztetés nélkül. Azt is feltételezhetjük, hogy nem fognak itt megállni, ezért is fontos a katások esetében is azt követelnünk, amit mindenki más esetében: a válság költségeit igazságos, méltányos és demokratikus módon kell elosztani. Mert amit a kesztyűbábja mond az embernek, az nem a másik hangja.

https://merce.hu/2022/07/12/reg-ideje-volt-megjavitani-a-katat-a-fidesz-ehelyett-inkabb-tonkre-teszi/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5117882235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása