He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

február 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

Szele Tamás: Ez elment vadászni…

2022.07.13. 03:59 guma

Tulajdonképpen csak hülye gyermekmondókák jutnak az eszembe erről az egészről. „Ez elment vadászni, ez bakot lőtt, ez hazavitte, ez megsütötte, ez az icike-picike fene meg mind megette!” Aki azt hiszi, hogy ma csakis a katás adózás változása miatt tüntettek (és fognak tüntetni, hatkor kezdődik egy új demonstráció) az semmit sem ért az egészből.

Akinek meg a bőrére megy a dolog, azért valamivel többet tud.

Szóval, kezdjük azon, hogy most abszolút nem pártpolitikáról van szó. Hála az Égnek, mert arról nem is írnék. Most több, látszólag egymással nem összefüggésben álló dologról van szó, a messze négyszáz fölött álló eurótól és dollártól kezdve, igen, a katáig, amit sikerült úgy megváltoztatni, hogy százezrek maradnak kenyér nélkül (kivéve a taxisokat). Bár mondjuk ők is elégedetlenek. Nekik az lenne a követelésük – amint Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke a Telexnek nyilatkozta – hogy:

„Továbbra is csak évi 12 millió forintos bevételig adózhatnak kedvezményesen a taxisok. Akinek ennél nagyobb bevétele lesz, annak be kell fizetnie a 27 százalékos áfát. Amit nyer a réven, elveszíti a vámon – fogalmazott Metál, aki szerint semmivel sem lesznek könnyebb helyzetben a taxisok, mint eddig.

A taxisok szakmai érdekképviselete 24 órán belül korrekciót kér a kormánytól. Azt szeretnék, hogy emeljék meg az áfahatárt is 12 millióról legalább 14-15 millióra.”

A műfordítóknak legyen mondva a taxisok gondja… de ne az éket verjük, azt nézzük inkább, mi a baj ezzel a kata-törvénnyel, amit épp most szavazott meg a Parlament?

Csak az, hogy betarthatatlan.

Jobban mondva, ha betartjuk, akkor megáll a fél ország. Minden kisadózó arra kényszerül, hogy kizárólag lakossági szolgáltatást nyújtson, ami látszólag nem baj, de csak abban az esetben, ha kiskertünket műveljük és annak veteményeit áruljuk a hetipiacon (megint más kérdés, hogy kiskertünk terményeinek bevételéből azt a havi ötvenezret sem fogjuk kiárulni, amit így is be kell fizetni, nem számítva a helyfoglalási díjat a piacon).

De minden más esetben baj van.

A lakatos, a villanyszerelő, az üveges, az asztalos elvileg lakossági szolgáltatást végez, megjavítja, amit kell, Mari néni ablakát üvegezi, hintaszéket készít Pista bácsinak, csak ha egy cégtől jön a megrendelés azt kell visszadobja – márpedig a rendszeres munkákat cégek rendelik meg, anélkül maradnak az alkalmi, eseti lehetőségek. A többi foglalkozás esetében még bonyolultabb a dolog, mert az állatorvos például beolthatja Spárga macskámat, ugyanis Spárga lakossági macska (ez látszik is rajta, igen agresszív és haragos természetű), ellenben ha egy sertéstelepen kéne megoldania valamit, akár sürgősen is, arra vagy nemet kell mondania, vagy azonnal kikerül a katás adózó körből. És ha egy kistelepülésen él, ahol vannak lakossági ügyfelei is és van mondjuk sertés- vagy baromfitelep is, akkor választania kell: vagy lakossági állatorvos lesz, vagy céges, mondhatni közületi.

A kreatív szakmáknak is lőttek ezzel. Mivel a törvényhozói gondolkodás a „kistermelő – kisiparos – nagybirtokos – nagyiparos – oligarcha” ív mentén mozog, az eszükbe sem jutott, hogy mi legyen a szellemi termékekkel, amiket igen nehéz egyenként, lakossági szinten értékesíteni. Az írást, zenét, műfordítást csak céges alapon lehet pénzzé tenni – és így is áron alul kél el.

Vegyünk egy példát: a világ legelső rendszeresen megjelenő lapját Daniel Defoe írta (igen, aki a Robinsont is), szerkesztette és nyomtatta, olyan sikerrel, hogy egész életét kocsmában tölthette, ugyanis a londoni matrózkocsmákból szedte össze a külpolitikai híreket, nem lévén más információforrás abban a korban, a Parlament melletti pubokból a belpolitikaiakat, és minden hírért fizetett a forrásának egy italt (másodállásban kereskedő is volt, abból telt rá). Mármost ezek a hírek aztán a „Review” hasábjain hetente összeálltak egy hírlappá, ami végső soron eltartotta saját magát: ugyanazokban a kocsmákban árulták, ahonnét a hírek származtak, csak épp egy példányban meg lehetett venni az összeset. Defoe tehát a hírek aggregálását találta fel, azt, hogy egy helyen lehessen megtalálni minden fontos és aktuális információt. A hírlap tehát már nem egy vagy több személy privát közlése, hanem egy intézmény, adott feladattal, kiadásokkal (az italok az informátoroknak), bevételekkel, tehát egy cég, ami adót is fizet ilyen minőségében, mikor van miért.

A sajtó nem képes „lakossági szolgáltatásként” működni, mert az úgy nézne ki, hogy megkeres az Egyszeri Olvasó:

– Na, fiam, mondjon nekem híreket, de jók legyenek ám, mert megfizetem! 

Ha van olyan hír, ami neki jó, megfizeti, ha nincs, Isten se fizesse meg, ugyebár. De mondjuk van, akkor meghallgatja, és adok neki számlát – mennyiről is? Nem fogom nagyon kiborítani a pénztárcámat, de ha olvasottság alapján kapnám a pénzt bármelyik munkahelyemen, mindegyik csődbe ment volna. Naponta olyan tízezer olvasó az átlag nálam, de nem egyszer, nem kétszer volt már félmillió is. Ha mindegyik csak egy forintot adna azért, hogy elolvassa a napi anyagomat – egyet tehát – már sarokházaim állnának Budapest-szerte. De ha a napi átlagos tízezret veszem, az is közel járna a hivatalos nettó átlagkeresethez.

Hány számlát tud egy ember kiállítani egy nap? Hány embernek? Ki tud állítani tízezret? Félmilliót? Nincs az a földi halandó, aki erre képes volna, azért írunk újságokba, hogy ne magányos igricként járjunk várkastélyról várkastélyra, ne skaldként lessük, mikor vet a jarl egy ezüst karkötőt elénk. Már az is baj, hogy ezek az online lapok ingyenesek, de a magyar közönségnek még így sem jó: ingyen kapja őket és szidja, pénzt meg sosem adna értük – nagyon nagy tisztelet és kalapemelés a kivételnek.

Jó, de a lap valamiképpen cég. Ha cég, az eddig katás újságcsináló – úgy a szakma 90%-a – nem adhat neki számlát, vagy ha ad, fizethet aránytalanul több adót. Tehát nem ad. Én nem attól féltem a magyar sajtószakmát – és minden kreatív értelmiségi tevékenységet – hogy munka ne lenne, az lesz majd csőstül. Hanem attól, hogy nem lesz mód a munka honorálására, kifizetésére. Ami lesz, azt ronggyá adóztatják. Szerkesztőségek fognak megszűnni, de akár könyvkiadók, színházak is, ha így lesz.

Olyan megoldások jutnak eszembe, hogy írásban rögzítem a laptulajdonosokkal, miszerint én ingyen, úri passzióból írok nekik, de havonta eladok mindegyiknek egy doboz gyufát. Méregdrágán, persze, mármint a gyufa valódi értékéhez képest. Annyiért, amennyit írtam – a régi díjszabás szerint. Aztán ha érdeklődnek, hogy mi ez a gyufaüzlet, megvonom a vállamat, és idézem a Simicska-féle klasszikust: „Hülyének lenni alkotmányos jog”.

A másik lehetőség, hogy veszek egy felhúzható játékautót, csúszópénzzel így-úgy-amúgy levizsgáztatom taxinak – és minden írásomat fuvarnak számolom el. Az is megoldás, míg rá nem jönnek, hogy nem fizetek utána gépjárműadót és parkolási díjat, mert egyszerűen a zsebemben hordom.

Azt tehát látjuk, miért az általános felháborodás: az adatok szerint félmillió kisvállalkozás érintett az ügyben, félmillióan választhatnak az ellehetetlenülés és a magasabb adó között – ami végső soron megint csak ellehetetlenülést jelent. Ha ez így marad, tömeges adóelkerülés lesz a vége, olyasmi módszerekkel, amiket fentebb vázoltam. Azért is verték át olyan fénysebességgel ezt a törvényt a parlamenten, hogy mire magunkhoz térünk, már a nyakunkon is legyen.

És ott is marad?

Az nem olyan nagyon biztos. Emlékeznek még a netadóra? Hogy védték, hogy magasztalták, aztán mikor már százezren tüntettek ellene, úgy „halasztották el a bevezetését” (el nem törölték, mert az a vereség beismerése lett volna, és olyan nincs, a magyar kormány olyan verhetetlen, mint az impotens szerszáma), hogy mára már sokan el is felejtették azt is, hogy volt egy ilyen. Most azzal érvelnek, hogy „sokan csaltak a katával”. Meglehet, de nem felejthetem, amikor a rokkantnyugdíjakat tették majdnem nullával egyenlővé, akkor az folyt minden kormánymédiumból, hogy „minden rokkantnyugdíjas csaló”. Az is, aki végtaghiányos volt: hitetni akarták, hát hitették – és el is hitték sokan. Nagy szégyen volt, meg kell hagyni, de megtörtént.

Ma sokan sopánkodnak, hogy „kevesen vannak, ezren akarnak tüntetni?” A kormánymédia is a szokásos kocsmai fölényeskedését vette elő, olyan címek jelennek meg például a Magyar Nemzetben, miszerint:

„Hatszáz ember próbálja megbénítani a fővárost”

Hogyha hatszáz, akkor hatszáz. Ha ezer, hát ezer. „Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tészen csuda dolgokat”. Más kérdés, hogy aki írja, minden valószínűség szerint szintén katás, és lehet, hogy még nem tudja, de esélye sem lesz kibújni a törvény alól. A netadó ellen is kevesen tiltakoztak első nap. Aztán egyre többen lettek.

Van értelme a tüntetéseknek?

A netadós példa azt mondja: van. Voltak ugyan olyan spontán, pártpolitikától mentes és nagy tüntetések a közelmúltban – az egyik az Indexért tartott, a másik a homofób törvény elleni – amelyek ugyan nem értek célt, de nem nevezhetőek jelentéktelen pikniknek: most még nem tudjuk, ennek a tiltakozásnak mi lesz a sorsa. A kormánymédia és az ellenzéki politikusok persze mind próbálják ellenzéki pártoskodásnak beállítani a demonstrációt, de itt és most egyszerűen nem pártpolitikáról van szó.

Itt és most arról van szó, hogy négyszáz fölött az euró, a dollár, akinek hitele van, belegebed a törlesztésekbe, és dolgozhat akármennyit, ha katás, ezentúl felkopik az álla.

Ez tehát társadalmi állapot, gazdasági kérdés, melynek semmi köze ahhoz, kinek melyik párt vagy politikus a kiskedvence.

Ha lesznek még tiltakozások és elég népesek lesznek: célt érhetnek. Ne tévesszen meg senkit, hogy a kormány is, az ellenzék is rajtuk fog lovagolni: nincs kormánypárti katamentes és ellenzéki katakárosult.

Elképzeltem mondjuk a CÖF ellentüntetését, hatalmas transzparensekkel:

Adózni akarunk! Sokat! Többet! Most!”

Nem lesznek túl népszerűek, annyi szent, szóval némi óvatosságra intenék a propaganda ilyen felhasználása esetén. De ők tudják.

Mindenki más meg azt tudja, miszerint „az nem lehet, hogy annyi szív hiába szív.”

Mert most mindenki szív.

Míg hagyja.

 

Fotó: NLC galéria

Szerző: Szele Tamás
Forrás: Huppa

150 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5517881573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2022.07.15. 19:51:49

@habakuk000:

ahogy a fölköltözünk és a felfedezünk is, ezek szerint.

egyébként én kurvára nem értem ezt az öbetűzést!

de én már csak egy ilyen maradi öreg libsi maradok:)))

habakuk000 2022.07.15. 19:57:07

@taga20: Már évekkel ezelőtt is zavart, emlékszem.
Ha libsi lennél, nem foglalkoznál vele, de te egy öregedő Lenin-fiú vagy maradi libsi fertőzéssel. :)

taga20 2022.07.15. 20:06:21

@gazoló: hallod nigger, a sziszádat miért nem zártad be rendesen?:)))

hvg.hu/elet/20220715_borzsony_kenguru

gazoló 2022.07.15. 20:15:39

@habakuk000: DDD

ahogy látom nálatok is tort ül a szárazság.

a darazsak bevadulnak ebben a hőségben rendesen..
jó lenne vmi tutti csapda nekik még a szőlőérés előtt..
a kabócák tavaly óta leuralták már a dunakanyart..régi szép idők,amikor a tücsökszó dominált!
békák is eltűntek..a minap még egy levelit a vizeshordók körül a borostyánban lézengeni,de sztem csak szenvedgetnek.

a vakondok,sünik is kevesebbek(

gazoló 2022.07.15. 20:17:24

@taga20: DDD

inkább vele találkozzak,mint a medvével))

taga20 2022.07.15. 20:22:21

@gazoló: "a vakondok,sünik is kevesebbek( "

ráseráncs, majd lesz kroki, meg piton, mek láma:)))

giphy.com/gifs/sheep-z5u3Hddn4P45O

jaegtoer 2022.07.16. 06:34:07

Eső is kéne, meg üzemanyag is? Meg még étel is? Meg gáááz? Még mit nem!? Az élet nem habostorta!

gazoló 2022.07.16. 07:57:56

@jaegtoer: ))

téged fog átkozni mindenki a télen "jég,prüsszeltől Vilniusig.
itt nem fognak bántani magyariban,mert mindenkit megvédenek a nedves vezető intim helyei.

taga20 2022.07.17. 08:25:46

@habakuk000: ha libsi lennék, ami vagyok, hülye sem lennék/vagyok.

más! ezt nézd végig vidéki!;)

róna péter annyi idős, mint a faterom. két jó arc számomra.

www.youtube.com/watch?v=cLxxs8YiZlA

habakuk000 2022.07.17. 11:22:09

@taga20: Van jobb film is, itt van pl egy:
www.youtube.com/watch?v=ZCVS8jEhryU

Egyébként pedig lekakecolom az összes szakértőt, aki a költségvetésről okoskodik, azt is elmondom, miért:

Csak tegnap, kerítés magasítás 20 mrd, büdöskurva reprezentációja 1 mrd, valamelyik stadion 8 mrd, rendőrök, határvadászok lófasztudjahány mrd.
Ha erre jut, akkor nincs baj a költségvetéssel.
Szóval, ha a szakértő a valóságról szakért, vagyis azt ecseteli, hogy a ner nem működik lopás és rablás nélkül, akkor érdekel, a sok sopánkodó balfasz nem.

taga20 2022.07.17. 13:00:03

@habakuk000: mindennél van jobb, még nálad is, kérdezd meg juditkát!;)

na egy kis film, hogy fejlődjél pupák!:)))

www.youtube.com/watch?v=8YgjFlcKbAw

habakuk000 2022.07.17. 13:45:11

@taga20: Juditka tudja, hogy főnyeremény vagyok,.
(Csak nem mutatja. ) :)
Viszont a kezem már átment műparasztból rendes parasztba, lassan engem is át lehet kategorizálni.

www.youtube.com/watch?v=a8VrjshwIOU

habakuk000 2022.07.17. 14:10:40

@taga20: Nincs egyébként bajom Róna Péterrel sem, nyilván okos ember, aki jókat mond, ne sértődj meg, nem volt szándékomban bántani.
Csak már beleuntam az okos sopánkodókba, ahogyan nem érzem azt sem, hogy ne nézzem egy rakás fosnak, aki pl orosz propagandát nyom, és lehetőség szerint ne büdösítsem össze a talpam.

Zürichben már annyira nagy a háborús baj, hogy egyesek hátizsákkal a hátukon úszva járnak dolgozni, illetve munkából hazafelé. Pénz pedig annyira nincs, hogy vasárnap ki se nyitnak a boltok, úgyis mindenki a hegyekben szédeleg ehető gyökereket kutatva.

habakuk000 2022.07.17. 14:15:26

@gazoló: Tényleg kabóca zsennyegett tegnap. Ma már több is van.

Elvileg jöhetnének az olajfák, ha nem lenne két nap hülye nagy fagy a télen. :)

A delphoi jósda alatt van (volt) egy gyönyörű olajfaerdő, a világ legklasszabb helye szerintem.
smartlinetravel.hu/blog/delphoi

taga20 2022.07.17. 14:18:33

@habakuk000: sokat süketelsz vidéki elmaradott tezsvérem!:)))

zenét szoktál néha?:)))

www.youtube.com/watch?v=jQYOQOBc57A

habakuk000 2022.07.17. 14:50:54

@taga20: Zenét szoktam, de kb annyira van a Sztonsztól, mint ez egy jó lidlis gyömbér shottól, nem beszélve a saját keveréstől.
kepkuldes.com/images/100ca1de38596fd4e0d26671d18676a4.jpg
Persze ez is finom ebéd után, vodkával még finomabb, bár kicsit édes.

gazoló 2022.07.17. 15:08:44

@taga20:

Nyári Gyerekek a Balaton parton
Dunakanyarban a keszegemet hajtom
Nyári gyerek vagyok kacagok nevetek
Amíg csillog a szemetek maradjatok gyerekek!

Nyári Gyerekek a Balaton parton
Dunakanyarban a keszegemet hajtom
Előfordul hogy az este kicsit meredek
Lássam a kezetek - maradjatok gyerekek!

Nyári Gyerekek a Balaton parton
Dunakanyarban a keszegemet hajtom
Nyári gyerek vagyok kacagok nevetek
Amíg csillog a szemetek maradjatok gyerekek!

gazoló 2022.07.17. 15:12:19

@taga20:

"lazulj be most cuclifej és engedd el
Itt az idő békélj meg az élettel" ))

habakuk000 2022.07.17. 15:48:25

@taga20: Látod, tudsz te, ha akarsz. :)

taga20 2022.07.17. 15:48:44

@gazoló: mi ez a faszság küszöb tezsvérem?

borzasztó, hogy már a normálisak is abnormálisak lesznek!

zenét szoktál cigány, nesze! remélem nem lesz vagy belőle more!:)))

www.youtube.com/watch?v=drh1TxZ3v4k&list=RDdrh1TxZ3v4k&start_radio=1&rv=drh1TxZ3v4k

habakuk000 2022.07.17. 16:10:14

@gazoló: Te biztosan ismered, de tagára ráfér egy kis okulás:

www.youtube.com/watch?v=uHcJO88tX5E

taga20 2022.07.17. 16:17:51

@habakuk000: bocsika, de reggel ötko ezt néztem, me kidobott az ágy.

vidékiek, én így kelek, ha kell, ha nem:)))

www.youtube.com/watch?v=ZoQIuyuEHGw

habakuk000 2022.07.17. 16:25:28

@taga20: Nagyon helyes! Érdekes film. Itt ötkor harangoznak, este 9-kor is, délután 6-7-től 9-ig szoktam szédelegni a kertben mostanában.
Én is ötkor ittam az első kávét, aztán a japán kert kezdeményünket takartam tízig.
Az árpaszalma utálatos egy valami.

taga20 2022.07.17. 16:49:19

@gazoló: hogy az ipolyod száradjon ki te ....:)))

na zene niggerteszom!:)))

www.youtube.com/watch?v=Bz7IGr3hWog

gazoló 2022.07.17. 17:23:24

@habakuk000: DDD

gondolom őt is ismerted?
(legyen neki könnyű a föld!)

youtu.be/MDvRX0QSPdg

taga20 2022.07.17. 17:49:46

@gazoló: kapisgálod, de még az elején tartasz:))

nesze cigánytezsvérem, ez zene.

ezt egyébként knosszitól kaptam anno;)

íme:

www.youtube.com/watch?v=XXr4Wq4HX-g

gazoló 2022.07.17. 18:15:44

@taga20: DDD

ezzel bearanyoztad dír barétom))

knosszival is mi lehet?

hiányzik !

taga20 2022.07.17. 18:30:11

@gazoló: cigánytezsvérem, nem kéne egy ismerkedő délutánt csinálni a kőrózsában végre?

én összeszedem gumát és a jeget, és ismerkedjünk.

mielőtt meghalunk.

szerintem orica, vagy a többi öreg se ellenkezne;)

ja és egy zene:

www.youtube.com/results?search_query=carmina+burana+carl+orff

guma 2022.07.17. 19:39:45

@gazoló:

kösz!

eszméletlen jó képek, kisfilmek. :))))

@taga20:

sok sikert. :)))

lehet, hogy még időm is lesz rá :D

gazoló 2022.07.17. 20:16:58

@guma:
"igazából szerelem ))

taga20 2022.07.17. 20:34:02

@guma: beszarás! az idő hiányos nyugger:)))

zenét néha szoktál, vén barátném, akit szeretek:)))

www.youtube.com/watch?v=1Osyw6Svv8U

guma 2022.07.17. 20:48:34

@taga20: :))))

nem pofázni az időhiányomról!

én már azt is tudom, hogy október 21-én mit csinálok. addig pedig annyi programom van, amit te látni sem szeretnél...

gazoló 2022.07.18. 17:18:35

@guma:
ezexerint okt.24 az időpont?

jaegtoer 2022.07.19. 08:43:09

@taga20: Összeszeded, persze. Csak a szád jár, már újra kitörőben a járvány.

jaegtoer 2022.07.19. 08:45:23

@gazoló: Eszter elment vadászni, Eszter becserkészte, Eszter meglőtte, Eszter elvitte és aztán Eszter eltévedt.

gazoló 2022.07.19. 21:44:17

@jaegtoer: ))

"Eszter becserkészte, Eszter meglőtte"

nem azt akartad írni,Esztert becserkészték,meglőtték,hazavitték)
egyszer majd csak dob egy verset.
több volt 'gyík is elférne itt ha tudnának""Mos Eisley""kocsmájáról!

gazoló 2022.07.20. 00:52:13

@habakuk000:
csak nem kabóca?
itt is tolják ezerrel,de az éjszakaki műszak a "hagyományos magyar tücskökre marad))

gazoló 2022.07.20. 09:34:58

@habakuk000:

vessetek a kenguruk elé a rossz szememmel,de akkor sem jön át)

habakuk000 2022.07.20. 10:07:54

@gazoló: Nagy szentjánosbogár lány. :)
Csak telefonnal nem tudtam lefényképezni a szép fényét.

habakuk000 2022.07.20. 10:11:26

@habakuk000: Vagy lárva. Inkább lárva, mert a kút környékén világít, ahol folyamatosan nedvesség van, vastag mulcs ráadásul, így ott mindig van csiga is. Az pedig a fő ebédje.

gazoló 2022.07.20. 11:14:54

@habakuk000:

szeretik a kissé nedves részeket,de mára már hil vannak azok.

...
mulcsozok ezerrel..még a loncok és a trombitafolyondárok zöldjei is beszálltak a buliba,mivel nincs szalmám.

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.20. 16:59:03

@gazoló:

Szia. A banánvirágból eg termés maradt, de akkora, mint kisebb huvejk ujj, de a fat haloval arnekolni kell, mert a uve kikesdte.
Mig tavol voltam megartott a meleg a klaviaturanak. Hossu betu meg egik masik betu nem jon elo.

habakuk000 2022.07.20. 17:28:01

@gazoló: A trombitafolyondár nagy bátorság, ő nagy túlélő. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Na végre, már aggódtunk. Az y amúgy is csak olyan arisztokratikus csökevény, kukába vele! :)

gazoló 2022.07.20. 17:44:17

@habakuk000:

csak a fiatal hajtàsait..
ebben a szikkadt hőségben külön megkalapolnám ha gyökeret verne?

gazoló 2022.07.20. 17:47:44

@látjátok feleim szümtükkel:

kinek ekkora kinek akkora a banánja,kinek mit intézett a magyarokistene)
annak is örülj,higy él,hogy túlél.
kisebbiket nekem is megkapta a nap de hálóval leárnyékoltam,a tővét meg zöld mulccsal bezakartam.

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.20. 17:55:24

@habakuk000:

A nagyfaluba jártam, és amikor egy hete bezártam a gépet, akkor magyar nyelvezete volt, aztán jött egy halandza, de sikerült viszabűvölni.
Mellesleg nekem megint sasszemem van.;D

Sárgabarack még féig zöld, most kezd érni.Elég jó a termése, vilmoskörte elég jó, de még érik

taga20 2022.07.20. 17:56:58

@látjátok feleim szümtükkel: állítsd át a billentyűzetet angolról magyarra.

néha nálam is magától átvált.

habakuk000 2022.07.20. 19:09:04

@látjátok feleim szümtükkel: Műtétre adtad a szemed? Jó? Gondolkodunk mi is rajta.

habakuk000 2022.07.20. 19:17:22

@gazoló: Azta, hallottam, hogy magyarázták, Kápolnán kiszáradt a Tarna, úgy voltam vele hülyeség, mert Sirok felé járok, ott volt víz benne.
Erre nem gondoltam, hogy van olyan barom, aki az egészet kiszedi.
Ez amúgy is gusztustalan borászat, nem a szívem csücske.

taga20 2022.07.20. 19:38:20

@gazoló: azok a szilvák!

de a körtékbe is beleharapnék:)))

gazoló 2022.07.20. 19:42:12

@habakuk000:

lehet,hogy gusztustalan a vízkivétel,de látod törvényes.
biztos span volt a borász ..no problem. 90 százalék az..megmagyarázzák,törvényes de nem etikus..
a vízügy, a nemzeti parkok szétbarmolása is törvényes..hoztak rá törvényt!

gazoló 2022.07.20. 19:43:32

@taga20: DDD

mindkettő nagyon egészséges))

taga20 2022.07.20. 20:16:36

@gazoló: vagy mint a barack. kívül szőrös(ma már beretvált), belül nedves, minden férfinak nagyon kedves:)))

static.keptelenseg.hu/p/5dee20fe9893a270c11fb30c352426de.jpg

gazoló 2022.07.20. 20:19:41

@taga20: DDD

fradimeccset remélem nézed?)

taga20 2022.07.20. 20:28:47

@gazoló: belenéztem, csak aszt nem értem, hogy az afrika kupa, hogy kerül ide csupa zöldben?

ezek a niggertesok itt rohangálnak, a gyapot meg leszedi magát, mi?:)))

gazoló 2022.07.20. 20:40:20

@taga20: )))

FTC
Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Kovacevic, Civic – Laidouni, Esiti – Tokmac Nguen, Zachariassen, A. Traoré – Boli. Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

a rajongók számára a kérdés:

'kiverjük,vagy nem verjük ki..a slovant))
hát verjétek))

taga20 2022.07.20. 20:49:12

@gazoló: szerinte wingo, tokmac nguen, és traoré árpád apánkkal jöttek be nerisztánba:)))

ja és utálunk, szar szlovákia:)))

me, többek közt jurotok van totok;)

taga20 2022.07.20. 21:14:35

@gazoló: ja és feka fradijátékosok letérdeltek a nélküled hallgatása közben?:))))

döbbenet ez az ország!

nem baj, lesz gusztushuszdikán tűzijáték, broáf!

gazoló 2022.07.20. 21:18:29

@taga20:

a feketék tutti nyerők,bírják ezt az őrült meleget))

gazoló 2022.07.20. 21:19:46

@taga20:

a főispánok is hallom milliárdba vannak..van itt gempa(

habakuk000 2022.07.20. 21:21:56

@gazoló: Nem érzem, hogy lenne olyan törvény, amely megengedné, hogy egy folyó hosszának első harmadában egyvalaki kiszívja az összes vizet.
@taga20: Én Bolival kávéztam annak idején Mosonmagyaróváron. Nem volt fekete. :)

gazoló 2022.07.20. 21:26:02

@taga20:

"ja és utálunk, szar szlovákia:)))"

1992-re emlékeznek,de ha ez nem elég nyomós akkor "vansapkájanincssapkája",lényeg,hogy gyülölünk mindenkit(

gazoló 2022.07.20. 21:30:18

@habakuk000:

Bolit hiányoltuk,megkaptuk))
...
látod mégis lehet,de hamarosan hozhatnak olyan törvényt is,ha a zasszony heti háromnál többször mossa meg otthon a hátadat,pótdíjat kell fizetni.

taga20 2022.07.20. 21:30:46

@habakuk000: szóval feketét ittatok!?

gyanús vagy te nekem ibrahim:)))

de most hagyá, me nézem a mecset. a magyar csapat cserélt.
traoré helyett bejött loncart;)

szerintem jó váltás volt a magyar edzőtől, Sztanyiszlav Csercseszovtól:))))

habakuk000 2022.07.20. 21:38:17

@taga20: Milyen meccset? A fradi nemigen lehet meccs így látatlanban sem.
Én a Nép szolgáját nézem Netflixen.
@gazoló: Azt várom, mikor lesz olyan intézkedés, hogy közvetlenül a gázosembernek utaljuk az adónkat.
Illetve várjál csak, holnaptól hozzá fut be a vészhelyzeti megemelt rezsi.

gazoló 2022.07.20. 21:45:32

@habakuk000: DDD

"Illetve várjál csak, holnaptól hozzá fut be a vészhelyzeti megemelt rezsi."
senkinek sem tűnik fel a túloldalról,hogy amíg Hadházy 28 millás kocsilízingjét ekézik ez a kretén naponta növeli 200 fölötti cégeinek számát.

...közben egyenlített a slovan..balhé lesz ha így marad,de legalább nyerem a mixet))

gazoló 2022.07.20. 21:47:41

@taga20:

közben vezet a slovan baccameg))
van még öt perc magyari fijjuk,hozzátok vissza a mixemet))

gazoló 2022.07.20. 21:50:42

mekkora blama ez a fradikának...a "szarszlovákok oktatnak(

habakuk000 2022.07.20. 21:56:25

@gazoló: Legalább lehet danolászni a himnuszot a feketéknek.
Mátészalka gyászban van?

www.youtube.com/watch?v=uzIP6AbPH-4

taga20 2022.07.20. 22:01:05

@gazoló: bakker, megint megnyertük a pozsonyi csatát?:)))

és nem tettem meg a totokat a mixen teso, pedig mai is a vardarnak drukkoltam:)))

taga20 2022.07.20. 22:07:57

@habakuk000: inkább ez a zene megy most a faszszopó fradiultráknál:)))

www.youtube.com/watch?v=H49RAnhN9K8

gazoló 2022.07.20. 22:08:42

@habakuk000: @taga20:

könnyek szöktek a szemembe a fájdalomtól,de remélem a népligeti busstationt nem rombolják porig polgártársaink,mert a héten még használni szeretném))

biztos,hogy balhé lesz,mert a sok 'totya nem haggya ezt annyiban.

gazoló 2022.07.20. 22:10:58

@taga20: DDD

a himnuszra,erre meg a nélküledre térdelnek egész éjjel(a sarokban)

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.20. 22:11:51

@habakuk000:

Már 7 éve. Eddig egyáltalán nem kellett szemüveg, most egy 0.75-ös távollátó egy szemre, egyébként ha van elég fény, a nagyon apró betűt is elolvasom. Ráadásul még csak most volt lézeres tisztátás. Sem ez, sem a műtét nem járt fájdalommal. ja, és rengeteg sárgarépa levet iszok.
Viszont leesett az egy szem indián banán, elfekedetett a szára. Remélem a fa megmarad.:(

habakuk000 2022.07.21. 18:11:51

@látjátok feleim szümtükkel: És öregségi szemromlásod nem volt egyáltalán? Mert én érzem, hogy folyamatosan változik a szemem.

guma 2022.07.21. 19:28:08

@látjátok feleim szümtükkel:

üdv! :)))

hiányoztál. :D

taga20 2022.07.21. 19:41:04

@guma: én nem?:)))

na végre visszajöttél a nyaralásból teis margarita!
meséjj, milyen volt varadero!:)))

www.youtube.com/watch?v=gMwk136uQDI

guma 2022.07.21. 20:36:02

@taga20:

teis! :)))

de nagyon élvezem a kertészkedő, természetjáró, autózgató és a nagy szőveggel megajándékozó "csavargóinkat" is! :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.21. 22:33:41

@habakuk000:

Biztosan volt. A látszerészem mondta, hogy nem tud már bifokális szemüveget csinálni, mert az egyik dioptria akkora, hogy nem fér bele a lencsébe, és ő ügy látja, nő a szürkehályog a szemeimen. Ekkor elmentem szemorvoshoz, és azóta sasszemem van.

látjátok feleim szümtükkel 2022.07.21. 22:35:39

@guma:

A nagyfaluban voltam, némi lakásfelújítás okán, és meglézerezték a szemeim.
süti beállítások módosítása