He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

december 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Ön szerint 46 százalék már uzsorakamat? Téved, ha az igenre tippelt!

2022.07.09. 04:20 guma

Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index

A Money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a csoktámogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek. Az alapkamat gyors emelkedése miatt januártól a közel ötvenszázalékos hitelkamat sem számít majd uzsorakamatnak.

A Magyar Nemzeti Bank drasztikusan, 185 bázisponttal, 7,75 százalékra emelte az alapkamatot. Mindez jelentősen drágíthatja a későbbiekben az új hitelek kamatát. A fogyasztói hitelekről szóló törvény szerint ugyanis a lakossági ügyfeleknek pénzintézet csak a mindenkori jegybanki alapkamatnál 24 százalékponttal magasabb kamatozású hitelt nyújthat. E tekintetben tehát az új hitelplafon 31,75 százalék lett.

Ennél is rosszabbul járhatnak a hitelkártyások és az áruhitelt felvevők, esetükben ugyanis a maximálisan felszámítható érték az alapkamat plusz 39 százalék. Ez a mostani emelés után akár 46,75 százalékos hitelkártyakamatot is lehetővé tehet – figyelmeztetnek a Money.hu szakértői.

Januártól fáj majd igazán

Fontos ugyanakkor látni, hogy a törvény értelmében ilyen magas kamatokkal csak a jövő év elejétől szembesülhetnek az adósok. A jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy az adott félévben az érintett naptári félévet megelőző hónap első napján érvényes jegybanki alapkamat az irányadó, azaz a maximális hitelkamatot mindig a június és a december elsejei jegybanki alapkamat határozza meg. E szerint tehát az előttünk álló félévben

a sima hitelek maximális kamata 29,9 százalék lehet, a hitelkártya- és áruhitel-tartozásokra felszámított banki díj 44,9 százalékos szintig nem számít uzsorakamatnak.

Az első félévben a maximálisan felszámítható hitelkamat 26,4, illetve 41,4 százalék volt, egy éve maximum 24,6 és 39,6 százalékos kamatot számíthattak fel büntetlenül a bankok.

Sajnos az MNB jelzései alapján az alapkamat a következő hónapokban is emelkedni fog. Az elemzők szerint nagy eséllyel eléri majd a kamatszint a 8,5 százalékot. Mindez azt jelenti, hogy nagyon közel lesz a ötven százalék körüli hitelkártyaplafon.

A csok büntetőkamat negyven százalék közelében

Ennél is komolyabb és azonnali gondot jelent majd az alapkamat-emelés a családtámogatásoknál. Ismert, hogy a legmagasabb, a legalább három gyermek megszületését vállaló családoknak igénybe vehető csoktámogatás összege új lakás vásárlása vagy építése esetén tízmillió forint. Ha nem születnek meg határidőre a gyermekek – ez három gyermek esetében tíz évet jelent –, vagy a házaspár válása miatt meghiúsul az, hogy a támogatás elérje a célját, büntetőkamattal kell visszafizetni a támogatást. A büntetőkamat ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszöröse.

Ez a mostani emelés után 38,75 százalék.

Ezt a mértéket kell alkalmazni akkor is a jogosulatlanul igénybe vett összegre, ha a családnak a háromból két gyermeke megszületett. Ekkor a két- és a háromgyermekes csok különbségét, 7,4 millió forintot kell a közel negyvenszázalékos büntetőkamattal azonnal (a határidő lejártát követő hatvan napon belül) visszamenőlegesen visszafizetnie a két gyermeket már nevelő családnak.

Ez a tízmilliós támogatásért cserébe már bőven harmincmillió forintot meghaladó összeget jelent. Ebbe a teherbe bizonyosan belerokkannak a családok. 

Jogszabály-módosítás kell!

A Money.hu szakértői szerint itt az ideje a jogszabály-módosításnak. A büntetőkamat-szabályt olyankor hozták, amikor a jegybanki alapkamat 0,9 százalék volt. Akkor érthető volt, hogy azért, hogy ne legyen mindenkinek vonzó a támogatással való visszaélés, szorzóval kellett erősíteni a jegybanki alapkamat mértékét. Most azonban az akkor nagyjából piaci lakáshitelkamat-szintet jelentő – 4,5 százalékos – büntetőkamat valóban családokat tönkretevő mértékű teherré válhat. 

A Babaváró humánusabb

A Babaváró esetében a büntetőkamat ennél sokkal méltányosabb, ott jogosulatlan igénybevétel esetén – ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik meg egyetlen vállalt gyermek sem –, az igénybe vett kamattámogatást kell visszafizetni. A kamattámogatás mértéke korábban az ötéves állampapír piaci referenciakamat (ötéves ÁKKH) 130 százaléka plusz 2 százalék volt. Idén tavasztól ugyanakkor már a korábbi kettő helyett csak egy százalék az extratétel ezen a terméken.

https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2022/07/01/on-szerint-46-szazalek-mar-uzsorakamat-teved-ha-az-igenre-tippelt-/ 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4417872987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása