He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ha a háború miatt van dögrováson a forint, hogy teljesíthet rosszabbul az ukrán hrivnyánál?

2022.07.08. 05:45 guma

Ha a háború miatt van dögrováson a forint, hogy teljesíthet rosszabbul az ukrán hrivnyánál?

„A háború és a brüsszeli szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoznak egész Európában” – kezdte válaszát a Pénzügyminisztérium, miután arról kérdeztük őket, mit szólnak a forint drasztikus gyengüléséhez. A kormány hetek óta hajtogatja, hogy a magyar fizetőeszköz elképesztő mélyrepüléséért a háború a hibás, valamint az Oroszország elleni EU-s szankciók.

Szerdán, mikor a forint ismét történelmi mélypontra került, megírtuk, hogy ez nem így van, a forintnak csak az adhatna löketet, ha a kormánynak sikerülne valahogy megegyeznie az EU-val az újjáépítési forrásokról, amíg ez nem történik meg, a forint lesz a legsebezhetőbb deviza a térségben.

Az utóbbi hetekben többször felmerült a magyar sajtóban, hogy még a hrivnya sem gyengült annyit a háború kitörése óta, mint a forint. Így néz ki a két fizetőeszköz árfolyamgörbéje:

Mindezt úgy, hogy maga a háború, amire a kormány hivatkozik, Ukrajnában zajlik, ott, ahol a hrivnyát használják. Azt az infrastruktúrát lövik szét az oroszok, amelyik a hrivnya mögött álló gazdaság teljesítményét megalapozza.

Ez az összehasonlítás azonban fals, mert a hrivnya konvertibilitását a háború kitörése után nem sokkal erősen korlátozta az ukrán kormány, az árfolyam azóta lényegében a dollárhoz rögzített, és ugyan az ukrán jegybank többször bejelentette, elképzelhető, hogy újra a szabadon lebegő árfolyam felé lépnek, erre eddig nem került sor.

Többet árul el viszont az a tény, hogy a régiós fizetőeszközök közül is messze a forint teljesít legrosszabbul, sehol nem vagyunk a lejhez, a złotyhoz, a kunához vagy a cseh koronához képest.

Közelebbről nézve ugyanezt a grafikont:

Ebből is látszik, hogy olyan országok fizetőeszközeit is kevésbé fektette meg a háború, amik egyébként Magyarországnál sokkal jobban involválódtak, és komolyabban veszik az EU-s szankciókat is.

Arról, hogy a kormány döntéseinek következménye a forint gyengülése, ebben az elemzésünkben írtunk részletesen.

Frissítés 15:15 - A poszt korábbi verziójában szerepelt ugyan, hogy a hrivnya konvertibilitását a háború kitörése után nem sokkal korlátozta az ukrán vezetés, ez nem volt eléggé hangsúlyos. A hibáért olvasóink elnézését kérjük.

https://telex.hu/gazdasag/2022/07/07/forint-arfolyam-haboru-regios-valutak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1117877451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása