He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Az összes uniós forrást elvennék Magyarországtól az Orbán-rendszer korrupciójára hivatkozva

2022.07.07. 17:45 guma

Neves professzorok követelik, hogy az EU állítsa le a Magyarországnak szánt ÖSSZES kifizetést

Kim Lane Scheppele (Princeton), Daniel Kehleman (New Jersey Egyetem) és John Morijn (Gröningen Egyetem) az Európai Parlament zöld frakciójának megbízásából vizsgálta a helyzetet jogi szempontból, és a szakvéleményt szerdán mutatták be.

A professzorok 32 oldalas állásfoglalásukban arra jutottak: az EU Bizottságának nem csupán a különféle mezőgazdasági, kohéziós és újjáépítési alapokból származó pénzeszközök kifizetését kellene korlátozni, hanem az lenne „megfelelő és arányos”, hogy megvonjanak Magyarországtól minden brüsszeli pénzt, mert az ország „rendszeresen és messzemenően” sérti a demokratikus elveket.

Az EU Bizottsága határozottan szándékozik fellépni a magyar miniszterelnökkel szemben. Ursula von der Leyen bizottsági elnök ezt három hónapja ígérte meg az Európai Parlamentben azzal, hogy aktiválták a jogállamisági mechanizmust, és azt az előírt időrend szerint folytatják le. Akkor úgy tűnt, hogy az EU végre el akarja zárni a pénzcsapot a magyar miniszterelnök elől, aki folyamatosan sérti a demokrácia és a hatalmi ágak megosztásának szabályait.

Azóta azonban az évek óta parázsló viszályban álló felek csak – gyanakodva – figyelik egymást.

Orbán hol az Oroszország elleni szankciók, hol a társasági minimumadó bevezetésének akadályozásával provokálja az EU-t, hol pedig megbízottakat küld Brüsszelbe, hogy jelezzék: kész engedményekre a jogállamiság ügyében. Von der Leyen viszont megerősítette Orbánnal szembeni kritikáját – a Lengyelországgal fennálló hasonló viszályban engedett, és Varsó hamarosan megkapja a pénzeket.

Brüsszelben sokan felvetik a kérdést, hogy vajon a budapesti erős ember is számíthat-e enyhe elbírálásra?

A szakértői véleményt készítő jogászok szerint ennek nem szabad megtörténnie.

A német hetilap szerint a véleményük alkalmas arra, hogy új dinamikát adjon a vitának: arra jutottak, hogy le kellene állítani a Magyarországnak szánt összes uniós kifizetést. Megállapították: „az uniós eszközök elköltésének jogszerűsége általában veszélyeztetett Magyarországon”, mert az országban „olyan alapvető, rendszeres és messzemenő módon sértik a demokratikus elveket”. Ezért a jogászok indokoltnak tekintik, „hogy Brüsszel száz százalékban tartsa vissza a pénzeket”.

A szakértők szerint olyan ez, mint „az ólomból készült ivóvíz-vezeték”: amíg nem cserélik ki teljes egészében, minden csepp vizet mérgezettnek kell tekinteni. A lap megállapította: a szakértői vélemény nem csak az EU Bizottságára gyakorol nyomást, hanem az autokrata magyar miniszterelnököt a legérzékenyebb pontján találja el.

Orbán Viktor évek óta abban a szerepben mutatkozik, hogy ő a napnyugati értékek védelmezője az állítólag túl idegenbarát és dekadens EU-val szemben. Közben szívesen fogadja a brüsszeli milliárdokat, hogy nagyvonalúan jutalmazza családtagjait és politikai kegyenceit, és hogy a maga igényeire szabja a politikai rendszert. Ezért sem a közigazgatás, sem a könyvvizsgálók, sem a bíróságok nem tudnak fellépni az uralkodó „rendszerszerű korrupció” ellen.

„Mindaddig, amíg ez nem változik, az EU pénzügyi érdekeit csakis úgy lehet megvédeni, ha a pénzfolyamot száz százalékban leállítják” – áll a szakvéleményben.

A jogászok által ismertetett bűnök listája hosszú.

Orbán arra használta fel parlamenti többségét, hogy az alkotmány sokszoros módosításával megnyirbálja az ellenzék jogait. Több mint két éve vészhelyzeti törvények alapján kormányoz, amelyek diktatórikus teljhatalmat biztosítanak számára – ez már önmagában is a jogállamisági alapelvek megsértése. Politikai hatalmát arra használta fel, hogy ellenőrzése alá vonja az igazságszolgáltatást: az Alkotmánybíróságba saját híveit nevezte ki, a független bírókat kiszorította hivatalukból, és bővítette a politikai befolyás alatt álló legfelső bíróság kompetenciáit. A tanulmány szerzői szerint Orbán az ellenőrzése alá vonta azokat a hatóságokat is, amelyek az állami pénzügyek ellenőrzéséért és a közbeszerzési pályázatok odaítéléséért felelősek.

A szerzők az elmúlt évek egész sor jogsértéséből vonják le azt a következtetést, hogy az uniós pénzekkel Magyarországon jelentős mértékben visszaélnek. A magyar kormány számos ízben figyelmen kívül hagyta az OLAF, az EU csalások elleni szervezete által közzétett vizsgálati eredményeket. A bizottság egy tanulmánya szerint a közbeszerzések igen jelentős része néhány olyan céghez került, amelynek tulajdonosa kapcsolatban áll az Orbán-rendszerrel. A jogállamiság elvének megsértése „a rendszer immanens része”, ezért „arányos” reakció szükséges, ahogyan azt az EU szabályai megkövetelik, ami azt jelenti, hogy tejes egészében le kell állítani az uniós pénzek folyósítását Magyarországnak – követeli a három tekintélyes professzor a közös szakvéleményben.

Ezt sokan így látják az Európai Parlamentben is.

Daniel Freund német zöld képviselő kijelentette: „

Hatvan kötelezettségszegési eljárás után elfogyott a türelmünk Orbánnal szemben. Az uniós szabályok megkövetelik, hogy Magyarország számára azonnal befagyasszunk minden pénzt”.

Hozzátette: ugyanakkor az EU Bizottságának ki kell dolgozni egy menetrendet a mélyreható reformokra, amelyet Orbánnak kötelező követni. Freund amiatt aggódik, hogy von der Leyen túl engedékeny lehet Orbán Viktorral szemben annak érdekében, hogy megőrizze az EU ukrajnai háború ügyében kialakult egységét. A képviselő emlékeztetett rá, hogy a lengyelországi, hasonló helyzettel kapcsolatban úgy tűnik, von der Leyen megelégszik kozmetikai korrektúrákkal.

Ez Magyarország esetében nem történhet meg!” – figyelmeztetett Freund.

Véleményével nem áll egyedül: mellette áll az Európai Parlament a konzervatív, liberális, és szociáldemokrata frakciók számos képviselője is. Következetes fellépést követelnek a magyar kormányfő ellen.

Orbán Viktorra a pénzzel lehet hatni, és ezt kell tennünk” – mondta Freund.

 

Forrás és fotó: Der Spiegel

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Erről most nyújtottak be egy jogi szakvéleményt. Évi több mint 2500 milliárd forint a tét.

Szerdán nyújtották be az Európai Parlamentnek azt a jogi szakvéleményt, amely szerint 100 százalékosan megvonhatók lennének az uniós források Magyarországtól a rendszerszintű problémák miatt – írja az rtl.hu a Süddeutsche Zeitung cikke alapján.

A tanulmány három szerzője szerint meg kellene tagadni a Magyarországnak nyújtott összes uniós támogatás kifizetését a demokratikus elvek és a jogállamiság „alapvető, rendszeres és messzemenő megsértése”.

A szakvéleményt három jogász, Kim Scheppele (Princetoni Egyetem, New Jersey, Egyesült Államok), Daniel Kelemen (Rutgers Egyetem, New Jersey, Egyesült Államok) és John Morijn (Groningeni Egyetem, Groningen, Hollandia) írták Daniel Freund német zöldpárti képviselő megrendelésére.

A tanulmányban azt írják, Magyarországon „folyamatosan” változik a jogi helyzet, a „büdzsé kezelésére szolgáló rendszerek megbuktak, a nyomozó hatóságok nem hatékonyak, a bíróságok és az ügyészek nem függetlenek”. A szerzők szerint a visszaélések nem csak egyes területekre terjednek ki, hanem a rendszerszintűek.

Ezért feltétlenül le kell állítani a kifizetések 100 százalékát – javasolták. A dokumentumban azzal a hasonlattal éltek, hogy „Azt az ivóvizet, amely ólomtartalmú csöveken keresztül folyik, szennyezettnek kell tekinteni”.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6417877223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása