He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

The Washington Post: Szijjártó az amerikai republikánsoktól kap tanácsokat, hogyan tegyen keresztbe

2022.07.04. 17:50 guma

Az amerikai Republikánus párt támogatja Magyarország globális minimális adó bevezetésével szembeni ellenállását, és ezzel blokkolja Joe Biden elnök törekvéseit – írta a lap.

Orbán külügyminisztere szerint ő „folyamatosan” konzultál a republikánus képviselőkkel a kérdésben. Az európai és amerikai vezetők Biden támogatásával azért küzdenek, hogy olyan nemzetközi megállapodást érjenek el, amely a multinacionális cégeket veszi célba. Szijjártó Péter a héten elmondta: folyamatosan kap tanácsokat a republikánus tisztségviselőktől, hogyan tanúsítson ellenállást az ország az amerikai vezetés támogatta indítvánnyal szemben, de azt nem tudni, mire terjed ki ez a konzultáció.

Az Orbán Viktor vetette jobboldali magyar kormány hatékonyan blokkolja a tervezett minimális adó bevezetését Európában, és ezt azért teheti meg, mert az ilyen döntésekhez az EU-ban konszenzus szükséges. Egyelőre még az Egyesült Államok sem vezette be a minimális adót, mert a kongresszusban szélesebb ellenállás mutatkozik Biden gazdasági terveivel kapcsolatban, és néhány demokrata vonakodik bevezetni az új nemzetközi adószabályokat, amíg az európaiak nem teszik ezt meg. A globális megállapodás, amelynek értelmében a nagy multinacionális cégeknek minimum 15 százalék adót kellene fizetni, Janet L. Yellen pénzügyminiszternek régen célja, mert ez megfékezné azt a folyamatot, hogy már jó ideje hanyatlik a nyugati kormányok társasági adókból származó bevétele.

A Biden-kormányzat szerint az adóminimum rögzítése azért fontos, hogy a kormányok finanszírozni tudják a társadalmi szolgáltatásokat, és ne legyen nagyon káros versenyfutás a legcsekélyebb adók felé, hogy a kormányok befektetéseket vonzzanak. Mindezzel szemben a republikánusok erős ellenállást tanúsítanak, és azzal érvelnek, hogy az új szabályozásban vannak kibúvók, amelyek sértik majd az amerikai cégek nemzetközi versenyképességét. A megállapodás veszélyben van, mert Európában és a kongresszusban akadályozzák, és ez egymást erősítő folyamat: több magyar tisztségviselő is hivatkozott arra, hogy Magyarország az amerikai konzervatívokra való tekintettel vonakodik, míg a republikánusok az európai ellenállásra hivatkoznak, és Biden ezt mindeddig nem tudta feloldani.

A republikánusok és a magyar tisztségviselők közötti együttműködés mikéntje nem világos. Két vezető republikánus képviselő a múlt héten levelet írt a washingtoni magyar nagykövetnek, amelyben elismeréssel szólt az a globális adóminimum bevezetésével szembeni magyar ellenállásról. Ezt a levelet a magyar sajtó publikálta, és a tényt megerősítették a két képviselő szóvivői is, de a képviselők kongresszusi oldalán és a közösségi médiában lévő oldalaikon mindez nem jelent meg. A szóvivők hangsúlyozták, hogy a képviselők levélen kívül nem állnak kapcsolatban magyar tisztségviselőkkel. A minimális adók rögzítésének több más kongresszusi ellenfele is elismeréssel szólt vagy írt a magyar ellenállásról, de ők is hangsúlyozták, hogy nem állnak kapcsolatban magyar tisztségviselőkkel.

A cikk emlékeztetett rá, hogy az amerikai konzervatívok az utóbbi években szoros kapcsolatokat építettek ki Orbán mozgalmával, és a hagyományos keresztény értékek olyan bástyájaként dicsőítik Magyarországot, amely kiáll a migráció, az azonos neműek jogai, valamint az ellen, amit „woke liberalizmusnak” neveznek. Járt Magyarországon Mike Pence volt alelnök, és többek között Tucker Carlson, de rajtuk kívül dicsérte a magyar kormányt Donald Trump volt elnök is, utóbbi még közvetlenül az áprilisi magyarországi választás előtt, amelyen Orbán a várnál könnyebben győzött. Krekó Péter a lapnak kifejtette:

„A magyar kormány kétségbeesetten keres közös témákat, mert még soha nem volt ilyen rossz Magyarország hírneve nyugaton, és az egyik ilyen téma a minimális adó bevezetésének megakadályozása. A magyar vezetés arra számít, hogy a republikánusok visszatérnek a félidős, és az tán majd az elnökválasztáson is”.

Az európai és az amerikai vezetők a lehető leghamarabb alá akarják írni a megállapodást, és az amerikai kormány azzal érvel, hogy ezt megteheti az úgynevezett költségvetési megbékélési folyamat keretében, amely lehetővé teszi a demokraták számára, hogy bizonyos törvényeket elfogadhassanak csupán szűk szenátusi többségükkel. Ez azonban már csak néhány hónapig van így, nevezetesen a félidős választásig, amely nyomán a republikánusok szinte bizonyosan elvetik a minimális adóra vonatkozó tervezeteket, ha újra többséget szereznek a kongresszusban. Mindazonáltal Európa tétlensége erősíti egyes amerikai tisztségviselők vonakodását az amerikai adótörvény módosításával kapcsolatban. Miközben Washingtonban nincs előrelépés, a republikánusok azon vannak, hogy Európában is csökkentsék az ügy lendületét.

Szijjártó külügyminiszter Facebook-oldalán rámutatott:

„Az amerikai republikánusok is ellenzik ezt. Éppen tegnap kaprunk levelet az amerikai kongresszus adó és kereskedelempolitikai albizottságainak republikánus vezetőitől, amelyben kifejezésre juttatták elismerésüket azért, hogy Magyarország nem támogatja a globális adóminimum bevezetését”.

A lap ezzel kapcsolatbab kérdéseket tett fel a külügyminisztérium szóvivői irodájának, de választ nem kapott. A liberális – és kis számban a konzervatív – bírálók támadták a Republikánus Pártot azért, mert együttműködik a magyar kormánnyal. Mások azonban védelmükbe vették a republikánus tisztségviselőket, azzal, hogy régen aggódnak egy bonyolult új adórendszer miatt, és mindkét nagy párt tisztségviselői gyakran beszélnek külföldi partnerekkel politikai prioritásaikról.

A fotó illusztráció (SZP/FB)

Szerző:
Forrás:

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr517874927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása