He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

120 évig élnek, az asszonyok 65 évesen is szülnek: utánajártunk a hunza nép titkának

2022.07.01. 07:15 guma

A hunza nők a hosszú élet őrzői. Fotó: Getty Images

A hunzák vagy burusók egy körülbelül 80-90 000 fős etnikum Pakisztán északi részén, akik a világtól elzártan, a magas hegyek között élnek. Legendásan hosszú élettartamuk már régóta foglalkoztatja a kutatókat és az orvosokat egyaránt, de vajon mi lehet a titkuk?

1. Nagyon egészséges környezetben élnek

A Hunza-völgyet három magas hegy (a Himalája, a Karakoram és a Pamír) veszi körbe, de maga a völgy is 2438 méter magasan fekszik. A kristálytiszta levegő, a gyönyörű kék ég és a lélegzetelállító táj nagyon jó hatással van az egészségre.

A nagy tengerszint feletti magasságon a vörösvérsejtek száma megnő, így javul a szervezet ellenállóképessége. A nagyobb oxigénfelvétel felpörgeti az anyagcserét, és csökken a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának esélye.

2. Az étkezésüket a környezethez igazítják

A kutatók, akik a helyet csak Boldogság-völgynek nevezik, megállapították, hogy a hunzák szinte alig fogyasztanak fehérjét. Naponta 1900 kalóriát, 50 gramm fehérjét, 36 gramm zsírt és 365 gramm szénhidrátot visznek be a szervezetükbe, és 99%-uk vegetáriánus. Hetente legalább két napot böjtölnek, és ilyenkor csak sárgabaracklevet isznak.

3. A hegyi források vize is jótékonyan hat az egészségre

A kutatók a hunzák által használt gleccservizet is megvizsgálták, és megállapították, hogy rengeteg ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. A törzs iváshoz és tisztálkodáshoz is ezt a vizet használja.

4. A hunza nők természetes olajat használnak bőrápoláshoz

Az itt élő nők sárgabarackmag-őrlemény és -olaj keverékével őrzik bőrük fiatalságát és üdeségét. A régió az antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert sáfrányban is gazdag, ezt a fűszert sokat használják az ételeikben.

5. Forrásvízből készült különleges teát kortyolgatnak

A hunza nők egy speciális sós teát isznak rendszeresen, amelyet a vad kakukkfű hajtásaiból készítenek. Ez a növény csak nagy tengerszint feletti magasságon nő, és az egészségre gyakorolt jótékony hatásai mellett a bőrt is szépíti. Néhány tudós egyenesen szépségelixírnek tartja.

6. A hunza emberek szépségükről és a világon a leghosszabb élettartamukról nevezetesek

A hunza népcsoport tagjai átlagosan 120 évig élnek, de nem ritka a 160 év sem. Mindezt egyszerű, stresszmentes és egészséges életvitelüknek köszönhetik.

7. Még 100 évesen is aktívak és dolgoznak

Növényi alapú étrendjük mellett annak is köszönhetik hosszú életüket, hogy keményen dolgoznak. Sok utazó számol be rendkívüli kedvességükről, intelligenciájukról és fizikai állóképességükről. A nyugdíjaskor, mint fogalom, nem is létezik a kultúrájukban.

Kiváló egészségüknek köszönhetően idős korukban is aktívak és folyamatosan mozgásban vannak.

8. A nők 65 évesen még szülnek

A hunza nők 60 évesen még simán teherbe esnek, és probléma nélkül viselik az áldott állapotot. Teljesen megszokott dolog, hogy egy nő 60 évesen anya lesz, ráadásul a népcsoport nőtagjai sokkal fiatalabbnak néznek ki koruknál.

9. A hunzák jól képzettek

A hunzákat nem csak a hosszú élet és a szépség jellemzi. Szellemi állapotukat éppen olyan nagy becsben tartják, mint a fizikait.

A hunzák legalább háromnegyede (főként a fiatalabb generáció) tud írni-olvasni, ami különösen nagy szó egy olyan országban, ahol a népesség 55%-a írástudatlan, és lányok millióitól tagadják meg a tanulás jogát.

10. A Hunza-völgyben a bűnözés gyakorlatilag ismeretlen

A térséget a béke völgyének is szokták nevezni, mivel a relatív szegénység ellenére nagyon ritkán fordulnak elő bűncselekmények a Hunza-völgyben (pedig az országban sajnos nem ez a helyzet). A házak ajtóit nem zárják, és nyugodtan őrizetlenül hagyják értékeiket, mivel az elégedett és békés emberek nem folyamodnak lopáshoz.

11. A nők a társadalom teljes jogú tagjai

Pakisztántól és a környező országoktól eltérően a nők aktív szerepet játszanak a közösség életében. A jelentős idegenforgalomnak és az írni-olvasni tudásnak köszönhetően a Hunza-völgy lakói nyitottak és liberálisak.

Via

https://www.kiskegyed.hu/eletmod/hunzak-vagy-burusok-hosszu-elet/pj7k02v?utm_source=related&utm_medium=www.kiskegyed.hu&utm_campaign=widget-6921010

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3617863035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása