He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Ősi ételbabonák: tudod, mi köze van a narancsnak a szerelemhez?

2022.06.25. 07:15 guma

A népi hiedelmek velünk élnek, még ha nem is ragaszkodunk hozzájuk, nem vagyunk babonások, akkor is összeszorulhat a gyomrunk péntek 13-án.

Lehet, hogy te nem vagy babonás, ennek ellenére az év végi ünnepeken, karácsonykor és szilveszterkor hagyományos menüvel készülsz, hisz a nagymamádtól megtanultad, a karácsonyi asztalon a mák a bőséget jelképezi, a szilveszterin pedig a lencsének kötelező a helye, ha jólétet szeretnél a következő esztendőben.

A legismertebb babonák közé tartozik, hogy ha beütöd a könyököd, váratlan vendég érkezik, vagy ha otthon hagytál valamit és vissza kell fordulnod, jobb, ha leülsz pár percre, mielőtt újra elindulsz, különben elhagy a jó szerencse. A gasztronómiához is kötődnek babonák, jó néhány élelmiszerhez köthető valamilyen hiedelem.

A sóval kapcsolatos babona régi keletű, már a rómaiak is úgy hitték, ha kiömlik, akkor az bizony rossz óment jelent. A kiömlő só emellett veszekedésre is utalhat, vagy csak egyszerűen azt jelentheti, mérges lesz az, aki kiöntötte.

Misztikus filmek, sorozatok kedvelői nemegyszer találkozhattak a sóval fegyverként. Ha körbeöntöd magad körül, védelmi zónát alkotsz, démon át nem lépi a sót. Ha pedig jobb kezeddel a bal vállad felett eldobod, akkor magát az ördögöt találod vele szemen. A sátán így megvakul, és nem tudja elragadni a lelkedet.

bsct

Fokhagyma

Vámpírtörténetekből szintén jól ismert a fokhagyma ereje, ilyenkor egy fokhagymafüzért szögelnek az ablakba, vagy helyeznek az ablakpárkányra, így a boszorkányok, démonok és ártó szellemek elkerülik az otthonukat. Igaz, az újabb vámpírsztorik szerint egyáltalán nem hatásos fegyver.

bfct

A hagyma és fokhagyma kapcsán arra ügyelj, hogy a héja ne hulljon a padlóra, mert ha ez mégis megtörténik, akkor az balszerencsét jelent.

Kenyér

Kenyérsütésnél hagyomány bevágni a pékárut, ennek két oka van, egyrészről praktikus, hisz úgy gyorsabban megkel, másrészről a régiek szerint így el lehet űzni az ördögöt, aki épp azon mesterkedik, hogy a kenyér ízét elrontsa.

bkct

Más babona is köthető a kenyérhez. A másik ismert kenyérrel, süteményekkel és kekszekkel kapcsolatos hiedelem szerint, ha férjhez akarsz menni, akkor a tálcán árválkodó utolsó falatot sose vedd el, különben Ámor nyila nem talál el.

Narancs

Ha már romantikára terelődött a szó, akkor ideje, hogy megismerj egy egyszerű szerelmi bájitalt. Nyugi, nem kell ihatatlan koktélt összedobnod, bőven elég, ha egy darab narancsot adsz a kiszemeltednek, így biztos, hogy beléd szeret. Legalábbis a hiedelem szerint.

nct

Tea

A teaivás felér egy rituáléval. A hiedelmek szerint, ha az óramutató járásával ellentétesen kevergetjük, akkor balszerencse ér, ha pedig az angolokhoz hasonlóan tej is kerül a teába, mindig a cukor után kerüljön a csészébe. Hogy miért? Mert ha a tejet előbb öntöd, mint a cukrot, akkor a szerelem útját elvágod.

btect

Jó dolgok is köthetők a teához, ha a cukor nem olvad fel rendesen, az azt jelenti, hogy titkon szerelmes beléd valaki.

Bosszantó érzés, amikor a teafüvek kiszöknek a szűrőből, de ha a babonás oldalát nézed a dolognak, akkor inkább örülj, mert az nagy szerencsét jelent.

Tészta

Ősi kínai hiedelem szerint a tészta akkor jó, ha minél hosszabb. A hosszú tészta ugyanis a földi élet hosszúságát jelképezi. Szóval, ha a hosszú élet titkát keresed, akkor ne törd el a spagettit.

bhtct

Paprika

Barátot mindig óvatosan kínálj paprikával. A szabály egyszerű, ne add a kezébe, mert akkor veszekedni fogtok. Egyszerűen csak tálald az étkezőasztalon, hagyd, hogy a vendég maga emelje el a kiszemelt darabot.

Petrezselyem

A szép zöld fűszernövényhez rengeteg babona kapcsolódik. Az egyik legismertebb szerint, ha házas asszony ülteti, az azt jelenti, hogy gyermekáldás elé néz. Ha ismerős segít a kerted rendbetételénél, akkor ne engedd, hogy petrezselymet ültessen, mert a hiedelem szerint balszerencsét hoz.

pctb

Egy vicces hiedelem szerint nem vet rád jó fényt, ha a kertedben elszaporodik a petrezselyem. A sok zöld azt jelenti, hogy a férjed gyenge.

Evőpálcika

Ha szereted az ázsiai ételeket, akkor bizonyára jól áll a kezedben az evőpálcika. Azt azonban jegyezd meg, hogyha japánok társaságában eszel, akkor az evőeszközt ne állítsd rizs vagy más étel közepébe, mert így a füstölőre hasonlít a pálcika, ami a halált jelképezi.

pct

Születésnapi torta

A gyertyákkal díszített szülinapi torta a görögöktől ered. Régen hold alakú süteményt készítettek Artemisznek, a hold istennőjének tiszteletére. Hiedelmük szerint a mulatság és a jókedv elűzi a démonokat, ezért gyújtottak gyertyát és kívántak boldog születésnapot.

Rizs

A rizs a bőség, egészség és a termékenység jelképe. Épp ezért szokás a templomból kivonuló ifjú pár fejére rizsesőt szórni, ugyanis a hiedelmek szerint a rituálénak köszönhetően bő gyermekáldással áldja meg az ég a szerelmeseket.

brct

Más babona is köthető a rizshez, ami másra igaz, legyen az lencse, bab vagy gyufa. Ha ezeket ugyanis véletlenül kiöntöd, akkor az azt jelenti, hogy nem várt pénzeső áll a házhoz. Ilyenkor nem árt feladni egy lottószelvényt, ki tudja, talán szerencsét hoz.

Ha kíváncsi vagy a zsidó konyha étkezési szokásaira, akkor olvasd el korábbi cikkünket, de az év végi gasztrobabonákról is találsz olvasnivalót.

Fotók: Getty Images

https://sobors.hu/gasztro/etelbabonak/?utm_source=femina&utm_medium=referral&utm_campaign=blogketrec

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6617863429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habakuk000 2022.06.25. 11:30:33

@guma: Ma konfitált kacsamellet abálok, kerestem hozzá tegnap kacsazsírt, a két nagy hevesi városban nem találtam, állítólag már régóta nincs, a vésztartalékot kellett felhasználnom.
Szürkemarha, mangalica van a szomszédban, falusi csirke is akad, boltban viszont tényleg csak a nagyon drága - megfelelő minőségbiztosítási bélyeggel rendelkező - húst vesszük meg, a hazai termelőkben egészen egyszerűen nem bízom meg, látom, hogyan működnek, az igaz havi gyakorisággal sem vásárolunk.
Egyre nehezebb lesz minőségi cuccot venni, drágul, mint állat így a kereslet tovább csökken, s nem éri meg behozni a kereskedőnek, így aztán a minőséget termelők piaca is erősen szűkül.
Ördögi kör ez, köszönhető a maffia gazdaságba történő belepofázásának.
Más: amikor az egész világ spórol az üzemanyaggal, mi úgy autózunk mintha kötelező lenne, emelkedik a lakossági autózás meredek ütemben. Annyi ész nincs, hogy a leveshez vásárolt több tízezer forintos zöldségben fizetjük meg a 480 forint különbezetét.
www.portfolio.hu/podcast/20220624/silany-aruk-polchiany-brutalis-dragulas-lehull-a-lepel-az-elelmiszerar-stop-arnyoldalarol-552569
www.portfolio.hu/gazdasag/20220624/gazdasagi-felzarkozas-magyarorszagon-a-kartyavar-osszeomlasa-552035

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.25. 15:49:32

@habakuk000:

Rúgja már a legénke a korpás köcsögöt.

Volt egyszer egy legénke, akinek adtak egy köcsög korpát. Örült neki, mint focibíró hés házmester a fütyülőnek, hogy mennyi mindent lehet annak árából kezdeni, és felrakta a polcra, maga meg hanyatt vágta magát a dikón, majd elkezdett álmodozni ( valahogy úgy, mint Csauseszku ). Korpárúl, pízrűl, illiberális gazdaságrúl, ispánrúl, vármegyérűl, meg únió robbantásrúl.Is.
Focirúl is álmodott, és rúgott is egyet a lábával, telibe találva a köcsögöt. Köcsög széttört, korpa szérepült.

taga20 2022.06.25. 16:24:11

@habakuk000: haver, itt a megoldás!
olvadozni fognak a népek gusztushuszadikán, hogy kurva jó állunk.

döbbenet ez az ország, hogy a nermaffia és a csutigeci nem börtönben, hanem a csúcson van, döbbenet!

hvg.hu/itthon/20220625_Europa_legnagyobb_tuzijatekaval_keszulnek_augusztus_20an

jaegtoer 2022.06.25. 18:13:00

@taga20:

Hasítunk... a mélybe:)

jaegtoer 2022.06.25. 18:17:11

@habakuk000:

A minap keresgéltem valami találó kifejezésre, amivel leírható, jellemezhető kies hazánk. Azt találtam, hogy: ez egy elfajzott ország.

taga20 2022.06.25. 18:29:11

@jaegtoer: szerintem az elfajzott nem jó kifejezés, mer az kicsit olyan, mint ha nem tehetnénk róla, mert elkorcsultunk.
ezt dobta a gép.

szerintem inkább meg elbasztuk, nem kicsit, hanem nagyon. főleg azok a szellemi fogyatékos 3misi, aki a csutigecire és maffiájára szavazott április 3.-án!

látjátok feleim szümtükkel 2022.06.25. 19:03:41

Nem lesz a népnek adóemelés. Mondta a vezér. HOL? Mert itt kis hazánkban április óta már megemelték az alkalmui munkások adóját duplájára, a cégautóadót duplájára, bevezették a pofátlan extraprofitra az adót, kiterjesztettek valami élelmiszertermékadót a műzlire és egyéb eddig nem adóztatott termékekre, amikre eddig azt mondták az egészséges, mostantól meg nem az. No igaza is van az ecceri fideszesnek, a negatív növekedés is növekedés lesz azonnal, amikor a tömeg nem tud elég élelmiszert venni, nem fussa majd a balatoni nyaralásra és csirkefarhátra. Azonnal megnyúlik a képe minden fidesz rajongónak, amikor majd a tatyója a megnövekedett negatív semmitől kong.

taga20 2022.06.25. 19:29:13

@guma: nekem pont egy kedvenc számom a 13.
péntek 13 mek pláne.

komolyan:)))

www.youtube.com/watch?v=RWapbMppP2Y

guma 2022.06.25. 20:24:44

@taga20:

ezt szeretni fogod :-D

Januárban, a Duna jegén tervezi Orbán Viktort királlyá koronázni egy Facebook-csoport – szúrta ki a Blikk.

"A tizenkilenc vármegye fő ispánjai megidézik a Hunyadiak szellemét, hogy ünnepélyesen s a hagyományokat tisztelve felhelyezzék dicső vezérünk dicső kobakjának legmagasabb pontjára országunk legbecsesebb ékszerét a magyar Szent Koronát. Áldassék a Király!"

- olvasható a leírásban.

Az esemény iránt már több mint 13 ezren érdeklődnek.

guma 2022.06.25. 20:26:25

@látjátok feleim szümtükkel: :))))

ne azt nézzék mit mondok, hanem azt amit csinálok...

guma 2022.06.25. 20:30:25

@habakuk000: :)))

és nem hivtál meg?
ja nálunk van kacsa és libazsir a boltokban...

habakuk000 2022.06.25. 22:30:42

@jaegtoer: Megnéztem ma a Húsz órát a Duna tévén. Nem emlékeztem már rá, nagyon érdekes volt.
Nem akarok én felmenteni senkit sem, de viszonylag gyorsan szalad keresztül rajtunk a történelem, ugyanakkor a vidék az vidék maradt a maga népi zsellérmentalitásával, 500 éves hódoltságával.
Mondjuk van ilyen történelmű nép jónéhány, úgyhogy az okoskodásom lópikulát sem ér.
Beszélgettünk este Hárslevelű mellett egy olyan vendégünkkel, aki hátrányos helyzetű családokkal foglalkozik. Mesélte, hogy borzasztó nehéz kitörni a környezetből, ha valakinek sikerül - pl egyetemre kerül - a családja általában ki is közösíti.
Így van ez nem csupán a cigányoknál, hanem a falusi közösségeknél is.

Ezen segíteni csak civil szervezetek támogatásával lehet, nem véletlen orbán civilek elleni háborúja.
A nagyképűen hadd mondjam úgy, hogy mi, urbánusok felelőssége viszont semmivel sem kisebb, szerintem inkább nagyobb, mivel hiába látjuk a bajt, a sopánkodáson, finnyáskodáson, elefántcsontornyoskodáson kívül érdemi munkára nem nagyon fussa.

Elfajzott ország vagyunk valóban.

@guma: Megettük. Finom volt, szégyenkezés nélkül bizton állíthatom. Hagymalekvárral, krumplival, szürkemarha húslevessel, hárslevelűvel.
Mézsör is van? Soha nem ittam még a mai este előtt, ezt kaptuk ajándékba. Rosszul fogok aludni, mert azt ugyan tudom, hogy valahol olvastam a mézsörről, de halovány gőzöm sincs, hogy melyik nép kedvelte ezt a nemes nedűt. :(

jaegtoer 2022.06.26. 06:54:05

@taga20: persze, hogy elbasztuk, az is igaz, hogy ebbe belesegített sokminden, a tatárjárástól a trianonosdiig több minden is.

A történelembe tatárjárásként bejegyzett idegenforgalmi csúcsot képező akció során a Magyar királyság a népességének 70-80 %-át elvesztette.
Az Úr, azonban biztosra ment, és a török idők és hódoltság során újabb elképesztő mértékű népességvesztés következett be. (az más kérdés, hogy ezekért a katasztrófákért is kellő szorgalommal megdolgozott az akkori elit) Tehát ha nincsenek ezek a ma agyonajnározott testvéri népek betörései, úgy a Kárpát-medence népessége 1920-ban legalább 50-60 millió lett volna. Esetleg a mai Magyarország népessége is akár 30 millió fő lenne. Persze, amennyiben az előbbi népességszám meg lett volna, nem következik be Trianon, de talán a Habsburg hercegség se tudott volna birodalommá válni. No, a sok ha után, ha nézzük a mai állapotokat, különösen érdekes a mi kipcsak kurvánk dörgölőzése kelethez.

jaegtoer 2022.06.26. 07:20:05

@habakuk000:
Én is megnéztem a Húsz órát. Micsoda film! Néhány vörös faroktól eltekintve.... és micsoda szereplőgárda! A tagának írt válaszom a te kommentedre is rímel. Annyival egészíteném csak ki, hogy amikor Szemünk Fénye (a továbbiakban:SZF, más olvasatban Szegény Fasz), először piszkált bele az oktatásba egy Czunyiné nevezetű gané neve alatt, megdöbbenve konstatáltam, hogy a szülők, nagyszülők nem tódultak az utcára a meghirdetett tiltakozó demonstrációkra. Azóta tudom, bár eleinte nem akartam elhinni, hogy itt vége lett valaminek és valami egészen új kezdődik. Valami új szarság. No, de hogy ekkora, és ilyen, azt még rémálomban sem mertem, tudtam, bírtam volna beleképzelni. És már nincs semmilyen fölmentés. Ebben az országban minden korban mindig éppen annyi ganyé volt hogy eljussunk idáig, most is van éppen annyi, amennyivel még mélyebbre lehet süllyedni. Az embereket egyszerűen nem kell sem megváltani, sem megmenteni, ha nem akarják. Önmaguktól meg pláne lehetetlen. Hétfőn még azt mondják harsányan (akár az élő Istenre vagy valami másra megesküdve) IGEN, de már kedden NEM-et mondanak helyzettől függően harsogva, vagy sunnyogva, de mindenképpen az ellenkezőjét a hétfőinek.

taga20 2022.06.26. 10:59:30

@jaegtoer: ja és a magyar endlösungről még nem is tettél említést, pedig az tette rá a koronát az ezerévre.

ez a húsz óra nekem kimaradt(talán van némi hiányosságom, bakker;), de amiben págerantal az egyik főszereplő, az nekem kuka.

evan, öreg rigolyás ember lettem:)))

coub.com/view/1xvhoo

gazoló 2022.06.27. 09:47:51

@jaegtoer:

néha ilyen elementáris 'magyari,régire van szügség,a tajga mek bekaphassa,de így szeretem a kötchsögöt)))
most megnézem én is mégeccer...az "idelőjjre még emléxem.

habakuk000 2022.06.29. 12:17:56

@jaegtoer: Voltam egy rövid munkalátogatáson a hanyatló nyugat pénzét elharácsoló városban.
Szörnyű. Annyira bajban vannak, hogy gyalog és biciklivel többen járnak mint autóval. Annyira lassan, spórolósan próbálnak takarékoskodni a megmaradt autókkal, hogy egy árva kátyú sincs, az igaz, szemét sincs, ami jótékonyan befedné a gödröket.
Kerítés sincs. Nyilván már mind mind összelopkodták a fagyoskodó, hideg télre készülvén.
Óvodások: olyan szinten föladták a helyiek a migráncsok nemváltó műtétjeivel kapcsolatos hadakozásaikat, hogy komoly városok utcáin délben egyedül kódorgó óvodások - tuti, hogy nem iskoláskorúak, amilyen picik vagy pedig a pigmeusok kiszorították a svájciakat - tömegei ballagnak hazafelé. Igen, kísérők nélkül, közutak mentén, nagyvárosokban, nem három házas falvakban.
Te szoktad szidni a körúti bicikliutakat, kíváncsi lennék, mit szólnál Zürichhez. Mindenütt bicikliút, túlzás nélkül mindenfelé, út közepén, út szélén, jobbra-balra. Viszont mindenhová el lehet jutni anyázás nélkül, a pestinél lényegesen gyorsabban autóval is, nem bukdosol mindenütt a parkoló, illetve fekete füstöt puffogó járművekben. Nem büdös, rendezetlen, piszkos.
Három emberöltő nem elég a közlekedési kultúránk mai nyugati minőségének eléréséhez.
Ha nem lenne kivilágítva és kiírva, akkor is pontosan lehetne tudni mikor érkezel szép hazánkba. Nem jó hazajönni.
@taga20: A Zürichi-tó partján akkora ukrán zászlók lobognak, hogy a 480 forintos barátnőd bizonyára visongana a gyönyörűségtől. Rádió, tv-adás, kisbuszok ukrán zászlókkal, segítési lehetőségekkel.
Negatívum: általában azt szokták kérdezni, olaszok vagyunk? Benzinkút, kocsma stb... ez mondjuk nem túl nagy dicsőség az angolomra. :( Itt és most kivétel nélkül - tényleg mindenkinél -megfigyelhető volt az egy pillanatig tartó szájhúzás, a from Hungaryre. Csak egy pillanat erejéig, utána kedvesek voltak, de az országimázs működik, nem csak a németeknél, de a semleges svájciaknál is. Kurvára útálom a sok majmot, aki joggal lenézett aljanépet csinál belőlünk.

jaegtoer 2022.07.01. 07:17:19

@habakuk000: a bicikli utas közbevetésedhez azt fűzöm hozzá, hogy nem a bicikliutakkal van a baj, hanem a hogyannal és a hollal, valamint a résztvevőkkel. Láttam olyan felvételt, ahol a nagy gyalogosforgalomba nem vezették bele a kerékpárutat, hanem a bringásoknak építettek egy felüljárót talán három lehajtóval a környező utcákba, és a kerékpárosok ott hajtottak át, és nem hajtottak a gyalogosok közé. Azt meg csak gondolom, hogy pl. Hollandiában a buszsávban nem tekereg a bringás feltartva a buszt és utasait, ahogy itthon a Ferenciek terén volt alkalmam észrevenni.

habakuk000 2022.07.01. 09:28:31

@jaegtoer: Fene tudja, a hollandoknál keményen kell vigyázni a biciklisekre gyalogosként, mert ők mennek ahogy tudnak.

Ez egy tanulságos tanulmány, úgy vettem észre érdekel a biciklisek közlekedése, talán egy kicsit át is alakítja a nem túl hízelgő képet. Osztrák tanulmány, nagyon érdekes, a svájciak tényleg ezen elvek alapján tervezték a bicikliútjaikat.

mek.oszk.hu/01200/01210/01210.pdf

Bp jelenleg egy élhetetlen, zsúfolt, piszkos levegőjű, autóktól csurig terhelt város. Változást mindenki akar, önmagára rákényszerített ellen pedig mindenki tiltakozik. Így nem egyszerű a tervezés.
Persze kellene M0, kellene korrekt tömegközlekedés, kellene rengeteg parkolóház, kellene korrekt bérjövedelem a plusz finanszírozásokra, de valahol el kell kezdeni.
süti beállítások módosítása