He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ebben az országban nincs vécépapír. Furcsa szokások a világ körül

2022.02.28. 04:05 guma

Utazni, más kultúrákat megismerni majd’ mindenki szeret. Bizonyára te is találkoztál már egy-egy olyan szokással, amelyet lehet, hogy megmosolyogtál, talán furcsállottad, mégis kénytelen voltál elfogadni és te magad is követni (már amelyiket…). Íme, néhány érdekesség, amelyekre jó odafigyelni, ha az adott országba látogatsz.

1/10 India

Nincs vécépapír

Számomra talán ez a legfurcsább és egyben legvisszataszítóbb szokás! Indiában a mosdókban, mellékhelyiségekben egyáltalán nincs vécépapír. Mivel a papír eltömítheti a csöveket, ezért a helyettesítésére egy vízzel teli tál, vagy vödör van a vécé mellett, amiben kezet mosnak a vécéhasználat után. Hmmm, ezt azért eléggé elképzelhetetlennek tartom, kissé bizarr és borzalmas belegondolni, hogy utána étkeznek, megveregetik egymás vállát, vagy megsimogatnak egy kisbabát.

A repterek, állomások közelében tilos távcsövet vagy kamerát használni

A helyi hatóságok igen aktívan figyelik a terrorista-gyanús elemeket. Ha valaki kamerázik vagy távcsövet használ a repterek, állomások közelében, egyből lesújt rá a törvény vasszigora.

2/10 Japán

Nézz utána, melyik oldalra kell állni a mozgólépcsőn

Elég fura, hogy erre bárhol is szabály van, mindenesetre Japánban igen fontosnak tartják, hogy a mozgólépcsőn a megfelelő oldalon állj. Igenám, de ez nem mindenhol a jobb oldal, néhol a bal oldalra kell állni. Ha Japánban tartózkodsz, feltétlenül nézz utána, hogy abban a városban épp mi a szokás, hogy ne történhessen semmi kellemetlenség.

Társaságban ne fújj orrot!

Legalábbis ne hangosan. Japánban ugyanis nagy udvariatlanságnak számít mások jelenlétében hangosan kifújni az orrod. Legjobb, ha egy félreeső helyiségben intézed el, ha erre van szükséged.

3/10 Finnország

Tárgyalás szaunázás közben

Semmit sem szabad elsietni, mindennek meg kell adni a módját. Nem igaz? A finnek jól tudják ezt, ezért kedvenc időtöltésük, vagyis a szaunázás közben fontos üzleti tárgyalásokat folytatnak. Hát nem sokkal nyugodalmasabb így az egész?

Szaunázás meztelenül, idegenekkel is

Számunkra ez (általában) elképzelhetetlen. A finnek azonban természetesnek veszik, a kultúrájuk része az, hogy akár ellenkező nemű emberekkel együtt szaunáznak meztelenül.

4/10 Olaszország

Velencében tilos a galambok etetése

Sok-sok képeslap fő témája volt a Szent Márk téri galambok röpte. Sok turista etette boldogan a madarakat. A város azonban úgy döntött, hogy nem szabad tovább etetni a galambokat, ugyanis nagyon sokan vannak, és tönkreteszik a műemléképületek homlokzatát, falait.

5/10 Görögország

Műemlékhez csak lapos cipőben

A görög hatóságok nagy gonddal óvják az ország ókori történelmi kincseit. A tapasztalatok szerint a turisták magassarkú cipői eddig is okoztak károkat a márványpadlókban, így most ezt a típusú cipőt hanyagolni kell, ha Görögországba utazol azért, hogy műemlékeket látogass.

A gyerekekhez nem jön a fogtündér

Magyarországon sem régi szokás, mégis eléggé elterjedt, hogy a kisgyerekek kihullott fogacskáit elviszi a fogtündér, helyette pedig valami aprósággal lepi meg a gyerkőcöt. Görögországban a kiesett fogakat a háztetőre dobják. Érdekes!

6/10 Egyesült Arab Emírségek

Csókolózni tilos!

Bármelyik emírségbe utazol is, nagyon figyelned kell egy fontos szabályra: közterületen tilos csókolózni, puszit adni egymásnak, sőt, még kézen fogva sétálni sem szabad. Amennyiben megsérted a szabályt, le is tartóztathatnak.

7/10 Bhután

Dohányozni tilos! Mindenhol.

Számomra ez egy szimpatikus szabály, bár az, hogy ezt hogyan lehet tényleg betartatni, már kissé homályos. Bhutánban ugyanis olyannyira tiltott a dohányzás, hogy még a turistáknak sem szabad dohányárut bevinni az országba. Ha a szabályt megszeged, akár börtönbe is kerülhetsz, de a súlyos pénzbírság biztos.

8/10 Burundi

Futni tilos!

Na, ez az egyik leghihetetlenebb dolog, amit valaha hallottam! Burundiban betiltották a futócipők használatát, ugyanis a kormány szerint a futás egy olyan eszköz, amit arra használnak a kormány ellenségei, hogy összeesküvéseket szervezzenek és azokban vehessenek részt. Még börtönbe is kerülhetsz, ha a napodat egy jó kis kocogással kezdenéd.

9/10 Kenya

Köpködj, ha jót akarsz!

A maszájok köpködéssel üdvözlik egymást. Beleköpnek a tenyerükbe akkor is, ha jót kívánnak a másiknak. Beleköpnek, és jól kezet fognak! Ne lepődj meg, ha ezt tapasztalod, ha vagy olyan szerencsés, és oda utazol.

10/10 Szingapúr

Rágózni tilos!

A tisztaságért ugyanis mindent megtesznek az itteni hatóságok. Ha rágógumizáson kapnak, börtön és közmunka is lehet a „jutalmad”.

Bárhova is utazol, fontos, hogy kicsit tisztában légy az adott ország kultúrájával, különlegességeivel, szokásaival. Csak akkor tudsz maradéktalanul az élményekre koncentrálni, ha nem kell aggódnod, hogy mit lehet és mit nem.

https://www.bien.hu/furcsa-szokasok-vilag-korul/?oldal=10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9217595934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása