He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

A világ legismertebb hekkercsoportja is bekapcsolódott az ukrajnai háborúba

2022.02.28. 05:00 guma

Az Anonymus az elmúlt napokban több orosz kormányzati honlap működését is megbénította, az orosz médiában a háborúról szóló híreket kezdtek sugározni, az orosz honvédelmi minisztériumtól pedig 200 gigabájtnyi személyes adatot szereztek meg és tettek közzé.

A nemzetközi haktivistacsoport február 24-én jelentette be a Twitter-csatornáján, hogy hivatalosan is kiberháborút folytatnak az orosz kormánnyal szemben, amelynek okait egy szombaton közzétett videóban részletezték.

 

"Vlagyimir Putyin! Türelmesen vártunk rá, hogy válaszoljon a legutóbbi kérésünkre, de a vonakodása miatt kezd elfogyni a türelmünk. Sajnálatos módon úgy tűnik, hogy úgy döntött, nem vesz rólunk tudomást, emiatt úgy határoztunk, hogy hadműveletet indítunk kifejezetten ön ellen" - mondja a videóban a hekkercsoport ismertetőjelének számító Guy Fawkes-maszkot viselő alak, aki ezután kifejti, hogy az elmúlt napokban sikerrel bénították meg a Kreml, a Russia Today és számos más orosz kormányzati szerv honlapját. Az Anonymus képviselője ezután így folytatja: "Csak idő kérdése, hogy napvilágra kerüljön mindaz a szenny, amit igyekezett eltitkolni a közösség elől, aminek hazugságokkal került az élére", majd felszólítja az orosz elnököt, hogy "állítsa vissza az ukrán emberek jogait és mondjon le a posztjáról".

A Yahoo News szerint a haktivisták az elmúlt napokban támadást indítottak többek között az orosz honvédelmi minisztérium és a Kreml honlapja ellen is, amely ennek eredményeként napok óta elérhetetlen. A CNN beszámolója szerint bár az oroszok elismerték a támadás tényét, azt vitatják, hogy amögött az Anonymus állna. A szervezet az orosz állami médiát is célba vette, a Twitteren közzétett videó szerint több csatornán az ukrajnai helyzetről szóló híradásokat kezdtek sugározni.

Az Anonymus emellett 200 gigabájtnyi adatot is közzétett, amit az orosz honvédelmi minisztérium szervereiről szereztek meg, és kormányzati tisztviselők nevét, e-mail címét, telefonszámát és jelszavát tartalmazza. Egy másik, szintén 200 gigabájtos adatbázis a fehérorosz Tetraedr fegyvergyártó-vállalat levelezéseit tartalmazza, amely a hekkerek szerint közreműködött az Ukrajna elleni invázióban.

A 2003-ban alakult hekkercsoport az elmúlt húsz évben számos kibertámadást követett el a legkülönbözőbb célpontok ellen. Az Anonymus fellépett többek között a Szcientológia Egyház, az ISIS és gyermekpornográfiát terjesztő oldalak ellen is, de támadták az Egyesült Államok, Kína és Izrael kormányzati oldalait is, csakúgy mint a Sonyt, a Visát, a Mastercardot és a PayPalt.

A CyberNews beszámolója szerint az elmúlt napokban több kiberbiztonsági szervezet, így például a disBalancer és a Hacken is olyan alkalmazásokat fejlesztettek, amelyekkel bárki kibertámadást intézhet orosz oldalak ellen, míg egy névtelen szervezet olyan oldalt készített, amivel bárki bekapcsolódhat az ország elleni túlterheléses támadásba.

Az Anonymus azt is közölte, hogy az orosz oldalak elleni támadások mellett mindent megtesznek azért, hogy Ukrajnában elérhető legyen az internet. Bár országos leállásról egyelőre nem érkeztek hírek, azonban az orosz invázió óta számos hír érkezett kisebb-nagyobb kimaradásokról az ukrán internethálózatban, ami megnehezíti a helyi lakosságnak, hogy tájékozódjanak a történésekről. A helyzetre már a SpaceX is reagált, akik az ukrán miniszterelnök-helyettes kérésére szombat este aktiválták a Starlink nevű műholdas internetrendszert az országban, Elon Musk szerint pedig már az ennek használatához szükséges vevőegységek is úton vannak Ukrajnába.

(Borítókép: Guy Fawkes maszkot viselő tüntető egy 2012-es, németországi demonstráción, Fotó: Adam Berry/Getty Images)

Elon Musk bejelentette, hogy Ukrajnában is elérhetővé teszik a Starlinket Ukrajna digitális átállásért felelős miniszterelnök-helyettese szombat délután üzente meg a SpaceX vezérének, hogy nagy hasznát vennék a műholdas internetrendszerüknek, Elon Musk pedig nem sokat gondolkodott.

Ukrajna rendelkezésére bocsátja a kibervédelmi alakulatát az Európai Unió A 2020-ban létrehozott Gyorsreagálású Kibervédelmi Csoport az Oroszországból érkező, egyre hevesebb kibertámadások elhárításában fog segíteni az ukrán hatóságoknak.

https://raketa.hu/a-vilag-legismertebb-hekkercsoportja-is-bekapcsolodott-az-ukrajnai-haboruba

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr917767828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2022.02.28. 18:42:08

Helyes!
A mai világban az eltitkolt putyini aljasságok dokumentációi veszélyesebbek, mint azok a Gradok amikkel az ukrán polgári lakosságot gyilkolják éppen.

habakuk000 2022.02.28. 19:16:47

@BiG74 Bodri: A pénzügyi szankciók is működnek. Hiába a több éves spórolás a háborúra, a nyugat kb a felét simán be tudta fagyasztani. Putyin ezt nagyon benézte, a nyugat teljesen felkészült a háborúra. A mi tolvajunk viszont ma sem érti mi történik vagy tényleg nagyon szorongatják a torkát az oroszok.
A képek magukért beszélnek.
444.hu/2022/02/28/nyugtalanito-felmosollyal-nezte-gazdasagi-tanacsadoit-putyin-a-mai-vesztanacskozason

BiG74 Bodri 2022.02.28. 20:10:17

@habakuk000:
Nagyon örülök ennek, nem csupán azért, mert valahol gátat vet ennek a diktátornak, hanem azért is, mert ilyen példátlan összefogásra nem mertem számítani. A "dekadens rothadó normalitását vesztett nyugat" és a világ jelentős része példás gyorsasággal és hatékonysággal fogott össze. Jó látni, hogy tényleg van Európa és tényleg van Euroatlanti szövetség és orbán minden tevékenysége ellenére még ide tartozunk, nem a balkánhoz. És azért is, mert azzal, hogy putyin a régi lapokkal zsarolta be Európát, talán elindította egy olyan energiagazdálkodás felé, mely nem csupán a zsarolást teszi a továbbiakban lehetetlenné, hanem végre egy másik gazdasági irányt jelöl ki.

Nem lehet, hogy van putyinon néhány olyan külső árulkodó jel valamiről, mely számára ezt a fajta távolságtartást fontossá teszi ?

habakuk000 2022.02.28. 20:46:33

@BiG74 Bodri: Gyáva. Paranoiás. Fél a koronától, nem a cáritól hanem a kínaitól.

A nyugatnak volt stratégiája, két napot kivárt, hogy az ukránok mit fognak csinálni.
Zelenszkij nagyot ment, ő már belekerül a történelemkönyvek pozitív személyei közé.
Az ukránok rájöttek, hogy ők egy nép, egy ország:
www.portfolio.hu/global/20220228/bergyanszkban-sem-viragokkal-fogadtak-az-orosz-katonakat-hatalmas-a-felhaborodas-529831

Ha maradt volna a csendes belenyugvás, ma már új, orbán-féle szolgakormánya lenne az ukránoknak.

BiG74 Bodri 2022.02.28. 20:58:11

@habakuk000:
Elszámította magát Ukrajnával.
Viszont létrehozott egy olyan rendszert Oroszországban, melyben ezt az eseményt az ő gyengeségének fogják értékelni az eddigi hátországi erősemberek. Nem csodálkoznék, ha hirtelen, tragikusan gyorsasággal ragadná el a kovid.

habakuk000 2022.02.28. 21:19:49

@BiG74 Bodri: A saját országával is:
twitter.com/AVindman/status/1498373465736368135

Húsz éves gyerekeket küld a húsdarálóba, ezek nem akarnak harcolni.

Holnap sem nyit ki az orosz tőzsde, a rubel a kutyának sem kell, dollár nincs, a jüanról azt sem tudják eszik vagy isszák, nem csak a szegényekkel, de a középosztállyal és a gazdagokkal is kiszúr a pénzhiány.
És minden egyes nap jönnek az új szankciók, habár a finnek bátorságán csodálkozom, ez szerintem inkább vakmerőség, mert putyin tényleg teljesen becsavarodhat.

habakuk000 2022.02.28. 21:24:04

@BiG74 Bodri: Nézd meg, jól szituált fiatalok kockáztatják az életüket.

twitter.com/visegrad24/status/1498371162258169857

Ég és föld két testvérnép közti morál, és ugye nem elfelejtendő, értik egymást.

s 2022.02.28. 23:10:49

@BiG74 Bodri: "Nem lehet, hogy van putyinon néhány olyan külső árulkodó jel valamiről, mely számára ezt a fajta távolságtartást fontossá teszi ?"

Szerintem büdös. Van olyan betegség, amikor egy baktériumtörzs megtámadja az embert, és elkezd szétrohadni az illető. Legutóbb egy szintén orosz ember árasztott rettenetes bűzt egy repülőn. Azt hitték, hogy valami csöves, vagy beszart, pedig csak beteg volt.

s 2022.02.28. 23:17:19

@habakuk000: Egy háborút sosem azokkal a fegyverekkel fejeznek be a győztesek, amivel az elején elkezdték a vesztesek. Erre a II. háború is jó példa, és szerintem ez is jó példa lesz. Sok hadianayagot visznek Ukrajnába, de a végén nem ez fog számítani.

habakuk000 2022.03.01. 07:45:58

@s: Valóban nem, az oroszok katonailag nagyon nehezen tudnák elveszteni a háborút, ugyanakkor putin elvesztette a magáét akkor, amikor az első faluban nem lobogtatták az orosz zászlót a falusiak.
Bár én csak abban tudok bízni, hogy nekünk olyan degenerált kormányaink voltak, akik tűpontosan választották ki a rossz oldalt, így ez most is így lesz.

A két háborúban persze a földrajzi és szövetségesi rendszer miatt nem sok mozgásterük volt, de amit most a gyáva fos művel stratégia címén az egészen parádés.

s 2022.03.01. 22:46:18

@habakuk000: Ha orbán ezt elbassza, akkor nagyobb segg, mint a történelemben eddig bárki előtte. Úgy értem, hogy az eddigi világtörténelemben. Szinte sorvezetővel van kijelölve neki, hogy merre kell mennie. Gondolkozni sem igazán kell, meg hát nem is az a típus, akinek ez annyira kurva jól menne.

A fegyverekről meg annyit: az oroszok ezt hagyományos haditechnikával kezdték, lényegében nem sokban különbözővel, mint amivel a II. háborút befejezték. Ezt a mostani háborút visznont a rekord olcsó drónok, kibernetikai fegyverek, gazdasági szankciók, és a sajtó nyilvánossága, a közösségi média fogják eldönteni. Nem nyerhet putyin, mert a világ ellen megy. Az legutóbb sem sikerült hitlernek. Aki nem tanul a történelemből, az arra van kényszerítve, hogy a bukásával gazdagítsa az elrettentő példák sorát.

s 2022.03.03. 14:18:52

putyin halálát akarom. Azt akarom, hogy az orosz katonai vezetők eltegyék láb alól. Ha fiatalabb volnék, magam mennék oda, és végeznék vele.

habakuk000 2022.03.03. 22:34:38

@s: Én nem. Sokkal jobb lenne ha végignézvé, hogyan építenek valami modern újat az ő avítt rendszere helyett.

s 2022.03.03. 22:40:13

@habakuk000: hitlernek sem kellett végignéznie. Nem is érdemelte volna meg. Pokolra ezekkel a gazemberekkel.
süti beállítások módosítása