He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Szavazóhelyigeknek is jó lesz, sőt nem gáncsolják el a kb 200e magyart a szavazástól. igy lesz még sok helyen magyarház?

2022.02.21. 09:45 guma

Nem palotát kértek, hanem több szavazópontot

Csak feltételezem, hogy a vásárló a magyar állam lehet, miután a kormánynak nincsen pénze. A kormányok jönnek és mennek, az állam marad. Én kormánytulajdonról még nem hallottam, csak állami tulajdonról. És ha már pénz, felmerül a szokásos kérdés: mennyibe kerül ez nekünk? London amúgy sem olcsó város, de hogy még azon belül is sikerült megtalálni a legdrágább részt, az igazán komoly elszántságra vall. Azért érdekelne, hogy ez a nagyszerű beruházás azoknak a magyaroknak szól, akik a legtöbb fideszes szerint Londonban mosogatnak? Már csak azért kérdem, mert ők aligha a Trafalgar tér környékén laknak.

Az az érzésem, két marokkal hinti a port a nagyszerű kormány a nép szemébe. Az Angliában élő magyarok az én tudomásom szerint több szavazópontot kértek, nem palotát a Trafalgar téren, ahol majd lesz büfé is, meg hétvégi iskola. Vagy ezzel szeretnék megvásárolni a kint élők szavazatát? Mert akkor ez tiszta pénzpocsékolás, a hülyék szerintem nem ott laknak.

A magyar kormány megvásárolta a Trafalgar tér szomszédságában levő hétemeletes épületet, amely a Londoni Magyar Ház lesz – közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, a Facebookon közzétett videóbejegyzésében.

Szijjártó Péter elmondta, hétvégi magyar iskola, színházterem is lesz majd az épületben, ahol kiállításokat, előadásokat is tartanak a helyi magyarság részére.
    A tárcavezető hangsúlyozta, Londonban és a környékén sok magyar él, ott dolgoznak vagy tanulnak, de eddig a városban nem volt igazán méltó otthona a magyar kultúrának, a magyar közösségnek, a magyar identitás megőrzésének.
    A kabinet egy nagy, ikonikus épületet vásárolt meg “annak érdekében, hogy Magyarországhoz – ehhez az ezeréves államisággal rendelkező országhoz – méltó helyen őrizhessük és mutathassuk be a kultúránkat Londonban” – fogalmazott Szijjártó Péter.
    Kiemelte, az új Magyar Ház egy új találkozási pont lesz az Angliában élő magyarok számára.
    “Van benne színházterem, lesz benne kávézó, kiállításokat, előadásokat fogunk rendezni” – mondta a miniszter, hozzátéve, a gyermekek számára a hétvégi iskola lehetősége, a magyar nyelv oktatása is megtalálható lesz majd a kínálatban.
    “Hogy a ház igazán méltó legyen és tudja fogadni a magyar embereket, most felújításra kerül, és amint a felújítás befejeződik, néhány hónap múlva a Londonban és környékén élő magyarok birtokba vehetik majd” – jelentette ki Szijjártó Péter.
    A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy “ez a ház egy új találkozási pontként, egy új közösségépítő erőként fogja majd szolgálni a Londonban és környékén élő magyarokat”. (MTI)

https://kolozsvaros.com/rovidek/nem-palotat-kertek-hanem-tobb-szavazopontot/

A kormány egy hónappal a választások előtt bejelentette: vettek egy nagy házat a londoni magyaroknak

Szijjártó Péter szerint eddig nem volt igazán méltó otthona a magyar közösségnek, kultúrának és az identitás megőrzésének Londonban, de a kormány most, a választások előtt bő egy hónappal változtat ezen.

A magyar állam megvásárolt a Trafalgar tértől nem messze egy „nagy, ikonikus, hétemeleletes épületet”, amely a néhány hónapig tartó felújítást követően majd Magyar Házként funkcionálhat Londonban.

A kormány tervei szerint a ház találkozási pont lesz az Angliában élő magyaroknak. „Van benne színházterem, lesz benne kávézó; kiállításokat, előadásokat fogunk rendezni”, a gyerekeknek pedig hétvégi iskola, és magyar nyelv oktatása is megtalálható lesz a kínálatban – mondta Facebook-videójában a külügyminiszter.

Szijjártó mai bejelentése könnyen értelmezhető a közelgő választásokkal összefüggésben is. Angliában 200-220 ezer magyar élhet a Portfolio becslése szerint, a Momentum-közeli 21 Kutatóközpont napokban megjelent felmérése szerint pedig a külföldön élő magyarok között négyszer több az ellenzi szavazó, hogy mint a kormánypárti szimpatizáns.

A kutatás szerint ezeken a szavazókon múlhat a kormányváltás, a magyar állami szervek azonban nem könnyítették meg, hogy április 3-án ők is leadhassák a szavazatukat. Angliában mindössze három külképviseleten lehet majd szavazni, és hiába indult petíció, hogy további 12 helyen voksolhassanak az angliai magyarok, a Nemzeti Választási Iroda nem tesz eleget ennek a kérésnek.

https://telex.hu/valasztas-2022/2022/02/20/szijjarto-peter-trafalgar-ter-magyar-haz-london

+

A németországi magyarok mindössze 5 helyen szavazhatnak, a románok 80 szavazóhelyiséget nyitottak

Egy Németországban élő magyar levélben kérte az ottani magyar nagykövetséget, hogy az április 3-i választáson az 5 külképviseleti szavazásra kijelölt városon kívül is legyenek szavazóhelyiségek. A berlini magyar konzul szerint a német szabályok alapján csak ott lehet szavazni, ahol magyar külképviselet is van. A Drezdában élő magyar szerint azonban ez a szabály már nem él: ha Magyarország valóban akarná, Németország több helyen is megengedné a szavazást. 2020-ban például a Németországban élő románok mintegy 50 városban, 80 helyen szavazhattak, és a franciáknak sem csak a külképviseleteik városaiban voltak szavazóhelyiségeik.

A 2018-as választásokon több külképviseleten, így például a magyarok által nagy számban lakott Londonban is hosszas sorok alakultak ki. A szavazást végül úgy zárták le, hogy rácsukták a kaput a várakozókra, és többen nem tudtak szavazni. Az akkori beszámolók szerint volt olyan magyar, aki Portugáliában 600 kilométert utazott azért, hogy Lisszabonban leadhassa a szavazát.

Ha kevés helyen lehet szavazni, akkor sokat kell sorban állni, és lesznek emberek, akiknek sokat kell utazniuk választójoguk gyakorlásához. Ez sok embert tarthat vissza a szavazástól. A hasonló helyzetek elkerülésére az Angliában élő magyarok által alapított Diaspora Aid nevű civil szervezet nemrég gyűjtésbe kezdett, hogy akár ezrével juttassanak el olyanokat szavazni április 3-án, akik már régen letettek arról, hogy voksoljanak – írta a 444.hu. Nagy-Britanniában hivatalosan 155 ezer magyar él, de az ottani magyarok (magyar állampolgárok) valós száma ennél jóval magasabb. Angliában három helyen, Londonban, Manchesterben és Edinburgh-ben lehet szavazni. A 2018-as választáson a három városban összesen 10 680 magyar szavazott, közülük a legtöbben Londonban, 8248-an.

Nem lehet levélben szavazni

A Németországban élő magyarok is hasonló problémát érzékelnek. A Nagy-Britanniánál másfélszer nagyobb területű országban 2018-ban még csak négy városban volt külképviseleti szavazás, idén már öt városban lehet személyesen bedobni a szavazólapot az urnákba, de az ott élő legalább 200 ezer magyarhoz képest ez sem túl sok. A Telex egyik Drezdában élő olvasója ezért egyéni kezdeményezésként levélben fordult a berlini magyar nagykövetséghez azzal, hogy nyissanak jóval több szavazóhelyiséget az országban, ezzel is segítve az ott élő magyarok választójogának gyakorlását.

Egyszerűbb lenne persze levélben szavazni, de a magyar választójogi törvény ezt csak azoknak a külföldön élő magyar állampolgároknak teszi lehetővé, akiknek nincsen magyarországi lakcímük (ők viszont így csak pártlistára szavazhatnak, egyéni jelöltre nem). Márpedig a magyarországi lakcímétől sok, évek óta külföldön élő magyar nem akar és nem is tud megválni. A levélíró is azzal érvelt, hogy a hazai törvények egyáltalán nem indokolják, a lakáshitellel rendelkezők esetében pedig kifejezetten ellehetetlenítik, hogy a külföldön tartózkodó magyarok feladják a lakcímüket. Így tízezrek élnek Németországban olyanok, akik csak a konzulátusokon tudják leadni a szavazatukat, levélben nem. A levélíró ezzel rávilágít arra az Európában egyedülálló megkülönböztetésre is, hogy a külföldön élő magyarok egy része tud levélben szavazni, másik részük viszont nem.

Sokakat az tart vissza a szavazástól, hogy adott esetben 100 kilométert is kellene utazniuk az öt szavazóhelyiség valamelyikébe. A levélíró ezért azt kérte, hogy minden, legalább 1000 magyar állampolgárnak otthont adó német városban legyen szavazóhely április 3-án. Ezzel sok tízezer ember választási részvételét tehetné lehetővé.

A nagykövetség csak a törvényekhez tartja magát

A levélre érkezett is válasz a berlini magyar konzultól. E szerint egyrészt a magyar választási törvény határozza meg azokat a szabályokat, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező vagy azzal nem rendelkező magyar állampolgárok hogyan adhatják le a szavazatukat. A nagykövetség vagy általában a külképviseletek csak a jogszabályok által, illetve a Nemzeti Választási Iroda által meghatározott – jogszabályi felhatalmazáson alapuló – feladatokat hajtják végre az országgyűlési választások lebonyolításakor. A nagykövetség ezért előzékenyen azt is javasolta a levélírónak, hogy mivel a törvényt az országgyűlés tudja módosítani, tehát az ezzel kapcsolatos javaslatokkal forduljon a magyarországi lakhely szerinti országgyűlési képviselőjéhez vagy a politikai preferenciáihoz legközelebb eső párt képviselőihez.

A konzul ezután a német gyakorlatra hivatkozik. Ennek alapja pedig 2007-ből a német belügyminisztérium akkori államtitkárának, Peter Altmaiernek a válasza képviselők írásbeli kérdésére (ezt egy 2017-es német nyelvű Bundestag-összefoglalóból idézik). E szerint 1991 óta a szövetségi külügyi hivatal (külügyminisztérium), a szövetségi belügyminisztérium és a tartományi belügyminisztériumok között egyeztetett eljárás alapján a szavazatok személyes leadására csak a Németországban akkreditált külképviseletek helyiségeiben van lehetőség, és ez mindig előzetes engedélyt igényel.

A konzul arra hívja fel a figyelmet, hogy a német előírással összecseng a magyar szabályozás is. A választási törvény 269. § (4) bekezdése kimondja, hogy „a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgár a külképviseleten, vagy ha a külképviselet épülete nem alkalmas a szavazás lebonyolítására, a külképviselet által biztosított egyéb helyiségben szavazhat.”

Szavazók állnak sorba a londoni Millbank Tower előtt a magyarországi országgyűlési képviselő-választás során 2014. április 6-án – Fotó: Kollányi Péter / MTI
Szavazók állnak sorba a londoni Millbank Tower előtt a magyarországi országgyűlési képviselő-választás során 2014. április 6-án – Fotó: Kollányi Péter / MTI

Három külképviselet, két hotel

A berlini konzul szerint ez alól Németországban még a magyarnál létszámában lényegesen nagyobb közösségek esetében sem tettek kivételt. Például 2018-ban a törökországi választások idején csak a németországi török külképviseleteken (13 helyszínen) adhatta le szavazatát a Németországban élő mintegy 1,44 millió török állampolgár. Ehhez képest a Németországban hivatalosan nyilvántartott kb. 220 ezer magyar állampolgárnak idén 5 helyszínen lesz erre lehetősége.

Az NVI honlapja szerint idén a következő 5 helyen szavazhatnak a németországi magyarok:

  • Berlini Magyar Nagykövetség
  • München, Magyarország Főkonzulátusa
  • Stuttgart, Magyarország Főkonzulátusa
  • Düsseldorf, Leonardo Hotel
  • Nürnberg, Mövenpick Hotel

Jól látható, hogy a listán két hotel is szerepel szavazóhelyiségként, amelyek nem külképviseleti épületek. Ezek azok a konzul által hivatkozott esetek, amikor nem oldható meg a külképviselet épületében a szavazás: Düsselfdorfban főkonzulátus, Nürnbergben pedig tiszteletbeli konzulátus működik, ahol hivatalos konzuli ügyintézés is zajlik.

2018-ban, amikor még csak négy helyen szavazhattak a Németországban élő magyarok, összesen 11 378-en szavaztak. A legtöbben, 4527-en Münchenben adták le szavazatukat.

A románok és a franciák több helyen szavazhattak

A magyar panaszos szerint azonban a nagykövetség válaszában nem állja meg a helyét a német szövetségi belügyminisztérium államtitkárának kijelentésére való hivatkozás. 2007-ben valóban még csak konzulátusokban engedélyezték szavazóhelyiségek létrehozását, de ez a gyakorlat mára már megváltozott. Épp a konzul által is hivatkozott 2017-es Bundestag-összefoglalóban olvasható ugyanis a következő mondat:

„A befogadó állam nem köteles szavazóhelyiségeket rendelkezésre bocsátani a kérelmező államhoz tartozóknak a diplomáciai/konzuli képviseleteken kívül – de természetesen megteheti ezt.”

A szövegből a levélíró szerint az derül ki, hogy ha Magyarország tényleg kezdeményezné, hogy konzulátusokon kívül is legyenek szavazóhelyiségek német felségterületen, azt Németország nagy eséllyel engedélyezné.

Ezt támasztja alá, hogy a 2020-as romániai választásokat úgy bonyolították le, hogy minden külföldön élő román szavazópolgár előre regisztrálhatott a szavazásra, és mindenhol, ahol több mint 100 regisztrált jött össze, ott nyitottak egy szavazóhelyiséget. Németországban így a román választópolgárok mintegy 50 német városban 80 szavazóhelyen járulhattak személyesen az urnákhoz (a román választás szavazóhelyiségeinek térképe). Ha a német hatóságok ezt nem engedélyezték volna, ez nyilván nem lett volna kivitelezhető, mondta a Telexnek a levélíró.

Hasonlóképpen Franciaország is létrehozott szavazóhelyiségeket Németországban a külképviseleteken kívül. Míg Franciaországnak hét konzulátusa van Németországban (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, München, Saarbrücken, Stuttgart), tíz városban lehetett szavazni a legutóbbi elnökválasztásokon (Berlin, Bréma, Hannover, Frankfurt, Mainz, Hamburg, Stuttgart, Freiburg, Karlsruhe, Tübingen). A levélíró szerint tehát ha a magyar hatóságok akarata meglenne rá, akkor Németországban is könnyűszerrel megoldható lenne, hogy ne csak öt városban szavazhassanak az ott élő magyar állampolgárok.

https://telex.hu/valasztas-2022/2022/02/18/kulkepviseleti-szavazas-nemetorszag-helyszinek-nvi-nagykovetseg-berlin-munchen-nagy-britannia

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7317697674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2022.02.21. 16:42:04

Az egyházi egyetemek szerepe Gulyás Gergely szerint avagy Károly bácsi boldoggá avatása.

www.orulunkvincent.hu/az-egyhazi-egyetemek-szerepe-gulyas-gergely-szerint-avagy-karoly-bacsi-boldogga-avatasa/

Miközben a hanyatlónak csúfolt Nyugat százötvennel száguld el mellettük az emberi civilizáció hatsávos autópályáján

kolozsvaros.com/2022/02/21/mikozben-a-hanyatlonak-csufolt-nyugat-szazotvennel-szaguld-el-mellettuk-az-emberi-civilizacio-hatsavos-autopalyajan/

gazoló 2022.02.22. 00:04:21

@guma:

Margó nagyon levett az elmúlt órák gyalázata!

gazoló 2022.02.22. 00:05:40

@guma:

lehet ezeket még fokozni?
émelyítő amit Iványival művelnek!

habakuk000 2022.02.22. 16:38:49

@taga20: Fideszes aláíró-gyűjtőnek se lehet egyszerű. Sajnos "takarodjanak innen"-ig sikerült jutni egy másfél perces helyzetértékelésból kifolyólag. Mentek is fürgén mint a nyulak. Szemlátomást féltek vagy pedig ki vannak oktatva konfliktuskezelésből.

Tényleg nem lehetek szavazatszámláló.

taga20 2022.02.22. 17:07:23

@habakuk000: mi bevállaljuk, már nézzük a felkészítő anyagokat.

azé érdekes lesz, mert én vidéki helyre kértem magam, ahol valószínű a szszb választott tagjai a helyi önkormányzat erői, ezért biztos fityeszesek lesznek.
érdekes nap lesz április 3, az fiksz:)))

habakuk000 2022.02.22. 17:26:16

@taga20: Kicsit szégyellem magam, hogy elvesztettem az önuralmam, nyugodtabban is elküldhettem volna őket, de jött a vörös köd. :(
Kereste a menekülési útvonalat erősen, ezt sajnálom, nem éreztem agresszívnek magam, egyszerűen elindultam becsukni a kaput.

Na mindegy, tudomásul kell vennem ismételten, hogy képtelen vagyok fideszessel beszélgetni.

Sok félelemben élő és nem túl okos vidéki van, én ezeket el tudom fogadni, hogy ilyenek, meg tudom érteni a motivációikat. Az echte fideszes az viszont persona non grata nálam, az nem ember a szememben.

gazoló 2022.02.22. 18:02:34

@taga20: :-(

a fanok meg tényleg birkaként mennek utána a netes véleményeikkel.
nem igaz hogy nem néznek tükörbe,lelkiismeretük nem vádolja őket!

gazoló 2022.02.22. 18:07:30

@habakuk000:

vegyes egy társaság az bizonyos.
látóteremben van olyan aki nyomorszint felett kettővel él,de teli pofával élteti a rezsimet és ekézi az ellenéket,ahogy a kocsmai megmondóktól hallja.
olvasni alig tud,hírtévé,m1en informálódik.
szánalmas országgá váltunk.
ráadásul mindenütt a gyűlölet nyomul(

gazoló 2022.02.22. 22:20:55

@taga20:

nekem egyre ez jár az eszemben:

youtu.be/K56uWiiNspU

Ruszki Iván
Ruszki Iván,
Tudod-e már,
Hol vagy te most,
Egyáltalán?

Szolga voltál,
Ruszki Iván,
Ideküldtek,
Fegyvert fogsz ránk.

Kiskatona,
Anyád fia,
Hozzánk küldött
A rogyina

A halálra
Nem szánt anyád,
Faekével
Szánt az apád.

Idehoztak,
Golyó elé,
Legyünk neked
Gaz ellenfél.

Ruszki Iván,
Testvéred volt,
Aki fegyveredtől
Megholt.

Ő is gyerek,
te sem felnőtt,
bámuéhatnátok
a felhőt.

Futnak fent
A fellegek,
A magyar föld
Eltemet.

Ruszki Iván,
Anyád álma,
Magyaroknak
Vagy árvája.
süti beállítások módosítása