He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Simonka György hagyatéka: bukhat az évtizedes Fidesz-uralom az ország egyik legszegényebb részén?

2022.01.08. 07:15 guma

Bár csak három hónap van hátra a 2022-es országgyűlési választásig, a Fidesznek egyelőre nincs jelöltje Dél-Békésben a korrupció miatt a vádlottak padjára kényszerült Simonka György helyett. A legesélyesebb szóba jöhető induló Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára, ám jelölését információink szerint éppen Simonka gátolja, aki továbbra is választókerületi elnök. Az ellenzék közös jelöltje a jobbikos Szabó Ervin, aki 2018-ban és a 2019-es önkormányzati választáson is az összefogás hiánya miatt maradt alul.

Nincs könnyű helyzetben a Fidesz az Orosházát és 26 másik települést magába foglaló dél-békési választókerületben. Az biztos, hogy a 2022-es országgyűlési választáson már nem indul Simonka György, akit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádol az ügyészség. A kormánypárti képviselő december közepén kiadott közleményében azt írta, pártja és családja elvárását teljesíti azzal, hogy nem jelölteti magát, ám alig három hónappal a megméretés előtt

a Fidesznek egyelőre nem sikerült megtalálnia a körzetet 2010 óta képviselő Simonka utódját.

Mivel helyi szinten nem született meg a döntés, Békés megye 4. számú választókerületének kormánypárti jelöltjét az országos választmánynak kell majd kiválasztania. Akárkit indítanak is, nem lesz könnyű dolga. Már 2018-ban, az előző országgyűlési választáson is csak szoros eredménnyel sikerült nyernie itt a Fidesznek, méghozzá úgy, hogy Simonkával szemben öt komolyan vehető ellenzéki jelölt is indult. A kormánypárti képviselő akkor a voksok 43,15 százalékával nyert, miközben a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, az LMP, az Együtt és a Momentum jelöltjei együtt több mint 54 százalékot értek el. Azonban akkor az ellenzékiek külön indultak, így Simonka meg tudta nyerni a választást.

A képhez hozzátartozik, hogy – amint azt lapunk korábban kiszámolta – Simonka már négy éve is a kormányoldal legrosszabbul teljesítő egyéni jelöltje volt, ha azt nézzük, hogy hány százalékot szereztek az egyes választókerületekben a kormánypárti indulók, és mennyit ugyanott a Fidesz-KDNP listája. Az orosházi körzetben listán 46,55 százalékot kapott a kormányoldal, ez 3,4 százalékponttal több, mint ahányan Simonkára szavaztak.

A valamivel több mint 21 ezer szavazattal nyertes Simonka mögött több mint 19 ezret kapott a Jobbik jelöltje, Szabó Ervin helyi ügyvéd, orosházi önkormányzati képviselő, és több mint ötezret az MSZP-s Füvesi Sándor. Ebből következik, hogy csupán a Jobbik és az MSZP összefogásával is nyerhető lett volna a körzet 2018-ban. 2014-ben is hasonló volt a helyzet, amikor a helyi baloldali összefogás és a külön induló Jobbik jelöltje egyaránt több mint tízezer szavazatot kapott, Simonka pedig húszezret.

2022-ben ennél jobb esélyei lesznek az egyesült ellenzéknek, ugyanis az előválasztást megnyerő Szabó Ervin baloldali rivális nélkül lesz a kihívója a Fidesz egyelőre meg nem nevezett indulójának. A körzetben a Mi Hazánk is megnevezte már jelöltjét: Schultz Gábor földmérő 1993 óta Mezőkovácsházán él és dolgozik.

Az egykor Magyarország éléskamrájaként emlegetett Békés megyében évtizedes Fidesz-uralom van. A 2006-os országgyűlési választáson még több egyéni választókerületben nyert az MSZP, mint a Fidesz (5:2 volt az arány a szocialisták javára, noha az első fordulóban négy körzetet is a fideszes jelölt nyert meg), 2010 óta viszont a jelenlegi kormánypárt adja az egyéni képviselőket. Dél-Békésben a polgármesterek 40 százaléka is fideszes, nem számítva a kormánypárti támogatással nyerő függetleneket.

A Fidesz-hegemónia mellett beszédes adat, hogy a térség felzárkóztatása másfél évtized alatt sem sikerült, a KSH statisztikái alapján 2020-ban

a Békés megyei átlagbérek a második legalacsonyabbak voltak.

Kit indítsanak? Zavar a Fideszben

Miközben a legtöbb választókerületben már tudható, hogy ki lesz a Fidesz jelöltje, sokan pedig kampányolni is elkezdtek, Dél-Békésben csaknem karácsonyig kellett várni, hogy hivatalos legyen: nem a vádlottak padjára kényszerülő Simonka újrázik. Ezt a választókerületi elnöki posztot még mindig betöltő képviselő közölte, vagyis nem a kormánypárt határolódott el a kínossá vált politikusától – ugyanez volt a forgatókönyv a szintén korrupcióval vádolt Boldog István esetében.

Láthatóan Simonka is elbizonytalanodott a szerepét illetően, ugyanis decemberben azt írta, nyerhető a Fidesznek a körzete, csak nem vele, míg a nyáron – a lapunknak adott interjújában – még bizakodva beszélt, mondván, sok visszajelzést kap arra vonatkozóan, hogy nélküle a választókerület nem fog működni.

Kapcsolódó

Mivel vádolják Simonka Györgyöt?

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019 augusztusában közölte, hogy Simonka György és társai ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Simonka az ügy harmadrendű vádlottja, őt a sorban a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői előzik meg, ám az ügyészség a fideszes országgyűlési képviselőt tartja a vissza nem térítendő uniós és költségvetési forrásokat jogellenesen megszerző bűnszervezet irányítójának. A vád szerint Simonka meghatározta, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben. A politikus ellen további súlyos vád, hogy lefizette cége felszámolóját, és a NAV eljárásának leállításáért is kenőpénzt adott. A képviselőnek felelnie kell üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása, továbbá hamis magánokirat felhasználása miatt is.

Noha az elmúlt hónapokban több szóba jöhető jelölt neve forgott Békés megyében Simonka lehetséges utódjaként, hivatalosan sem a Fidesz, sem az érintettek nem ismerték el még azt sem, hogy tárgyalásokat folytatnak a jelöltségről.

A magyarnarancs.hu korábban azt írta, információi szerint Erdős Norbert, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára indul a kormánypárt színeiben a választókerületben. Erdős tapasztalt politikus: 1998 és 2010 között önkormányzati képviselő, négy éven át alpolgármester, 2011 és 2014 között a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott. 2002 és 2014 között országgyűlési, 2004 és 2019 között pedig európai parlamenti képviselő volt. Bár Facebook-oldalán nemrégiben elszaporodtak az államtitkári munkájától független dél-békési látogatásokról szóló bejegyzések, a politikus lapunk kitartó érdeklődésére azt mondta, nem kapott hivatalos felkérést az indulásra.

Mivel helyi szinten erről valóban nem született döntés, feltehető, hogy választókerületi elnökként Simonka nem támogatta az államtitkár jelölését.

Rosta Tibor / MTI Erdős Norbert, az Agrármisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára beszédet mond a nagykamarási termelői piac átadóünnepségén 2021. november 16-án

Pedig a politikus indítása logikus lépés volna, hiszen korábban háromszor is nyert már egyéniben a megyében (ha nem is Orosházán, hanem a Békés központú választókerületben), ismeri a térséget, és megvannak a politikai kapcsolatai is. Ugyanakkor helyi kormánypárti forrásaink szerint Simonka egy hozzá közelebb álló jelöltet szeretne, akit ő választ ki. Más helyi fideszesek úgy vélekednek, hogy nincs is igazán komolyan vehető jelölt, aki vállalná az indulást, a legtöbben ugyanis nem hisznek a győzelemben.

Hiába indulna Albert Einstein, vagy Orbán Viktor itt egyikük sem nyerne

– egyik kormánypárti forrásunk egyenesen így fogalmazott, azt sejtetve, hogy a Simonka-ügy megtette a hatását.

Valójában azért ennél szorosabb küzdelemre van kilátás, az orosházihoz hasonló (nem nagyvárosi) választókerületben ugyanis a 2015-ös tapolcai időközi óta nem győzött ellenzéki induló; a 2018-as parlamenti választáson Budapesten kívül csak Pécsen, Szegeden és Dunaújvárosban szerzett mandátumot az ellenzék.

Ráadásul a Csatatér-körzet központjában, Orosházán a Fidesz a 2019-es önkormányzati választást is megnyerte, igaz, az országban jellemző képlettől eltérően helyben akkor sem volt teljes az ellenzéki összefogás, az MSZP nem csatlakozott a Jobbik, a DK, a Momentum és a Mindenki Magyarországa együttműködéséhez, hanem külön indult. Ennek eredményeként a fideszes Dávid Zoltán 42,55 százalékkal nyerni tudott, míg Szabó Ervin 41 százalékot, az MSZP-s Fetser János pedig 16,45 százalékot szerzett a polgármesteri címért folyó versenyben.

Szabó a szeptembri előválasztáson Szelényi Zoltánt, az MSZP-Párbeszéd orvosként dolgozó jelöltjét győzte le, aki egyébként politikai újonc létére több jelenleg is aktív képviselőt megelőzve a hatodik lett az MSZP jelöltjei között az országos listán (a pártok alkudozásától és a választási eredménytől függően ez akár parlamenti helyet is érhet). A jobbikos politikus szerint papírforma lenne Erdős Norbert indítása, ám úgy látja, Simonkának továbbra is van befolyása, és el tudja érni, hogy az általa kiválasztott fideszes jelölt indulhasson áprilisban. Várható ellenfeléről szólva azt mondta, biztosat senki sem tud, ám szerinte most komoly győzelmi esélye van az ellenzéknek. Szabó Ervin ezért arra számít, hogy 2022 első felében a Fidesz látványosan elhatárolódik Simonkától, akit a győzelem reményében minden posztról vissza fognak hívni.

https://24.hu/belfold/2022/01/04/csatater-22-bekes-4-evk-simonka-gyorgy-fidesz-uralom-szabo-ervin-ellenzek/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8516805004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása