He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

július 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Létezik európban még egy állam melyik tudatossan b@ssza szét várősait és polgárainak életét

2021.12.12. 07:50 guma

Felrúgták a szerződést, belerokkanhat az ellenzéki város - Dunaújváros beperelte Iváncsát és Rácalmást

A két település korábban arról állapodott meg az akkor még fideszes vezetésű Dunaújvárossal, hogy az iváncsai és a rácalmási ipari parkban keletkező iparűzési adó egy részét átküldi a városnak a csatorna- és vízhálózat használatáért cserébe. Azért lett volna ez fontos az azóta már jobbikos vezetésűvé vált Dunaújvárosnak, mert a két települést a kormány nemrég különleges gazdasági övezetté nyilvánította, és a paktummal előzte volna meg Dunaújváros, hogy a települési iparűzési adó milliárdjai máshol landoljanak. Így viszont azok mégis Fejér megyéhez kerülnek.

Dunaújváros önkormányzata pert indított Iváncsa és Rácalmás önkormányzata ellen, mert azok kibújtak a korábbi szerződésből, amelynek alapján a megyei jogú városnak pénz jár a települések ipari parkjaiban keletkező iparűzési adóból, és amelyben elismerték, hogy a város jogosult a bevételre.

Ezt Pintér Tamás (Rajta Újváros! Egyesület) polgármester jelentette be csütörtökön, a térség országgyűlési képviselőjével, Kálló Gergellyel (Jobbik) közös sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: törvénytelennek tartják a kormány által július 1-jével létrehozott különleges gazdasági övezetet, ezért a két per mellett alkotmánybírósági beadványt is tettek "az egész őrült kormányhatározat megsemmisítése érdekében", mert szerintük az egyértelműen politikai célokat szolgál. 

A városvezető felidézte, hogy két szerződésük volt - egy Iváncsával, egy pedig Rácalmással -, és azokat fideszes elődje, Cserna Gábor kötötte az érintett polgármesterekkel. Ezekben mindannyian elismerték, hogy Dunaújvárosnak jár a pénz, hiszen az iváncsai ipari park a város Modern városok programja keretében jött létre, illetve a rácalmási Hankook gyár építésekor is sokat költött a város, például a közműveket a mai napig Dunaújváros biztosítja.

A polgármester azt várja a perektől, hogy állítsák vissza az előző állapotot, vagyis szűnjön meg a különleges gazdasági övezet, amivel szerinte egyik alperes település sem kapna kevesebb pénzt, viszont Dunaújváros is megkapná azt, amiről korábban elismerték, hogy jár neki.

Kálló Gergely (Jobbik), a térség országgyűlési képviselője rámutatott, nyilvánvaló a politikai szándék a különleges gazdasági övezet létrehozása mögött, hiszen az iváncsai ipari parknak Pusztaszabolcs szolgáltat vizet, azonban az övezetbe őket sem vették bele, az ott befolyó iparűzési adóból ők sem kapnak, mivel a polgármester "nekik nem tetsző" független és a testületben nincs többsége a Fidesznek. 

Úgy vélte, az előző rendszer amúgy is igazságosabb volt, mert akkor 52 ezer ember javára fordították az ott keletkező adóbevételt, míg jelenleg az övezet négy településén kevesebb mint 15 ezren laknak.

Szabó Zsolt (Rajta Újváros! Egyesület) alpolgármester arról beszélt, hogy a különleges gazdasági övezet ürügyéül szolgáló beruházás mindössze 25 új munkahelyet teremt majd, ennyi elég volt az övezet kijelöléséhez. A döntéssel idén 684 millió forintot vettek el Dunaújvárostól, pedig a beruházás még el sem indult - tette hozzá.

Jelezte, idén út- és járdafelújítások, illetve óvodafelújítások maradtak el a bevételkiesés miatt. Kiemelte: jövőre 1,5 milliárd forint fog hiányozni a költségvetésből a kormánydöntés miatt, de meg fogják oldani, és a perek után vagy kormányváltással vissza fogják állítani a régi állapotokat.

(MTI)

https://mfor.hu/cikkek/makro/felrugtak-a-szerzodest-belerokkanhat-az-ellenzeki-varos--dunaujvaros-beperelte-ivancsat-es-racalmast.html

A törvény szerint a DVCSH nem vásárolhat távhőt, így nincs is mit számláznia

A DVG Zrt. immár a távhőtermelésre és a távhőszolgáltatásra is engedélyes Dunaújvárosban, azaz első alkalommal fordul elő a város történetében, hogy egy cég felel a termelésért és a szolgáltatásért is. Sokaknak azonban nem világos, hogy mi a különbség.

A távhőtermelést a városban hosszú évtizedekig a vasmű végezte, és látta el hővel egész Dunaújvárost. Ezt váltották a 2000-es évek elején a magántulajdonban lévő gázmotoros erőművek és a kazánok. 

Szolgáltatás? Termelés? Mi a különbség?

Az önkormányzat később részesedést vásárolt a cégekben, de ez az üzlet finoman szólva sem vált be, 2018-ban derült ki például, hogy az egyik cégből a másik tulajdonos az önkormányzat megkérdezése nélkül egyszerűen kivitte a gázmotorokat és egyéb eszközöket. 
A távhőhőtermelő a megtermelt hőt az erőművek átadási pontjain adja át a távhőszolgáltatónak, innentől kezdve a szolgáltató dolga, hogy elszállítsa a hőt a társasházi hőközpontokig. A szolgáltatáshoz szükséges eszközök és a csővezeték a városi cég tulajdonában vannak. Ezt a szolgáltatást látta el június 30-ig a DVCSH Kft.
A távhőtermelés és távhőszolgáltatás tehát két külön fogalom, amit nem szabad összekeverni. Ami közös bennük, hogy mindkettő engedélyköteles tevékenység. A szolgáltató csak megvásárolja a hőt és nem megtermeli, ahogyan azt sokan tévesen gondolják. A DVCSH Kft. sem termelt hőt sosem, hanem megvásárolta azt az erőművektől, ezért teljesen érthetetlen, hogy a napokban miért adtak ki "Távhőtermelői közleményt" – hiszen a DVCSH-nak sosem volt engedélye ilyen tevékenységre, nem is végezte azt sosem. 
Szintén fontos tudni, hogy egy adott településen működő termelőknek kötelességük átadniuk hőt a szolgáltató részére. Mivel itt kiemelten fontos közszolgáltatásról van szó, nem dönthetik el ők üzleti érdekeik szerint, hogy kinek, mikor és mennyi lakossági távhőt adnak át. 
Ami viszont szintén nem elhanyagolható: a távhőtermelők csak annak adhatnak át távhőt, akinek van szolgáltatói engedélye, ilyennel Dunaújvárosban egyedül a DVG Zrt. rendelkezik, vagyis a DVCSH a törvény erejénél fogva nem vásárolhat távhőt, ezért is súlyosan megtévesztő, hogy számlákat küld ki. 

Mi tegyünk a DVCSH-val? Az ügyvéd válaszol

Továbbra is jogosulatlan számlázással borzolja a kedélyeket a DVCSH Kft. A DVG Zrt. a közelmúltban egy archív cikkel demonstrálta, hogy a Pomázi cégcsoport más városban is hasonló módszerekkel verte át korábbi fogyasztóit.
Szeged, Székesfehérvár, Kiskunfélegyháza, Szekszárd – többek között ezek azok a városok, ahol korábban szintén a Pomázi-cégcsoport cégei szolgáltatták a távhőt, azonban már itt is búcsút intettek nekik. Ami mindenhol közös: a szakítás hangos volt és nem ment könnyen, Szekszárdon például ugyanúgy jogosulatlan számlákkal próbálkozott a Global-Faktor Zrt., mint városunkban.
A DVG Zrt. egyik ügyvédje, Dr. Móricz Zoltán, kérdésünkre elmondta: mint ahogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal H1579/2021. számú határozatának II.1. pontja is leírja, és a DVG Zrt. 2021. július 01. napjától hatályos távhőszolgáltatói engedélyes kijelölése alapján a DVCSH nem jogosult a távhőszolgáltatásról díjfizetőknek, felhasználóknak távhőszolgáltatási szolgáltatást tartalmazó számlát kibocsátani, ezért a DVG Zrt. azt kéri, bármilyen felszólítást is küld a DVCSH Kft. vagy a Global Faktor Zrt., a június 30-a utáni időszakra a DVG Zrt. által kiállított számlákat fizessék majd meg. 
Móricz Zoltán hozzátette: a DVG Zrt. próbált megegyezni, illetve egyeztetni a DVCSH-val, azonban semmiféle együttműködési hajlandóságot nem tapasztaltak a cég részéről. Jelenleg tehát minden a június 30. utáni időszakra vonatkozó, DVCSH-nak esetlegesen befizetett összeg a DVG Zrt.-nek, mint kijelölt engedélyesnek a bevételeit csökkenti.
A DVG Zrt. és Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata többször tájékoztatta már a lakosságot arról, hogy a távhőszolgáltatási díjra és a használati melegvízre vonatkozó csoportos beszedési megbízásokat szükséges lenne visszavonni, mert különben a bankokon keresztül a DVCSH a bankszámlákhoz adott jogosultsága alapján azokról levonathatja a pénzt.

(Forrás: DMJV Önkormányzata; fotó: Végh Zoltán)

https://dunaujvaros.com/hirek/202109/a_torveny_szerint_a_dvcsh_nem_vasarolhat_tavhot_igy_nincs_is_mit_szamlaznia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5416779014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása