He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Menjünk Chilébe!

2021.12.03. 07:32 guma

Több tízezer tonnányi ruhaszemét torlódott fel a chilei sivatagban

Évente 59 ezer tonnányi eladatlan ruhaszemét érkezik a chilei Iquique kikötőbe, aminek egy részét eladják, egy másik részét kicsempészik más latin-amerikai országokba, de a ruhák többsége, évente nagyjából 39 ezer tonnányi  a chilei Atacama-sivatagban landol. A szeméttelepen landoló ruhákat Kínában és Bangladesben gyártják, ahol embertelen munkakörülmények között dolgoztatnak a nagy ruhacégek, többségükben nőket, de a gyermekmunka sem ismeretlen jelenség az ázsiai ruhagyárakban.

Az európai, amerikai és kisebb részben ázsiai boltokba szánt ruhák rendkívül környezetszennyezőek. A természetes lebomlásuk kétszáz évet vesz igénybe, és éppen annyira szennyezők, mint a kidobott autógumik vagy a műanyag. A Chilébe érkező ruhaszemét azért is végzi a sivatagban, mert az önkormányzatilag fenntartott szeméttelepek nem fogadják be azt, annyira szennyező. A helyben élő szegények és a venezuelai menekültek gyakran guberálnak meleg ruhákat a szemétdombról: az Atacama-sivatagban a hőmérséklet nulla fokra is lecsökkenhet.

Egy 2019-es ENSZ jelentés szerint a világ ruhagyártása megduplázódott 2000 és 2014 között, a ruhaipar pedig a globális vízpazarlás 20 százalékáért felelős. Egyetlen farmernadrág legyártásához 7500 liter vízre van szükség. A már legyártott ruhák szennyező anyagokat bocsátanak ki a levegőbe és a talajvízbe. Szintén az ENSZ jelentése állapította meg, hogy minden másodpercben egy kukásautónyi ruhát égetnek el vagy temetnek föld alá. Az üvegházhatású gázok 8%-át a ruhaipar bocsátja ki.

A ruhaszemetet előállító bangladesi ruhagyárakban éhbérért, átlagosan havi 59 dollárért dolgoztatják az embereket, amiből épp csak fenn tudják tartani magukat a dolgozók. A nagyrészt női munkaerőt alkalmazó ruhaiparban általános jelenség a szexuális zaklatás, amit a felettesek követnek el a beosztottjaikkal szemben. A gyárakban gyakran tűz üt ki, ami súlyos balesetekhez vezet.

A Chilében található gigantikus ruhaszemétdomb és a pazarlás, amit jelképez, felidéz egy hasonló esetet: júniusban került napvilágra, hogy az Amazon egyik skóciai raktárában hetente 130 ezer eladatlan, vadi új terméket pusztítanak el, köztük tévéket, laptopokat, ékszereket stb. A termékeket azért pusztítják el, mert tárolásuk többe kerül a cégnek, mint az elpusztításuk. Mindeközben szerte a világon embertelen körülmények között kénytelenek dolgozni az Amazon raktárosai – a dolgozóknak annyi pihenőidőt sem adnak, hogy kimehessenek wc-re, a szakszervezeti szerveződést gátolják, ahol tudják stb. Egy 2018-as jelentés szerint összesen 600-szor hívtak mentőautót Nagy-Britannia 14 Amazon-raktárához három év leforgása alatt.

Címlapkép: Flickr
https://merce.hu/2021/11/14/tobb-tizezer-tonnanyi-ruhaszemet-torlodott-fel-a-chile-i-sivatagban/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3116762970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.03. 09:06:20

A textilnek nevezett szemét felhalmozódása nálunk is jelentős, csak még látnes. Gondoljatok csak bele, a műszálas ágyneműk, szőnyegek és egyéb textiliák egy idő után kopottá válnak, azokat ki kell dobni, mert nincs hol gyüjteni, ráadásul a háztartási szeméttgyüjtőbe nem rakható, az ilyen egyéb hulladék átvételéért pedig fizetni kell. Annak aki tudja a portáján gyüjtőgetni, elég időnként egy fuvarral kivinni a gyűjtőtelepre, de akinek évente egy-két darab ilyen hulladéka van, és kis lakásban lakik, bizony nincs hová tenni, ezért belopja a háztartási hulladékok közé.
Igaz, a hulladékkezelésen nem lehet nagyot szakítani, ezért az államot irányító kormányzatnak sem érdeke a helyzet mielőbbi ésszerű rendezése. Mint ahogy az sem, hogy a műszálak gyártása helyett a természetes anyagok használatát támogatná az adóforintokból.
Néhány éve a megyénkben egy-két településen lehetett látni kender ültetvényt, de azóta sehol. Állítólag nem tudtak vele mit kezdeni, pedig még tűzelőnek is nagyon jó. A kender rostból készült ruha is sokkal jobb a bőrnek, mint a műszál.

Mi lesz pl. a sok napkollektorral tíz évek múlva? Az is elavul idővel.

Az egyetetlen farmer legyártáshoz szükséges 7500 liter vizet pedig erős túlzásnak tartom, mert ha megszámoljuk, az 7 és fél köbméter. Ennyi víz egy nadrágban lévő anyag előállításához nem lehet szükséges.
Ausztráliában már tíz évekkel ezelőtt a mosógépek vizét házilag tisztították és öntözésre használták. Persze, ahol azt gondolják, hogy a Föld erőforrása örök, ott nem a takarékosságra törekszenek.

jaegtoer 2021.12.03. 17:12:00

Járjunk meztelen, az nem kerül semmibe.

Mondjuk egy jó farmernadrág az 10 évig farmernadrág.
süti beállítások módosítása