He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szégyen menyi közpénzt pofátlanul, ellenőrizetlenül elvittek ebből anyomorék országból, ahol minimálnyugdij és bér csak éhehalni, vegetálni segit...

2021.11.29. 07:15 guma

Véleményem: A világ szégyene ahogy a hazai állampolgárokat kifosztják az alapvető szociális ellátástól és magukra hagynak gyereket, öreget. A tej és a kenyér is gondot okoz és akkor a kormány és udvara közpénzből dőzsől különböző cimszó alatt  rendez "bulit" akárhol ingyen piát, kaját maguknak.

Október eleje és november közepe között 25-en fagytak meg

Az elhunytak többségükben idős, magányos, beteg emberek voltak, akik fűtetlen lakásokban hűltek ki. 

Lehetetlen kiigazodni a határon túlra adott magyar

közpénzszázmilliárdok kusza rendszerén

A határon túli magyar közösségeket rengeteg, évről évre növekvő mennyiségű magyar közpénz célozza 2010 óta. Az összegek jelentős része valós és fontos feladatokat végző szervezetek költségvetését gyarapítja, ugyanakkor az egész rendszer elválaszthatatlan a helyi fideszes klientúraépítéstől. Mindezt a pénzosztás átláthatatlansága, a költségek állandó sokszorozódása és a támogatások odaítélésének különös módjai támogatják, a dolog pedig már a szlovák kormány szemét is csípi. Cikksorozatunkban a dél-szlovákiai magyar közpénzek egy nagyobb szeletét – lévén a teljes kép feltárása a transzparencia hiánya miatt esélytelen – és a pénzmozgás politikai következményeit mutatjuk be.

Úgy tűnik, a szlovák kormánynak elege lett abból, hogy Budapest a tudomása nélkül költ el jelentős mennyiségű magyar közpénzt Szlovákia területén. A szlovák külügyminiszter, a karrierdiplomatából lett politikus, Ivan Korčok, akit az SaS kormánypárt jelölt a tisztségbe, idén október ötödikén közölte Szijjártó Péterrel: nincs rendben, hogy Pozsony tudomása és beleszólása nélkül áramlik a magyar közpénz Szlovákiába. Korčok ragaszkodik ahhoz, hogy a Magyarországról érkező támogatások, beruházások keretrendszerét a Magyar–Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság dolgozza ki. Szijjártó meg is ígérte, teljesítik a szlovák fél kérését, egyelőre azonban nem tudni, hol tart a folyamat. Juraj Tomaga, a szlovák minisztérium szóvivője erről annyit mondott, a gazdaságfejlesztési támogatások keretrendszeréről a két kabinet által megbízott kormánybiztosok fognak megállapodni. „A tárgyalásuk előkészítése folyamatban van” – tette hozzá.

Korčok az Új Szónak adott interjújában azt állítja, a Szlovákiába érkező magyarországi pénz jelentős részéről nem is tudnak, több beruházásról például csak a sajtóból értesültek. Valóban áttekinthetetlen, hogy összességében mennyi forrás áramlik Budapestről, milyen formában, milyen döntések nyomán és kritériumok mentén érkeznek az adóforintok Dél-Szlovákiába. A pénzek ugyanis főként a szlovákiai magyarok lakta régióba kerülnek, és csak a sajtó által végzett feltáró munkából lehet képet kapni arról, mekkora összegekről van szó, illetve mire költik azokat.

Egy vaskos kiadás, ami mindig év közben hízik

A magyar állami nemzetpolitika legerősebb lába a Bethlen Gábor Alap (BGA), amelyet 2011-ben hozott létre a Fidesz-kormány azzal a céllal, hogy támogatásokat nyújtson „a külhoni magyarság szülőföldjén történő egyéni és közösségi boldogulásának, anyagi, szellemi gyarapodásának elősegítése és kultúrájának megőrzése érdekében”. Az alapot kezelő zrt. bőséges költségvetési forrásból gazdálkodik minden évben, a 2020-as költségvetésben eredetileg 46,5 milliárd forint volt betervezve számára, de az év közbeni átcsoportosítások révén a végösszeg ennek többszöröse, 140 milliárd forint lett. Ez rekordösszeget jelent az alap fennállása óta (egy olyan évben, amikor a koronavírus-járványra hivatkozva milliárdos elvonásokkal sújtottak hazai települési önkormányzatokat), a tervezett ráfordítás és a tényleges költés közötti radikális eltérés azonban nem újdonság. A BGA megalapítása óta minden évben rutinszerűen alultervezik az ide jutó támogatás mértékét, és mind a ráfordított összeg, mind az alultervezés mértéke növekvő trendet mutat.

Hogy a BGA-támogatások célországok szerint mire mennek és miként oszlanak meg, azt a szervezet közhasznúsági mellékletéből (a 2020-as itt olvasható) és megkötött szerződések alapján lehet összerakni. A költéseket idén alaposan fedolgozta a Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) nemzetközi újságírócsapat a támogatási szerződések áttekintésével. Arra jutottak, hogy a rendszer nem túl átlátható: miközben a 2011–2020-as időszakban 1,35 milliárd eurónyi támogatásról született összesen döntés a BGA-nál, a nyilvánosan elérhető adatbázisban ennek az összegnek csupán 62 százaléka szerepel szerződéses támogatásként.

Tekintélyes összegről van tehát szó, amelynek nagyobb részét nem pályázati úton, hanem úgynevezett egyedi támogatási kérelmek alapján adják. Ez a rendszer már ismerős lehet a Magyar Turisztikai Ügynökség pénzosztási gyakorlatából: lényege, hogy a kérelmező megindokolja, miért volna szüksége az adott összegre, aztán – nyilvánosan nem átlátható szempontok alapján – az adott állami szerv dönt róla, megkaphatja-e.

A BGA esetében ez a szerv nem is a cégen belül keresendő, a kérelmek a Miniszterelnökség alá tartozó, Potápi Árpád vezette nemzetpolitikai államtitkárságra érkeznek be, innen már „szakmai javaslattal” ellátva mennek vissza a BGA-hoz, az alapkezelőre lényegében a lebonyolítás marad. Az alábbi kategóriákban lehet pénzt kérni: oktatási és egyházi intézmények támogatása, kisebbségi jogvédelem, rendezvényszervezés, ingatlanfejlesztés és -rehabilitáció, illetve a rejtélyes „egyéb” kategória.

Ilyen egyedi kérelmek alapján osztott pénz tette ki 2020-ban a nemzetpolitikai célú támogatások 92 százalékát, 117 milliárd forintot (közel 323 millió eurót).

A pénz legnagyobb része a legnépesebb határon túli magyar kisebbséghez, Erdélybe vándorol, a Felvidékre jóval kevesebb jut. Az ICJK számításai szerint a BGA megalapítása óta 1,9 és 28 millió euró (mai árfolyamon 687 millió és 10,1 milliárd forint) között szóródik minden évben a Szlovákiába küldött támogatás, ami összességében az évek alatt több mint 144 millió eurót (avagy több mint 52 milliárd forintot) tett ki. 2020-ra 9,1 milliárd forintot (25,3 millió eurót) számoltak össze a tényfeltáró projektben, ez nagyjából egybevág a BGA tavalyi közhasznúsági mellékletéből összerakható adattal.

Klientúraépítés tapad a létszükséglethez

Az ICJK által megkérdezett felvidéki magyar szereplők összességében úgy vélekedtek, hogy a magyar állami támogatás sok esetben létfontosságú. Ennek segítségével tartanak fenn ugyanis egy sor olyan – valódi funkcióval bíró – szervezetet, amely a szlovák állami költségvetésből nem jut forráshoz. Azt azonban többen problémának látják, hogy a dotációk elosztása politikailag torz.

„Igen, Dél-Szlovákiát diszkriminálják, de a megoldás nem a támogatások ellenőrizhetetlen ideöntése, melyeket nem a minőség, hanem az ideológia alapján osztanak szét, és amely deformálja a gazdasági és a kulturális versenyt”

mondta erről Petőcz Kálmán politológus, korábbi diplomata az ICJK-nak. Berényi József, az Összefogás MKP-platformjától viszont az Új Szónak azt emelte ki: kettős mércének tartja, hogy a Szlovákiába érkező magyar közpénzeket sokkal szigorúbban vizsgálják, mint például az állítólagos holland állami támogatással az országban megvalósuló befektetéseket. Illetve arról beszélt, hogy ha lennének szlovákiai támogatások, akkor a helyi kisebbségi szervezetek azt is szívesen igénybe vennék, de nincsenek, ezért rá vannak utalva a magyarországi és uniós pénzekre.

Az erős politikai szál (vagy egy kicsit direktebben fogalmazva: a klientúraépítés) tetten érhető abban, hogy nagy összegek vándorolnak olyan szervezetekhez, amelyeket a Fidesszel stratégiai viszonyt ápoló politikusok vezetnek. A Magyar Közösség Pártjából kikerült politikusok szerepe itt szembeötlő: a minden évben normatív támogatásban részesülő Csemadok (ez a felvidéki magyarok legnagyobb közművelődési szervezete) élén Báros Gyula MKP-s politikus áll, míg a Pro Civis társulást Őry Péter, az MKP korábbi OT-elnöke vezeti. A szintén rendszeresen dotált Szövetség a Közös Célokért elnöke Gubík László, az MKP ifjúsági társszervezetének vezetője, ő 2014-ben a Fidesz listáján indult az EP-választáson. Orosz Örs, a „szlovákiai Tusványosként” ismert gombaszögi tábort szervező Sine Metu Polgári Társulás vezetője a szlovákiai magyar pártok összeolvadása előtt az Összefogás párt alelnöke volt, Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója pedig a párt elnöke. Mindketten szerepet vállalnak a nemrég létrejött egyesült szlovákiai magyar pártnak, a Szövetségnek a vezetésében. A Sine Metu egyedi kérelem alapján 64 millió forinthoz jutott 2020-ban a BGA-tól.

Iskolatáska és néhány tízezer forint

Klasszikus értelemben vett közpénzen túl – a sportcélú tao-pénzek példájából ismert konstrukcióhoz hasonlóan – állami, illetve a kormánnyal jó viszonyra törekvő magánvállalatok is küldenek pénzt a határon túlra, erre példa a Rákóczi Szövetség esete. Ez a szervezet jelentős támogatási programokat valósít meg Szlovákia területén, tevékenysége középpontjában a külhoni magyar családok magyar nyelvű iskolaválasztása áll. 2019-ben 9000 határon túli fiatal magyar család kapott babanaplót, karácsony előtt 22 ezer külhoni magyarul beszélő óvodásnak küldtek „jelképes ajándékot”, az iskolásoknak pedig iskolatáskát adtak ajándékba. Illetve több mint 400 helyszínen 9000 magyar iskolakezdőnek adtak át ösztöndíjat. Ez utóbbi összege minden tanévben 22 400 forint (61 euró).

Forrásainak nagyobb része a BGA-tól érkezik, az alap 2020-as beszámolója szerint 5,3 milliárdot juttatott a Rákóczi Szövetségnek (a szövetség csak 2,36 milliárd forintról számolt be, ami Csáky Csongor elnök tájékoztatása szerint a BGA döntése és a folyósítás időpontja közti különbségből adódik). Ezen kívül 1,6 milliárd forintot (közel 4,4 millió euró) kaptak egy rendezvényközpont felújítására és további 1,6 milliárd forintot az ahhoz tartozó sportkomplexum fejlesztésére, közölte a szervezet elnöke. Kisebb részben állami/államközeli vállalatoktól és települési önkormányzatoktól érkezik a Rákóczi Szövetség bevétele. A szervezet éves beszámolójából kiderül, hogy például az MVM és annak leányvállalatai, a Richter, a Mol, a Béres, az OTP is támogatják a szervezetet, de külön megemlítik az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az Országgyűlés Hivatalát is, ami a BGA-n túli közpénzek érkezésére utal. Csáky elmondta, 2020-ban a Rákóczi Szövetség 15 millió forint (kb. 41 ezer euró) támogatást kapott állami vállalatoktól.

400 felvidéki általános iskolás gyerek vett részt a Rákóczi Szövetség anyanyelvi táborában a szervezet sátoraljaújhelyi Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontjában 2021. júliusban – Fotó: Vajda János / MTI

Ami itt is megkerülhetetlen: foci és média

A Bethlen-pénzek elméleti fő iránya hiába az oktatás, a kultúra és egyház, az összegekből olyan határterületekre is jut bőven, mint a média vagy a sport – politikai szempontból hasonlóan torz eloszlásban, mint ami a civil életnél megfigyelhető. A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) üzemelteti a Fidesz-kompatibilis Felvidék.ma portált, és bár arról külön nincs adat, mennyit fordítanak erre a célra a közpénzes támogatásból, azt lehet tudni, hogy a SZAKC az évtized folyamán több mint félmilliárd forintot kapott csak a BGA-tól.

A 2017-ben létrejött Pro Media Alapítványt rögtön 1,5 millió euróval támogatta az alapkezelő, ez alá a szervezet alá tartozik a 2018-tól üzemelő ma7.sk és a Magyar7 nyomtatott hetilap. A Pro Media ügyvezetője, Puskás Attila azt nyilatkozta az őt megkereső ICJK-soknak: azzal a nem titkolt céllal hozták létre a médiacsaládot, hogy „kiegyenlítsék a Felvidék egyoldalú médiatérképét, és hogy a konzervatív értékek hangja is hallható legyen”. A gyakorlatban ez leginkább azt jelenti, hogy a regnáló magyar kormánnyal kritikus írásokkal nemigen találkozni ezekben a sajtótermékekben. Az alapítvány BGA-n keresztül folyósított magyar állami támogatása 2020-szal bezárólag már több mint 1,5 milliárd forintra rúg az összesítés szerint, ami a hazai kormányközeli médiaköltésekhez képest aprópénz, a szlovákiai magyar piacon azonban komoly nagyságrendet képvisel. És még ehhez jönnek hozzá olyan kisebb halak, mint pl. 2020-ban a Mária Rádió Mirjam Polgári Társulás 6 millió forintja a Mária Rádió működtetésére (ezekről a Bumm.sk írt részletekbe menően).

A másik kiemelt terület a futball, azon belül is különösen Világi Oszkár csapata, a dunaszerdahelyi DAC. A Slovnaft vezérigazgatójaként, a Mol igazgatósági tagjaként és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi tagjaként is ismert felvidéki milliárdos jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, a miniszterelnök futballszenvedélyében is osztozik (épp a napokban derült ki, hogy valószínűleg a Győri ETO-ba is bevásárolja magát). A DAC az elmúlt 3 év leforgása alatt összesen több mint 4,7 milliárd forintnak megfelelő eurót kapott a magyar államtól a BGA-n keresztül, amit a csapat tájékoztatása szerint az akadémiai nevelésre fordítottak.

Ennyire nem, de azért meglehetősen jól járt a Bethlen alapnak köszönhetően a komáromi KFC labdarúgóklub is, ők 9 millió eurós támogatásban részesültek. A szlovákiai sporttámogatás a magyar kormány álláspontja szerint azért indokolt, mert kapcsot látnak benne a határon túli és a magyarországi magyarság között. „A sport a közös nyelvünk, összeköt minket. A magyar kormány ezért támogatni fogja az akadémiák létrehozását az egész Kárpát-medencében” – magyarázta Orbán Viktor a DAC Academy megnyitóján.

Átláthatatlan tízmilliárdok gazdaságfejlesztésre

A határon túlra ömlő magyar közpénzek egy másik kategóriáját jelentik a gazdaságélénkítő támogatások, amelyek más konstrukcióban és más intézményeken keresztül hozzáférhetők, mint a Bethlen-pénzek. A tavalyi évben ezen a területen is hasonló nagyságrendről beszélünk (a tényleges költést és az alábecslés mértékét tekintve is), mint a Bethlen esetében: a határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatása költségvetési soron 118 milliárd forint kiadás szerepel, holott eredetileg 32,5 milliárddal terveztek erre a célra.

A gazdaságfejlesztési támogatásokat a BGA-pénzekkel ellentétben pályáztatják, a folyamatot olyan intézmények vezénylik le, mint a hazai közbeszédben keveset szereplő, de hatalmas pénzek fölött diszponáló CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. A szervezeti szinten a Külügyminisztérium alá tartozó CED Magyarország közép-európai exportösztönzési és gazdaságfejlesztési törekvéseinek operatív megvalósítását látja el, ennek részeként a határon túli, nagyrészt magyarok lakta régiókban is osztanak pénzeket. A CED által koordinált Felvidéki Gazdaságélénkítő Program kommunikációját a Baross Alapítvány viszi Szlovákiában, a nevét innen kapó Baross pályázati rendszeren keresztül 2019 óta közel 44 millió euró (mai árfolyamon több mint 16 milliárd forint) magyar közpénzt osztottak szét dél-szlovákiai vállalkozók között – amint azt az Új Szóban már értékeltük, szlovákiai mércével átláthatatlan rendszerben. A Baross Alapítvány vezetője Iván Tamás, az MKP korábbi parlamenti képviselőjelöltje, a támogatásokat pedig a Baross Gábor Tervben foglalt elvek alapján ítélik oda, amit többek közt Farkas Iván, a Szövetség MKP-platformos elnökségi tagja dolgozott ki.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőt mond a Felvidéki Mentorprogram megnyitóján a révkomáromi tiszti pavilonban 2021. október 21-én. A rendezvény a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Design Terminal és a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége együttműködésével jött létre – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A CED-en átfolyó támogatásokról a nyilvános adatok alapján nem egyértelmű, milyen szempontrendszer alapján ítélik oda őket, sőt, még az sem, hogy ezt milyen döntőbizottság teszi – így aztán arra nem volt mód, hogy a nyertesek esetében kizárjuk az esetleges összeférhetetlenséget. Közérdekű adatigénylést kezdeményeztünk a CED-nél, amellyel meg szerettük volna tudni egyebek mellett a bírálók kilétét, a bírálat szempontjait, illetve szívesen megismertük volna néhány kiemelten nagy összeget nyert pályázat tartalmát. Adatigénylésünkre azonban csak kisebb részben kaptunk kielégítő választ.

A nyertes pályázatokról például azt közölték, hogy „​​semmilyen részük tekintetében nem nyilvánosak”, ezért a CED-nek „nem áll módjában kiadni őket”. Magyarán nem tartozik a nyilvánosságra, hogy egészen pontosan milyen projektekre kapnak egyes pályázók akár 400-500 millió forint adófizetői segítséget.

Aki mélyebbre akar ásni a témában, annak céginformációs rendszerekből kell kinyernie legalább annyit, mivel foglalkozik és kinek az érdekeltsége egy-egy nyertes cég – cikksorozatunk következő részében bemutatjuk a Baross-pályázatok néhány nagyobb haszonélvezőjét.

A bírálók nevének kiadását első körben érdekes indoklással tagadta meg a cég: közölték, hogy ők más cégekkel kötnek szerződést a pályázatok elbírálására, az értékelést effektíve elvégző személyekkel pedig a megbízott cégek állnak jogviszonyban, „így az értékelést végző magánszemélyek nevét a személyes adatok védelmének érdekében nem áll módunkban kiadni”. Miután ezt a választ kaptuk, eljárást kezdeményeztünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, aminek hatására a CED végül elküldte az értékelésre szerződött partnervállalatok nevét és a velük kötött szerződéseket – ezekről sorozatunk következő, kimondottan a CED-pályázatokkal foglalkozó részében számolunk be. A konkrét pályázatokat vagy legalább azok egyrészét azonban a NAIH közbenjárása ellenére sem nézhettük meg, ami maximum magyar fejjel megszokott dolog; Szlovákiában az ehhez hasonló információk nincsenek elzárva a nyilvánosságtól.

Mindennapi felújításunk

A kormány idén március 31-én döntött arról, hogy elindítja a Magyar Templomfelújítási Programot, amelynek keretében 25,8 milliárd forintot (kb. 73,7 millió euró) költenek szakrális épületek helyreállítására. Ebből 1400 magyarországi és  400 határon túli templom felújítását valósítják meg, a program Szlovákiát is érint: oda 1,5 milliárd forintot (4,3 millió euró) küldenek, amelyből 96 településen 101 templomot újítanak fel, írta a Denník N szlovák lap.

A lappal a pozsonyi kulturális minisztérium, amely egyébként az ottani templomfelújításokért felel, azt közölte, nem tudtak a magyar kormány ezen tevékenységéről, mindezt annak ellenére, hogy a Budapestről érkező 1,5 milliárd forint (4,3 millió euró) több, mint amit a szlovák tárca évente a szakrális épületek rekonstrukciójára költ.

Martin Kramara, a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője a templomfelújításokra adott magyarországi támogatások igénylésével kapcsolatban annyit mondott, a magyar kormány tisztviselői időnként meghívják a szlovákiai magyar hívek pasztorációjával megbízott püspökségek helynökeit, akikkel arról tárgyalnak, Budapest milyen műemlékek felújítására adna pénzt. A kassai katolikus főegyházmegye ígéretet kapott a magyar féltől arra, hogy a kelet-szlovákiai Nagytárkány, Nagykapos és Csicser községek templomai 540 ezer és 1,4 millió forint közötti (1500–4000 euró) támogatást kapnak helyreállítási és restaurálási munkálatokra. A kassai görögkatolikus egyházmegye 63,5 millió forintos (175 640 euró) támogatást kapott, amelyet hat település templomának felújítására fordítanak.

Kramara úgy tudja, ezeket a forrásokat a Bethlen Gábor Alapon keresztül folyósítják, és a kassai görögkatolikus egyházmegye szóvivője, Martin Mráz is arról beszélt nekünk, hogy ők a Bethlen Gábor Alaphoz folyamodtak támogatásért. A Magyar Templomfelújítási Programnak azonban magánál az alapnál nem találtuk nyomát. Az viszont igaz, hogy az alap már a program indulása, az erről szóló márciusi kormányhatározat megszületése előtt is adott pénzt szakrális épületek felújítására. A magyar kormány egyelőre nem hozta nyilvánosságra a felújítandó vagy már rekonstruált szakrális épületek listáját. A dotációs rendszerről érdeklődtünk az ügyben a Miniszterelnökségnél, ahol a kérdéses terület Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hatáskörébe tartozik, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a szentmisével egybekötött átadási ünnepségen a felvidéki Lukanénye katolikus templomában 2017. október 15-én, ami a magyar kormány támogatásával új tetőt kapott – Fotó: Komka Péter / MTI

Külügyes ingatlanvásárlások

Először a szlovák Denník N, majd a Ján Kuciak Oknyomozó Központ is beszámolt róla, hogy a magyar kormány közvetlenül és egy állami alapítvány cégén keresztül is vásárolt értékes szlovákiai műemlék épületeket.

A Kassa belvárosában lévő egyik ingatlant idén január 11-én vásárolta meg egy Manevi nevű cég. A vállalat a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tulajdonát képezi. Az alapítványt a magyar kormány hozta létre, majd közel 44 millió euró értékben juttatott neki állami tulajdonban lévő cégek, a Manevi és a Comitatus-energia részvényeit. Olyan állami vállalatokról van szó, amelyek a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium portfóliójába tartoztak. A tranzakció után ugyanis a két céget már nem tartják nyilván a magyar külügyminisztérium által kezelt vállalatok listájában. Ennek ellenére a két céget kezelő alapítvány kuratóriumában Fidesz-közeli személyek ülnek, az intézményt pedig Magyar Levente helyettes magyar külügyminiszter vezeti. Idén februárban ugyancsak a Manevi tulajdonába került a pozsonyi Nyerges utcában és a Védcölöp utcában egy-egy értékes ingatlan. A magyar nagykövetség és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete egykori épületéről van szó. Hasonlóképpen Trencséntyeplic városában a Vlára fürdőház is a Manevi tulajdonába került.

A magyar cégnek van egy szlovákiai leányvállalata is, a Manevi SK s.r.o., amelynek Dunaszerdahelyen van a bejegyzett székhelye. Ez utóbbinak egy magyar állampolgár, Kőváry Dénes a vezetője, míg az igazgatója Rigó Tibor dunaszerdahelyi vállalkozó. A Manevi SK tulajdonába került az az ipolysági Árpád-kori alapokkal rendelkező premontrei kolostor, amelynek a megvásárlását a szlovákiai Sine Metu Polgári Társulás kezdeményezte. A társulást a közelmúltban egyesült szlovákiai magyar párt, a Szövetség vezető tisztségviselője, Orosz Örs irányítja.

A magyar állam ugyanakkor közvetítő nélkül vásárolt meg további két kassai épületet becslések szerint 3-4 millió euró értékben: egy régi polgári házat, illetve a Csáky–Dessewffy-palotát, amelyben egy ideig a Szlovák Alkotmánybíróság is székelt. Az ICJK szerint a két ingatlan a magyar külügyminisztérium tulajdonában van, de a tárca egy további kassai épületet is tulajdonol. A Sme napilap úgy tudja, a magyar állam Besztercebányán és Tornalján is vásárolt egy-egy műemlék épületet.

Pályázat nélkül

A Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Programon keresztül tavaly 3,7 milliárd forintot (kb. 10,3 millió euró) osztott ki határon túli projektek támogatására, írta meg korábban a Hvg. Ennek az összegnek a legnagyobb része Erdélybe került, de szlovákiai politikaközeli vállalkozóknak is jutott belőle. Az első körben mindegyik vállalkozás 15 millió forintot (kb. 41 ezer euró) kapott, mint kiderült, ez a pénz a projektek megvalósítási tanulmányának díja volt. Ebben a fordulóban nyert támogatást a már említett Világi Oszkár érdekeltségébe tartozó két cég is.

A második körben aztán egy szlovákiai magyar vállalkozó, Bott Frigyes cége 109 millió forintot (közel 300 ezer euró), Bauer Ildikó vállalkozása 158 millió forintot (433 ezer euró) kapott – előbbi egy borbemutató és panzióépületre, utóbbi pedig egy családi pincészetre a szlovákiai Fűr községben. Bauer Ildikó már korábban is politizált, jelenleg a nemrég alakult szlovákiai magyar párt, a Szövetség vezető tisztségviselője. A határon túli támogatásokra a Kisfaludy programban nem írtak ki pályázati felhívást, Bauer Ildikó ezzel kapcsolatban az Új Szónak azt mondta, ők önállóan fordultak az intézményhez a terveikkel.

Míg a tavalyi támogatottak listája rendkívül hosszú, több mint 190 oldal, addig az idei lezárt pályázatok felsorolása alig két oldalt tesz ki. Ez utóbbi azonban valószínűsíthetően még bővülni fog. A 24.hu viszont arról számolt be, hogy a kedvezményezettek között már most sok kormányközeli vállalkozót találni. A határon túli szereplők a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program 2021-es évadában is kaptak támogatást. A listában szerepel egy Ride More Activity Center nevű cég, valószínűsíthetően egy csíkszeredai vállalkozás, amely közel 260 millió forintot (kb. 712 ezer euró) kapott, míg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek 84 millió forint (kb. 230 ezer euró) támogatás jutott. Az utóbbi kulturális, szociális és politikai szervezetként határozza meg magát, jelöltjei választásokon indulnak. Szlovákiai kedvezményezettet nem sikerült beazonosítanunk. Ahogy azt a 24.hu is kiemeli, a program honlapján elérhető adatokból nem derül ki, milyen csatornán jelentkeztek a támogatottak a pénzekre, milyen kritériumok alapján ítélték oda nekik a támogatást, és pontosan mire kapnak közpénzt.

Végtelen történet

A határon túli régiókba, azon belül a Dél-Szlovákiába áramló magyar közpénz teljes feltérképezése a magyarországi támogatási rendszer átláthatatlansága miatt szinte lehetetlen feladat. Ahogy arról fent írtunk, az egyes pénzcsatornák egyenként is nagyon kevés információt osztanak meg arról, kinek mire, és mi alapján adnak forrásokat, de az sem nyilvánvaló, hogy hány ilyen csatorna van.

A felsoroltakon kívül ugyanis Szlovákiában is működik a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz, pontosabban annak vezetőjéhez, Demeter Szilárdhoz köthető Előretolt Helyőrség című irodalmi lap. Az elmúlt években a Magyar Nemzeti Bank alapítványai is adtak támogatást Szlovákiába. 2015 és 2017 között az észak-komáromi Selye János Egyetem például 684 ezer eurós dotációt kapott a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványtól. Ezen kívül vannak még a határon átnyúló ún. Interreg pályázatok, amelyek keretében a magyarországi és a szlovákiai oldalon is jelentős beruházások valósulnak meg – de hogy összesen mennyit költünk egy évben erre a területre, azt talán még a magyar kormány sem képes számon tartani.

Cikkünk a Telex és az Új Szó együttműködéséből, az International Press Institute és a MIDAS által támogatott NewsSpectrum ösztöndíjprogramnak köszönhetően jöhetett létre.

https://telex.hu/gazdasag/2021/11/19/magyar-kozpenze-szlovakiaban-1-resz-bethlen-gabor-alap-ced-kft-ingatlanvasarlas-templomfelujitas-rakoczi-szovetseg-klienturaepites

112 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4616760856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazoló 2021.11.30. 14:07:40

@eszti.....:

szia drága)
kilóra lesztek megvéve,meg a földjeitek is.
végül puhos kaptain fehér lovon fog belovagolni az ipolydamásdi hídon.
szebb jövőt!
remélem jól vagy és a família is))
nagyon jó sorozat megy a felvidékről Helyey László narrácciójával,1100 év magyarországon címmel.
édeskedves 'helyinkről))

jöhetnél többször + esztiversek?

habakuk000 2021.11.30. 15:34:41

Ezek a szlovákok mit vannak úgy oda? Nem kell nekik a rezsicsökkentés?
Pedig idősebb vagyok, mint az ország, meg királyuk se vót, meg csak akkor jöhettek ki az erdőből, amikor hozták a brindzát, mit is szoktunk mi igazmagyarok magyarázni még?

A szlovákok helyében én is gyanúsnak ítélném az mvm-et, de ők honnan tudhatnák, hogy a magyar kormány prominensei olyan nagyüzemi lopást folytatnak, ahol tök mindegy hogy valami 1, 10 vagy 100 millióba kerül.
Mi így tervezünk leszállni a bicikliről.

gazoló 2021.11.30. 16:40:25

@eszti.....:

youtu.be/p6caHUeR3Eo

ez a sorozat, s felvidékről is,de még nem találom a neten.
nabazz a szerkesztő Bayer Zsolt))

gazoló 2021.11.30. 16:44:38

@habakuk000:

mit vagy úgy oda?
tán nem volt jó megáztatni magad a paradicsomi a "bielypotokjaikban túra után vagy nem hűltek át benne a söreid?

habakuk000 2021.11.30. 16:56:28

@gazoló: Amikor úgy eláztunk, hogy az alsógatyánkból is facsarni kellett a vizet, nem volt olyan jó. :)
Egyébként is: csapolt sör Vörös-kolostornál vagy csapolt kofola lenn, ha autózni kellett még.
Idén nem is voltunk. :( Tavaly se. :(
Lengyelekhez kéne mennem, akkor legalább látnék rendes hegyet idén is.

@eszti.....:
Novellahiányban szenvedünk...

gazoló 2021.11.30. 23:02:33

@habakuk000:

jársz a bratankikhoz néha?

elrettentő tömegek zsúfolódnak náluk tátrai túráikon.
sosem másztam arról az oldalról.

www.travelo.hu/tura/20210914-lengyelorszag-zakopane-giewont-hegycsucs-hegymaszok-sorbanallas.html

habakuk000 2021.12.01. 09:48:50

@gazoló: Az túlzás, hogy járok. Csak most van ez a műtrágya hiány, s a lengyel kollégák megoldották a bjelorusz határátlépés nehézségeit, tudok hozni, ha valaki hajlandó megfizetni az árát.
(csak krízishelyzetekben tudok beszállni ebbe a piacba, az uniós belépést követően az áfacsalók miatt abszolút versenyképtelen voltam, pedig unióba lépés előtt pár tízezer tonnát hoztunk be keletről évente, Bigéről azóta van rossz véleményem, ez nem változott most sem, hiába lett sztár mostanában, egy inkorrekt disznó volt mindig és az is maradt)
Tényleg rengetegen vannak a lengyel oldalon, nem csoda: 40 milla ember s egy zsebkendőnyi hegy jutott csak nekik, mindig nyüzsögnek a Tátrában, de szerintem a szlovák oldal is túlterhelt, régebben jobban szerettem arra mászkálni, amikor nem kellett kerülgetni mindenkit és sorba állni a létrák előtt.

eszti..... 2021.12.01. 16:05:58

@gazoló:

@habakuk000:

Sziasztok! Elég kacifántos helyzet uralkodik errefelé, politikára nincs sem időm, sem energiám. Sajnos írásra sem, ahhoz el kellene merülni gondolataimban.
Iskolában a tanítás mellett antigén teszteket csomagolunk, osztunk, aztán várjuk a visszajelzéseket. Pozitív minta esetén teljes osztályok kerülnek karanténba 10 napra és az oltatlan kollégák is.
Olyankor hibrid oktatásra állunk át. Délelőtt osztálytermi oktatás zajlik, délután online. A vírust egyaránt megkapják oltottak és oltatlanok. Én harmadszor is beoltattam magam, napközben FFP maszkot viselek.
Nem könnyű, néha a múltba kapaszkodom. Így:

…. és régi emlékekbe kapaszkodunk, ha úgy gondoljuk, nincs tovább
Régi emlékekbe kapaszkodunk, ha úgy gondoljuk nincs tovább.
Pedig van. Tudjuk. Világvége sem közeleg, a maja naptárt is továbblapozták.
Csak mi toporgunk vakvágányon, vállunk zord tegnapok súlya alatt görnyed.
Minden bizonnyal hajnalban újra óracsörgés előtt ébredünk fel.
Nem is óra, hanem telefon.
Óra a régi házban volt. Csörgő és kakukkos.
Reggel mindkettő hangosan ébresztett álmunkból.
Hasztalan. Mert az édes volt és mély, mármint az álom.
Így jóanyánk telepedett mellénk.
- Ébredj! Kész a kakaó!
Nyöszörögtünk, karjába bújtunk.
- Jól van álomszuszék! - ölelt magához. - Segítek öltözködni. Felveheted a pillangós ruhád.
A pillangós ruhához fehér harisnya dukált meg lakkcipő.
Ennyi elég volt a boldogsághoz.

gazoló 2021.12.01. 19:37:21

@eszti.....:

milyen kedves!

"Segítek öltözködni. Felveheted a pillangós ruhád.
A pillangós ruhához fehér harisnya dukált meg lakkcipő.
Ennyi elég volt a boldogsághoz."

egy kép ugrott elém ma:

kepkuldes.com/images/3cd0b6bb7977a7b9e801ef0c31a87cec.png

Budapest 1940 Bajcsy Zsilinszky út Nagymező utca sarkán.

milyen egyszerűen szép elegáns hölgyek

eszti..... 2021.12.01. 21:17:40

@gazoló:

Ezt végső kétségbeesésemben írtam, de örülök, hogy tetszik.

gazoló 2021.12.01. 23:19:18

@eszti.....:

annyi azért leszűrhető a leírásodból,hogy hangyányival komolyabban veszitek a járványt az ittenieknél.
bízzunk benne,egysze véget ér vagy elgyengül és az lesz a legfőbb gondunk,hogy itt a kocsmában vicceskedünk,zenélünk és faljuk soraidat!
addig is sok sok erőt nektek is ott kinn!

gazoló 2021.12.02. 06:19:37

jóreggelt kocsmatöltelékek :-)

youtu.be/1o4s1KVJaVA

habakuk000 2021.12.02. 13:52:43

@eszti.....: Akkor gyakrabban kellene végső kétségbeesésbe kerülnöd. :) Dehogy... Nekem is tetszik ez az írás.

habakuk000 2021.12.02. 13:57:38

@gazoló: Basszus, hogy nekünk nincs ilyen fantáziánk:
444.hu/2021/12/02/beepitett-szinesznovel-csalta-lepre-az-olasz-tevemusor-a-szexszel-gyogyito-nogyogyaszt

Pedig most arathatnánk a töméntelen oltástagadó között, én pl már háromszor is oltva vagyok. Csak jelzem. :)

Kezdődhet az új szabadságharc az eu ellen, a bíróság főtanácsnoka nem nagyon értett egyet a magyar-lengyel tandemmel.

Gombáidat megettétek már?

eszti..... 2021.12.02. 16:01:58

@gazoló:

Nálunk lockdown van és a hírek szerint februárig marad is. A kormánykoalíció egymással vívja gusztustalan harcait. Komolyan mondom, ezeknél még Fico is jobb volt.
A linkedet nem kommentálom. A szlovák kormánynak minden eszköze megvan arra, hogy néhány törvénnyel megállítsák ezeket a felvásárlásokat, de nem tesznek semmit. Töketlen banda. Töketlen, alattomos és kártékony.

eszti..... 2021.12.02. 16:09:09

@habakuk000:

Naponta átélem. Próbálom ventillálni, de mostanában elhagynak a szavak. Valahogy nem tudok átlendülni a holtponton, megrekedtem ebben az állapotban. És még kapálni sem lehet, pedig az mindig jobb kedvre derített. Talán fel kellene bontanom egy üveget......

habakuk000 2021.12.02. 16:46:01

@eszti.....: Nálunk nyugodtan kapálhatnál most is, lenne mit. A tavasszal hozott és be nem épített csepegtetőcsövet ma sikerült elpakolnom, egész nyáron botladoztunk benne. :(
Okvetlenül bonts fel egy üveget. Befőtt, lekvár, bor, pálinka, egytől-egyig hasznos cucc ezeken a hosszú estéken. Sőt akár mindegyik egy edényben, finom puncsot vagy grogszerűséget főzni.
Csinálok is forralt bort a hétvégén főzéshez felbontott borból, koszorú nélkül is karácsonyi lesz a hangulat pillanatokon belül.
Forralt sör van? Forró snapsz igen, a németeknél ittam, az is nagyon tudja simogatni a gyomrod.

gazoló 2021.12.02. 22:14:34

@habakuk000: D

bírnád,ha ilyen módon ki lehetne osztani pár oltást :)

....
gombák leszedés előtt,remek az e heti klíma nekik)

gazoló 2021.12.03. 10:08:53

@eszti.....:

"Talán fel kellene bontanom egy üveget......"

kettőt bébi és lejteni magányos meztelenül egy tangót))

youtu.be/CrTMc2i6Lzc

gazoló 2021.12.03. 10:22:13

@eszti.....:

Radnóti Miklós: December

Délben ezüst telihold
a nap és csak sejlik az égen.
Köd száll, lomha madár.
Éjjel a hó esik és
angyal suhog át a sötéten.
Nesztelenül közelít,
mély havon át a halál.

1941. február 11.

jaegtoer 2021.12.05. 10:09:52

@gazoló:

"_kettőt bébi és lejteni magányos meztelenül egy tangót))_"

ez nem volt szép tőled, olyan mélységesen szomorúságot sugalló kép, hiszen egy magányosan imitált tangónál már csak a sárgarépafőzelék-evés lehangolóbb.

gazoló 2021.12.05. 10:51:19

@jaegtoer: DDD

ezt kikéri magának a sárgarépafőzelék))
a mai,nehéz időkben így történik a tangó))

youtu.be/iSvnh0WKe3A

jaegtoer 2021.12.05. 11:37:34

@gazoló: A sárgarépafőzelék olyan marginális kisebbséget képez életvitelem struktúrájában, hogy bátran figyelmen kívül hagyhatom álláspontját.

gazoló 2021.12.05. 11:47:00

@taga20: DDD

kösz a zenét tesso!

ezért jöttem))

....

a csajok védekezése csapnivaló volt,ha így megy tovább a középdöntőben a dánok kicsontoznak bennünket.
de legalább a combok ott voltak,mint mindig))

www.blikk.hu/sport/olimpia2021/csapat/lukacs-viktoria-kezilabda-vilagbajnoksag/s8130ry

jaegtoer 2021.12.05. 12:15:57

@gazoló: pont azt a kétbalkezest?! :D

habakuk000 2021.12.05. 14:38:29

@gazoló: A bibét? Vagy a porzót.?
Az a baj, mint háromszor oltott leragadtam az oltáskampánynál. :(
Egyébként sincs idő magyarázni mindenféle sületlenséget, mert készítem elő a helyet a palántázáshoz. Vége lehetne már ennek a télnek.

gazoló 2021.12.05. 14:54:09

@habakuk000: :-)

szasz porzó)

ezt kapd ki!

erdokostolo.blogspot.com/2017/11/laskagombas-kaposzta-kicsit-fustosen.html?m=1

nemváltórépát ki ne felejtsd belőle,de egy füstöltcsülök sem állna rosszul benne)

latyak van,könyvolvasás,sütésfőzés,zenehallgatás Hava.
ki sem dugom az orrom,csak madáretetés miatt!
a reggeli hótól bepánikoltak az apróságok,de most már teli a begyek.

"tegyélbegyért))

habakuk000 2021.12.05. 15:20:48

@gazoló: Nem néz ki rosszul. Mi is vajon pirított gombát reggeliztünk omlettel, tegnap kaptam a szomszédtól szürke-marha borjú rostélyost és ilyesmit, úgyhogy szépen be van pácolva egy adag hagymás rostélyosnak.

Rendszeresen nézelődik az etetők környékén egy egerészölyv, -tavaly kuvikunk is sokszor -, pedig szerintem nem sok pockunk van az idén, úgy látom több cinegénk van mint az elmúlt télen, a téli madarak még nem jöttek meg, csak az állandó lakók vannak még hála istennek, sok napraforgó fogy, ha vennem kéne bajban lennék.
Valamelyik nap majdnem csuszkát fogtam, nem vettem észre, hogy az etetőn ült, ő se nagyon figyelt, nem tudom melyikünk ugrott nagyobbat. :)

gazoló 2021.12.05. 15:50:07

@habakuk000: DDD

egy egy hétvégén több szotyi fogy,mint egy földcsút-gagyi meccsen a viphelyiségben!
alig győzöm.
a csuszkák házkedvencek,bírom,hogy akár fejjel lefele is tudnak szotyizni.
ezt tanulja el a nagyvezér))
jó szomszédjaid lehetnek.

gazoló 2021.12.05. 15:55:01

@habakuk000:

persze a sok erdeiség után simán megkóstálnám jég töltöttkáposztáját is)
a csajok már szervezik az itteni közösprojektet is,de abba nem ugathatok be a partvonalról,bár guma posztja óta tudom a tuttit)))

jaegtoer 2021.12.05. 15:58:20

@taga20: ez csak egy Steinway reklám ügyes kézimunkával körítve.
Egyébként ilyen zongorista, ha úgy tetszik zongoraművész nincs. Jól látszik, nem is fér a zongorához rendesen, ezért van a kézimunka, a lábmunkát az operatőr nem is fényképezte, mert belefeledkezve a zongorába és a hanghullámokban fulladozva azt hitte: természetfilmet készít. Nem bírom a slendrián munkát, de legalább a Steinway felirat jól olvasható.

jaegtoer 2021.12.05. 16:04:02

@habakuk000: Advent idején helyet a palántázáshoz? Nem is @gazoló: a berverz, hanem te. Pihenjen már az a főd, a jó cukor is aluszik csak nálad hasad az elme tovább (nem a tiéd, az enyém)

jaegtoer 2021.12.05. 17:10:00

@gazoló:

meglepődtem amikor olvastam, de Moldova sosem volt normális, csak ösztönösen racionális.

ámde Dés övön felüli felütés, fejre ment:)

én viszont most megkíméllek Ravi Shankar-től:)

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.05. 17:59:37

@jaegtoer:

Na végre! Egyszer a kormány feje is perelhető lesz az intézkedése miatt. Miután egyszemélyben, akarom modani három személyben ( atya-fiú-szentlélek ) maga dönt a vészhelyzet idején, amúgy rendeletileg.
Remélni se merem, mert ne adja isten, hogy ennek a rendeletnek a léte alatt pályán, edzésen haljon meg lejárt orvosival sportoló. De az is lehet hogy kialudja magát, utána rájön erre magától is, és időben visszavonja az idétlen és sportoló ellenes rendeletet.

gazoló 2021.12.05. 19:30:00

@jaegtoer:

ne kímélj Shankart hallgatnám :-)
...
youtu.be/AQ88LYmB4g8

habakuk000 2021.12.05. 20:13:44

@jaegtoer: Nem vagyok elég igazkeresztény egy advent tartásához, bár megmondom őszintén van az ablakban lidli-minőségű időzítős gyertyaív, de ennyi elég is az áhítatból, megtettük, ami szükséges az utcaképhez.
( A szomszédos utcáéhoz vágtató-villogó rénszarvas is kéne, de ebből szerencsére kimaradtunk, mint harrach pajtás az ereszmászásból, érdekes még idén nem láttam ereszen mászó Mikulást. )
Írhattam volna azt is, eljött az ideje a macskaház kitakarításának, amire a palánták kiültetése (tavasz) óta készülök, de az hátrafelé menetelnek tűnne, pedig mi előre megyünk, mint azt oly sokan megmondják mostanában.

Ravi Shankar-t nagyonnn szeretjük, a Shaktiról szó se essék, mert taga rögtön betesz cserébe gyászolóhuszárok által előadott zeneműnek nevezett valamit.

gazoló 2021.12.05. 21:42:04

@habakuk000: @jaegtoer:

aludjatok jól))

de előtte hallgassátok,nézzetek a szemébe,csodáljátok szájtechnikáját és ujjainak mozgását))

open.spotify.com/track/086vHX2tyUdyAs4k7Di4TR?si=fIQFqPyrSLKm1mMi1hAf4g

nem másra csak a zenére gondoltam)

"kezeket a paplan fölé" :-)

gazoló 2021.12.05. 21:45:08

Ő rákos szegény,egy idő óta visszamondja fellépéseit :-(

open.spotify.com/track/13OdICpZz9PBUNyK1eyvad?si=zeQdpQpeSsWde9hHvYNADA

jobbulást neki is és minden szenvedőnek!

eszti..... 2021.12.06. 15:46:23

@jaegtoer:

Ne bántsd, csak jót akart!
Végül is van valóságalapja, bár a magány sem lenne magány, ha az ötvenen túli pasik helyén tudnák kezelni a rövidtávú kapcsolatokat.
De kevés kivétellel mind kötődni akar. Aki nem, az elkötelezett /nős/, ami nem lenne gond, ha ez beleférne az értékrendembe.
Engem édesapám tanított tangózni tizenéves koromban. Először megmutatta anyuval, hogyan kell járni. Félrehúztuk a nagy ebédlőasztalt, anyu sarkas cipőt vett, aztán énekeltük az Ott fogsz majd sírni-t.
Szép volt.

gazoló 2021.12.06. 23:06:40

@taga20:

ge@i kegyetlen vagy haver!
én csak a szépre és a remek dalokra emlékezem.

az ifjúság egy darabja voltak.
már csak Elefánt él :-(

youtu.be/WtUizxy2RJ4

habakuk000 2021.12.07. 00:06:51

@gazoló: Nem hinném, hogy kegyetlen lenne taga. Kóbor úgy döntött, ahogy. Nem jött össze.
Természetesen lehet sajnálni, mint ahogyan a hegymászókat is lehet sajnálni, akik nem élik túl a hegyet, mert túlértékelték önmagukat.
Nem volt kötelező, hogy így alakuljon.

habakuk000 2021.12.07. 00:11:44

@eszti.....: Ez azért fura, én még nem találkoztam olyan nővel aki arra panaszkodott volna, hogy túlságosan kötődni akarnak a hapsik.
Fordított szemrehányással viszont igen.

Jó lehet az a "sarkas cipő". Az patkolt lenne?

habakuk000 2021.12.07. 00:13:36

@gazoló: Komoly tappancsai vannak a farkasotoknak. :)

gazoló 2021.12.07. 00:30:12

@habakuk000:

ártalmatlan kuttyfélék,eddig is átkóboroltak szlovák oldalról,mint néha a medvék párt keresni (kötődni))

engem a macsekféle,fajtiszta vadsziszák és a hiúzok jobban villanyoznak.
na és bükki szervál aki kovidban húnyt el amit az ápolójától kapott?

ma olvastam,hogy a kovid merevedési zavarokat is okozhat)

hoppácska!
van még kérdés kell-e a védőoltás?))

szeretnénk é félkemény,dőlt betűkkel írni :-)

gazoló 2021.12.07. 00:32:06

@eszti.....:

szia

nem vettem bántásnak.
azt tudtam,hogy szoktál magadban "lejteni)

gazoló 2021.12.07. 20:39:13

@habakuk000:

várod még a tavaszt?

kepkuldes.com/images/c7991af85ddd78438957e11575e262c2.jpg

a jövő évi hóvirágok fülei kikandikáltak megtekinteni a decembert :-)

habakuk000 2021.12.08. 08:04:27

@gazoló: Várom. Már csak 14-et kell aludni és hosszabbodnak a napok. :)

A kamatemelések lótúrót sem értek, ismét 367 huf az €.

Búzát el lehetett adni a héten 115 forintért, az idei mákos guba tavalyi rántott hús áron készíthető.

Beáldoztak egy államtitkárt azé a pár centért, de nem hinném, hogy az új kancellár Merkel módján meghatódna a tolvaj áldozatkészségén és megnyílnának a csapok.

Kegyetlenül gusztustalan telünk és tavaszunk lesz, nem csupán a természet miatt várom a tavaszt, jó lenne már túlesni a rengeteg mocsokságon.

www.youtube.com/watch?v=kk7t4LhKCw4

gazoló 2021.12.08. 10:33:00

@habakuk000:

valóban ez a tizenpár nap a legnehezebb a télből.
nagyon nehéz ilyenkor előre tekinteni.
az ünnepkör talán old rajta valamit,annak aki várja.
sok szinten ezt is igyekeznek ezt beárnyékolni(
talán azzal teszi az ember a legjobban,ha család,állatok,természet,zene fele igyekszik fordulni a sok talmi dolog helyett.

jól összefoglaltad az időszakot,zenét is kösz!
megjöttek a téliek..a meggyvágók,tengelicek,zöldik,teljes a paletta))
......

a katkó álomtitkár úr a rendszeresen elfogadott 2..5 milliók és a családja százmillás vagyona ellenére a lakájmédiánál a végrehajtói bírók közti kavarások áldozataként van beállítva.
tovább nem is kommentálnám. (akurvaéletbe),de mondhatnám azt is,hohy az istebassza meg az ilyen egyházi embert,pártját és egyházát is!

eszti..... 2021.12.08. 15:43:37

@habakuk000:

Nyilván bennem is él a vágy, mint mindenkiben. De nem hiszem, hogy ötvenen túl kellene bepótolnom mindazt, ami eddig kimaradt.
Ez már a szemlélődés korszaka. Óvakodunk a világmegváltó tervektől, új életet sem kezdünk nagy sebbel-lobbal. Eleget nyűglődök a meglévő kötődéseimmel. Legszívesebben felköltöznék egy hegyre, ahol fű-fa-madarak... na és némi térerő, hogy legyen késztetésem hasonló eszmefuttatásokra.
)))))

eszti..... 2021.12.08. 15:51:49

@gazoló:

....csörögni. ))))
De párban is szívesen, ha van rá módom. A társastáncok legfőbb ismérve, hogy a férfi vezet, a nő követi. Velejéig konzervatív vagyok ebben a témában. )))

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.08. 16:08:15

@eszti.....:

Szerintem, hangsúlyozom szerintem nincs igzad, mert ötven felett is van élet, van zene, van tánc és van szerelem is. Csak nem kell elmenni mellette.

"„Minden élmény, minden jelen azonnal a nemlétbe fordul, az emlékezés hűlt helyeket tapogat. Minden együtt töltött percnek, amíg tart, izzása, tétje van – de a következő percben már csak a Nincs kérgét vastagítja. Az időbe vetett ember sorsa : állandóan azért élni, hogy valami remény jelenné álljon, hogy egy pillanat múlva a múltat hizlalja. Még-nincsből építeni már-nincset.”/ Végh Attila/"

Te nem vagy remete alkat, az időve vetett vagy, mint mindenki.

habakuk000 2021.12.08. 16:19:40

@eszti.....: Aztán pedig jön a csalódás, ha a férfi meglehetősen egyedi módon vezet. Tudom magamról. :)

Abban viszont igazad van, hogy a remeteség is csak akkor jó, ha van térerő. Ezt is tudom magamtól. :)

habakuk000 2021.12.08. 16:29:21

@gazoló: Mártír lesz. Keresztényeknél régen is divat volt.
Azért kíváncsi lennék, hogyan éli meg ezt az elárulását, így utólag már abban sem vagyok biztos, hogy ő volt a pegazusos aláíró, októberben már elvették tőle a végrehajtókat, lehet pont velük zsarolták meg, hogy vállalja be a pegazust.
Nemigen fogjuk megtudni az igazságot, de Marx csak nem volt hülye, a nagy hal ismét megette a kisebb halat.

Beszélgettem tegnap szerelőkkel, feljött a szokásos mondás: "ezek már loptak annyit, hogy már nem kell nekik több", ez nem igaz a ner esetében, ugyanis a ner alapvetése az új külső források osztogatása, mert nem önfenntartó. Az uniós források nélkül kénytelenek bunkósbottal rabolni, s mivel gyakorlatilag majdnem minden az övék, kénytelenek egymást kirabolni.
Ez is olyan történet, ahol minden pofon jó helyre érkezik.

eszti..... 2021.12.08. 17:04:08

@habakuk000:

Tangóztam már a Kossuth rádió hajnali 3 órás híreire is. Fülembe dünnyögték a ritmust. ))))
Boli fogalmazta meg egykor a fórumozás axiómáját: Egy kis magamutogatás grafomániával megspékelve.
Azt hiszem, ez sosem veszik ki belőlünk.

eszti..... 2021.12.08. 17:14:06

@látjátok feleim szümtükkel:

Természetesen van. De, legalább is nálam, másként nyilvánul meg.
Nem hiszem, hogy képes lennék a feltétlen kötődésre. Úgy, a bibliai értelemben - "Az ember ezért elhagyja apját, anyját, a feleségéhez ragaszkodik, és ketten egy test lesznek. Ettől kezdve többé már nem két test, hanem csak egy."
Annak huszon- vagy harmincévesen van az ideje.

Szerintem ötvenen túl már mások a prioritások.

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.08. 18:38:19

@eszti.....:

Nagyon pesszimista vagy. Pedig

Az idő túl lassú
azoknak, akik
várakoznak, túl gyors
azoknak, akik
aggódnak, túl hosszú
azoknak, akik
szomorkodnak, túl
rövid azoknak, akik
örvendeznek, de
azoknak, akik
szeretnek, az idő örök.

Henry Van Dyke
(1852-1933)

gazoló 2021.12.08. 20:31:06

szasztokjóestét!

taga merre lehet,csak nem omikrofonos?

ugye nem?

taga20 2021.12.08. 20:51:02

@gazoló: c.tenor.com/CJuVVjsL2rQAAAAC/big-eyes-eyeglasses.gif

tesó, csalánba nem üt a ménykű!
ráadásul három fájzer van bennem, me gődény engem nem győzött meg;)))

gazoló 2021.12.08. 20:57:39

@habakuk000:

"Mártír lesz. Keresztényeknél régen is divat volt."(

na ja))
de ezek úgy keresztények ahogy én börzsönyi hiúz.

gazoló 2021.12.08. 21:01:23

@taga20:

na végre

épp ma cikkeztek róla,hogy három pfizerrel nagy király vagy az omikron felett is.

na de ott van még a "lappangó,arra csak a piócás ember jó meg a 'pi@@))

habakuk000 2021.12.08. 23:23:48

@gazoló: De jó ez a kép. :)

A tolvaj, hazudós cigány és nagyfejű külügyese ismét mélységes mélységbe taszította a magyar diplomáciát.
A fehérorosz focista főmufti vízuma, a németellenes irománya, plusbónuszként a magyar kormánypárt alelnökének minősíthetetlen szavai - igen némethszilárd a kormánypárt első öt embere között van -ennyire intelligens nép vagyunk.
B+ mindent összesároznak, a magyarság, nemzeti, kereszténység, szamizdat, csupa olyan fogalom, amit régen tiszteltem és becsültem, ma már rosszabb szitokszó mint a bazmegolás.
Az az igazság, már felháborodni sincs kedvem, annyira visszataszító ez a történet. A 150 millás végrehajtói jövedelemmel az élen. Eddig is tudtam, végrehajtó-félének tisztességes ember nem megy, de azért a gusztustalanságnak is vannak fokozatai.

habakuk000 2021.12.08. 23:33:29

@eszti.....: Hú, süsd meg...nagyon muzikális lélek kell egy Kossuth rádiós tangóhoz.

Vagy az Eric Knight-féle Légy hű magadhoz vagy az Ordasok között ( orosz író, nem tudom ki) című könyvben van egy olyan jelenet, amikor is a német árja tiszt éjfélkor szerelmeskedés közben vigyázzba áll, mert megszólal az Über alles.
A hírekre tangózás nem ugyanilyen komplikált eset, de azért nem árt óvatosnak lenni. :)
Az orosz könyv lesz az inkább, nem nagyon dicsérik benne a fasisztákat. Mihalcsuk? Fene se tudja.

habakuk000 2021.12.08. 23:36:21

@eszti.....: Ezt lefelejtettem. Volt egy jobb videó, ott egy tó jegén vagy egy hómezőn táncoltak, azt jobban szerettem, de eltűnt.

www.youtube.com/watch?v=BX177hERahE

habakuk000 2021.12.09. 08:23:06

@látjátok feleim szümtükkel: Tudod azt gondoltam régebben - az igaz akkor még Kádár volt az első ember -, hogy nálunk az oroszokkal szemben számít az emberélet.
Aztán tegnap kapcsolgatva a tévét, észrevettem a németországi meccsekről eltűnt a közönség, a dánok zárják az iskolákat, a szlovákoknál családlátogatás sincs karácsonykor.
A magyar miniszterelnöki székben pöffeszkedő pedig nagybányai szállodába megy welness disznóvágásra. Tömegek a boltokban, iskolákban egyre kevésbé a sok beteg miatt, s ezen a héten már folyamatosan mi vagyunk a halálozási lista élén ismét jó balkáni országhoz méltóan.

gazoló 2021.12.09. 09:13:32

@habakuk000: :-(

"expendables.

mi nem olyanok vagyunk,mint más,'kistamás ..tudhatnád,hogy magyarit nem győzi le a kovid,ha mégis,akkor báncsák az eü.dolgozókat (
boldogkarácsonyt!

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.09. 15:40:07

@habakuk000:

Jóreggelt este!
rObán nem kádár és a fidesz nem az mszmp. Azoknak voltak elveik, ezeknek van nyelvük, és nagy zsebük, meg vastag bőr a fofás(tlan) végkielégítésükhoz. De nem bírnak végkielégülni, mindig izgatja őket az, amit még nem tettek a bőröndjükbe. Az egészségügy most nem kell nekik, de ha nem nyer az ellenzék, akkor már nem lesz pisis az sem.

habakuk000 2021.12.09. 17:30:10

@gazoló: @látjátok feleim szümtükkel: Viszont nekünk van hagymás rostélyosunk is.
Az első három szeletet most sütöttem meg egy fej hagymával, vasárnap óta szépen pácolódott a borsban-mustárban.
Földi halandós boltban nem kapsz ilyen húst, bizony mondom néktek... elég baj, hogy generációk nem értékelhetik a borjúhúst. Régen sem lehetett csak kivénhedt marhát kapni a húsboltokban.
Úgyhogy véletlenül sem akarok fideszre gondolni hányinger elkerülése érdekében, kár lenne a finom szürkeborjúért.

gazoló 2021.12.09. 20:21:32

@habakuk000: DDD

jólfelbakctad az ízlelőbimbóimat mester (jav. te vénmarha)

nekem egy táfelspicc is jól jönne most,sőt egy spicc is marha nélkül)

jó étvágyat!

gazoló 2021.12.09. 20:23:58

@habakuk000:

"bizony mondom néktek" :-)

követünk mester akár az ötödik szeletig is :-) :-)

taga20 2021.12.09. 20:38:38

@habakuk000: aki marha vagy borjúhúst felszopja, az kinyírja a világot.

az egyik legkártékonyabb állat a kérődző!;)

habakuk000 2021.12.09. 21:27:44

@taga20: Félreértetted. Nem szopogatjuk, esszük.
Amúgy az ember kártékonyabb állatfaj szerintem.
De ha tőkehalat veszel a Metróból, annak sem lehet sokkal kisebb a zöld lábnyoma, az avokádónak sem.
Nem beszélve majdnem az összes élelmiszeripar gyártotta bizbaszról, ami tömve van pl pálmaolajjal.

Szóval inkább a mi fogyasztási szokásaink kártékonyak.

habakuk000 2021.12.09. 21:40:17

@gazoló: Az volt vasárnap, tormával - nem bóti, körtefa alól kiásva méregerősen -, a torma elvileg gyümölcsfák alatt jó társítás, tele van kénnel.
Bécsi szeletet nem tudok sütni, s ördögspagetti sem olyan, mint amit egy olasz konyhán eszem, halvány gőzöm sincs miért, pedig aztán tényleg baromi egyszerű étel.

Jó bécsi bécsiszelet krumplisalátával... itthon nincs ilyen konyha.

habakuk000 2021.12.09. 21:53:49

Érdekelne, ezt a volnert mivel zsarolhatják, magától nem tud egy ember ennyire hülye lenni.

"2021: Volner János a Jobbik, majd a Mi Hazánk, éppen a Volner Párt parlamenti képviselője és a TV2 a 444 irodája előtt közös villámcsődülettel tiltakozik a szabad sajtó megmaradt lapjai ellen."

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.10. 08:46:43

@habakuk000:

Pedig nem nehéz. Ma nyilatkozott az egyisten a rádióban arról, hogy "Magyarország egy speciális ország Európában, mert mi vagyunk az egyetlen ország, ahol az emberek döntötték el, mi legyen a bevándorlással, hiszen népszavazáson szavaztak, mondta Orbán. „Ott kiderült fehéren-feketén, mit akarnak a magyarok, az pedig szemben áll az unió bevándorlási szabályaival” a miniszterelnök szerint."/Telex/

Egyből rájötten, hogy én velem van valami gond, mert nem emlékszem arra, hogy az elmúlt tíz évben bármikor népszavaztam volna. Orbán meg emlékszik. Márpedig ha ő emlékszik, akor biztosan úgy is volt.

taga20 2021.12.10. 18:05:12

@habakuk000: sok moslék szardarab van a nerben, de ez a volNER az egyik legnagyobb!broáf!

stációk:

coub.com/view/ctvr6

coub.com/view/1o2eyg

coub.com/view/1gaxfg

taga20 2021.12.10. 19:27:24

@erdészcsávó: csabi, nem pörög a blogod? vagy mi a kurvaanyád van?

a purdéd nem mondja, hogy apus gyere prüsszelbe, me má ők is szégyelnek?:)))

taga20 2021.12.10. 22:34:04

@gazoló: erre emlékszel? mohács mek triatlon permanensen!:)))

hvg.hu/sport/20211210_kezilabda_valogatott_kongo

gazoló 2021.12.11. 06:35:06

@taga20:

könnyes búcsú : (
most itt tartunk.lesz jobb is.

kevés a cicológus,kevés a tao és kevés az egynyolcvan fölötti de ügyes beálló és átlövő.

az sem árt ha csinos!
a szélsőink már renden vannak )

habakuk000 2021.12.11. 10:26:09

@gazoló: A legelső ismerkedés volt a Paradicsommal. Felejthetetlen.

habakuk000 2021.12.11. 13:04:57

@taga20: Aha...így már értem.
Nekem ne mondja senki sem, hogy van tisztességes fideszes, fideszes szimpatizáns.
Lehetett ezelőtt még tíz évvel ezelőtt is, de ma már egyszerűen ez lehetetlen kategória.

gazoló 2021.12.11. 17:41:21

@habakuk000:

" Nekem ne mondja senki sem, hogy van tisztességes fideszes, fideszes szimpatizáns. ezelőtt még tíz évvel ezelőtt is, de ma már egyszerűen ez lehetetlen kategória."

nem haba,orbán pártelnökké választása óta vállalhatatlanok,egyesek már akkor is velejéig korrupt senkiháziak voltak!

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.11. 17:59:14

@gazoló:

Ugyé nem véletlenül azt mondja az öreg mondás, hogy kutyából nem lesz szalonna.

gazoló 2021.12.11. 18:11:20

@látjátok feleim szümtükkel: DDD

"végy egy becsületes fideszest!" :-)

ööö

gazoló 2021.12.11. 18:26:03

@taga20: DDD

"sokittaköcsög,ráadásul erdei is idejár szopni ))

taga20 2021.12.11. 18:45:35

@gazoló: remélem niggertesó vasárnap eszt nézed, nem a hülye kézilabdát!:)))

hvg.hu/sport/20211211_max_verstappen_abu_dzabi_nagydij_futam_pole_pozicio

gazoló 2021.12.11. 19:35:21

@taga20: DDD

na jó, most az egyszer)

taga20 2021.12.11. 19:50:17

@habakuk000: egyre jobban bírom eszt a vidéki markizajigyereket!

jó tolja:)))

www.youtube.com/watch?v=jm4wMkOZIPs
süti beállítások módosítása