He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ungváry Rudolf: az Elk*rtuk film a Jud Süss gyökeréből fakad + A kormánypárti gyűlölet eredménye

2021.11.25. 04:15 guma

A neves és markáns szókimondásáról ismert író meghökkentő párhuzamot vont a hitleri idők kultúrpolitikája és az orbáni időszak friss kurzusfilmje között. Véleménye szerint a producer Kálomista Gábor által jegyzett Gyurcsány-film szándéka szerint nem különbözik a Goebbels megrendelésére készült hírhedt antiszemita zsánerfilmtől. A merész párhuzam okáról kérdeztük Ungváry Rudolfot.

– Bolgár György legutóbbi rádiós műsorában beszélgettek Márki-Zay Péter brüsszeli látogatásán elhangzott kijelentése – miszerint Orbán fasiszta pártállamot épít – apropóján, és önnek volt egy mondata, ami felett nem kellene átsiklani. Párhuzamot vont ugyanis Kálomista Gyurcsány-filmje és a hitleri időszak alatt készült hírhedt antiszemita programfilm, a Jud Süss között. Miért?

– Annak idején, 1940-ben bizonyos értelemben Goebbels megrendelésére készült a Jud Süss és ezt egy akkoriban szintén ismert, jegyzett és nagyon jó filmeket készítő filmrendező, Veit Halran vállalta el, különösebb kapacitálás nélkül, teljesen Goebbels ízlése szerint. Mégpedig úgy, hogy tulajdonképpen együtt dolgoztak. Ennek történelmi bizonyítékai vannak, Goebbels ugyanis a naplójában beszámolt erről. A főszereplő pedig, Ferdinand Marian szintén egy jegyzett és jó színész volt.Tehát két tehetséges, jó, művelt, értelmes, keménykötésű emberről van szó.

– Plusz Goebbels.

– No igen. A filmrendezőknek – véleményem szerint – mellesleg keménykötésűeknek is kell lenniük, ha meg akarnak maradni. Ilyen értelemben megértem, ha egy filmrendező „kemény legény”.

– Vagy leány, mint volt akkoriban a szintén legendás Leni Riefenstahl.

– Riefenstahl egy teljesen más világot képviselt, mert ő nem hazudott. Ugyanis a Jud Süss egy velejéig hazug film. Olyan mértékig hazug, hogy gyakorlatilag abból semmi nem igaz, ami a történelmi tény és amit Lion Feuchtwanger a könyvében megírt. A figyelemreméltó, hogy a Kálomista-filmben tulajdonképpen szintén egy árva szó sem igaz a 2006-os évek eseményeiből. Akkor ugyanis nem látszólag, hirtelen összecsődült forradalmárok ostromolták meg az MTV székházát és gyújtották fel a környezetét a sajtószabadság védelmében, hanem hivatalos személyekre támadtak, vasmagos csúzlikkal, gyújtóbombákkal, súlyos testi sértéseket okozva. Egy csőbombát is készítettek és a Nyugati téri aluljárónál akarták elhelyezni, valamint az Alkotmány utcánál például egy zászlónyélre erősített késsel megszúrtak valakit, elkötöttek egy tankot, szóval volt ott minden. Később, a nemzetbiztonsági bizottság ülésén bemutatták az események idején készült hanganyagot és kiderült, hogy ezek a tüntetők kapcsolatban álltak a fideszes politikusokkal. Erről a rendőrségen bizonyítékok vannak.

– Miképpen kapcsolja mindezt a náci propagandafilmhez?

– Az imént sorolt történéseket úgy beállítani, ahogy a filmben teszik – Fidesz-propagandának, ez körülbelül olyan gyűlöletkeltő technika, ami megfelel a hitleri korszaknak. Ez lényegében arról szólt, hogy a tömegek általában ostobák, és ha valamit sokszor elismétlünk – függetlenül annak igazságtartalmától –, egy idő után kész tényként kezelik. Ugyanez a technika nyilvánul meg a 2006-os események filmbeli bemutatásával és a gyurcsányozás alkalmazásával is. Ez egy klasszikus fasiszta technika, azzal a nagy különbséggel, hogy nem lehet tudni, mennyire dolgozott megrendelésre Kálomista. Könnyen lehet, hogy magától is képes volt erre.

– Ön még dolgozott a Grunwalsky Ferenc vezette és az Orbán-kormány alatt felszámolt Magyar Mozgókép Közalapítványnál is. Már akkor felfedezhető volt Kálomista Gábor „egyéni látásmódja”?

– A pontos dátumot már nem tudnám megmondani, mert annyi minden történt már – ’44-től ’56-on át – napjainkig, hogy csak kapkodom a fejem... De arra emlékszem, hogy már akkor is sértődős ember. El tudom képzelni, hogy ezt a filmet nem rendelésre csinálta, hanem a legőszintébb meggyőződése késztetésére. Az is figyelemreméltó, hogy még a film forgalmazása előtt rögtön azzal indított, hogy ez „művészfilm”. Lényegében egykor Halran is így prezentálta a Jud Süss-t, mondván, az egy művészfilm, nem propagandafilm. Erről egyébként az Élet és Irodalom legutóbbi számában is megemlékeztem.

– Ezek szerint az antiszemita propaganda művészi köntösbe bújtatva hódított?

– Kapaszkodjon meg: az 1940-ben készült Jud Süss-t hatalmas sikerrel mutatták be a Velencei Biennálén és a később méltán világnagyság Michelangelo Antonioni akkor a Cinema című olasz filmszaklap kritikusaként lelkendezve fogadta a filmet.

– Ne döntse le a bálványokat...

– Ezt persze később az orra alá is dörgölték. Tudja, nekem két nagy traumám van: a fasizmus és a kommunizmus, úgyhogy erről napokig tudnék beszélni. Antonioni eme botlásáról egyébként kevesen tudnak, az olasz szellemi élet ugyanis nem olyan, mint a német vagy a francia, kevésbé dokumentált történelmileg.

– Talán a negyvenes évek olasz fasizmusa és az abban való szocializálódás más jellegű volt, mint a hitleri nácizmus. Próbálom menteni elkötelezett filmrajongóként az ifjú Antonionit.

– Tartok tőle, igen. Egyszerűen arról van szó, hogy az olasz, a spanyol, a portugál, későbbi utódként még a peroni – ezek úgynevezett latin fasizmusok. Ezek a mediterrán világ múltjából léptek elő. A nemzetiszocializmus, a nyilasság, az indiai nemzetiszocialista párt, a holland pedig nemzeti szocialisták, északiak. Két teljesen más kultúrkörből, de ugyanaz kisarjad, mint a demokrácia elleni szélsőjobboldali lázadás két klasszikus formája. S erre nincs közös kifejezés, de tulajdonképpen egykutya. Mindkettő lényege, hogy szélsőjobboldali formában lázad a polgári, nyugati, liberális demokrácia ellen, ami a felvilágosodás előtti állapotra akarja visszavezetni az euroatlanti világot.

– Különösen egybecseng mindez a jelen politikai kurzus működésével, holott az antiszemitizmus erősödő jelei szerencsére nem tapinthatóak.

– Ehhez nem kell zsidónak lenni, vagy ahogy mondani szokták, az antiszemitizmushoz még csak zsidók sem kellenek. A portugálok, a spanyolok nem voltak antiszemiták, Peron sem. Mussolini is csak a Salo-i köztársaság idején, ’43 után, amikor már nem volt semmilyen hatalma, onnantól kezdve engedett az antiszemita dolgoknak. A zsidóellenességhez nem kell zsidó – elég a fogalma és ha már a fogalma is elenyészik, akkor találnak helyette mást. Ez sajnos az emberi természet mélyéből fakad, ami mindannyiunkban ott rejtőzik.

– Erről, ha már filmes példákat említünk, azt hiszem mindent elmondott Bertolucci a Huszadik század című remekében.

– De, hogy a tárggyal folytassam, a Zabriskie Point rendezője később megkapta a magáét és mindenkinek lehetnek egyszeri botlásai, de tudok ellenérdekelt történelmi példát is mondani. Adolf Hitler a bajor tanácsköztársaság idején funkcionárius volt. Benito Mussolini pedig meggyőződéses szocialista. Egyik minisztere az olasz kommunista párt egyik megalapítója volt. Ezek gyönyörű „fejlődési” folyamatok. Na, most a tárgyalt filmek gyűlöletfilmek. A Jud Süss kapcsán a korabeli vetítéskor egy még szabadlábon lévő német zsidó néző visszaemlékezése szerint a moziteremben olyan gyűlöletállapotba kerültek az emberek, hogy nem mert felállni, mert attól félt, ha észreveszik rajta, hogy zsidó, agyonverik. A Kálomista-film után az egyik idős asszony kijött a filmről és a véletlenül ott tébláboló Orbánnal közölte, hogy „ez a Gyurcsány tényleg a patás ördög...!” Ezek tehát tipikus gyűlöletfilmek, szemben a Riefenstahllal, aki nem hazudott, hanem a fasizmus mágikus esztétikáját ragadta meg bűnösen gyönyörű képi megfogalmazással. Egyik tanítóm volt Mészöly Miklós és ő mondta, hogy „csak a bűn a jó”. Hát ez a helyzet.

– A rádióinterjú után Kálomista reagált valamiképpen az elhangzottakra?

– Az a helyzet, hogy én nem állnék le ezekkel vitatkozni, mert akkor úgy tűnnék, mintha legitimálnám őket. Elkerülném azt is, hogy egy nyilvános vitára leüljek velük, mert csak azt tudnám mondani a moderátornak, hogy „ezek nem vitapartnerek”. Mert ezek azt folytatják, amit az egykori fasiszták csináltak, csak most a demokrácia álarcában. Nincs közöm hozzájuk.

https://hirklikk.hu/kozelet/ungvary-rudolf-az-elkrtuk-film-a-jud-suss-gyokerebol-fakad/389762

A kormánypárti gyűlölet eredménye

Még tegnap derült ki, hogy 5 év börtönt kapott tettéért az a férfi, aki idén februárban késsel támadt egy nőre egy buszon Csepelen azért, amiért a nő a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és korábbi oktatóival szolidaritást vállaló FreeSZFE-maszkot viselte. A büntetés ezúttal jogerős. A tárgyaláson több lap újságírója is jelen volt, ezért pontosan lehet tudni az ott elhangzottak alapján, hogy mi volt a férfi indítéka. Ebből az derül ki, hogy nem lehet annyival letudni a dolgot, hogy a férfinak mentális problémái voltak, hiszen nem voltak. Pontosan tudta, mit cselekszik, egyszerűen feldühödött azon, hogy a nő egy olyan maszkot visel, amely egy olyan intézmény melleti szolidaritásnak a szimbólumává vált, amely ellen a kormány és médiája hónapokon keresztül módszeresen uszított. Az uszítás pedig tökéletesen célba talált a férfinál, hiszen ez volt az oka annak, hogy megvágta a nő arcát.

Saját bevallása szerint is „elkötelezett kormánypárti, nem pedig szélkakas”, akinek nagyon rosszulesett, hogy az SZFE-üggyel telekürtölték a nemzetközi sajtót, és lejáratták vele a hazáját.

„Számtalan hollywoodi színész pózolt a free SZFE felirattal, ez megalázó dolog volt, és rossz fényt vetett az országunkra”

Ebből pont az tűnik ki, hogy a kormány folyamatos gyűlöletkampánya működött egyes embereknél, a hergelés kiváló táptalajra hullott. A táptalaj pedig úgy viselkedik, mintha a hazáját meg kellene védenie, mert a hazája ostrom alatt áll. A hazaszeretet helyét a fröcsögő nacionalizmus vette át, amely egy veszélyes fegyver. Jól láthatjuk ugyanis a fentiekből is, hogy a férfi csak azért késelte meg a nőt, mert az szerinte megsértette a hazáját azzal, hogy egy bizonyos maszkot viselt a buszon. Mennyire kell őrültnek lenni ahhoz, hogy valaki így gondolkozzon? Az elítélt férfi pedig csak egy a sok felhergelt ember közül, akik ki tudja mekkora veszélyt jelentenek nap mint nap a társadalomra. Mert az SZFE ügye ugyan lecsengett már, de ki tudja mi lesz a következő olyan ügy, ami miatt a kormány ismét hergelni fog?

Hogy teheti meg azt, hogy ennyire nyíltan provokál? Fel lehetne venni egy diszkrét maszkot. Nem muszáj valaki véleményét beerőszakolni mások aurájába. Nem kellene mások érzékenységét megsértenie ezzel.

Ezidáig nem történt hasonló bűncselekmény, de ez csak a szerencsének köszönhető, hiszen egészen biztosan sok ehhez az alakhoz hasonló, a Fidesz szisztematikus agymosásának alávetett ember él az országban, akik úgy vélik, hogy nekik joguk van ahhoz, hogy másokat a véleményük miatt akár fizikailag is bántalmazzanak. A Fidesz már tizedik éve arra idomítja a lakosságot, hogy semmi baj nincs azzal, ha gyűlölik mindazokat, akik másként gondolkodnak. Mutassák csak ki gyűlöletüket hangosan és érthetően, büszkén utálják mindazokat, akik más véleményen vannak. Orbán egy szinte bármire kész hadsereget épített, akik parancsszóra köpnek le másokat, vagy rugdossák meg őket. Homoszexuális? SZFE-szimpatizáns? A CEU mellett tüntet? Minden évben volt egy olyan társadalmi csoport, amelyet gyűlölni kellett, emiatt olyan mindennapossá vált ez az egész, hogy nem túlzás kijelenteni: az emberek életének szerves, elidegeníthetetlen részévé lett.

Így érhették el azt, hogy ma már mindenki liberális vagy kommunista, ha nem Orbánt támogatja. Ezek az emberek ellenségek, akiket el kell hallgattatni. Pont ezért is rémisztő belegondolni abba, hogy mi lesz itt egy esetleges kormányváltást követően. Emberek tízezrei fognak az utcára menni, hogy megmutassák, ők vannak többen és Orbán leválthatatlan? Egy olyan tömeget gyűjtött maga köré ez az ember, akik véleményem szerint már-már veszélyesek a társadalom egészére. Mert nem csak savas bácsik vannak, meg rugdosódó fiatalabb és idősebb emberek, hanem vannak olyanok is – mint a fenti történet szereplője -, akik készen állnak arra, hogy akár késsel félemlítsenek meg véleményüket nyíltan vállaló embereket.

Persze bízom abban, hogy kevés ennyire elszánt ember van az országban, de ha őszinte akarok lenni, akkor nem hiszem, hogy ez így lenne. Csak azért, mert eddig kevesen másztak elő a gyűlölet ragacsos kövei alól, még nem jelenti azt, hogy egy esetleges kormányváltás idején ne kerülnének elő. És most egy veszélyes emberrel kevesebb lett, ami egy jó dolog, de a férfi példája ragadós lehet. Ugyan már nem az SZFE ügyében, de lesz még sok ehhez hasonló, abban biztos vagyok. Egy új kormány egyik legfontosabb intézkedése az kellene, hogy legyen, hogy leszámoljon végre a gyűlöletkeltéssel, és ahelyett, hogy összeugrasztaná a társadalmi csoportokat, párbeszédre késztesse őket. Mert azok a problémák, amelyek az elmúlt években kialakultak, csak úgy oldhatóak meg, ha civilizáltan kibeszélik őket. Nem élhetünk úgy egy országban, hogy a lakosság egyik fele gyűlöli a másikat csak azért, mert másként gondolkodik.

Békére és megértésre van szükség, szemben az állandó gyűlölködéssel. Bízom benne, hogy ezt Márki-Zay Péter és politikustársai is így vélik, és végre leszámolnak a gyűlölet évtizedével.

https://kolozsvaros.com/2021/11/19/a-kormanyparti-gyulolet-eredmenye/

93 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1616760158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.25. 08:19:43

"Én úgy gondolom, hogy az ember a saját életét szabadon kockáztathatja, ez kétségtelenül igaz, tehát mindenkinek jogában áll hülyének lenni és jogában áll meghalni."

24.hu/belfold/2021/11/25/koronavirus-lazar-janos-mindenkinek-jogaban-all-hulyenek-lenni-meghalni/

Az oltatlan ember az új ellenség?

gazoló 2021.11.25. 12:01:17

gubásgabi ferihegyi szánalmas dobreverformanszán is süt a nívótlan erőlködés.
de este jönnek a dobrevfanok és megerősítenek ebben))

a filmről ne is beszéljünk,szót sem érdemel!

Neytiri1 2021.11.25. 18:54:19

@gazoló: gubásgebi azt mondta, hogy ő nem politizál, csak eljátszik egy szerepet és nála volt a legjobb helyen, majd amikor találkozott vele a repülőtéren, akkor frászt kapott,
hogy utána szól-e klára asszony.
Azt gondolom, hogy színész eljátszhat politikust.
Hitlert is eljátszotta számtalan színész.
Az nem mindegy, hogy mikor játsza el, és amiről szól a történet, az mennyire aktuális, és aktualistásával mennyire befolyásol embereket és mennyi a valóságtartalma, és mennyire egyértelmű, hogy megosztó, és mennyire akarják azt sugallni, hogy valóságos.
Itt ugye még m1, vagy valamelyik más média nagyjából úgy hozta le, hogy így volt és klára megjegyzéseit is.
Ez ebben az esetben azt gondolom, hogy nem volt elfogadható.
Ha találkoznék vele, szívesen elmagyaráznám neki, hogy mi is a probléma, hogy ő, mint nem politizáló színész hogyan keveredett mégis bele, és hogy mennyire hülye, ha ezt nem gondolta volna.

s 2021.11.26. 00:02:01

"semmi baj nincs azzal, ha gyűlölik mindazokat, akik másként gondolkodnak"
Ez az illiberalizmus definíciója. A liberális ugyanis meghallgat, elgondolkodik, esetleg megváltoztatja a véleményét, vagy nem, de mindenképpen megadja a tiszteletet, amit magának is megkövetel. Ebben az országban akarnánk bármit is elérni? Mondom, először a népet kell leváltani, a politikusok leváltása már könnyű lesz azután.

"Minden évben volt egy olyan társadalmi csoport, amelyet gyűlölni kellett"
orbán csak úgy marad hatalmon, ha harcol valaki, vagy valami ellen. Ez az apjával való fiatalkori viaskodására, és a kádári rendszer elleni lázadására vezethető vissza. Így szocializálódott. Ezért nyomul az EU ellen, ezért jelöl ki folyton csoportokat, akik ellen hadakozni kell. Nem a béke embere, nem is jut ideje az ország komoly, súlyos problémáival való foglalatoskodásra, mert lekötik az ostoba és szükségtelen hadjáratai.

"mi lesz itt egy esetleges kormányváltást követően"
Ugyanaz, mint trump leváltása esetén. Ostrom, zavargások, esetleg halottak. 2006 -os cirkusz ismétlése. kálomista kamerákkal mászkál, ameddig fejbe nem basszák, hogy csinálhasson egy hiteles dokumentumfilmet.

Az alkotmányjogászok azon elmélkednek, hogy szabad -e egy új kormánynak a 2/3 -os törvényeket 2/3 nélkül módosítani. A törvény betűje szerint nyilván nem. Ha egy hatalom a 2/3 birtokában jogot alkot, akkor ezt csak úgy lehet megváltoztatni, hogy 2/3 -ot kell szerezni, és annak birtoklásával lehet megváltoztatni a törvényt.
Mindig sejtettem, hogy a jogászok ostobák. Most már kétségem sincs efelől. Mi van ugyanis abban az esetben, ha egy hatalom 2/3 többség birtokában alkot egy olyan törvényt, hogy soha többé senkinek nem lehet 2/3 -a. Akkor lényegéban konzerválta a saját uralmát, és azt csinál, amit akar. Említették a hitleri Németországot. Nos, hitler demokratikus választások útján szerzett hatalmat, amit egyeduralommá alakított. Törvénytelen eszközökkel lehetett volna csak eltávolítani. Biztosan törvényt sértett volna, aki megpróbálja. Voltak merénylők, ők is törvénytelenek voltak. Mindenki törvényen kívüli volt. Végül Zsukov marsall és Konyev marsall Berlinben elmagyarázták, (teljesen törvénytelenül) hogy mi a szituáció. A kérdés az, hogy miért volt szükség Németország teljes elpusztítására, az egyeduralkodó eltávolításához, és hogy egyszerűbben nem lehetett volna -e ezt megoldani. A válasz adja magát. Ha valaki egy alkalmas pillanatban, még az események elfajulása előtt fejbe bassza azt a barmot, akkor talán más irányt vesznek az események. Persze nem akarok ötleteket adni, de azért eszébe jutnak az embernek időnként fura gondolatok.

habakuk000 2021.11.26. 13:48:41

@látjátok feleim szümtükkel: Ebben a mondatban speciel egyetértek lázárral.
Nem ismerem az egész szövegkörnyezetet, de ha hozzátette azt is, hogy az egész népesség számára viszont milyen károkat okoznak az oltatlanok, akkor azzal is egyetértenék.
Ha pedig azt is mondta volna, hogy a titkolózás, az elfuserált járványkezelés nagy mértékben hozzájárult a sok butaság propagálásához, a jelentős arányú oltatlanokhoz, azzal is.
Tegnap voltam harmadik oltáson: középosztálybeliek, inkább a 40+ korosztály, nyugdíjasok, olyanok, akik képesek elmenni a megyei kórházakba, nem láttam tipikus falusi, szegény, cigány embereket. Most verik a tamtamot, mekkora siker az oltási hét, úgy gondolom akkor lenne ez siker, ha megtalálnák azt a 20 %-ot is, akinek nincs pénze, esze, igénye az oltóponthoz történő eljutáshoz.
Más: időpontra mentem, így csak kb 8 percig kellett sorba állni, amíg a katonaőrmester lány kitöltötte a papírokat, ezalatt a pár perc alatt négyszer kellett szólnom, hogy kedves hölgyem, uram, én a sor közepe, eleje vagyok, az a rés nem azért van, hogy tessenek beállni, hanem azért, hogy ne álljak rá az előttem lévőre. Útálom azt is, ha belelihegnek a nyakamba, régebben amíg jártam bevásárolni úgy védtem ki, hogy a bevásárlókocsit nem toltam, hanem húztam. Meglehetősen primitív sorbanállók vagyunk.

habakuk000 2021.11.26. 14:19:37

@s: Háborúzni kell. Mi mondjuk elég sajátosan háborúzunk, olyan nagyon cigányosan: a nálunk gyengébbeket arcátlanul eltapossuk, az erősebbeknek nyaljuk a talpát.

Ma is sikerült egy nagy győzelem: visszakuncsorogtuk magunkat az uniós Pfizer-vakcinabeszerzési projektbe, amiből a nyáron nagy dérrel-durral kiléptünk.

gazoló 2021.11.26. 16:36:12

@habakuk000:

nem vagy eccerű tesvérem,de így szeretünk kurvára.
ráadásul igazad is van.

youtu.be/HE4aAQCghGs

taga20 2021.11.26. 16:50:55

@gazoló: na, csak a saját nevedben beszéjj küszöb!:)))

www.youtube.com/watch?v=Asy86aIv9cw

Neytiri1 2021.11.26. 17:51:29

@taga20: én is szeretem, bár nem kurvára, mer'azt nem tudom milyen. :D

Neytiri1 2021.11.26. 18:28:43

@taga20: rád még több kígyót és békát kiabáltam, mégis szeretlek. Mondjuk sokat számít, hogy megtudtam, hogy vízöntő vagy. :)
Haba nagyon markánsan képviseli a véleményét, és amiben nem egyezünk, ott összerúgjuk a port rendesen.

Neytiri1 2021.11.26. 19:05:41

@taga20: Tom Waits az az előadó, aki nekem kifejezetten kocsmai énekes.
Ül az kockás terítős asztalnál, zenél valamin és rekedten énekel, csak úgy, leginkább a saját örömére.
www.youtube.com/watch?v=JeAP1KyPDzM&list=RD6Dnv5L59eSo&index=5

Én ezt is szeretem :)
www.youtube.com/watch?v=Orkr9X8H__0&list=OLAK5uy_nEMz8WBkKXqw8dVYqGMBHuX7pOtxZGceI

gazoló 2021.11.26. 19:16:54

@Neytiri1:

nyaligátormeeting v. mijafac?

én meg mindannyiotokat szeretlek))
bár lecsúszott ma este pár villányi))

Neytiri1 2021.11.26. 19:19:52

@gazoló: téged is szeretlek ám! :)
És nekem le se csúszott egy cseppnyi villányi sem. :)))

taga20 2021.11.26. 19:24:02

@gazoló:
"én meg mindannyiotokat szeretlek))
bár lecsúszott ma este pár villányi)) "

bakker vidékitezsvérem, még csak félnyocvan, de te megmár beelőztél?

fogd meg a söröm!:)))

www.youtube.com/watch?v=22XhQPwybpk

gazoló 2021.11.26. 19:47:44

@taga20: DDD

vizuálisan lehengerlő baromállat képek))

youtu.be/G2fOum_KWQU

taga20 2021.11.26. 20:24:04

@gazoló: hallod haver, ki ez a vöröshajú nigger?

beszarás, hogy mostanában milyen gyökér sztárok vannak a placcon.

eszt a mókust 10 év múlva le se szarják, viszont én erre szeretnék temetkezni:)))

www.youtube.com/watch?v=BZ_HhwnIOV8

gazoló 2021.11.26. 20:37:00

@taga20:

csak a cicája miatt,mint te lanát))

gazoló 2021.11.26. 20:39:03

@taga20:

hogy hívták azt a fideszes picsát,akit mindig húztunk a gyíkon?

taga20 2021.11.26. 20:47:11

@gazoló: imola, de én ebolának hívtam:)))

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.26. 21:26:55

@habakuk000:

"Győzelem"? Aha, nagy sikert arattak a saját balfaszságuk felett.
Kénytelenek voltak megtanulni számolni. Mert ha három-négy-sok emlékeztető oltás kell, akkor hová az annyuk valagába léptek, amikor azt sem tudták még a nyáron, milyen vakcinát lehet keverni és milyet nem. Pedig azt már tudták több oltás kell. Ezért nem értem miért értesz egyett Lázárral abban, hogy aki nem oltatja be magát, az hülye. Eddig én sem voltam beoltva, most jött el az ideje és "oltakoztam". A nyáron még nem láttam indokát, és azt sem hittem ( most sem hiszem ), hogy a covid számlájára írt halottak valóban mind a covid áldozatai. Én is hülye voltam eddig?
Ne próbáld ezt elemezgetni, mert a párom volt covidos, tudom mit miért mondok. Ő olyan beteg volt, hogy még covidosan is műtötték ( amit egyébként a kórházban kapott el ), és szerencsésen túlélte. Minden mellék- és utóhatás nélkül, pedig volt/van neki elég alapbetegsége. Még is tudták kezelni. Az egészégügy szervezetlenségét bezzeg nem tudták.

Mellesleg még most is olyan nyilatkozatot íratnak alá, hogy a vakcina mellékhatásaiért az egészségügyi szolgáltató kellő ismeret hiányában fellelősséget nem vállal. Te kötelezed az alkalmazottaidat, hogy oltassák be magukat, és te is kijelented, hogy a munkáltatói döntésedért nem vállasz felelősséget?
Néha nem tudom, hogy te szereted vagy utálod-e a fideszt?

A történéseket szemlélve a lényeg, az egészségügy az utóbbi években egyeseknek nagy bizniccé vált. Akár az adófizetők kárára is. Továbbá én nem éreztem eddig soha, hogy bárkire veszélyt jelentettem, mert nem oltattam magam. Ennek még a feltételzését is sértőnek tartom.

habakuk000 2021.11.26. 21:55:43

@látjátok feleim szümtükkel: Nincs alkalmazottam. Régen volt, 183 volt a maximum, de már 20 éve egyedül, csak önálló gazdasági személyekkel dolgozom. ( Így aztán az 1-es nevező miatt jól állhatok a termelékenységi és hatékonysági rangsorban.)
Lázár mondatával egyetértek. Ebből a tényből ugyanakkor meglehetősen nehéz számomra kilogikázni az "oltatlanok az új ellenség" valamint a "szereted a fideszt" kifejezéseket.
Mindenki azt csinál magával, amit akar. Nyugodtan lehet hülye is, van ezen a bolygón jó néhány. Én is jó sok mindenben.
Ugyanakkor, amikor negyedszer telnek meg a kórházak haldoklókkal, ennek ellenére felelőtlenül, tudás és szakképzés nélküli háziasszonyi és háziemberi okoskodások miatt nem tudja a civilizációnk leküzdeni a járványt, hadd ne kelljen simogatnom és lelkivilágukat pátyolgatnom a gyors terjedésben lényegesen nagyobb felelősséggel bíró egyedeket.
Egyébként nem olvashattál tőlem oltatlanokat piszkáló hozzászólásokat, azt is megmondom azért, mert nem akartam Neytirivel véget nem érő vitába kezdeni, s nem akartam kellemetlenséget neki.

Azt tartasz sértőnek, amit akarsz. Vannak fidesz hívek, vannak gyurcsány-rajongók, vannak oltatlanok. Mindegyik sértőnek tartja a rá nézve negatívumokat, persze az okán nem hajlandó elgondolkodni.
Illetve te kikéred magadnak azt, ami benned bujkál, mert én aztán nem sértegettelek, te saját magad próbálod megideologizálni a döntésedet, ha eddig szerencsétek volt, örülök neki.

Neytiri1 2021.11.26. 22:15:52

@habakuk000: "Mindenki azt csinál magával, amit akar. Nyugodtan lehet hülye is, van ezen a bolygón jó néhány. Én is jó sok mindenben.
Ugyanakkor, amikor negyedszer telnek meg a kórházak haldoklókkal, ennek ellenére felelőtlenül, tudás és szakképzés nélküli háziasszonyi és háziemberi okoskodások miatt nem tudja a civilizációnk leküzdeni a járványt, hadd ne kelljen simogatnom és lelkivilágukat pátyolgatnom a gyors terjedésben lényegesen nagyobb felelősséggel bíró egyedeket."

Édes Haba, azért azt mondani, ezek után (meg amit ezzel kapcsolatban előtte írtál), hogy nem olvastunk tőled piszkáló hozzászólást az oltatlanokról, mert nem akartál velem vitába kelni barokkos túlzás, remélem megérted, hogy így gondolom.

Én nem fogok neked linkeket hozni, hogy mit csinálhatsz az oltásoddal és mit ér, és mennyit abban, hogy a vírus nem csitul, hanem már ismét új mutánsa van, amit éppen oltottakban mutattak ki.

Egyébként csókollak, és én nem kívánok veled erről vitatkozni. :)

jaegtoer 2021.11.26. 22:20:09

@látjátok feleim szümtükkel: @habakuk000:

szeretném sietve kijelenteni, hogy nem vagyok híve senkinek, ámde oltásügyben kifejtettek tekintetében Habával értek egyet. Egyszerűen nincs más választás. Meghalni vagy oltani. Most halt meg egy 45 éves nő a rokonságból, aki nem volt hajlandó oltatni, a lélegeztetőgépre menet már másként gondolta. A kollégáim sem nagyon akaróztak oltatni magukat, nem is győzködtem őket, hanem először is beoltattam magam tavasszal, aztán többször is meséltem nekik milyen szörnyű a fulladásos halál. Most már ők is a harmadik oltást veszik fel.

jaegtoer 2021.11.26. 22:22:37

@Neytiri1:

Én oltás ügyben könnyű helyzetben vagyok, mert magam is egy mutáns vagyok. Ez behozhatatlan előny.

Neytiri1 2021.11.26. 22:24:58

@jaegtoer: én pedig olyat ismerek kettőt is, aki oltásokkal halt meg.
Csodás lenne, ha a két tábor nem egymást enné, mert mindkettőnek igaza van és mégsincs, és mindenki azt látja és hallja meg, amit meg akar hallani.
Az oltottak betegek lesznek, lehet, hogy kevesebben nagyon, de csodásan fertőznek másokat (ez azért már tény), és így nem igazán lehet azt mondani, hogy nem vesznek részt a terjedésben és a mutálódásban.
Az, hogy oltás után kinek milyen problémája lett, az pedig megint nem elvetendő. Én ismerek olyat, akinek egyelőre semmi baja, és olyan 40-es nőt, akinek az erei begyulladtak, a vérnyomása magassá vált és gyógyszert kell szednie rá, és az izületei fájdalmát kénytelen napi szinten megélni. Egészséges nő volt.

jaegtoer 2021.11.26. 22:41:46

@Neytiri1: ezzel is egyet tudok érteni, illetve magam is hallottam, tudok ilyen esetekről. Azt gondolom, nekem eddig oltással együtt is szerencsém volt... de hát mutáns vagyok... azaz kevés dolog normális bennem:)

Neytiri1 2021.11.26. 22:56:45

@jaegtoer: nálunk Apunak két oltása van, és bár volt egy kis vesés érzése az oltás után, az simán lehet már a kora miatt, egyébként semmi olyasmi, ami ne lett volna.
Több helyen álltam le vitázni, védeni az álláspontomat, ami nem vírustagadás és nem oltástagadás. Ennek az oltásnak a hatása és bizonytalansága (engem nem győznek meg a kormányok szakemberei). A másik oldalt sem hisze el, ha nagyon elrugaszkodnak.
Itt eleinte volt egy kis eszmecsere, de aztán hála Istennek, elmúlt, azt tudom mondani, hogy ahol ez elkezdődött, ott nem lett jó a hangulat, sajnálnám, ha itt is ez lenne, ami persze rajtam is múlik, mert ha ti oltottak dícséritek csak az oltást és minősítitek így-úgy az oltatlanokat, és én nem lépek bele, akkor elmúlik hamar, de nem biztos, hogy képes lennék nem belemenni, ha lehülyéznek, lefelelőtleneznek és társai. :)

s 2021.11.27. 00:17:07

Olyanok vagyunk, mint cigányok a vásárban. Mindegyikünk a maga lovát dicséri. Ettől függetlenül viszont van itt ló, amelyik valóban jobb, mint a többieké.

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.27. 08:40:42

@s:

Miért is vagyunk olyanok? Mert nem látjuk szemeinkkel, hogy a világégés után megugrott a népesség száma a FÖLD minden részén. Tesz is érte az ember eleget. Miután "túlnépesedtünk" - lásd pl. Ratkó korszak - valamikor eljön az örök világosság időszaka is. Ha egy időben sok volt a születés, egy másik időben sok lesz a halálozás. Függetlenül a vírusoktól, baktériumoktól. Bár nekem hülyének meggyőződésem, hogy a természet ahogy az állatok túlszaporodását is szabályozza, úgy az embernek, mint a természet egyik elemének a túlszaporodását is szabályozza.

Tisztességes tájékoztatás, - ami nálunk nincs - releváns választ indukál a polgárokban.

Arról a lóról meg az a véleményem, vagy jó vagy nem. Hiszen hallani, olvasni, hogy akiket beoltottak sokszor, a vakcinázásuktól függetlenül fertőző képesek ha ismételten elkapják a vírust. Akkor mi is a helyzet a karanténnal? Ki is a veszélyes másokra? Az oltott vagy az oltatlan? Lásd fidesz kongresszus. Ami fel is veti a következő kérdést, Közhírré teszik, hogy x,y,z politikus oltásai ellenére covidos lett, de néhány nap után meg is gyógyult. Mennyi a néhány nap? No itt is lehetne tisztességesen tájékoztatni.

Neytiri1 2021.11.27. 09:40:18

A Föld népességének növekedéséhez az én szüleim egy emberrel járultak hozzá. Én is. Az egyik barátnőm kettővel, a másik is, és a harmadik egyáltalán nem járult hozzá.
Viszont sok embert ismerek, akik 4-5 gyerekkel...

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.27. 12:42:22

@jaegtoer:

www.napi.hu/magyar-gazdasag/oltas-vakcina-koronavirus-covid-19-jarvany-kinai-sinopharm.740949.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Ennyit az oltásokról. Többet nem tudott az átlagmagyar sem, mielőtt kiválasztotta mit szurkáljanak a testébe.

Nálunk a hulladékszállítást már nem a települési dolgozók végezték a héten. Állítólag soffőröket, és egyéb munkásokat keresnek. De nem látok védőfelszerelést a járműveken dolgozókon, talán még maszkot sem ( ebben nem vagyok biztos, mert nem lesem őket ). Én viszont kesztyűben húzom be a kukát, pedig hülye oltatlan voltam a hét közepéig. Most hülye oltott vagyok, mert semmivel nem lettem okosabb, csak azzal, hogy a felelősség a vakcina választásért engem terhel.

Neytiri1 2021.11.27. 14:04:21

@taga20: a Pandorát szétcseszték a rossz emberek, mindenki menekült, amerre látott.
Én a Földre láttam. :)

taga20 2021.11.27. 14:09:48

@Neytiri1: szemüveget kellett volna felvenned, ako nem ide jöttél volna;)

Neytiri1 2021.11.27. 14:16:15

@taga20: és akkor mi lenne nélkülem veled? - például. :)

taga20 2021.11.27. 14:32:17

@Neytiri1: látod milyen nagyszerű ember vagyok! nem magamra gondolok, hanem egyből rád, hogy neked jobb legyen.

lehet, hogy én is na'vi vagyok:)))

taga20 2021.11.27. 16:12:29

@Neytiri1: ja az vagyok:)))

a zenéid egyre jobbak, érződikk a sok éves munkám rajtad;)

egyébként, novákpéter itt lakott mellettünk a másik uccában, havi szinten találkoztunk.

ja és nekem ez a kedvencem a kimnováktól:

www.youtube.com/watch?v=GtlqiNYRF5I

s 2021.11.27. 23:59:53

@látjátok feleim szümtükkel: Azért vagyunk olyanok, mert mindenki a saját meggyőződését próbálja közölni. Nem azt mondom, hogy ne legyen saját meggyőződés. Azt mondom, hogy egy ponton túl ezt már felesleges megpróbálni erőltetni. Azon túlmenően pedig nem minden meggyőződés azonos igazságtartalmú. Vannak igazabbak és kevésbé igazak. Ismerem a kivételeket mindkét részről. Viszont nem a kivételek határozzák meg a végeredményt, hanem az esetek túlnyomó többsége. Mondatnék még többet is, de nem szeretnék abba a hibába esni, amitől pár mondattal korábban még igyekeztem megóvni mindenkit.

habakuk000 2021.11.28. 08:46:15

@Neytiri1: Guma mai sajtófigyelőjéből idézet:

"Benőkére senkinek rossz szava nem lehet, véleménye ellenére, melyet azonban szinte mindenkinek, de minimum nagyon sokaknak elmond, betart az üzletben minden járványügyi intézkedést, a szabály, az szabály. De a kuncsaftokat azért figyelmezteti, vigyázzanak az oltással. Ő maga közben kesztyűt hord, ha kell. Fertőtleníti a kilincset, széket, fésűket, ollókat, s minden szerszámokat, a szájmaszkokat csak borotváláshoz kell leereszteni. Ha csak egy fő mehet be, egyet enged be, nincs kamu.

Benőkével sokan nem értenek egyet, de senki sem veszekszik vele. Van, aki hallgat, van, aki vitatja az álláspontját. Békésen. Senki sem akar manapság elveszteni egy jó szakembert, és a szaki sem a jó kuncsaftot. Fontos egymás megértése, van, aki oltat, van, aki nem. Nem lehetünk egyformák. Benőke nem oltat. Egyszer sem. Nem hisz benne, tart tőle. Joga van hozzá. És akármilyen is a helyzet, kitart e joga mellett.

Csak sajnos Benőkével nem csupán egyes kuncsaftok nem értettek egyet. Hanem a tüdeje sem. Rettenetes gyorsasággal romlott az állapota, már kétoldali gyulladással vitték be. Ma kaptam a hírt, Benőke meghalt."

Félreértés ne essék: nem dicsérem a saját lovam, mert nem értek hozzá, ugyanakkor nem vagyok hajlandó szó nélkül elmenni az álmártíromság mellett. Mert mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Ugyanakkor ha valaki hülye, akkor ne legyen felháborodva, ha mások nevén nevezik a gyereket.
Miért hülye véleményem szerint? Mert az élet minden egyes pillanatában zokszó és fenntartás nélkül használja a tudomány vívmányait, legyen az telefon vagy tartós tej, airpods vagy turbó-vitaminbogyó, kanyaró vagy himlőoltás. Egyes-egyedül ehhez a történethez ért.
Én nem értek hozzá, egyszerűen megbízom a tudományban, és az emberi civilizációban ebben a témában is, ahogyan bízom abban is, ha kinyitom a számítógépet, nem fog kinyúlni egy kéz és fejbeverni.

habakuk000 2021.11.28. 09:18:51

@taga20: @gazoló: Tegnap megnézhettük volna tagát, mert keresztül mentünk a nagy össze-vissza faluján a kutyákkal - kipróbáltuk így a választások előtt a pulik akarnak-e foglalkozni a birkák terelésével - de ettől az energikus szeretetrohamtól megijedtem, nehogy valami rosszra gondoljon taga ebben a fene nagy liberalizmusban. :)

Neytiri1 2021.11.28. 10:09:46

@habakuk000: tényleg abba kéne hagynunk ezt.
Ha te nem, én akkor is megpróbálok erre a témára nem reagálni többet.
Benőke...
És Sanyi, aki oltásokkal a háta mögött került lélegeztetőre, majd halt meg (konkrét példa).
Mindkét oldal hoz tényeket, hiteket, szakértőket (furcsa módon egyik oldal sem fogadja el a másik oldal szakértőjét, és mi, akik nem vagyunk szakértők vitatkozunk és citáljuk őket ide és oda).

Oltsd magad, a hatodikkal is.
De ne nevezd hülyének azt, aki nem teszi.
Egy csomó ember ment háborúba, tudták, hogy lesz aki visszajön és lesz akit meg fog enni a varjú a földre borulva. Mégis mentek.
Sodrodj ezzel az egész szarral, tartsd a karod és örüjjé neki. Boldog ember az, aki hisz, akár ebben, akkár az ellenkezőjében. A kétkedőknek nem jó. Én kétkedő vagyok, de azt nem értem és bosszant, amikor baszogatnak, hogy milyen hülye vagyok.

habakuk000 2021.11.28. 10:41:09

@Neytiri1: Miért ne nevezzem hülyének, ha így gondolom? Hazudjak neked, annak jobban örülnél?
Fideszes vadmarhákat szabad vadmarhának neveznem, vagy nekik is hazudjak féltve az érzékenységüket?
Mellesleg én nem vitatkozom, nem hozok szakértőket. Én nem kezdtem oltókampányba, egyszerűen lereagáltam Szümtük felhorkanását lázár mondatával kapcsolatban. Ugyanis nem mondta azt sem lázár, sem én, hogy az oltatlanok az új ellenség.

A háborús hasonlatod nem jó. Ezt a kórházakban dolgozóknak süsd el, nem én vagyok a célszemély.

gazoló 2021.11.28. 10:52:46

@habakuk000: DDD

kbsztt nagy tehénlepény,füstös város az a falu,sevégesehossza. nem tom,hogy lehet ott létezni:-)))

Neytiri1 2021.11.28. 11:10:55

@habakuk000: hogy minek örülnék én?
Hát... lenne pár ilyen biztos, az, hogy te lehülyézel nem öröm, vagy nem öröm kérdés.
Inkább már unom a fenenagymajdénmegmondomságodat.

habakuk000 2021.11.28. 11:45:38

@gazoló: A pulijaink túlságosan civilizáltak. Nem érdekelték őket a birkák, amikor sokkal jobb programok is állnak a rendelkezésükre.

Viszont délután ötkor nem volt egyszerű parkolót találni Juditka-féle piros kabát akció miatt a biatorbágyi outletben, tömve volt. A boltok állítólag nem túlságosan, eloszlott a nép, de ezt nem tudom, mi a kutyákkal a Dűnét hallgattuk az autóban.
Ismét elkéstünk a zárással, ritka felelőtlen mindenki.

A szüleimet pedig nem merem kontrollra vinni a kórházakba. Hülye egy világ van.

habakuk000 2021.11.28. 11:49:23

@Neytiri1: Érdekes, picit feljebb még szeretted.
Az igaz, akkor nem neked fenenagyonmegmondtam. :)

(Egyébként én valóban meg szoktam unni.)

Neytiri1 2021.11.28. 12:08:41

@habakuk000: második alkalom, amikor állítólag nem engem hülyézel le, de valahogy mégis.
Az előzőnél egy idő után hiányoltál és leírtad, hogy nem nekem és rám mondtad, de ez nem tántorított el, hogy nagyjából tökéletesen ismételd ezt.
Úgy gondolom, hogy egy elmegy, kettő már nem, főleg úgy, hogy ismered, hogy hogyan reagálok.
Nem tudom, hogy mit szerettem picit feljebb, de azt, hogy téged is, az már nem igaz.
Nálam ilyen "könnyen" megy. :)

habakuk000 2021.11.28. 12:18:05

@Neytiri1: Ebben a posztban teljesen konkrétan lehülyéztelek, ha egy halmaz tagjaként is, szóval ez nem személyes, de nem szeretném, ha úgy éreznéd, hogy el akarom summantani. Elhiszem, hogy nem esik ez jól neked és nem kedvelsz érte.
Az első alkalomra nem emlékszem sajnos.

Neytiri1 2021.11.28. 12:23:38

@habakuk000: az oltás egyik velejárója, hogy problémák keletkeznek az emlékezés terén, felejtés jön.
Te már hármat kaptál, én egy darabot sem.
Na látod.

jaegtoer 2021.11.28. 12:38:49

@Neytiri1: Azért nem kell olyan magasan tartanod az orrodat, mert a fennhéjázás megbosszulja magát és sietve jegyzem meg, hogy ne legyen igazam. Egyébként meg mindenki hülye, aki még nem, az majd lesz:)

Neytiri1 2021.11.28. 12:42:21

@jaegtoer: mindenkinek van valamilyen hobbija. Ez enyém, hogy magasan hordom az orromat. Másnak meg más. :)
Egyébként pedig, ha nem a konfrontáció a cél, akkor már ismerjük egymást annyira, hogy hogyan ne akarjuk, a vitát hevesebb mederbe terelni, illetve hol érdemes abbahagyni.

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.28. 12:57:31

"Miért ne nevezzem hülyének, ha így gondolom?"

Ha élvezetet jelent bárkinek a másik ember hülyézése, akkor tegye.
Anyám szerint mindenki a saját szegénységi bizonyítványát állítja ki. Az is, aki mást lehülyéz puszta kedvtelésből, vagy csak azért, mert nem vele ért egyet. Viszont az ilyen ember gondolkodásával van valami gond, mert feljogosítva érzi magát mások minősítére. Vajon mire érzik még magukat feljogosítva az ilyen emberek másokkal szemben?

jaegtoer 2021.11.28. 13:06:14

@látjátok feleim szümtükkel:

Aki hülye, az hülye. Ezen nincs mit szépíteni. Aki meg magára veszi, az még hülyébb. Már régen meg volt mondva. Persze az is igaz, amit Oricától már elfelejtettünk: Ne általánosítsunk.
Persze ettől még mindenki lehet hülye. Ki ezért, ki azért, de valamiért mindenképp:) -súgja itt nekem egy fehérköpenyes joviális arcú, szemüveges bácsi, akinek fonendoszkóp vége lóg ki a köpenyzsebéből.

jaegtoer 2021.11.28. 13:08:43

@Neytiri1:

A vita abbahagyása a dialógus halála. Ezért bátran hülyézz te is!:)

Neytiri1 2021.11.28. 13:26:57

@jaegtoer: semmilyen joga nincs egy olyan oltással kapcsolatban hülyézni, amiről ennyire megoszlanak a vélemények, és amivel kapcsolatban nemcsak a jó jelzők, hanem annak ellenkezője is elhangzik, semmivel sem kisebb szakértőktől, mint a másik oldalon.
Ha kimegyek télen a kurva hidegben meztelenül és megfázok, akkor joga van azt mondani, hogy hülye vagyok.
Ha egy olyan oltásról beszéünk, amitől sok embernek lett baja -mégha nem is lehet kimondani, mégis van róla még hivatalos leírás is, akkor képzeld mennyi van még-, és még nem is véd meg úgy, ahogy szajkózták, akkor nincs joga.

Örülök, hogy te ilyen engedékeny vagy, bár máskor nem így látom vele kapcsolatban, de engedd meg, hogy én ne így gondoljam, és bármennyit is írsz ezzel kapcsolatban -még tetézve is, hogy márpedig hülye- nem fogom elfogadni.

A dialógusnak nem kéne személyeskedőnek lenni, mert nem attól él.

habakuk000 2021.11.28. 13:30:49

@látjátok feleim szümtükkel: Nem jelent élvezetet.
Sok mindent tudok élvezni, most például a lassan készülő kakasleves szerecsenvirággal, frissen szedett lestyánnal, zellerrel kissé megbolondított illata és Galiba kapuskutya káprázatos védései nyomják belém az endorfint, sajnos a lehülyézés nem tartozik ezek közé. :)
Taga csipkedése más kategória, azt tényleg élvezni szoktam egy darabig. :(

habakuk000 2021.11.28. 13:35:56

@Neytiri1: Én minusz tizennyolc fokban feküdtem meztelenül a fél méteres hóban hóangyal-készítés közepette Krasnoyarskban, sőt ami ennél rosszabb azt is hagytam, hogy a szaunában nyírfavesszőkkel csapkodja a hátamat egy orosz.
Úgyhogy akár van jogod akár nincs, én felhatalmazlak, hogy nyugodtan nevezz hülyének emiatt, nem fogom letagadni e cseledetemet.

Neytiri1 2021.11.28. 13:46:12

@habakuk000: engem nem érdekel, hogy te hány fokban fekszel a hóban, a te dolgod.
Arról írtam, hogy egy ilyen esetben -én ugye megfázást is írtam, mint következményét a hidegben meztelenkedésnél- elnézem, bár semmi közöd hozzá.

jaegtoer 2021.11.28. 14:07:11

@Neytiri1:

"_dialógusnak nem kéne személyeskedőnek lenni_"

Igen, nem kell, nem szabad személyeskedőnek lenni.
De hát személyek vagyunk:) . Még.

habakuk000 2021.11.28. 14:27:29

@Neytiri1: Nagy pech, hogy nem érdekel, mert a koronázási csirke mártásához felbontottam egy Soltész Rezső féle 19-es Ostorosi Cabernet Sauvignon-t, így minőségellenőrzésből ki-(illetve be-)folyólag egész délután képes leszek mindenféle zöldséget összehordani.

Ez nem rossz bor amúgy, nem tudom hogy került a szekrénybe.

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.28. 14:28:22

@habakuk000:

No teccel látni szemeiddel? Nekem sem jelent élvezetet amikor lehülyézel. Főként azért, mert én sem téged, sem mást nem szoktam.
A kakasból meg nem levest kell főzni, hanem coq au vin-t. A levest tyúkból főzik.

berkenye2 2021.11.28. 15:53:47

@látjátok feleim szümtükkel:

Még mindig magaddal beszélgetsz a varánuszon te degenerált, agyatlan súlyosan hülye libernyák barom?

jaegtoer 2021.11.28. 16:11:24

no, megérkezett a nerelit.

habakuk000 2021.11.28. 16:20:02

@látjátok feleim szümtükkel: Rokon ételek, a vörösboros kakashoz is meg kell főzni a húst, s ha már úgyis főzöd, levest is főzhetsz.
A mártás amit csináltam a főtt húshoz, alapokban rokon, a bor, paradicsomlé, hagymaalap azonos, a fűszerezés különbözik.
Túl spórolós vagyok ahhoz, hogy egy jó húslét elpazaroljak.
Nem értitek ezt a lehülyézést. Nem téged hülyézlek le, nem is Neytirit, hanem azt a halmazt, aki használja a nap minden egyes pillanatában a civilizáció és a tudomány vívmányait ellenőrzés, kritika, meggondolás nélkül, megvesz a boltból és otthon megeszik mindenféle szentszart, E-t, B-t, C-t, de okoskodik arról, amiről gőze nincs, viszont cserébe a társadalom, a szolidaritás, közös érdekek ellen cselekszik.

Ha úgy érzed, ebbe a körbe tartozol, az pech, erről viszont nem én tehetek. Nekem ez nem személyes történet.

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.28. 16:48:25

@habakuk000:

Látod? Nem látod? Na, látod.
Nekem van véleményen erről a hozzáállásról, de nem sértegetlek vele. Mást sem, aki egyet ért veled. Attól, hogy "nem értem", nem vitatom, hogy te ezt így gondolod jónak, csak másoknak ez nem tetszik. Annak az oltatlan ápolónőnek sem, aki azért nem kér a vakcinából, mert gyereket szeretne szülni. Oltatlanul.Szerinted ő is hülye, és nem szolodáris?

Azon viszont el lehet gondolkodni, hogy hová a p*csába jut az emberiség és főleg nemzetünk, ha egy ember, vagy egy csoport lehülyéz, lenéz akármilyen okból más embert, csoportot. Jézus sem tette.csak kiűzte a kufárokat a templomból. A FÖLD a templom, ahol mindenkinek van helye, iskolázottságától, születésétől, pártfunkciójától, vallástól és minden egyéb mástól függetlenül. Joga van ahhoz is, hogy ne nézze őt hüjének egy más csoportba tartozó ember sem.
Még akkor se, ha endoszkóp lóg a nyakában, és közben súgdos az ember fülébe.;D

A főtt hús boros mártással nem lesz soha coq au vin, akár milyen borral készül. Persze ettől még lehet finom.

Részemről a téma befejezve. A kakas leves meg egészségetekre váljon.

habakuk000 2021.11.28. 16:58:27

@látjátok feleim szümtükkel: Kösz, jó volt, jó lesz holnap is, s jó lesz dolgos hétköznapokon kivéve a fagyasztóból is, nem beszélve egy jó alaplét igénylő krumplilevesről.
Nem tudom, Jézus hülyézett-e másokat, de az a tapasztalatom, hogy a szektatagok meglehetősen eredményesen hülyéznek le mindenki mást.

Joga van ahhoz.... ez azért érdekes kérdés: logikád szerint aki hülye, joga van ahhoz, hogy hazudjanak róla. Ez szerintem nem helyes, a bíróságok - akik jogot értelmeznek - szerint pl nincs joga ahhoz a gázos embernek, hogy ne nevezzék bűnözőnek.
Érdekes ez a történet.
Én meglehetősen hülye vagyok, hogy hülyeség témában irkáljak hülyeségeket, de ezért nem sértődöm meg, mert az aztán tényleg nagy hülyeség lenne.

taga20 2021.11.28. 17:07:43

@látjátok feleim szümtükkel:

szümtük, te ezt a sok hülyeséget magadtól találod ki, vagy segít valaki?

te vagy az egyik legeklatánsabb példája annak, mikor a hülye okoskodik.

taga20 2021.11.28. 17:22:36

@habakuk000: @gazoló: vidékiek! érd lassan a 10. legnagyobb város, ráadásul eger 1,5szer nagyobb területű és kisebb lakosságú, vác ugyanakkora területű és kevesebb, mint fele annyi lakossal.

na lehet tovább piszkálódni, de a tények makacs dogok:)))

Neytiri1 2021.11.28. 17:30:28

@habakuk000: bár neked biztos mindegy és még nem is érdekel, de amikor téged olvaslak, azt hogy mennyire nem akarsz békét, vagy nyugalmat velem, és tudod, hogy engem mi zavar (pontosan), mi irritál, mit nem hagyok, és ahelyett, hogy befejeznéd, csak írod és írod, másnak írottba is beleteszel és ismétled, amit én nehezményeztem, akkor minden alkalommal kiábrándulok a virtuális világbeli beszélgetésekből.
Én vagyok a kurva érzékeny és sértődékeny, ez egészen biztos, és ez csak az én problémám és miért is érdekelne téged, de gondoltam, hogy leírom, hogy miért utálok veled beszélgetni.

taga20 2021.11.28. 17:43:39

@Neytiri1: frau, lehet itt a szót szaporítani, a fingot reszelni, vagy a lufit hámozni, de egy biztos!
aki nem oltatja be magát az beteg, agyilag.

te és az ő-szinte barátnéd, annyi hülyeséget összehordtok, hogy öröm olvasni:)))

Neytiri1 2021.11.28. 17:49:05

@taga20: ha leírom, hogy miért utálok Habával beszélgetni, akkor neked feltétlenül még kell tenni rá egy lapáttal.
Ilyenkor gondolkodom el azon, hogy az erdész, vagy/és társai mivel kiábrándítóbbak/rosszabbak, mint mondjuk te, vagy a haverod a Haba.
Semmivel.

jaegtoer 2021.11.28. 17:59:07

@taga20: nobozmeg:) süket-e vagy

taga20 2021.11.28. 18:04:40

@Neytiri1: az ilyen kommentjeid is engem igazolnak.

az egész vita az oltásról szól, te meg mindenféle baromságot előadsz.

pl. olvasd el ezt a cikket! aztán gyorsan mennyé el beoltatni magadat;)

telex.hu/koronavirus/2021/09/07/koronavirus-halal-konzervativ-radios-teves-amerika-egyesult-allamok-delta-varians

Neytiri1 2021.11.28. 18:09:25

@taga20: te most komolyan idelinkelsz egy telex cikket?
A magyar sajtóban nem jelenhet meg oltásellenes cikk.
Ebben nics jobb és baloldal.
Na, viszont eljött ismét a pillanat, amikor már nem tartom jónak és nem ad örömet, hogy hozzászólásaimmal szórakoztassam a társaságot.
Nekem furcsa, hogy nem érted meg, hogy valamiből elég.

taga20 2021.11.28. 18:18:18

@Neytiri1: "te most komolyan idelinkelsz egy telex cikket?"

miért, szerinted nem igaz ami ebben a cikkben van?

"A magyar sajtóban nem jelenhet meg oltásellenes cikk."

ki tiltja meg? ki?

"Nekem furcsa, hogy nem érted meg, hogy valamiből elég."

nekem is furcsa, hogy miért kell ezeket az oltásellenes baromságokat tolnod?

habakuk000 2021.11.28. 18:58:31

@Neytiri1: Azt írja egy nagydobosi sütőtököt termelő, hogy ők 30 percig 220, 30 percig 200, 20-30 percig pedig 160 fokon sütik a sütőtököt, gondolom értenek hozzá, most mivel a sütő meleg a jövő heti zsömlék megsütése után energiatakarékosságból és falánkságból, s mivel termeltem én is egy nagy csomó sütőtököt, megsütök egy felet. Úgy, ahogy gondolom sok tapasztalattal rendelkezők teszik, nem afféle fészbukossal vagy kiskegyedessel, rendessel.

Félreérted. Miért ne akarnék békét és nyugalmat? Azt akarok. Te veszed személyeskedésnek, én viszont abszolút nem.
Nem tudom, miért pörögtök ennyire azon, miért veszitek személyes sértésnek, hogy lehülyéztem egy emberhalmazt.
A szüleim sajnos szintén nincsenek beoltva, rengeteget gondolkodtak és arra jutottak tavaly tavasszal, hogy a betegségeik miatt túl kockázatos. Lehet, hogy igazuk van, az ő esetükben én is bizonytalan vagyok. Nem tudom, ha sikerült volna az átoltottsággal elérni a nyájimmunitást, tutira igazuk lett volna, így, hogy volt rákosként nem mernek elmenni kontrollra már nem olyan egyértelmű.
Nincsenek meg számukra a kellő infók, így nem tudnak, tudunk dönteni.

Egyébként tudom. Kétségek között őrlődtök, nem tudjátok mi jó és mi nem jó, de beleálltatok úgy a témába, hogy a dac, a rosszul értelmezett önérzet, az elismerés hiánya, a feltételezett lebecsmérlés nem hagyja a döntés átgondolását és esetleges megváltoztatását.
Van ez így, de ez nem az én problémám hála istennek. Van nekem saját épp elég.

habakuk000 2021.11.28. 19:13:24

@taga20: Azon gondolkodtam, ha kitalálnék valami frappáns indokot, miért is hülyék teszem azt az érdiek véleményem szerint, akkor is ilyen vehemensen tiltakoznának-e.
De nem jut eszembe semmi értelmes, ráadásul Neytiri összehaverozott veled, így inkább megsértődöm, s lesem a sütőtök sülését.
Pedig történt néhány érdekes dolog a hülyézésen kívül is, teszem azt az ország harmadik közméltósága - óteatyaúristen - ellenség kijelölése, de számomra legalább olyan érdekes Bige egyidejű pokolba vetése és mennybemenetele. Mert csúnyaság, amit most megetetnek vele, de ritka nagy gazember és tisztességtelen versenyző a piacon ő is.

habakuk000 2021.11.28. 20:53:52

A sült tök olyan lett, amilyent még soha nem sikerült sütnöm, finom.
A szakértő valóban jó tanáccsal szolgált.

elemzeskozpont.hu/dunning-kruger-hatas-mit-jelent-miert-veszelyes-penzugyekben

Nem csak pénzügyekben veszélyes a jelek szerint.

gazoló 2021.11.28. 22:03:06

@taga20: :-)

a frocli csak irodalmi munkásságunk része habával,nehogy komolyan vedd)
természetesen tudjuk Érdről mekkora hatalmas metropolisz)

gazoló 2021.11.29. 00:01:26

@taga20:

"most idelinkelek neked egy telex cikket,bár tudom,már alszol.
,

habakuk000 2021.11.29. 18:01:39

@gazoló: Nem biztos, hogy ilyen nyílt fórumon kéne dicsekednem.
Ez a történet, ahol nincs olyan pofon, ami rossz helyre tudna menni.
Mindentől függetlenül amit művelnek vele az aljasság.
De nem jobb a mostani áldozati szerepben tündöklő sem, ugyanolyan moslék.

Úgy néz ki, a titkosszolgálatok elkezdték a választási kampányt, úgy a nyugatiak, mint az oroszok.
Azt gondolom, orbánék készülnek a Babis és bolgár féle korrupciós amerikai szivárogtatásra, így próbálnak előre menekülni. Csodálkoztam régen, hogy lehet elviselni egy Hitler vagy Rákosi féle propagandát, ez az öt hónap felül fogja őket múlni.

gazoló 2021.11.29. 19:20:37

@habakuk000:

szia

nincsenek kétségeim a mocsokfolyamok áradásáról mindenoldalról.
remélem az eu. és a jenki szolgálatok kezében sok az ász.
leginkább le@rná a zember,ha nem ebben a következmények nélküli országban élne. (lásd kósa,kövér,pagazus és még ezer)

érdekesmódon,ártatlanbárányként tudnak szerepelni egy-egy talkshowban milliárdosaink.

"megköllaszívnekszakanni" :-)

habakuk000 2021.11.29. 21:46:12

@gazoló: Az agrárkamara gusztustalanabb amúgy a parragh-féle iparkamarától, én is odatartozom, millió forintot fizetek tagdíjként, pedig a parragh 5000 forintot is nagyon sajnálom, soha nem is fizetem ki saját jószántomból, megvárom amíg az apeh összevezeti a folyószámlámon, nem vagyok hajlandó entert nyomni. Így egy kicsit drágább, de nem érdekel. Árbevétel arányos tagdíjuk van, egy röhej az egész, ezért évente kapok három felhívást imádkozásra, most is ájtatoskodnak valamiért.

Csodálkozik valaki, hogy drága az élelmiszer? A kamarák mindenkinek kötelezők, az élelmiszer-láncdíj - szintén árbevétel arányos, minden egyes szereplőnek kötelező, a paraszttól a kereskedőn, a műtrágyásokon, permetezősökön keresztül a kereskedőkig, száéíítmányozókig is elvileg, élelmiszeriparon át a kiskerig, éttermekig. Irdatlan pénz, egy és ugyanazon búzaszem után kb 10-14 szer kell megfizetni. Csak ez cca másfél % teljesen fölösleges költség.
De kifizetné az ember talán még szívesen is, ha érezném a szándékot, a szolgáltatást, de csak a talpnyalás s sunnyogás megy itt is.

gazoló 2021.11.29. 22:47:06

@habakuk000:

itt van még ez is:

m.hvg.hu/itthon/20211129_pinter_sandor_pegasus_ep_delegacio

meg a pegazus faxát sanyibácsinak.
ő is volt mezőgazdasági vállalkozó soltvadkerten a 'borászati kamaránál a kilencvenes években :-)

gazoló 2021.11.29. 22:51:32

@habakuk000:

oszt magoszban tag-evagye,aranykalászos gazdám? :-)
....
annyira várom a tavaszt!

gazoló 2021.11.29. 23:00:11

jó éjt mindenkinek:

lányoknak (kocsismáté kivételével)egy szép Jeszenyint))

Bokraink közt már az ősz barangol,
kóró lett a fényes laboda.
Zizegő, szép zabkéve-hajadról
nem álmodom többé már soha.

Arcod haván bogyók bíbor vére –
szép voltál, te kedves, illanó!
Szelíd, mint az alkony puha fénye,
s fehéren sugárzó, mint a hó.

Szemed magvai kihulltak régen,
neved, a törékeny, messze szállt.
Gyűrött sálam őrzi már csak híven
fehér kezed hársméz-illatát.

Amikor a háztetőn a hajnal
macskamódra, lustán lépeget,
emlegetnek tűnődő szavakkal
vízimanók, dúdoló szelek.

Kéklő esték azt suttogják rólad:
álom voltál, elhaló zene.
De tudom – aki formálta vállad,
fénylő titkoknak volt mestere.

Bokraink közt már az ősz barangol,
kóró lett a fényes laboda.
Zizegő, szép zabkéve-hajadról
nem álmodom többé már soha."
süti beállítások módosítása