He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Keményen egymásnak esett, de a vita végére több dologban egyetértett Dobrev Klára és Márki-Zay Péter+ videó + telex

2021.10.14. 05:15 guma

Hevesen kezdődött a két állva maradt ellenzéki miniszterelnök-jelölt utolsó tévévitája: Márki-Zay Péter zsarolással vádolta a DK-t, amire Dobrev Klára úgy válaszolt, riválisa nem mond igazat, és alkalmatlan a miniszterelnöki posztra. A személyes ellentéteken túl szakpolitikai különbség kevesebb akadt: mindketten bevonnák a Fideszt az alkotmányozásba, elszámoltatnának és béreket emelnének.

Egymással van bajuk – ez a miniszterelnök-jelölti vita tanulsága

A másfél órás miniszterelnök-jelölti vita fő tanulsága az, ami az elmúlt napokban is érezhető volt: Dobrev Klárának és Márki-Zay Péternek a leginkább egymással van baja. Ezúttal is gyorsan egymásnak estek, a DK jelöltje még Márki-Zay alkalmasságát is megkérdőjelezte, miután az zsarolással vádolta Gyurcsány Ferenc pártját, és kölcsönösen hazugozták egymást az elmúlt napokban tett nyilatkozataik miatt. Ennél a kezdésnél a Fidesz nem is kívánhatott volna jobbat.

Amikor viszont a programelemekről volt szó, jóformán mindenben egyetértettek, kezdve azzal, hogy a Fideszt is be kell vonni az alkotmányozásba, folytatva a szigorú elszámoltatással, az euró bevezetésével vagy éppen a pedagógusbérek emelésével. Bár voltak összeszólalkozásaik később is (a nők helyzetéről vagy éppen a 2010 előtti kormányzásról), végig az érződött, hogy egy közös kormányprogram megfogalmazása nem menne nehezen a két jelöltnek.

Sokkal bajosabbnak tűnik, hogy ők ketten együtt dolgozzanak, bármennyire hangsúlyozták is, hogy tudomásul veszik majd az előválasztás eredményét. Ráadásul ehhez nemcsak az egókat kell visszafogni vasárnaptól, hanem az utóbbi napokban feltüzelt támogatókat is, ami talán még nehezebb feladat. A nézeteiket tekintve lehet alapja a közös kormányzásnak, a személyes viszonyok azonban rosszabbak a Dobrev- és a Márki-Zay-tábor között, mint az előválasztás előtt voltak, és ezen a mai vita első negyedórája aligha segített.

Videón a miniszterelnök-jelölti vita legfeszültebb pillanatai

A vita elején keményen egymásnak feszült a két ellenzéki jelölt. Márki-Zay Péter azt állítja, hogy tud olyan politikusokról, akiket a Demokratikus Koalíció megzsarolt. Az RTL Klubon Karácsony Gergelyen kívül Popovics Juditot is megnevezte, akit a DK megkeresett. Dobrev Klára szerint viszont a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője nem mond igazat.

 

Dobrev Klára kortesbeszédében azt mondta, három okból kéri a választók támogatását:

  • senki nem fog tudni egyedül győzni, ezért olyan jelöltre szavazzanak, akiben látják az alázatot a többiek iránt,
  • Magyarországon olyan igazságtalanságok alakultak ki, amiket csak baloldali politikával lehet felszámolni, nincs tovább szükség a gazdagokat segítő jobboldali politkára,
  • fontos a kormányzóképesség, az, hogy ki képes egy hatpárti koalíció egyben tartani.

Márki-Zay Péter befejezésül azt mondta, szó sincs arról, hogy ő konzervatív kormányt vezetne, Karácsony Gergely, Szél Bernadett és a Momentum támogatása a garancia arra, hogy baloldali, zöld és liberális értékeket képviselő kormányt szeretne, amelyik közös program alapján kormányoz.

A hódmezővásárhelyi polgármester hozzátette, nem a programpontokban van a fő különbség a jelöltek között, hanem abban, hogy ki képes megszólítani a bizonytalanokat, a fiatalokat, akik aztán a Fideszre szavazó szüleiket is az ellenzék mögé állíthatják. „A tiszták koalíciója” a garancia arra, hogy mindkét oldal megszüntetik a korrupciót – mondta magára és a támogatóira utalva.

A vita ezzel véget ért.

Panelrekonstrukciós program az egyik oldalon, kötelező betétdíj a másikon

2050-ig 65 százalékkal kell csökkenteni a CO2-kibocsátást, jelezte Dobrev, amikor a klímaváltozás elleni védekezésről kérdezték.

Három fontos feladatot említett:

  • a panelrekonstrukciós programot;
  • a tömegközlekedés népszerűsítését és környezettudatosabbá változtatását;
  • az erőművek korszerűsítését.

Márki-Zay is zöld kormányban gondolkodik. Szél Bernadettel sokat konzultált, és egy komplett programon is dolgozik Jávor Benedekkel.

Emlékeztetett, amikor betiltották a zárt terekben a dohányzást, mindenki azt hitte, lehetetlen, ma már mégis természetesnek vesszük.

Az emberek nem olyan felelőtlenek, hogy nem fogadnak el olyan intézkedéseket, ami az ő érdeküket szolgálja

– magyarázta.

Megjegyezte, évente 14 ezer ember hal meg Magyarországon a légszennyezettség miatt idejekorán. Márki-Zay a kötelező betétdíjat is bevezetné, így vagy nem dobálnák el az üvegeket az emberek, vagy összeszedné utánuk valaki.

Jönnek a kortesbeszédek

Másfél percben.

Ki kell terjeszteni a családtámogatásokat

A családtámogatásokat fenn kell tartani, jelentett ki Márki-Zay. A demográfiai helyzet az egyik legkatasztrofálisabb Magyarországon, a támogatásokat hatékonyabbá kell tenni, tette hozzá.

Dobrev szerint a Fidesz családpolitikája teljes kudarc, nem született több gyerek, a legszegényebbeket kellene segíteni.

A csokot nem kell megszüntetni, de csak 160 ezren vették igénybe az 1,5-1,6 millió gyermeket nevelő család közül, ezért ki kell terjeszteni

– mondta, hozzátéve, a családi adókedvezményből is azok részesülnek a legkisebb részben, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá.

A nők helyzetéről vitáznak

Márki-Zay korábban azt mondta az ATV-ben, hogy „Dobrev nő létére ilyen kiváló eredményt ért el az első fordulóban.” A DK jelöltje most erre reagálhatott.

Mi nők ezt a kijelentést nagyon sokszor halljuk. Érzem, hogy nem rosszindulattal mondta, hanem ez egy beidegződés, ami jellemző ma Magyarországon. Feladatomnak érzem, hogy megmutassam a magyar lányoknak, hogy tessék bejönni a közéletbe, hogy ezek a kissé lekezelő mondatok ne jöhessen ki a férfiak száján

– fogalmazott.

Márki-Zay szerint mi magyarok büszkék lehetünk arra, hogy egyáltalán nem hátrány ma Magyarországon nőnek lenni, ezen a területen legalábbis, sokkal elfogadóbb a magyar társadalom, mint amit sokan feltételeztek volna, ennek az örömének adott hangot a „legnagyobb tisztelettel”.

Hagyjuk, menjünk tovább

– zárta le ezt a részt Dobrev.

Dobrev: azonnal 30 százalékos béremelést a pedagógusoknak!

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa kérdez a tanárok béremeléséről.

Dobrev Klára azonnali 30 százalékos fizetésemelést ígér, de hosszabb távon dupla ekkora bért tart szükségesnek, és még többet azoknak, akik rászoruló gyerekeket tanítanak.

Márki-Zay szerint a 30 százalékos emelés lehet irányadó, de nem tudni pontosan, hogy mire lesz pénz. De az biztos, hogy a rendőrök, a tanárok és az egészségügyi dolgozók bérét azonnal meg kell emelni, különben az elvándorlás miatt működésképtelen lesz a rendvédelem, az oktatás és az egészségügy.

Mindketten egyetértenek abban, hogy az önkormányzatok visszakapják az iskolákat, de a fenntartásukhoz szükséges pénzzel együtt.

Az egészségügy a téma

Civilek is kérdezhetnek ezúttal, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviseletében Balogh Zoltán érdeklődött a jelöltek egészségügyi programjáról.

Márki-Zay a szakdolgozók fizetésemelését említette elsőként, és a magánszolgáltatók bevonását is szükségesnek tartja, ha az állam nem tud időben ellátást biztosítani.

Dobrev tíz év alatt kilencezer új szakdolgozót, háromezer orvost és ötszáz háziorvost hozna vissza az állami egészségügybe, elsősorban béremeléssel és a munkakörülmények javításával.

Mi lenne az üzemanyagárakkal?

Lehetetlen, hogy a kormány irtózatos pénzeket szed be az üzemanyagárakon a jövedéki adóval, mondja Dobrev Klára.

Szerinte ha emelkedik a világpiaci ár, akkor automatikusan csökkenteni kellene az üzemanyagárakba beépített adótartalmat, így szinten lehetne tartani a benzinárakat úgy, hogy az az átlagember számára is elviselhető legyen.

Márki-Zay erre úgy reagált, hogy ezek populista ígéretek.

Ha valaki az ígéreteket nézi, szavazzon a Kétfarkú Kutyapártra. Mindenki beruházni akar, zöld gazdaságot akar, fejleszteni akar és adót akar csökkenteni mindenhol. Ezek felelőtlen ígéretek. Polgármesterként két év alatt az ötéves terveim 75 százalékát teljesítettem. Olyanokat nem ígérek, ami nem teljesíthető

– felelte.

tovább: https://24.hu/belfold/2021/10/13/miniszterelnok-jelolti-vita-rtl-dobrev-klara-marki-zay-peter-elovalasztas/

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter szinte ugyanolyan országot akar

Ígéretlicitben Dobrev Klára nagyon elhúzott Márki-Zay Péter előtt, viszont meglepően sok tervében csaknem tökéletes az összhang a vetélytársával. Miközben lassanként úgy tűnik, az előválasztáson egymással küzdő, még versenyben lévő szereplők és támogatóik között pattanásig feszült az ellentét, programalapú nézeteltérésekről alig lehet beszélni a DK szociáldemokratának hirdetett, vagy éppen az MMM jobbközép liberális-konzervatív kormányzási ígéretei között.

Összeszedtük, milyen ígéreteket tett a nagy ellenzéki előválasztás kampányában a két végső miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter.

Miközben a DK és az MMM jelöltje az utóbbi napokban egyre hevesebben támadja egymást, sőt, helyenként egészen személyeskedőbe hajlott az adok-kapok, ráadásul Márki-Zay többször kritizálta a Demokratikus Koalíció jelöltjét amiatt, hogy szerinte irreális ígéreteteket fogalmaz meg, valójában az elképzelések között korántsem akkora a különbség, ami kizárná például a koalíciós együttműködést, és még az előválasztás első fordulójában agyonhangoztatott konszenzusos kormányzást.

Persze nem is kell meglepődni azon, hogy sok mindenben összhang van Dobrev és Márki-Zay között, hiszen az előválasztáson résztvevő pártok már jóval az érdemi versengés megkezdése előtt elkészítettek egy Közös alap című programvázlatot, amely azt igyekszik keretezni, amiben az előválasztást lebonyolító felek nemcsak meg tudnak egyezni egymással, hanem amit kifejezetten irányadónak is tartanak egy esetleges választási győzelmet követően, azaz 2022 és 2026 között kormányon. Ezt a dokumentumot ugyan hivatalosan csak a 6 párt vezetői írták alá, Márki-Zay Péter mozgalma nem, de a közös ellenzéki program alapelvei a Mindenki Magyarországa Mozgalom honlapján is szerepelnek.

A közös alapvetés persze most még csak egy vitaanyag, a végleges program az előválasztás után, a közös miniszterelnök-jelölt irányításával fog megszületni – legalábbis az előzetes ígéretek így szóltak, amit ugyanakkor az előválasztási véghajrá konfliktusai és nyilvános szócsatái erősen kérdésessé tesznek. Az azonban biztos, hogy miután szombaton lezárul az előválasztás, és vasárnap estére várhatóan kiderül, ki lesz az együttműködő pártok közös listavezetője, azaz az összefogás miniszterelnök-jelöltje, ez a személy végül nagyban befolyásolhatja a választási ígéreteket.

Ígéretlicitben Dobrev Klára nagyon elhúzott Márki-Zay Péter előtt, viszont meglepően sok tervében csaknem tökéletes az összhang a vetélytársával. Miközben lassanként úgy tűnik, az előválasztáson egymással küzdő, még versenyben lévő szereplők és támogatóik között pattanásig feszült az ellentét, programalapú nézeteltérésekről alig lehet beszélni a DK szociáldemokratának hirdetett, vagy éppen az MMM jobbközép liberális-konzervatív kormányzási ígéretei között.

Összeszedtük, milyen ígéreteket tett a nagy ellenzéki előválasztás kampányában a két végső miniszterelnök-jelölt, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter.

Miközben a DK és az MMM jelöltje az utóbbi napokban egyre hevesebben támadja egymást, sőt, helyenként egészen személyeskedőbe hajlott az adok-kapok, ráadásul Márki-Zay többször kritizálta a Demokratikus Koalíció jelöltjét amiatt, hogy szerinte irreális ígéreteteket fogalmaz meg, valójában az elképzelések között korántsem akkora a különbség, ami kizárná például a koalíciós együttműködést, és még az előválasztás első fordulójában agyonhangoztatott konszenzusos kormányzást.

Persze nem is kell meglepődni azon, hogy sok mindenben összhang van Dobrev és Márki-Zay között, hiszen az előválasztáson résztvevő pártok már jóval az érdemi versengés megkezdése előtt elkészítettek egy Közös alap című programvázlatot, amely azt igyekszik keretezni, amiben az előválasztást lebonyolító felek nemcsak meg tudnak egyezni egymással, hanem amit kifejezetten irányadónak is tartanak egy esetleges választási győzelmet követően, azaz 2022 és 2026 között kormányon. Ezt a dokumentumot ugyan hivatalosan csak a 6 párt vezetői írták alá, Márki-Zay Péter mozgalma nem, de a közös ellenzéki program alapelvei a Mindenki Magyarországa Mozgalom honlapján is szerepelnek.

A közös alapvetés persze most még csak egy vitaanyag, a végleges program az előválasztás után, a közös miniszterelnök-jelölt irányításával fog megszületni – legalábbis az előzetes ígéretek így szóltak, amit ugyanakkor az előválasztási véghajrá konfliktusai és nyilvános szócsatái erősen kérdésessé tesznek. Az azonban biztos, hogy miután szombaton lezárul az előválasztás, és vasárnap estére várhatóan kiderül, ki lesz az együttműködő pártok közös listavezetője, azaz az összefogás miniszterelnök-jelöltje, ez a személy végül nagyban befolyásolhatja a választási ígéreteket.

https://telex.hu/belfold/2021/10/14/dobrev-klara-marki-zay-peter-programok-igeretek-csataja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2816720376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása