He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Rosszabb fizetések, jó ételek és formálódó diktatúra – Magyarországról is mindent kibeszélnek az új közösségi oldalon

2021.09.26. 05:05 guma

A Fishbowlon arra bátorítja a munkavállalókat, hogy anonim módon megvitathassák egyes munkahelyek vállalati kultúráját, képbe kerüljenek a várható fizetésekkel és karrierutakkal, de a külföldi munka tapasztalatai is nagyon népszerű beszédtémák. Magyarországról meglehetősen vegyes kép alakult ki: amíg turistaként jönnek, minden népszerű, itt dolgozni és élni viszont már nem egy álom.

A vállalati ügyek hétpecsétes titkok – ezt a sokáig egyértelmű normát kezdi ki a Fishbowl közösségi oldal azzal az ajánlattal, hogy a munkavállalók számára nagyon hasznos tudást is megoszthatnak a felhasználók egymással.

Alig akadhat olyan álláskereső, aki ne örülne, ha még az állásinterjú előtt képbe kerülhetne egy vállalat mérgező, stresszes vállalati kultúrájával, a fizetések rendszerével és a kérhető bérrel, illetve a ténylegesen végzett munkafolyamatokkal.

A Fishbowl mindenki számára garantálja, hogy névtelenül osszon meg információkat, az állása kockáztatása nélkül.

Ezek az információk – akár pozitívak, akár negatívak – fontosak lehetnek a cégek számára is, hiszen olyan visszajelzéseket is kaphatnak a saját, vagy riválisaik helyzetéről, ami egyébként soha nem jutna el hozzájuk a hagyományos munkahelyi információáramlás útján.

Nem csekély aggály azonban – bár erre nem biztat a Fishbowl –, hogy komolyan sérülhetnek az üzleti titkok, melyek jogi védelem alatt állnak, mégis következmények nélkül kibeszélhetővé váltak.

Az anonimitás ugyanakkor kérdéses, meddig tartható fenn. A regisztrálóknak ugyanis a vállalati e-mail címüket kell megadni ellenőrzésre, ezzel igazolhatják, hogy valóban egy cég alkalmazottai. Hogy ezt a címet ki kell-e adni egy esetleges titoksértésnél, arra még nincs precedens. Mindenesetre fontos tisztában lenni azzal, hogy az Európai Unió tagállamai három éve szigorították a vállalati titkok védelmét.

Az érzékeny információk összehalászásával már állásinterjú előtt jobb tárgyalási pozícióba kerülhet a munkavállaló. Forrás: Warren Wong/Unsplash

A megvitatott kérdések többsége ugyannakkor nem a szürkezónához tartozik, sokkal hétköznapibb ügyek kerülnek terítékre.

  • milyen szintű nyelvismeretre van szükség egy munkához,
  • mi a legjobb közlekedési mód a reggeli csúcsban egyes nagyvárosokban,
  • milyenek a távmunka tapasztalatai,
  • milyen egészségbiztosítást javasolnak,
  • illetve melyik országokat tudják leginkább ajánlani, ha valaki külföldi munkavégzésre adná a fejét?

Üzleti körökben akkora igény tapasztalható a tengeren túlon és Nyugat-Európában a Fishbowl által kínált lehetőségre, hogy az applikáció falhasználói tábora bő egy év alatt elérte az egymilliót. Mindez felkeltette a munkahelyi értékeléseket közlő – 55 milliós táború – Glassdoor közösségi oldal figyelmét is, amely szeptemberben megvásárolta az appot.

Turizmus? Akkor Magyarország

Magyarországról meglehetősen megoszlanak a vélemények az alkalmazásban, ha az itteni munkavégzésről, a hétköznapi életről és politikai helyzetről van szó. Ezzel szemben hazánk egyértelműen az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont,

bejegyzések és kommentek sora ajánlja: ha már valaki munkát vállal valamelyik európai országban, látogassanak el hazánkba a táj, az építészet, az ételek vagy az itt élők temperamentuma miatt.

Dolgozni csak okosan

A multinacionális cégeken belül gyakori, hogy az egyes országok közötti telephelyeken végzett munkát változtatni lehet. Magyarország nem feltétlen versenyképes ezen a téren:

„Ha Hollandiában szeretnél dolgozni, egy évben legalább 41 ezer eurót kell kapnod, hogy a munkavállalói vízumod érvényes legyen, ezt a HCL-nek (vállalatirányítási technológiai cég) ki kell fizetnie. Magyarországon a munkavállalási engedélyhez ezzel szemben csak 31 ezer euró, de jóval kevesebb a fizetés is”

– írja Magyarországról a Tata Consultancy egyik munkatársa tanácsként.

Hazánkat inkább azoknak ajánlják, akik Magyarországról távmunkában dolgoznának a jelenlegi vállalatuknak vagy ügyfélkörüknek, ezért a bérük nem a magyar bérekhez igazodna. A magyar megélhetési költségek kisebbek, szemben a nyugat-európai és amerikai körülményekkel, ezért komoly megtakarításra is szert tudnak tenni, akik itt élnek, de külföldre (is) dolgoznak.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy sok országgal nincs kettős adóztatást tiltó egyezménye Magyarországnak, vagyis törvény szerint itt is adózási kötelezettsége keletkezhet a külföldi munkavállalónak, függően a munkahelye tényleges országától.

A magyar politikai helyzet miatt már külön kalandnak is tűnik az itteni munka és vakáció, de hogy a Guidehouse tanácsadócég egyik munkatársának megjegyzését idézzük:

„Magyarországot Csehországra cserélném, mert a diktatúra pengeélen táncol.”

Kiemelt kép: Fishbowl/Facebook

https://forbes.hu/uzlet/rosszabb-fizetesek-jo-etelek-es-formalodo-diktatura-magyarorszagrol-is-mindent-kibeszelnek-uj-kozossegi-oldalon/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6616698758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása