He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Összefoglaljuk röviden a Pegasus-botrányt + A francia hatóságok is megtalálták a Pegasus nyomait újságírók telefonjain

2021.07.31. 04:05 guma

A francia hatóságok is megtalálták a Pegasus nyomait újságírók telefonjain

A francia hatóságok által elvégzett műszaki vizsgálatok is megerősítették, hogy a Pegasus-kémszoftver nyomait találták meg több újságíró telefonján, írja információira hivatkozva a Le Monde. A hatóságok eddig hivatalosan nem kommentálták a híreket.

A párizsi ügyészség már július 20-án vizsgálatot indított francia újságírók potenciális megfigyelésének ügyében, amit a marokkói vezetés megbízására hajthattak végre az izraeli NSO vállalat által kifejlesztett kémszoftverrel. Marokkó tagadta, hogy ez történt volna.

Nem sokkal később a Washington Post listája alapján kiderült, hogy Emmanuel Macron francia elnök is azok között volt, akik célszemélyei lehettek a Pegasus-kémszoftvernek. Azt nem tudni, hogy Macron telefonját valóban fel is törték-e, de a francia elnök mindenesetre lecserélte a számát és a mobilját, és az izraeli miniszterelnököt is felhívta az ügyben. A Pegasust készítő NSO-csoport azt közölte: egyetlen ügyfelének célpontjai között sem szerepelt Macron.

Az ügyben indult francia vizsgálatok még tartanak, de a Le Monde információi szerint már vannak megállapítások. A France 24 munkatársa hétfőn adta be teljeskörű átvizsgálásra a telefonját a francia kiberbiztonsági ügynökségnek (Anssi). A lap szerint az újságíró telefonszáma is szerepelt azon a listán, amin a potenciális célpontoké, de a telefonját nem vizsgálta át korábban az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábja, ami több telefonnál először találta meg a kémszoftver nyomait.

A lap információi szerint a hatósági vizsgálat azonban kimutatta a Pegasusra utaló nyomokat. Azt nem tudni, hogy a telefont sikeresen meghekkelték-e, de egy támadást megelőző nyomokat találtak, amik a Le Monde szerint a kémprogram marokkói felhasználóihoz köthetők. A nyomok alapján három alkalommal érdeklődtek az újságíró telefonja iránt, 2019 májusában, 2020 szeptemberében és 2021 januárjában.

Azt írják, hogy ez lenne az első alkalom, hogy egy állam hatóságai független vizsgálatban megerősítették az Amnesty International szakértői által telefonokon megtalált bizonyítékokat.

A Le Monde szerint csütörtökön a Mediapart oldal alapítójának és egyik újságírójának telefonját is vizsgálni kezdték a hatóságok a párizsi ügyészséghez beadott keresetük nyomán hétfőn indult nyomozás keretében. Azt írják, hogy információik szerint ezekben az esetekben is megerősítették a vizsgálatok az Amnesty szakértőinek megállapításait, hogy a két telefonba behatoltak a kémprogrammal. A France Tv Info forrásai is erről értesültek.

A Le Monde szerint a hatóságok hivatalosan nem kommentálták a híreket, azonban nagyon komolyan veszik a helyzetet, és már nagyjából tizenöt esetben vizsgálódnak. Olyan embereket is meghallgatnak és az Amnesty módszerével ellenőrzik a telefonjaikat, akiknek a neve felmerült a hírekben, de olyanokét is, akik esetében erős a gyanú, hogy valamikor célpontok lehettek.

Úgy tudják, hogy tizenöt olyan miniszter vagy volt miniszter telefonját is átvizsgálják, akik a potenciális célpontok listáján voltak. A francia elnöki hivatal sem kommentálta azonban hivatalosan az információkat.

Mi az a Pegasus-botrány?

Július 18-án robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálta.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A Macront és 13 más állam- és kormányfőt is potenciálisan érintő lehallgatási botrányról itt írtunk bővebben. A Pegasus-kémszoftver botrányával kapcsolatos összes írásunkat és videónkat pedig itt találja.

https://telex.hu/kulfold/2021/07/30/pegasus-franciaorszag-hatosagi-vizsgalat-kemszoftver-megerosites

Lehallgatási ügy: egymásra és másokra mutogatnak a miniszterek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6016643438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása