He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Már névszerint kell a kormánynak, hogy pl a Klubrádiót, HVG-t, stb ki támogatja!

2021.07.03. 07:45 guma

„Ez nem jogalkotás, hanem jogszabálynak álcázott politizálás” – civil szervezetek tiltakoznak a névtelen adományozást betiltó rendelet ellen

Jogsértő, betarthatatlan és rossz szándékú lépésnek tartják. Az újabb putyini ihletésű jogszabály célja: a kormánnyal kritikus szervezetek és média szorongatása. Az Átlátszó alkotmánybírósághoz fordul, többen civil engedetlenségre készülnek: nem hajlandók átadni adományozóik nevét.

-------------------------------------------------------------------------

„Betarthatatlan és ezer sebből vérző” – gyorsértékelte a 444 kérdésére Kapronczay Stefánia, a TASZ jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója a civil szervezetek működését szabályozó kormányrendelet friss módosítását, ami lényegében betiltaná a névtelen adományozást Magyarországon. A módosítás ugyanis kötelezővé tenné, hogy a civil szervezetek – alapítványok és egyesületek – minden évben adják át az államnak az összes egyéni támogatójuk listáját plusz a céges támogatók mögött álló magánszemélyek nevét is.

Kapronczay szerint ez nem jogalkotás, hanem jogszabályokon keresztül történő politizálás, aminek a célja nem a nagyobb átláthatóság, hanem az adakozó állampolgárok elijesztése.

A jogvédő szerint a kormányzat lépése is azt bizonyítja, hogy mekkora erő van az adományozásban.

Miközben a kormány megakadályozná, hogy névtelenül támogathassunk nekünk rokonszenves civil szervezeteket, a politikai pártokra vonatkozó szabályok szerint a párttámogató magánszemélyek 500 ezer forintig névtelenek maradhatnak.

A 444-nek nyilatkozó civil szervezetek abban mind egyetértettek, hogy a jogszabály jogi szempontból értelmezhetetlen. Előbb hosszan rendelkezik például arról, hogy zárt gyűjtőládában továbbra is szabad készpénzadományt gyűjteni – ilyenkor értelemszerűen nem tudni, ki adakozott – , majd arról is rendelkezik, hogy interneten és telefonos adománygyűjtő számokon keresztül is gyűjthető támogatás, azt is rögzítve, hogy a két utóbbi esetben csak az adományozott és az adományszervező nevét, székhelyét, telefonos elérhetőségét és webcímét kell megjelölni – vagyis azt nem, hogy ki adta a pénzt. Ezek után egy friss paragrafusban kötelezővé teszi minden adakozó nevének rögzítését és átadását az államnak, bármiféle utalás nélkül arra, hogy pár sorral korábban ő maga engedélyezte az anonim pénzgyűjtést.

Radványi Viktória, a Budapest Pride projektkoordinátora szerint nehéz eldönteni, hogy a jogszabály szövegének szerzői simán csak pocsék munkát végeztek, vagy szándékosan alkottak betarthatatlan, kizárólag ijesztgetésre szolgáló rendeletet. A jogszabály szerinte „kimondottan kártékony, láthatóan rosszindulatú és ártó szándékú”. A civil szervezeteket évek óta keményen támadja a kormány, és Radványi azt tapasztalta, hogy az utóbbi időszakban emiatt érezhetően nőtt a névtelen adományozók aránya.

A putyini diktatúra hasonló jogszabályáról mintázott rendelet miatt pénteken 19 ismert civil szervezet – többek között az Amnesty International, a Greenpeace, a TASZ,a Magyar Helsinki Bizottság, a Levegő Munkacsoport, az Ökotárs és a Háttér Társaság – közös tiltakozó közleményt adott ki.

„Egy június 30-án megjelent kormányrendelet szerint július 1-től minden civil szervezet köteles közhasznúsági jelentésében megnevezni minden adományozót. Az érintett felekkel való egyeztetés nélkül, váratlanul született kormányrendelet számos alapvető jogot korlátoz. Szembemegy a magyar és az uniós joggal, és semmibe veszi az Európai Unió Bíróságának tavaly júniusi ítéletét. Egyaránt sérti az egyesülés szabadságához, a magán‑ és a családi élet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez való jogot, visszamenőleges hatályú és betarthatatlan, valamint elrettentheti az adományozókat a civil szervezetek támogatásától. A Civilizáció koalíció felszólítja a magyar kormányt: ne vegye el az állampolgárok jogát attól, hogy a maguk módján támogassanak civil szervezeteket.”

A 19 civil szervezet eddigi adományozóit arra biztatja, hogy folytassák, mondván:

„Vegyenek részt továbbra is a sok ezer kicsi és nagy hazai civil szervezet életében, legyenek büszkék mindarra, amit együtt elérnek, és mondják el másoknak is, hogy segíteni jó!”

A koalíció teljes közleménye és az összes aláíró szervezet listája itt olvasható el.

A 444 tudomása szerint sok érintett szervezet fontolgatja a polgári engedetlenség valamilyen formáját, magyarán nem tervezik átadni az államnak a névtelenséget kérő támogatóik listáját.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintetteknek van idejük gondolkodni a reagáláson, hiszen a támogatók felfedése legközelebb jövő májusban lesz aktuális, ekkor kell ugyanis benyújtani a vonatkozó jelentést.

Több, civil alapítványok által fenntartott online lap is ellenáll. Pénteken előbb az Átlátszó és a Mérce jelentették be, hogy nem fogják kiadni az adományozóik adatait, az Átlátszó emellett közölte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul. A Válasz Online pedig ezt írta ki a Facebookjára:

„Pontosan értjük, hogy a kormányzat a pártfüggetlen ügyek és médiumok támogatóinak »eltántorításán« dolgozik, de a mi segítőink – tapasztalataink szerint – eltántoríthatatlanok. Ezt nagyon köszönjük nekik!

Az Átlátszó egyébként már jelezte: az Alkotmánybírósághoz fordul, és semmilyen körülmények között sem adja át a kis összegű támogatói listáját a kormánynak. Természetesen a Válasz Online is alaptörvényellenesnek tartja az új szabályokat, és mindent megtesz támogatói védelme érdekében.”

A Választ a rendelkezés csak kisebb méretékben érinti, a támogatóik túlnyomó része ugyanis normális lapelőfizető, de egy kisebb részük alapítványi támogatás formájában áll mögéjük.

Hadházy Ákos parlamenti képviselő pénteken szintén polgári engedetlenségre biztatott a FB-on:

„Újabb szomorú bizonyítékát látjuk annak, hogy Orbán Viktor a putyini Oroszországot másolja: miután az EU ellenállása miatt nem tudták »külföldi ügynöknek« minősíteni a nekik nem tetsző szervezeteket, új tervet eszeltek ki: az adományozók megfélemlítését. Mindenekelőtt: ne adjuk meg nekik az örömöt, hogy elérték a céljukat! Ne féljünk!”.

„Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy ne adjon le ilyen tartalmú beszámolót! Jöjjön az ügyészség, ha nem tetszik nekik és indítson eljárást, töröltessen százezer egyesületet vagy alapítványt, ha akar! Állunk elébe, de nem fogunk részt venni ilyen aljas mutatványban!” – írta Hadházy Ákos.

https://444.hu/2021/07/02/ez-nem-jogalkotas-hanem-jogszabalynak-alcazott-politizalas-civil-szervezetek-tiltakoznak-a-nevtelen-adomanyozast-betilto-zavaros-rendelet-ellen

Orbán rohamtempóban fokozza

…fokozhatatlannak látszó aljasságát. A legújabb, hogy kormányrendelettel szüntette meg a civil szervezeteknek névtelenül adható adomány lehetőségét. Ezentúl egyesületeknek és alapítványoknak nem csak azt kell jelenteniük a kormánynak (pontosabban a politikai rendőrségnek), hogy mennyi adományt kaptak, hanem azt is, hogy kitől. Név szerint.

Amikor egy állampolgár név nélkül ad adományt valamilyen célra, akkor ezt két okból teszi. Vagy azért, mert ízlése ellen való, hogy dicsekedjen, vagy azért, mert szeretné elkerülni a hatalom retorzióját. A kormányrendelet megfosztja attól az alapvető jogától, hogy eldönthesse, legálisan megkeresett pénzét hogyan költi el. A kormány ott kotorászik piszkos mancsával, ahol semmi keresnivalója nincs. Behatol a legintimebb magánszféránkba, a gondolkodásunkba.

Ez is baj, de még nagyobb baj lesz a rendelet hatása. Elkészül egy lista azokról a magyar állampolgárokról, akik még valamennyi pénzt is hajlandók áldozni arra, hogy kiderüljenek az Orbán rendszer bűntettei, illetve arra, hogy jogi segítséget/védelmet adjanak az állami önkény áldozatainak. Nem nehéz elképelni, hogy mit kezd egy ilyen listával Orbán Viktor: bosszút áll és egzisztenciálisan tönkre tesz. Ha közalkalmazott vagy, akkor kirúgat az állásodból, ha vállalkozó, akkor tönkreteszi a vállalkozásodat. Mit neki egy ember! Ő egész városokon szokott bosszút állni. És mivel nem nehéz elképzelni, hogy mit kezd egy ilyen listával Orbán Viktor, elképzelik az adományozók is, és többé nem mernek adományozni.

Épp ez Orbán célja. Jönnek a választások. Ő annyit költ kampányra, amennyit nem szégyell. És tudjuk jól, szégyenérzet az nincs benne, a költségvetésben pedig mindenre van pénz, amire akar: motorpálya, Eucharisztikus Kongresszus, Vadászati Világkiállítás, Várba költözés. Pont a választási kampányra ne lenne, amitől ráadásul a szabadsága függ?

Csakhogy van itt egy kis rés, amit még be kell tömni. Bármennyire is legatyásította ellenzékét, adományokból csurrant-cseppent annyi, hogy fulladoztak ugyan, de még nem fulladtak meg. Itt van például ez az átkozott Klubrádió! Képtelen elhallgattatni, pedig fegyvereseken vagy verőlegényeken kívül már mindent bedobott. És még ebben a félig agyonvert állapotban is működik hallgatói adományaiból.

Hát, ennek vége! Az eddigi adományozóknak legfeljebb a fele mer továbbra is adományozni. Lehet, hogy még annyi se. És ez érthető. Senkitől nem várható el, hogy saját és családja megélhetését kockáztassa Orbán bosszúja miatt. És mivel az eddigi adományok is legfeljebb a felszínen maradásra voltak elegendők, most majd elsüllyed Orbán minden rendű-rangú ellenzéke.

Az adományozás egyéni műfaj, így egyénileg lehet levadászni minden egyes adakozót. Megoldást csak az jelenthetne, ha sok ember egyszerre, névtelenül kergetné el Orbán Viktort. Ezt hívják általános és titkos választásnak. Jövőre lesz egy ilyen.

Andor Mihály

https://kolozsvaros.com/2021/07/02/orban-rohamtempoban-fokozza/

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4816611288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habakuk000 2021.07.03. 18:22:54

@taga20: Lesz még mindig rosszabb, ahogyan egyre inkább sarokba szorulnak.
Én csupa nemzeti brigádot támogatok.:)
süti beállítások módosítása