He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Svájc filmet készített arról, hogyan tünteti el a kormány az állami vagyont

2021.04.20. 04:28 guma

Srf.ch

A svájci közszolgálati tévé riportot készített arról, hogyan szervezi alapítványokba az állami vagyont az Orbán-kormány

Privát alapítványokba helyezi az állami vagyont a magyar kormány címmel sugárzott riportot a svájci SRF televízió. (A videót nem lehet beágyazni, ide kattintva megnézheti.)  Az SRF megkereste a magyar kormányt és a Fideszt is, hogy kommentálják a vádakat, de nem kívántak nyilatkozni.

A beszámolóban kitértek rá, hogy az Orbán-kormány egyetemeket, a kastélyokat, a termőföldeket és  energetikai vállalatokat akar „közérdekű” alapítványokba helyezni, amelyek vezetőségében a Fideszhez hű személyek ülnek. Bemutatják a Budapesttől 25 kilométerre fekvő Gödöllői Királyi Kastélyt:

Sissi kedvenc kastélya ma már a turisták kedvelt úti célja. Most a kormány egy magánalapítványnak adja a kastélyt

– hangzik el a riportban, hozzátéve: már Magyarország vezető gazdasági felsőoktatási intézménye, a Corvinus Egyetem sincsen állami kézben. 2019 júliusában ugyanis a magyar kormány átadta az egyetemet egy alapítványnak, most pedig a rektor helyett az alapítvány dönti el, hogy ki taníthat, illetve az alapítvány ellenőrzi a költségvetést is.

A jövőben összesen 32 alapítvány veszi át az állami intézményeket. Egyetemek, klinikák, energetikai és gyógyszeripari vállalatok, kikötők, kastélyok, múzeumok, színházak – ezek mind alapítványok kezébe kerülnek. Az alapítványok tagjairól (a kuratórium tagjairól – a szerk.) a kormány dönt. Az alapítványi megbízatás élethosszig tart

– fogalmaznak. Hozzáteszik: az alapítványi vezetők közül többen a jelenlegi Orbán-kormány miniszterei. Az állami tulajdon magánalapítványokba való átvezetése a felsőoktatásban halad a legnagyobb léptekkel: az ország 21 állami egyetemének felét ma magánalapítványok működtetik, teszik hozzá.

A televíziónak Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője nyilatkozott, szerinte a kormány a jövő évi parlamenti választások utáni túlélésre készül, ha esetleg veszítenének.

A riportban arra is kitérnek, hogy Magyarországnak milliárdos nagyságrendű részvénypakettjei voltak hatalmas cégekben, például a MOL-ban, ezeket a részvénycsomagokat is elajándékozták. A megajándékozott neve az anyagban nem hangzott el, de a kormány elitképzőjeként emlegetett Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó alapítványról van szó, róluk bővebben itt olvashat:

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezet jogi vezetője a SRF kérdésére értelmetlennek és illegálisnak minősítette az eljárást, mivel így az állami vagyon örökre elvész.

A következő kormány soha nem fogja tudni visszaszerezni az állami vagyont az alapítványok zsebéből

– fogalmazott.

https://24.hu/kulfold/2021/04/18/svajc-teve-alapitvany-kiszervezes/

A svájci közmédia szerint búcsút mondhatunk az állami vagyonnak

A magyar kormány az államvagyont magánalapítványokba helyezi ki: egyetemeket, termőföldeket, kastélyokat, energiakonszerneket akar közérdekűnek nevezett alapítványokba vinni – írta honlapján a svájci közszolgálati rádió és tévé.

A tisztségeket a kormányt is uraló Fidesz párt híveivel töltik be, az ellenzék szerint azért, hogy így biztosítsák maguknak a hatalmat. Felhozza a szerző a gödöllői kastélyt (képünkön), amely Sissi osztrák császárné üdülőhelye is volt egykor, ma a turisták kedvelt célpontja – és amelyet a kormány most magánalapítványnak ajándékoz, valamint a Corvinus egyetem példáját, amely már szintén nem közvagyon. A kormány tavaly egy alapítványnak adta, és azóta nem a rektor dönt arról, hogy ki taníthat az egyetemet, és mit kínál az intézmény, hanem az alapítvány, amely a költségvetés felett is rendelkezik.

A tervek szerint összesen 32 alapítvány vesz át állami intézményeket: egyetemeket, klinikákat, energiaügyi és gyógyszerészeti konszerneket, kikötőket, kastélyokat, múzeumokat, színházakat. Az alapítványok tagjairól a kormány dönt, a kinevezések egész életre szólnak.

A magyar sajtó szerint feltűnően sok új alapítványi tisztségviselő miniszteri tisztségben van a jelenlegi Orbán-kormányban. Az állami tulajdon magántulajdonná alakítása különösen előrehaladott állapotban van a felsőoktatásban. Mostanra az ország 21 állami egyetemének felét alapítványok irányítják. Szakács László ellenzéki politikust idézi a cikk, aki szerint a kormány a jövőre esedékes választások utáni életre készül. A magyar állam hatalmas részvénycsomagokkal rendelkezik nagy konszernekben, így a MOL-ban, vagy a Richter Gedeonban, és ezeket a csomagokat most magántulajdonba adja.

Idézte a szerző Ligeti Miklóst, a Transparency International munkatársa az eljárást értelmetlennek és jogsértőnek minősítette, és úgy vélte, hogy az állami vagyon ezzel örökre elveszett, mert

„egy következő kormány már nem fogja tudni visszaszerezni az állami vagyont az alapítványok zsebéből”.

A szerző végül rámutat: kérte a kormány és a kormánypárt állásfoglalását a vádakkal kapcsolatban, de sem a kormány, sem a párt nem kívánt nyilatkozni.

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7816505714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása