He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

december 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Dunaferr: "a jelenlegi termelési szint hosszú távon fenntarthatatlan: tönkreteszi a termelőberendezéseket, ráadásul szükségtelenül hatalmas nyomást helyez a dolgozókra is"

2021.04.17. 09:45 guma

„Mindenünk megvan, meglenne a sikerhez...

Még mindig válság sújtja az ISD Dunaferrt, de már tisztán látszanak a kilábalás esélyei, a stratégiai partner belépésével akár hetek alatt újra teljes kapacitáson termelhet a vasmű. Exkluzív interjú Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató helyettessel. 

Miért vágta le a szakállát? 
– Már csúnya volt (nevet). Egyébként is azt ígértem, hogy addig nem vágom le, amíg ki nem lábal a cég a bajból – még nem vagyunk ott, de egy lépésre vagyunk a céltól. Arra talán jó volt, hogy a csalókat elijesszem vele a gyár környékéről.   
Adjon egy rövid helyzetjelentést – hol tart most kapacitás tekintetében a vasmű, és hogyan alakult az acélpiaci helyzet?
– Az aktuális termelés borzasztó mélyen van, jóval a kapacitás fele alatt, és fáj kimondani, hogy mindezt egy fantasztikus piac mellett. Kegyetlen helyzet ez – nyomott áraknál sokáig szenvedtünk a piaci körülmények miatt, most itt lenne az esély, hogy learassuk a türelmünk gyümölcsét. Mindenünk megvan, meg lenne a sikerhez, jó szakemberek, berendezések, és komoly igény a termékeink iránt. Az egyetlen hiányzó elem a likviditás, ami megbénítja a rendszert, lefelé gyűrűző spirálba rántja a termelést. Alacsonyabb volumen, alacsonyabb forgalom, alacsonyabb minőség és hatékonyság jellemzi jelen pillanatban a gyár működését. Sajnos azt is ki kell jelenteni, hogy a jelenlegi termelési szint hosszú távon fenntarthatatlan: tönkreteszi a termelőberendezéseket, ráadásul szükségtelenül hatalmas nyomást helyez a dolgozókra is.
Mennyire „jó bolt” most belépni stratégiai partnerként a Dunaferrbe? Játsszunk el a gondolattal: ha ön lenne a befektető, milyen feltételekkel és miért lépne be?
– Ha a Dunaferrt mint gyárat nézem, abszolút jó üzlet most belépni a rendszerbe stratégiai partnerként – én is megtenném. Ám csakis azután áldoznék súlyos pénzeket, ha a jogi helyzetet sikerül tisztázni. Gondoljunk bele befektetői szemmel a jelenlegi helyzetbe: euro milliókat, működő tőkét áldoz valaki egy piaci szempontból kiemelkedően jó befektetésbe, másnap pedig megjelenik néhány csaló a kapuban, azt állítva, hogy ők a gyár valódi tulajdonosai. Miért áldozna bárki is egy olyan befektetésre, amelyet gyakorlatilag folyamatosan támadások érnek?

Ebben a képlékeny helyzetben mi jelenthet valódi megoldást? 
– Hónapok óta minden lehetséges fórumon azt hangoztatom, az álláspontom szilárd és változatlan: a küszöbön álló szerkezeti átalakítás az egyetlen lehetséges módja annak, hogy a Dunaferr megtépázott jogi helyzetét rendezni lehessen, és beléphessen végre a rendszerbe feltételek nélkül a stratégiai befektető, aki tiszta háttérrel és a szükséges erőforrásokkal is rendelkezik.  
Ehhez képest a közelmúltban egy újabb „ukrán támadás” miatt került a címlapra a vasmű. Számítottak rá?
– Sajnos nagyon sok időt felemésztenek ezek a próbálkozások, ugyanakkor nem oldja meg, inkább mélyíti a problémákat. A lényeg: a támadások célja éppen az, hogy megnehezítsék a Dunaferr helyzetét és a napjainkat – ugyanakkor még saját állításuk szerint sincs semmiféle tervük a vállalatcsoport megmentésére. Hogy őszinte legyek, a magam részéről meg voltam győződve, hogy a decemberi próbálkozás után nem lesz újabb kísérlet. Sajnos az élet rácáfolt a várakozásaimra: bizarr dokumentumokkal, kevéssé jól felépített hazugsággal érkeztek – számomra egészen egyszerűen döbbenet, hogy ez megtörténhet 2021-ben az Európai Unióban. 
Több, állítása szerint bizonyító erejű dokumentummal érkezett az interjúra. Meséljen ezekről!
– Elég egy pillantást vetni a papírokra, amelyeket a magyar államnak benyújtottak. Nem egyszerűen a jogrendet lenéző próbálkozás, de tisztán bűncselekmény. A bohózatba illő kísérletre jellemző, hogy egy Lotharingiai Habsburg néven bemutatkozó szereplő olyan papírt mutatott be, mely szerint a VEB felhatalmazza őt, hogy tegyen a vasművel bármit, amit csak akar. A gyakorlatilag első ránézésre hamis papírokról természetesen kikértük a Vnyesekonombank, a VEB állásfoglalását is. A VEB – megjegyezve, hogy ilyet elképzelni sem lehet a XXI. században Európa közepén – arról tájékoztatott bennünket, hogy semmiféle Habsburgot nem ismernek, és a bemutatott dokumentum teljességgel hamis. Természetesen az ügyben megtettük a büntető feljelentést – egyébként ezt tette a VEB is Oroszországban.  
Térjünk vissza a stratégiai partner kérdésköréhez – forrásaink szerint a kazah Safin Group nevű cégcsoportról van szó. Hol tart most a folyamat? Mikor lehet a nyilvánosság előtt is megnevezni a partnert? 
– A stratégiai partner egyelőre névtelenséget kér, de annyit elmondhatok, hogy nemcsak készen áll beruházni, de már el is különítette azokat az erőforrásokat, amelyek a termelés teljes kapacitásra történő felpörgetéséhez szükségesek. A partner képviselői azonban – hadd fogalmazzak finoman – érdeklődéssel figyelik egyrészt az említett betörési kísérleteket, másfelől a szerkezetátalakítási folyamatot. Vannak még lépések, amelyeket meg kell tennünk – nem utolsósorban az állammal közösen. Sajnos az idő ellenünk dolgozik; ahelyett, hogy profitot termelhetnénk, az adósságainkat törleszthetnénk, jelenleg a termelés még mindig kritikus szinten folyik.

Mikorra dőlhetnek el a nagy kérdések?
– Reményeim szerint mihamarabb: ahogy említettem, most van itt a mi időnk a piaci körülményeket tekintve. Felkészültek vagyunk, a munkavállalóink eltökéltsége is nap nap után lenyűgöz: itt vasműs dinasztiák képviselői dolgoznak, aki nemcsak a Dunaferrből, de a vasműben és a vasműért élnek. Ezért is kell nyomatékosítani: jelenleg a visszafogott kapacitások nem kedveznek a berendezéseknek és az egyéb termelő eszközöknek sem. A dolgozók türelme sem feszíthető a végtelenségig. Egészen biztos vagyok benne, hogy a betolakodók próbálkozásai végük kudarccal végződnek – az igazán nagy kérdés az, hogy a jogi hátteret mikorra tudjuk úgy helyreállítani, hogy a stratégiai befektető a rendszerbe feltételek nélkül léphessen, és megkezdhesse az érdemi munkát.  
Végül egy személyes kérdés: mekkorának látja az esélyt, hogy ha jövőre ilyenkor, március derekán bekopogok interjút kérni, akkor a kérdéseimre a vasgyár első számú vezetőjeként Evgeny Tankhilevich válaszol?
– A személyem sokadrangú kérdés: én szeretném, ha így lenne, de ha a vasmű érdekei úgy kívánják, azonnal, szó szerint öt perc alatt kilépek a főkapun. Az igazi, lényeges kérdés, hogy egy év múlva is itt lesz-e a Dunaferr, méghozzá elégedett dolgozókkal és tulajdonosokkal...
És itt lesz?
– Igen, ebben 100 százalékig biztos vagyok!

Kapcsolódó tartalom:
Megszólalt az orosz fél – és aláírták a szerződést (katt) >>

ISD Dunaferr: "toborzott zsoldoscsapat" érkezett

ISD Dunaferr: "toborzott zsoldoscsapat" érkezett

2021. ápr. 17.

"Az éjszaka zsoldoscsapattal akarta elfoglalni a Dunaferrt az ukrán kisebbségi tulajdonosi kör" – befutott honlapunkhoz a vállaltcsoport közleménye. Előhang és betűhív közlés itt!

ISD Dunaferr: átutalták a fizetések első részletét

ISD Dunaferr: átutalták a fizetések első részletét

2021. ápr. 12.

Egy technikai bonyodalom miatt csúszott a munkavállalók fizetése a vállalatcsoportnál. De az első részletet már utalták, értesült a DO.

ISD Dunaferr: május elején lesz az "igazi" közgyűlés

ISD Dunaferr: május elején lesz az "igazi" közgyűlés

2021. már. 29.

Hivatalos közleményben fordult a munkavállalókhoz és a vállalatcsoport partnereihez a ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje – így kívánva tisztázni a elmúlt időszakban történt presztízsromboló eseményeket. És egy fontos bejelentésről is hírt adnak – a hajtás után!

ISD Dunaferr: nem született, nem születhetett döntés

ISD Dunaferr: nem született, nem születhetett döntés

2021. már. 27.

Kemény hangú közleményt adott ki az ISD Dunaferr Zrt. az "ukrán agresszorok hatalomátvételi kísérlete" kapcsán. Fontos témához betűhív közlés dukál, íme!

A Dutrade lehet a Dunaferr "malacperselye"

A Dutrade lehet a Dunaferr "malacperselye"

2021. már. 26.

"Mindent meg kell tennünk, hogy azokat a milliárdokat is felhasználhassák a túlélés érdekében, amelyeket a Dunaferr 90 százalékos tulajdonában álló Dutrade Kft. keresett meg", állítja a lapunknak adott újabb exkluzív interjúban Evgeny Tankhilevich legfőbb-, általános vezérigazgató helyettes. 

ISD Dunaferr Zrt.: folyamatos működés a járvány idején is!

ISD Dunaferr Zrt.: folyamatos működés a járvány idején is!

2021. már. 25.

Sajnos a COVID-19 világjárvány a Dunaferrt sem kerüli el, az országos tendenciával azonos arányban emelkednek a megbetegedések. De a gyárnak működnie kell!

https://dunaujvaros.com/hirek/202103/mindenunk_megvan_meg_lenne_a_sikerhez

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9216503914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása