He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

85 éves korában, hosszú betegség után 2021.04.16-án elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze

2021.04.16. 11:45 guma

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Törőcsik Mari 10 kiemelkedő filmje, amit mindenkinek látnia kell egyszer

Rendkívüli tehetség volt, és óriási lelkesedéssel forgatta le minden filmjét. Így emlékezünk meg Törőcsik Mariról!

Ma reggel, 86 éves korában hunyt el Törőcsik Mari, aki fényes pályafutása során a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel is kitüntetést kapott, ráadásul egyik azon kevés magyar művészeknek, akik a cannes-i filmfesztiválon is díjban részesültek. A színésznő hosszú betegeskedés után távozott el ma hajnalban, kollégái és barátai pedig sorra búcsúznak tőle a közösségi oldalakon.

Törőcsik Mari 21 évesen kapta élete első szerepét a Körhinta című 1956-os filmben, majd ezt követően egészen 2017-ig folyamatosan forgatott. Hosszú pályafutása során rengeteg értékes filmet köszönhettünk neki, mi pedig most mutatunk 10-et, amit mindenképpen meg kell nézned!

Nyugodjon békében!

Körhinta (1956)

Pataki Mari és Bíró Máté között a szövetkezeti közös munkák alatt szerelem szövődik. Az öreg Pataki azonban úgy dönt, hogy kilép a szövetkezetből a nagygazda Fekete Sándorral együtt, és földjeiket házassággal egyesítik, a lány akaratát figyelmen kívül hagyva. Egy lakodalmi mulatságon Máté botrányt kavarva teszi közhírré vonzalmát Marihoz, aki másnap bejelenti apjának, hogy nem megy feleségül Sándorhoz. Az apa baltával támad lányára, aki világgá indul…

 

190 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7316503080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neytiri1 2021.04.27. 12:19:05

@gazoló: merre kószálsz Kedves?
Egy kedvencem neked, amikor erre jársz :)
www.youtube.com/watch?v=ViEsSSDgO-s

gazoló 2021.04.27. 12:52:29

@Neytiri1: :-)

szia!

erdőn mezőn,árkon,bokron.

..........
ennek örülök,hogy nyert,a Nomádok földje erősen 'egyszernézhető katagória.(jenkiknek jólesz)

youtu.be/WuClROtJCaw

gazoló 2021.04.27. 12:57:41

@Neytiri1:

imádom ezt a filmet és zenéjét.
még azt is vállalom,hogy sokan giccsként jegyzik.

anno ingajáratban néztük meg a moziban,unásig,első sorból négyforintos jegyekkel))

gazoló 2021.04.27. 13:08:06

@venszivar:

a pitypangot gyerekkorunkban mi is "kutyatejnek hívtuk de tévesen.
az egy másik virág))

habakuk000 2021.04.27. 16:58:47

@venszivar: vizitorma lehet, keresztesvirágú, az ilyenkor finom salátának, csak aprók a levelei.
( persze csak fenntartással, távolból gombát, növényt ehetőnek nem határozunk. )

@Neytiri1: csak szeretnék...rendszertelen élet mellett galádság lenne a méhekkel szemben, egyelőre csak utánuk olvasok.
Nem tudom, más országokban hogyan is megy, itt pl kezdő méhészek csoportjában a legtöbb analfabéta kérdésre elhajtanak, jobb esetben fölajánlják, hogy vegyél inkább mézet tőlük, eltúlozzák a beruházási költségeket.
Szakkönyveket általában lesajnálják, tanfolyamokat dettó, biomódszereket szintén - én pl szabad lépes kasokban gondolkodom, azaz a méhek úgy építik fel, ahogy nekik a legjobb -, arra általában a törvény szigorára hivatkoznak, ahogy érzem, jelentgetik fel egymást bőszen.
Magyarország egy szemszögből. Nem véletlen ez a hazug féreg uralkodása, volt egy időszak, amikor aktív voltam kerttel foglalkozó közösségi csoportokban, ott is tendencia az "élet iskolájában" történő tanulás, amivel semmi baj nincs, de alapvető - tényleg alapvető - ismeretek hiányoznak.
Nem vagyunk egy okos, kulturált nép. Vasárnap a Globe színházban voltunk Londonban, el is gondolkodtam, hogy mekkora civilizációs versenyelőnyben van pl egy angol, aki négyszáz év óta szinte minden héten beülhet ebbe a színházba, vagy bármilyen faluban is lakik, mindenütt van civil kör, anyámtyúkja verseny, önképzőkör stb. Még egy Agatha Raisin könyvből sem hiányozhat ilyesmi. Nem beszélve arról, utazzon bár 20.000 km-t, akkor is otthon érzi magát.
Mi pedig mire kezdenénk kivetkőzni a kapcarongyból, kezdhetjük tanulni az élet iskolájában a hajtogatását újra.

habakuk000 2021.04.27. 17:07:06

@gazoló: Ezt a sok patakot leirigylem erősen. :) Innen csak egy rendesebb víz hiányzik.

gazoló 2021.04.27. 19:13:20

@habakuk000:

pedig hamar kiszárad a kopoltyú a vizek közelsége nélkül.
sajnos egyre kevesebb a tiszta bő vízzel teli patak!
szeretem a hólétől megáradt patakok opál színét vagy a tátrai,fátrai fehérköves patakok mélykékjét))

ez az Ipoly volt Ipolydamásdnál a tótok felé épülő híd mellett.
kikéri magának a patak jelzőt,hiszen 'triatlon óta hajózható országhatár))

gazoló 2021.04.27. 19:24:53

@habakuk000:

Haba,mit szólsz a mai,volt jobbikosokkal megerősített kétharmados gyalázathoz?

Neytiri1 2021.04.27. 22:02:27

@gazoló: az erdő, mező, árkon, bokron szép hely, én is voltam kicsit, bár kicsi patak volt, nem olyan naaaagyvíz, mint a tiéd, de annál hangosabb :)

Nomádok földje: olvastam nézők véleményét, megoszlik, akik egy pörgő filmet vártak, azok csalódtak, másoknak tetszett. Ha lesz rá lehetőségem, majd megnézem.

Én szeretem némelyik "lassú" filmet.
Egyik ilyen kedvencem a Téli vendég (1997), megnéztem már párszor, a szürkés-kék hangulata rám tud telepedni amíg nézem. Erről is olvastam jó néhány véleményt, hogy mennyire vontatott. Hát nem, bele kell fészkelődni, belebújni, és akkor minden perce értékes, ad, és nem elvesz az időből.
Egy munkatársammal néztük meg először, ültünk ott akkor is, amikor már mindenki kiment. Ment a stáblista, szólt a zene és mi csendben néztük a betűket, amíg el nem fogytak. Az utolsó hangig.
Emlékezetes pillanat volt. Olyan jó olyannal moziba menni, aki pontosan érti és azt látja, amit én.
Emma Thompson és Phyllida Law igaziból is anya-lánya.
A történet röviden: anya-lánya, fia-és egy lány a szerelem kibontakozásával, anyalánya-meghalt férj emléke, iskolás srácok-férfiasságuk ébredezése, öreg nénik-program, ami nem más, mint mások temetésére járás.
Ezek a párosok találkozása, egymásra hatása, amit a film elmesél a maga csendességével.
Élet és halál. Egészen kézzel fogható közelségben.
És ismét egy tökéletesen passzoló zene.
www.youtube.com/watch?v=cLOolzQRB14

Neytiri1 2021.04.27. 22:16:21

@gazoló: Én is :)
Ennél rosszabb giccs sose érjen :)))
A halál ilyen nyers ábrázolásával, a durvaság, a kegyetlenség engem leszögezett a moziszékre. De ezzel volt teljes, és CC-vel, HF-val, CB-nal és a többiekkel.
És akkoriban nekem a vörös, szeplős kisfiúval, aki utoljára maradt. Gyerekesen mindig reménykedtem benne, hogy életben hagyják, akárhányszor néztem meg, de persze sosem lett így.
Alapmű, mondanám, bár kinek mi az, de szerintem ez a film tagadhatatlanul az.
Akinek nem tetszik, az meg ne nézze :)

Neytiri1 2021.04.27. 22:42:54

@habakuk000: igen, a rendszertelenség nem tesz jót nekik.
A magyar egy irigy nép. Nem tudom, hogy miért.
Segíteni sem igazán szeretnek, ismeretlennek, aki konkurencia lehet meg mégúgysem. Ha te méhészkedsz, akkor nem veszel mézet. Esetleg adsz másnak is, és akkor nem veszel tőlük.
Én lassan úgy vagyok a nagy magyar termékekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, hogy kezdek kiszeretni belőlük.
Az időjárás minden évben rossz, akár mi is van. Ezért drágítanak, és már olyan árakat találnak ki, ami a megfizethetetlenséget súrolja. A minőség pedig elég gyakran a béka segge alatt van.
A méz ára is szépen csúszott fel az egekig. Mi sok mézet eszünk, minden nap a teába, mézes-vajas kenyérre, stb, méhésztől veszem, nem kevés pénzért és bízom abban, hogy valódi mézet eszünk, de nem vagyok ott vele, hogy ezt egészen biztosan tudjam.
Ne vegyünk külföldit, mert az csak cukor, meg a minőségi magyarhoz keverik a cukrot, miközben ez a magyarral is így van esetenként. Egy vásárló mitől lehet biztos abban, hogy a magyar mézes üvegben csak az van, aminek lennie kell?

A történelmünk alapján messze vagyunk a kulturált néptől. Itt nem az volt fontos, hogy színházba járjon a magyar, az pedig, hogy vidéken ilyesmiben legyen része, elképzelhetetlen volt és igazából ma is. A megyeszékhelyeken kívül nem igazán lehet találni színházat, még kiállításokat sem nagyon. És nem is várható, hogy ez változzon. A fővárosi és néhány nagyváros milliárdos stadionja elnyeli a pénzt, egyébként is, jó polgár orbánnak az a polgár, amelyik csak a kocsmába és a gyárba jár, annak lehet fidesz által számolt statisztikát adni, kimagyarázni tényeket, és ujjal mutogatni másokra.

gazoló 2021.04.28. 07:02:06

@Neytiri1: jó reggelt

kösz a zenét..is)

a magyar termelői mézekkel kapcsolatban igen szkeptikus vagyok.
valami hibádzik bennük vagy bennem él hamis nosztalgia gyermekkorom szomszédban történő pergetéseire,lépesmézeire.
két termelő(kezdő és gyakorló) ismerősömtől is veszek néha,de nem sokban verik a lidlis akciós méz minőséget..vagy nem értek hozzá.

Neytiri1 2021.04.28. 08:08:47

@gazoló: neked is jó reggelt :)
Ugye, hogy a nagy magyar méz is bizonytalan?
Mégis pampognak, hogy magyar mézet vegyünk.
Régen volt valami jelzés, ha magyar méz, és megbízható.
De miért hinném el, amikor mindent hamisítanak?
Amikor átcimkéznek görög és spanyol epret és magyarként árulnak?

habakuk000 2021.04.28. 10:59:34

@gazoló: Semmi különöset. Ugyanis minden egyes ner-nap gyalázat.
Nincs itt már semmi sopánkodni való, egy olyan felelőtlen majom vezeti az országot, akit az egyik hülye birodalom zsarol, a másik megvette három üveggyöngyért, a rengeteg aljas megélhetési alkalmatlan aládolgozik, a buta hívő népe pedig tapsol a kifosztásához és semmibe vevéséhez valamint a szövetségeseink, a szabad világ szemében történő lejáratásunkhoz.

habakuk000 2021.04.28. 11:12:06

@Neytiri1: @gazoló: Nem véletlenül népszerű a japánoknál a hanami, a cseresznyevirágzás ünnepe.
Tényleg ünneplőbe öltözik a kert ilyenkor.
Olyan zümmögő kórus van nálunk, szeretem hallgatni őket.
Nekem az április a kedvenc hónapom, - nem véletlenül ebben a hónapban születtem - virágzik az áfonyától körtén át tulipánokig, üdezölden bújnak ki az évelők, bomlanak a rügyek, ilyenkor lehet látni a legtöbb és legszebb zöldeket.
www.youtube.com/watch?v=C5ecN7Xs4lc

gazoló 2021.04.28. 12:56:04

@habakuk000:

így igaz:-(
....
tegnap volt az első igazán zsongó nap amikor felvonult a rovarvilág apraja nagyja a pici poszméhektől kezdve a méheken át,a rovarvilág nagykabátos,szőrös pandáiig,a dongókig. jó volt hallgatni őket a virágbaborult kertben..hálás voltam,hogy ez így,csak úgy történik..

Neytiri1 2021.04.28. 13:26:30

@habakuk000: @gazoló: kertes fiúk, de jó nektek... :)

habakuk000 2021.04.29. 09:43:21

@Neytiri1: Jó, jó... három napja úgy járok, mint aki ebben a pillanatban kakecolt be derékfájásból kifolyólag.
Ha napi 12 órát motoszolnék a kertben, akkor kb két hét alatt lenne elvégezve a ma reggeli teendő, persze a majomparádé növények nem várnak meg, nőnek világba.
Kivéve a szőlő, mert az aztán meg nem moccant még a hideg miatt, viszont így nem is tudott lefagyni.

Egyébként el nem cserélném semmiért ezt az érzést. :)

Méz, zöldségek: árnyaltabb a kép. Ha eltekintünk a magyaros forgóajtós ügyeskedésektől és piti csalásoktól, akkor valóban nagyon nehéz helyzetben van a hazai zöldségtermesztő.
Piac: Mindenki nagy hős a hazai, vegyszermentes, bio, háztáji stb stb termékek fogyasztási igénye tekintetében mindaddig, amíg a legelső tecsós akciós káposzta, saláta, hagyma stb...meg nem jelenik, és rádöbben az egészséges élelmiszerekért asztalt verő, multikat pocskondiázó vevőjelölt, hogy bizony a hazai bio minimum háromszor drágább, mint a multis vagy sima piacos.
Innentől aztán nincs is miről tovább beszélni, mert a termék itthoni eladhatatlansága már megfogja a normális termelést.
De van tovább is: én pl abszolút műparasztként szeretek a kertből enni ezt-azt, (nem termeljük meg a háztartás felhasználását távolról sem) de csak a héten 560 ezer ft-ot sikerült fizetnem palántaföldekért, tálcákért, néhány új növényért úgy, hogy ez csak kiegészítés és tényleg csak hobbiszintű a veteményezésünk, ráadásul ez gyakorlatilag nem új beruházás, csak néhány kiegészítés.
Tehát minőségi alapanyagok baromi drágák - azt csak félve teszem hozzá, hogy sok sok keserű tapasztalattal jár együtt a magyar szállítók "kigyomlálása", pl friss spárgagyökerek helyett elöregedett, letermett "pókok" szállítása rohadt nagy pénzért, azaz normális spárgáért minimum a németekig vagy hollandokig kell menni, de nincs ez másként a bio vetőmagoknál sem, nálunk nem nagyon van kicsiket kiszolgáló gyártó. Holland a most megjött palántaföld is.
Félreértés ne essék, megnő az a paradicsom magyar földben is, csak máshogy, több odafigyeléssel.
Élő munka: megfizethető, hatékony élőmunka gyakorlatilag nincs. Részben a magyar járulékok, részben a falusi közösségek szétverése, a nagybirtok-szántóföldi növénytermesztés, a baromira elhibázott cigány-politika és az uniós országok munkaerő elszívása miatt.
Beruházások: az uniós térkövezés, szökőkutak és kilátók nem fognak öntözést, jégkár-elhárítást, talajjavítást eredményezni. A lengyelek az uniós pénzeket ültetvényekre, üvegházakra, hűtőházakra, logisztikai központokra, termelési eszközökre fordították.
Konkrét példa: zaklat egy román partnerem, hordjak tőle occó zöldséget, mindenfélét. Nem hordok, mert a földeken, szortírozás nélkül pakolják az autókat, jó cuccok, olcsók, de fel kell dolgozni. Itthon baromi sok energia szétpakolni, csomagolni, tisztítani, a következő történik: megveszik a romántól a lengyelek, hazaviszik, piacképessé teszik, majd egy részét visszahozzák hozzánk, ekkora logisztikával is versenyképesek maradnak.
A sima hazai zöldségtermelők nem tudnak szövetkezés nélkül versenyképes feltételekkel megjelenni a piacokon. Ezért kellenének a tészek, van néhány, amik jól működnek, de kevés, és azért ott is nagyon komoly anomáliák fordulnak elő, sok pénz felszívódik.
Na ez hosszú lett, pedig rengeteget lehetne erről beszélni. :(

gazoló 2021.04.29. 12:01:33

@habakuk000:

tudvalevő a hazai földek tulajdonlásának és hasznosításának elbarmolása,de mezőgazdasági öntözés terén még rosszabbul állunk;

"Nálunk az öntözéses gazdálkodás a rendszerváltás óta kedvezőtlen helyzetben van, napjainkban nem érjük el az 1955. évi szintet. Ha az 1990-2016 közötti időszakot két időtávra bontjuk (1990-2003, és 2004-2016 évek) ezek átlagát összehasonlítva a vízjogilag engedélyezett terület 68,2%-ra, az öntözött terület 69,6%-ra, a kiöntözött víz mennyisége 64,6%-ra és a felhasznált fajlagos vízmennyiség 92,8%-ra mérséklődött. A mezőgazdaságban felhasznált vízmennyiség 2013-ban (2004 és 2016 közötti években a legnagyobb,) mintegy fele, míg a legkisebb felhasználás 2010-ben tizede volt, mint 1990-ben.?"

www.agrarelet.hu/az-ontozes-helyzete-es-kilatasai-hazankban/

pedig jut itt mindenre valagnyi gempa bőven...esetleg nem kellene fűnapoztatóra,eukarisztiku miakurvaéletre és vadászati baszottannyukra költeni!

habakuk000 2021.04.29. 12:22:01

@gazoló: Tegnap láttam sorompónál állva egy vonatra pingálva, hogy vár engem Jézus Budapesten. Vele szívesen találkoznék, de a brigádjának haszonélvező hazudozóival nem olyan nagyon.

Sok baromság van. Folyik el pl a rengeteg termálvíz, de a hasznosításáért fizetni kell, így meg már nem egyértelmű, hogy célszerű rá üvegházakat telepíteni.
Vagy a folyami vízszabályozás: aszályos medence lettünk, de küzdünk azért, amikor évente kétszer jön végre egy kis víz, minél gyorsabban kivezessük az országból.

Alapvető gond, hogy van egy végtelenül ostoba, de annál korruptabb és mindenbe belepofázni vágyó állam, ami ma már a szocialista tervgazdálkodással azonos szinten befolyásolja a piacot.
Innentől kezdve egyenes, kikövezett az út a gazdaság versenyképességének csökkenéséhez és a csődhöz.

habakuk000 2021.04.29. 16:14:01

@Neytiri1: Ez sem szép dolog, de mindez eltörpül amellett, hogy viccelődve, sörözgetve magyarázzák, hogy minden milyen príma, amikor hétfőre vagy keddre Gyöngyös teljes lakosságának megfelelő ember hal meg covidtól fertőzötten.
Ezt azért el lehet képzelni: reggel fölkelsz, hogy megnézzed a pitypangokat, s egy álló emberrel nem találkozol, tök üres lett a város.
S még nem verte senki szájba ezt a mocskot.

gazoló 2021.04.30. 09:45:42

@habakuk000:

most próbáld a pfizert!

ez mekkora szemétség,hogy utána elteszik a jónép elől a diákoknak.
miközben szerintük ez után volt a legtöbb elhalálozás..junó? :-(

meg kell lenni a négymillió beoltottnak a fradimeccsig ha törik.,ha szakad.

persze közben a regisztrációs oldaluk is összeomlik.

szokásosos szemétláda tempó.

taga20 2021.04.30. 16:52:41

@gazoló:

Kedves, pont te kérdezed tőlem?:)))

jó, van aki az;)

coub.com/view/2rb8lb

taga20 2021.04.30. 17:00:19

@gazoló: ja és, én ma délelőtt nyaltam fel egy fájzert. finom volt, me a magyar asszonyság keze is benne volt:)))

EGYÉBKÉNT, BASSZA TELIBE A CSUTIGECI ÉS BANDÁJA AZ ANYJÁT A MAI NAPÉRT IS!

gazoló 2021.04.30. 17:36:18

@taga20: DDD

még féltékeny is vagy))

mivel nyomtak telibe,elcserélték a vakcinádat kolumbiaira?)
.....

no comment a mai nap..

az egész bája az amikor találkozol néhány fideszbáránnyal és büszkén újságolja,hogy ő pfizert kapott..anyád

taga20 2021.04.30. 17:49:04

@gazoló: eszem regel ötharminckor a pacaladagomat, közben hallgatom a klubrádióban a híreket, és hallom, hogy fájzerre is rá lehet repülni. melóba menet a zasszony próbált regisztrálni, de az a nerfos lefagyott.

gondoltam egyet, és elnéztem félkilenckor a szentimrébe.
ott mondta a közeg, hogy 9kor újra éled a rendszer. voltunk ott kb. 10-en, de vágtuk, hogy lófasz lesz itt 9kor, de nem regisztráció. szerencsére a nővérek és orvosok is vágták, ezért szépen felengedtek, felírták a papírra a nevünket és még egy-két dolgot, asztán szúrtak.

10-kor már mentem visszamelózni. ennyike:)

taga20 2021.04.30. 18:18:23

@gazoló: "no comment a mai nap..

az egész bája az amikor találkozol néhány fideszbáránnyal és büszkén újságolja,hogy ő pfizert kapott..anyád"

ennél van durvább tezsvérem! ez! erre basszus má szavaksincsenek!BROÁF!

www.origo.hu/itthon/20210430-magyar-oltasi-program-pfizer-terheleses-tamadas-regisztracio.html

Neytiri1 2021.04.30. 19:12:05

@habakuk000: www.hellovidek.hu/gazdasag/2021/04/30/elkeserito-szamadatok-fokozatosan-kiszorul-a-magyar-mez-az-eu-exportpiacarol

A nagyszüleimnek volt egy szép nagy kertje egy kis házzal (nem ott laktak), így én apró koromtól egészen kamasz koromig rengeteg időt töltöttem ott. A szülők dolgoztak és mi, az unokák a hosszú szünetekben és hétköznapi délutánokon is kint voltunk velük. Nyáron szinte egész nap.

A rendezett ágyások a retinámba égtek -mondhatnám-, onnantól, hogy a növények apró csírája áttörte a felkapált földet a fekete földben szép sorban, majd cseperedtek, és ameddig a gyerekszem ellátott, ágyások sokasága, különböző növényekkel váltak egyre inkább szépen sűrűsödő, növögető zöldülő területté. Majd jött az "aratás", aminél mi lehetett volna jobb nekünk, a friss, aprószemű, de édes borsó, a hosszú zöld levelű hagyma, a répa, amit mikor kihúztunk, megmostuk a kútnál és rágcsáltuk. Én annyira vágyom ezt újra látni, és amikor kerteket látok másoknál és ugyanilyen szép, rendezett ágyásokat, olyan jó érzés jön elő belőlem.
Tudom, hogy rengeteg munka, és tudom még azt is, hogy én képtelen lennék megmunkálni akkora földet, de biztos hogy lennének ilyen ágyásaim, nem sok, de mi lehet egy kerttulajdonos leszebb pillanatainak egyike, ha nem az, amikor a paradicsomot, hagymát, retket, petrezselymet úgy teszi az asztalra, hogy kimegy a kertbe egy kis kosárral értük :)

Amit írtál "Méz, zöldségek: árnyaltabb a kép..."
azt olvasni is rossz volt :(

taga20 2021.04.30. 20:50:38

@Neytiri1: "de biztos hogy lennének ilyen ágyásaim, nem sok, de mi lehet egy kerttulajdonos leszebb pillanatainak egyike, ha nem az, amikor a paradicsomot, hagymát, retket, petrezselymet úgy teszi az asztalra, hogy kimegy a kertbe egy kis kosárral értük :)"

tisztán láccik, hogy életedben nem volt ilyened, mert akkor nem írnál ilyeneket, me ezek a mesékben van.

a kurva sok kártevő, amik keresztbe tesznek, az a kerttulajdonosok legszebb pillanatai:)))

Neytiri1 2021.04.30. 21:33:58

@taga20: egy értetlen hülye vagy!
Nem volt. Leírtam. Miért kéne leírnom, hogy jönnek a lótetűk, a fagy, a jég, a madarak, a csigák, miért kéne csak úgy látnom, ahogy te, tán nem találkoztál még emberrel, aki a kertjéből vitte be a paradicsomot a reggeliző asztalra?
Azt írtad néhány napja, hogy leszállsz rólam.
Igaz, én meg azt, hogy nem érdekel, amit írsz.
Unom, hogy itt amit írok, abba te belekötsz.

venszivar 2021.04.30. 21:36:50

@Neytiri1: NEM vagy következetes!:)

taga20 2021.04.30. 22:02:35

@Neytiri1: fraudrága kedves, szerintem küld meg nekem, hogy mire, mi legyen a véleményem.

u.i.: neked nincs olyan érzésed, hogy mindig szembe jönnek veled a zautópályán?:)))

taga20 2021.04.30. 22:06:04

@venszivar: aszt vágod szivar, hogy ki a következetes?

és ki mondta?:)))

Neytiri1 2021.04.30. 22:07:59

@venszivar: én is látom :)
Na majd most :D

taga20 2021.04.30. 22:19:34

@Neytiri1: ez mi?

ne akard aszt, hogy wombinak legyen igaza veled kapcsolatban!

zenét szoktál háztartásbeli? nesze!:)))

www.youtube.com/watch?v=jS826PwLHdQ&list=RDjS826PwLHdQ&index=1

taga20 2021.04.30. 22:40:13

@Neytiri1: egyébként nem értem, hogy mi a bajunk egymással, mikor egy oldalon állunk?

zenét szoktál cicababa? tessék:)))

www.youtube.com/watch?v=7j_dSJRhI98&list=RDqew2m1UdbXk&index=6

venszivar 2021.05.01. 01:08:29

@Neytiri1: Itt egy neked való férfi, ki az ásványvíztől IS beindul...:):D

venszivar 2021.05.01. 01:24:18

@Neytiri1: elcsesztem!már fáradt s álmos vsok! majd máskor....

venszivar 2021.05.01. 06:30:01

Még nem oltakoztam,ezért ma nem vonulhatok a tömeggel a fő utcán?

Neytiri1 2021.05.01. 07:39:46

@taga20: hogy neked mi a bajod, azt én nem tudom.

Hogy nekem?
Gondolkodtam ezen a kérdésen, mert valóban... miért bosszant, hogy lehülyézel? Ez boltban, közlekedésben, akárhol előfordulhat az emberrel, és ott például nem érdekel.
Tehát miért ugrok a tiédre? Talán azért, mert ezeken a helyeken nem adok magamból semmit az idegeneknek.
Itt pedig igen, elég sokat. Vagyis itt már én kapom a "hülyézést", és nem egy farmeres-pólós nő a boltban, aki egy senki, illetve valaki a sok akárki között.

Írok valamit, és abban egy árva személyeskedés sincs, amire jön tőled egy hülyézés -és nem az első. Úgy gondolom, hogy van egy pár év mögöttünk és nem igazán adtam okot neked erre. Annyira tele van a virtuális világ az egymásnak eséssel (ez vonatkozik a FB-ra is), hogy nekem már nem fér bele ez sem. Ez az egy csepp már, ami kicsordul a pohár szélén, így ez egy nagyon fontos cseppecske lesz.

Ha butaságot írok, ki lehet javítani, meg lehet magyarázni, hogy miért butaság az, megköszönöm, mert nem vagyok olyan okos, hogy mindent tudjak, illetve vagyok olyan okos, hogy tudom, mennyire keveset tudok.
Ha pedig ízlésről van szó, akkor sem értem, hogy miért kötsz bele? Az ízlések mások, azért nem lehet hülye valaki, mert valami tetszik neki, ami neked nem.

Persze el lehet fogadni azt, hogy te ilyen vagy. De én meg ezt nem tudom elfogadni, ahogy írtam az előző hülyézésednél is. És úgy néz ki, hogy nálad az, hogy nem teszed máskor, szart se ér, eltelik néhány nap, és ismételsz.

Persz tehetem, hogy nem olvasom el, amit írsz, de ha mégis, akkor nem érdekel. Hát... ez nekem nem megy.

habakuk000 2021.05.01. 07:49:04

@taga20: Ez egy komoly szegénységi bizonyítvány. :(
Tényleg az, s ezt most nem rosszallóan írom, csupán ténymegállapításként.
"Kerttulajdonos": egy jó kert nem sivár, monokultúrás - fű de pitypang nélkül, mert ha kibújik jövök a nagy büdös késsel - egyvalaki "tulajdona", hanem egy nagyon színes lakóközösség. Én pl két kávémat ittam meg ma reggel, mire végigértem a születésnapomra kapott távcsővel a lakók szemrevételezésével, és akkor csak a fákon, bokrokon folyamatosan magyarázókról beszélek.
Mellettük még kisezermillió mindenféle lény szórakozik itt.
Te csak hiszed, hogy tulajdonos vagy. Legfeljebb bérlő, a hozzászólásod alapján kifejezetten bunkó, a lakóközösséget semmibe vevő majom. :) Egyébként ez abból is kiderül, hogy ha három hétig nem akarsz belepofázni az életükbe, már regenerálódik is a rendszer.:)
Évek óta nem permetezünk, gyakorlatilag sohasem -ritkán szőlőt, de azt is csak nagyon ritkán, folyamatban van az állomány cserélése rezisztensre - és még most is az eltett cuccokból készül a cukkínis-aszalt paradicsomos quiche, a sütőtökleves, pedig van itt is "kártevő, csak egyensúly van a kertben. Na nem minden álló nap, de általában. Pl tavalyelőtt pocokinvázió volt, a nyár végére esténként 6-8 bagoly tartott zsúrt a házba vezető villanydróton. (kuvikodúnk is van feltéve) Maradt néhány pocok, maradtak az állandó lakó, kíváncsi kuvikok is, a többiek továbbálltak.
A kerthez türelem kell. És nem tulajdonos, hanem segítő. :)
Gazoló tudja szerintem, egész lényéből árad ez a türelem és megbecsülése a jó dolgoknak.

habakuk000 2021.05.01. 07:55:11

@Neytiri1: Nem ért hozzá. Nem tudja, mi az amikor jön a belga sós vajaskenyér szezonja, amikor megkened a kenyeret, kiballagsz a kertbe és eszed azt a bokor mellett vagy a hagymák között, ami éppen megérik olyan üdén, frissen, amit megvenni sohasem tudod. :)
Díszíted sarkantyú- vagy borágó virággal s meg is van a fűszerezés is. :)

venszivar 2021.05.01. 08:05:04

@habakuk000: + pl.frissen szedett snidlinggel (metélő hagyma) enni a szenyókat.

habakuk000 2021.05.01. 08:14:14

@venszivar: És milyen szép, mikor virágzik, már bimbóznak nálunk. :)
Ma reggeli: fürjtojás (szomszéd faluból), vajon pirított gomba (zsákos, de saját szedés) spenót + saláta a tányér alján (saját, de még kevés), bacon (bolti), rengeteg snidling a tetejére (saját), kovászos kenyér (saját sütés, vásárolt liszt+só.)

A zöldségeink, gombák és a majdani gyümölcseink tuti, hogy nem tartalmaznak szermaradványokat.

taga20 2021.05.01. 08:29:53

@habakuk000: engem mindenki bánt:)))

haver, a te verzióddal max. az idealista hülyék értenek egyet:)
ezek szerint a gaz is nöjjön kedvére a kertedben, a vaddisznó túrja szét a kertedet kedvére, etc.

lehet itt eljáccani a nagy természetes arcot, csak 8milliárd embernek erre nincs hely a földön.

taga20 2021.05.01. 08:33:43

@venszivar: szivar, ha idegenszót vagy annak tűnőt használsz, akkor nem kell zárójelben a megfejtést beraknod, me ez itt nem a subba;)

taga20 2021.05.01. 08:40:10

@Neytiri1: frau drága, ha aszt mondom neked, hogy csókollak, neked az is lehülyézés:)))

az a baj veled barátném, hogy kisebbségi komplexusod van.

ha nekem mondasz valami olyat, ami nem igaz rólam, akkor csak röhögök rajtad:)

de ne marjuk egymást, me olyan szépen dalolnak itt a kertemben a rigók:)))

ja és egy kis humor.

coub.com/view/2rf0l6

habakuk000 2021.05.01. 09:16:12

@taga20: Meglehetősen arrogáns és rövidlátó vélemény.
Annak függvényében pedig, hogy a mindennapi életedet is évek óta befolyásolja nem is olyan okos. :(
Civilizációs betegségek. Talajpusztulás. Éghajlat-változás. Élelmiszer biztonság. Tápanyaghiány. Háborúk. Vízbázis pusztulás. Migráció. Élelmiszerek folyamatos drágulása.
Szándékosan nem az állat- és növény fajták kipusztulásáról írtam, mert az ilyen fafejűeket, mint te, ez hidegen hagyja, csak az emberiséggel kapcsolatos problémákról.
És ha csak egyetlenegyet, a migrációt nézzük, ( a talajpusztulás növekedő mértékét nem tudod felfogni, az ebből adódó problémákat sem, de pl én ezt is érzem a bőrömön, mert idén kétszer annyi pénz kell fizikailag ugyanannyi cucc forgalmazásához, mint tavalyelőtt) láthatod, hogy az ezzel való ijesztgetés hogyan befolyásolja a mindennapodat, (pl nem hallgathatod kedvedre a klubrádiódat).
Vagy pl nem érted miért drágább a fél hatos pacalod, szidod a pékeket, orbánt vagy akit tetszik, pedig csupán azt történt, hogy Kína megjelent egy picit nagyobb kereslettel a Fekete-tengeren, illetve az ukrán napraforgótáblák kiszáradtak a tavalyi aszály miatt - Ukrajnáé a Föld napraforgó-exportjának 75%-a, tavaly egy autó naprát két millán belül lehetett megvenni, ma ötmilla kevés egy autóhoz, aztán előbb-utóbb a lidliben is 1000 ft fölé megy egy l étolaj.
Szóval én átgondolnám a helyedben, s sürgősen megkeresném a méhekről szóló petíciót aláírás céljából. :)

taga20 2021.05.01. 09:53:12

@habakuk000: sok igazságod van vidékinyugger, de akkor arra válaszolj, hogy a városokban lakó milliárdok, mit csináljanak?

anno polpoték kipróbálták,hogy kihajtják a népeket a mezőre, de az sem sikerült:)))

taga20 2021.05.01. 09:56:30

@habakuk000: ja és mégegy.

"Vagy pl nem érted miért drágább a fél hatos pacalod"

má virágevtás is megmondta, hogy nem kell annyit zabálni:)))

Neytiri1 2021.05.01. 10:25:20

@taga20: "lehet itt eljáccani a nagy természetes arcot, csak 8milliárd embernek erre nincs hely a földön."

Ez egy igazán elcsépelt gondolat, és amikor valaki jól érzi magát, akkor jön valaki, és a negatív hullámaival beleveri neki, hogy milyen ember, eszik, iszik, még szemétbe is dobja, kertje is van, ahol gazdálkodik, amit aztán megeszik, miközben máshol...
Én erre azt tudom neked mondani, hogy hálistennek vagy nemhálistennek, de ide születtem. Én nem fogom magam ettől rosszul érezni, és az általam előteremtett javakat, az azokkal járó élvezeteket arra fogom használni, hogy legyenek jó pillanataim ezektől.
Nem tudok azzal mit kezdeni, hogy én kimegyek az erdőbe, és fákat, bokrokat látok, meg madarak csicsergését hallom, miközben másoknak csak a forró homok jut.

Folyamatosan hülyézel mindenkit, "idealista hülyék", mert egy kertől nem a gaz, meg a kártevők jutnak az eszébe valakinek? Szerinted te vagy a normális, realistán gondolkodó ember páldául ebben az esetben?
Ha ez lenne a természetes, akkor senki sem művelne földet.

Nekem van kisebbségi komplexusom?
Mert nem mondom azt, hogy nem baj, hogy lehülyézel folyamatosan?
Mert úgy gondolom, hogy emberek között nem ez a normális egy olyan helyen, ahol ezt mások nem csinálják, te viszont ok nélkül állandóan?
Te nem vagy képes az ellentétes véleményeidet jelzők és személyeskedés nélkül leírni. Ezt mindenki más tudja itt.
Megkértelek, hogy ne szólj hozzám, nem érdekelnek a humoros linkjeid, a zenéd. Ha képtelen vagy értelmes vitára azokban a témákban, amit írok, akkor üres választ fogsz kapni. Én mással nem tudom azt a véleményemet kinyilvánítani arról, hogy minek tartalak.

Neytiri1 2021.05.01. 10:30:16

@habakuk000: hogy tud valaki ennyire negatív gondolkodásmóddal boldog lenni?
Vagy ez neki a boldogság? Ezt akkor megtarthatná magának inkább.

Vettem fűszernövényeket az ablakba és virágokat az erkélyre.
Én ezzel tudok csak reggel (is) találkozni, de remélem egyszer talán én is kiléphetek a lakásajtón úgy, hogy a kertem terül elém és... :)

taga20 2021.05.01. 10:42:04

@Neytiri1: frau, te azt szeretnéd, hogy én ha bárkinek írok valamit, akkor veled lektoráltassam?
vagy mi van?
mindig belém köcc;)

kezdesz olyan lenni, mint én:)))

Neytiri1 2021.05.01. 11:28:55

@taga20: leírtam a véleményemet, mert kérdezted tegnap, és annak a folytatása volt a későbbi hsz-edre a válaszom ma.
Azt csinálsz amit akarsz, én azzal tudom a magam véleményét ezekről, és így rólad -amikor nekem írsz- "jelezni", hogy üres választ fogsz kapni, ha bármilyen személyeskedés lesz benne.

taga20 2021.05.01. 11:49:16

@Neytiri1: csúsztacc, mint sokszor.

én habának írtam valamit, erre te ezt is személyes támadásnak vetted.

az a te bajod frau, hogy a gyűlölködő társad wombi lelépett, és üres lett hirtelen az életed.

u.i.: engem gyűlölhecc bátran:)))

A Telex újságírója vagyok 2021.05.01. 12:00:44

@taga20:

-Volt már olyan, hogy Ön ok nélkül sértegetett valakit?

-Volt már olyan, hogy ezek után bocsánatot kért viselkedéséért?

-Előfordult, hogy ezek után mégis újra elkövette?

-A való életben sértett már meg embereket?

-Az Ön élete teljes, boldog és kiegyensúlyozott?

-Vannak barátai és milyen gyakran találkozik velük?

-A munkahelyén szeretik, vagy csak elviselik kollégái?

Neytiri1 2021.05.01. 12:11:01

@taga20: te belekötöttél abba, hogy én leírtam, hogy milyen volt a gyerekkoromban a mamámék kertje, meghazudtolva amit írtam, mondván látszik, hogy nem volt ilyenem, kétségbe vonva még azt is, hogy a mamáméknak volt, hiszen ezt nem láthattam benne, majd leírtad, hogy szembejönnek az autópályán, majd WR-t említetted, hogy ne akarjam, hogy neki legyen igaza velem kapcsolatban, amit te is és én is tudok, hogy a legfinomabb jelzője a "gyagyás" volt irányomba.

Ja, és
"taga20 2021.04.18. 13:06:00
@Neytiri1: frau drága eszt most megkaptam, de lényegében igazad van.
így a végén, küldeném az egyik kedvenc nótámat.
minden jót kívánok neked, és dumálj itt a többiekkel, nem foglak háborgatni."

Nekem nem volt társam WR, persze te tisztában vagy azzal, hogy WR emlegetéséről nem valamelyik kedvenc nickem jut eszembe, így ezzel molesztálsz már nem először. Azzal viszont te nem vagy tisztában, hogy WR-rel te folytatattad a legszánalmasabb és legnevetségesebb és legüresebb harcokat a virtuális világban, mert nagyjából csak jelzőket voltál képes írni, de még abban is csak ismételgetni magad minden értelmes mondatára is. Ha hiányosak az emlékeid megnézheted a spinoffon.

Te tényleg nem vagy képes tudni, hogy hol a határ másoknál?

taga20 2021.05.01. 12:23:24

@Neytiri1: "hogy WR-rel te folytatattad a legszánalmasabb és legnevetségesebb és legüresebb harcokat a virtuális világban,"

eddig olvastam a süketelésedet, de innen má nincs lejjebb.

én mit dobjak rád? hogy egy unatkozó csaj vagy, akit nem ápol le egy kan rendszeresen, ezé a neten log 0-24-ben hétfőtől-vasárnapig?

vagy mit?:)))

taga20 2021.05.01. 12:45:17

@A Telex újságírója vagyok:

-igen
-igen
-igen
-igen
-igen
-igen
-igen

na elmészte a kurvaanyádba fityeszretek!

taga20 2021.05.01. 13:00:07

@Neytiri1: átláccó vagy frau!

egyébként, ne a tükörre légy mérges, hanem akit benne lácc!:)))

habakuk000 2021.05.01. 13:02:51

@taga20: Sok gyereket ne nagyon. Mondjuk ez Kínában pl sikerül, a hagyományok és a születésszabályozás megoldja a probléma egy részét, Indiában nem olyan nagyon, Afrikában a vízhiány viszont igen.
Nem gondolom, hogy mindenkinek meg kéne termesztenie a saját kajáját, azt viszont igen, hogy nyugodtan áldozhat mindenki egy fenntartható világ kialakításában.

Konkrétan: vedd meg majomparádé a drága retket a biopiacon ( így is van esélyed rá, hogy boltból reggel megvásárolt marokkóit kapj), ne repülj rá a gazdaságos cuccokra.

taga20 2021.05.01. 13:07:39

@habakuk000: haver nincs valami jó kis vegyszered a gyermekláncfű ellen?
kurvára kiidegel ez a kurva gyom!:))

habakuk000 2021.05.01. 13:34:00

@Neytiri1: Óvodai macsó szubkultúra. Szeret Téged, ezért ráncigálja a hajad.
Ha fáj is, jusson mindig eszedbe, hogy mások irigykedve figyelik.
Érzékenykedni, hisztizni fölösleges, jól fenékbe kell rúgni, akkor tisztel.

Nem baj az, ha más máshogyan gondolkodik, így legalább ki lehet fejteni, meg lehet ismerni álláspontokat.

A stílus pedig változtatható, tagához egy sima kisbalta valóban kevés, de valami nagy büdös ékhasító fejszével alakítható. :)

habakuk000 2021.05.01. 13:47:18

@taga20: Ugye? Tudtam. :) Petróleum, fáradt olaj segít.

Tápanyaghiányos, kötött talajod van, a hülye füveid éheznek, ezért aztán szólnak a pitypangnak, hogy jöjjön már, s a mélyre nyúló karógyökereivel hozzon fel egy kis kosztot.

taga20 2021.05.01. 14:25:32

@habakuk000: térkő nem jó?:)))

egyébként nem az, me 90m3 termőföldet hozattunk 5 évvel ezelőtt.

a szomszéd baszik a gyomnövényekre, ezé a mi kertünk is egy biokert. hogy b....á a ká...t meg!

habakuk000 2021.05.01. 14:59:38

@taga20: :) térkő se rossz, bár annak réseiben is kibújik, legalább támogatod a nemzeti nagypolgárságot. Basszus és ezt ki is ejtik a nyálas szájukon..

Na mindegy, hozattál pár autó isten tudja milyen útépítésből felszedett szentszart, aminek humusztartalma nyilván nulla, mikrobigyói a bolygatás miatt mind elpusztultak, a nitrogéntartalma egy nagyobb esővel kimosódott, a levágott füvet nyilván kosárba öntöd és kiöntöd, hogy még véletlenül se legyen a humuszcsinálóknak koszt és kvártély, kvázi mesterséges, (bár még ha locsolod zöld vagy zöldessárga) sivatagot csinálsz, ráadásul folyamatosan rajta tapisgálsz a nagy testeddel összenyomva a talajt, hogy levegő se legyen benne, aztán szidod a szomszédot. :)
Jobban jársz gazdaságos műfűvel, a felcsúti pálya kiselejtezettjére biztosan pályázhatsz. :)

taga20 2021.05.01. 15:16:55

@habakuk000: haver, szászónakisegyavége, szerinted bármit csinálok az nem jó.

ja és te vagy a helikopter, akivel mindenki szembe megy a zautópályán!:)))

habakuk000 2021.05.01. 15:24:43

@taga20: Pont azt magyarázom, hogy te mész szembe mindenkivel. :) Pitypanggal, gazzal, széllel, esővel, madarakkal, csúszómászókkal, fűvel-fával, gombákkal, algákkal, bacilusokkal. :)

Senki nem akar hülye pázsitot közülük, csak te. :)

Egy nagyon közérthető prezentáció:

www.nak.hu/kiadvanyok/tisz/2474-agrofutura-a-humusz-menedzsment-szerepe-es-eszkozrendszere-a-fenntarthato-klimatudatos-talajmuvelesben/file

gazoló 2021.05.01. 15:26:34

@taga20:

ne görcsöljetek már egymásra,mind jó fejek vagytok rengeteg tüskével..már tizen éve tanulhattatok volna ezekből a netes cicaharcokból,hogy nem vezet sehová.
én élvezettel fogadom mindannyiótok véleményét látásmódját,rigolyáit is)

éljen májuselseje))

taga20 2021.05.01. 15:32:22

@habakuk000: a kovidkát kihagytad a felsorolásodból cimbi;)

szerintem hagyni kellett volna a picsába az oltást, és akkor rendbe jött volna pl. a nyugdíjkassza is. pusztuljon a férgese:)))

egyébként ki az a mindenki? a borz, vagy a dongó, vagy a pitypang?

taga20 2021.05.01. 15:38:29

@gazoló: tudom dzsinotezsvérem, a szeretet ünnepe:))))

coub.com/view/2d91bj

habakuk000 2021.05.01. 15:42:51

@taga20: olvasd már el a linkelt anyagot, tényleg érdekes, pedig utálom a Nak-ot, és kevés pénzt sajnálok úgy, mint a nekik kifizetett milliókat, de ez jó anyag.

Természetellenes a pázsit, úgyhogy a mindenki a természet de, hogy megnyugodjon a lelked, ugyanolyan természetellenesek Neytiry szabályos, gyomtalan zöldségágyásai is.

Egyébként Juditkával is ugyanígy kell minden évben viaskodnom, ő is gyomtalan zöldségest és pitypangtalan füvet szeretne, el kellett telnie néhány évnek, hogy rájöjjön meddő próbálkozás, bár lelke mélyén soha nem fog beletörődni, hogy nem szép, szabályos kertünk van. :)

gazoló 2021.05.01. 15:50:53

@Neytiri1:

imádom ahogy nagyszüleid kertjéről írsz..))

nekem nagypapám meghalt hafifogságban,többgyermekes nagymamám vezette a gazdaságot a háború után egy börzsönyi kisfaluban.. több málnafölddel,szőlővel,veteményessel,gyümölcsfákkal,állatokkal.
úgy volt,hogy a háztól lefele baromfiudvar istállók(baromfinak,malacoknak,tehénkének..lejjebb málnaföld a patakigonnan a laposban krumli,kukorica gyümölcsfákkal és fel az erdőig szőlő egresekel,ribizlikkel,őszibarackokkal tűzdelve...az erdőben gomba a szomszédban méhészet és pék..
rengeteget jártam át segíteni a hatvanas,hetvenesben.
gondolhatod mit érzek most,ha vki uniós földalapú támogatott vagy műkörmös aranykalászos "őstermelő pofázik a mezőgazdaságról.
....
taga úgy sem változik,de nekem elhiheted..belül a szíve aurum))

amúgy egy köcsög ha iszik főleg))

ismered a májuselsejei ligeti mémet gínóval )))

taga20 2021.05.01. 15:57:12

@habakuk000: juditkát pusziltatom:)))

Neytiri1 2021.05.01. 17:55:57

@habakuk000: abban az időben vidéken, faluban, egy nő, aki nem dolgozott, mert 5 gyereket nevelt fel, a kertet rendben tartotta :)
És ha természetellenes, ha nem, ott tényleg szépek, tiszták voltak az ágyások. Egyébként máshol is. Segített neki a papa is kicsit, bár az ő dolga a szőlő volt, és segítettünk neki mi, unokák, vagy a menyek. A megmutatott gazokat ki tudtuk húzni, ráadásul még "alacsonyak" is voltunk, a derekunk is jobban bírta. Aztán kaptunk kiskapát és az ágyások közötti utakat kellett a kúszónövényektől megtisztítani, amit a kemény földről egy kiegyenesített (vagy elkopott) kapával, esetleg más célszerszámmal végighúzva -igaz a gyökerük maradt- a föld felszínéről eltüntettünk. Nekem a kedvencem a locsolás volt. Meleg nyári napokon egymást és a fejünk fölé emelt slaggal magunkat is locsoltuk. Még a krumplibogarakat is szedtük, már nem használt zománcozott, füles bögrébe, amit apró rozsdafoltok is tarkítottak a kopott ráfestett virágok mellett. Ezek aztán repültek a csirkéknek. Imádták. És mindig volt egy csomó cica. Megnéztük az ellést, aztán szeretgettük a kölyköket. Már amit hagytak, abban az időben hamar elintézték, egyedül ezt nem tudtam elfogadni a mamámtól, sem kicsiként, sem nagyobbként. De legalább teljes diszkrécióban csinálta.
És mennyit tekertük a kukorica darálót. A kicsi épületben a száraz széna, a kukoricacsuma és a por illatát hogy szerettem... Ez az illat teljesen eltűnt az életemből, nem jártam olyan helyen, ahol ilyet éreztem volna ismét.

Mint írtam, én erre képtelen lennék nagyobb földterületen, de hogy ez természetellenes lenne? Inkább úgy gondolom, hogy van aki tudja és akarja így és van aki nem.
Szerencsére ez eldönthető :)

Én a fűnyírás őrületet tartom kicsit túlzónak, illetve nálam biztos nem lenne oyan, hogy a fű 5 cm legyen mindig.

Miért szeretne? Nem is ismer, semmi értelmesről nem beszéltünk. Nincs bennünk semmi közös. Ő piszkál, én nem szeretem.
Miért figyelik irigykedve?
Semmi baj, ha máshogy gondolkodik valaki, a kifejtését hiányolom a máshogy gondolkodásnak, ha csak rávágja, hogy szar úgy, ahogy én gondolom.
Már használtam csúzlit, sokkolót, fejszét nem kívánok bevetni, azt használja az, akinek állandóan el kell viselnie :)

guma 2021.05.01. 18:01:26

szeretem a naivitás csatáját olvasni...

nem viccelek amikor a vélemények közt mély szakadékot nem fedezek fel.
és ha hiszitek ha nem, jól esik felfedezni a csupa szív emberek gondolatait/tetteit.
(lehet, hogy fel sem fogjátok milyen nagy dolog ez amikor váratlanul, kérés nélkül is találkozik ezzel az ember)

Neytiri1 2021.05.01. 18:16:20

@gazoló: A te leírásod is kedves és „látható” a nagymamád gazdasága, jó lehetett ott is :)
Szerintem az ilyen helyen töltött gyerekkor maga a csoda. És a nagyszülő(k) a lehető legtöbbet azzal tudnak adni az unokáknak, hogy megmutatják nekik ezt az életet, hogy segítségükre számítva közelebb hozzák a természetet, hogy amikor már felnőtt, ezekkel az emlékekkel legyen gazdagabb, ismerje, szeresse, ha tudja megteremtse újra. Én málnát nem ettem azóta, csak jelentéktelen mennyiséget, a minőségről nem is beszélve. Három hosszú sor volt, akkora málnabokrokkal, hogy teljesen eltűntünk benne (mennyit bújócskáztunk…), rengeteg volt rajta a termés. Amióta ez nincs, szerintem nem ettem összesen két kiló málnát. A piacon baromira drága, mivel törékeny leszedik korábban, mint kell, vagy éppen már annyira érett, hogy a dobozok alján penészes. Málnahabot csináltak a szüleink, kézi habverővel verték a tojásfehérjét, aztán bele a málnát és olyan illata volt a konyhában, hogy csuda. És a gyümölcsök… amiket akkor szedtünk le, amikor megérett.

Börzsöny…?
Erről eszembe jutott Nagybörzsöny. Hát az egy csoda.
Sok évvel ezelőtt voltunk ott több napig egy kulcsos házban, kirándultunk a környékén, a horgásztónál, a Szent István-templomban, a vízimalomban, a temetőben is, én szinte az összes utcán jártam, a régi házak nagyon tetszettek. Egy kusza kis település a sok kis utcácskával, dombocskákkal. Tavaly is elmentünk, sajnos sietős társasággal, így idő nem sok volt arra, hogy megismételjem a bóklászást, de azért így is több helyen voltunk ismét :)

Tényleg, május elseje van :)
www.youtube.com/watch?v=W7Z49oJb7GE

venszivar 2021.05.02. 08:19:31

A vihar az éjjel leverte a fehér tulipánok fejét,de a pirosak, sárgák még tartják magukat.A legparább,hogy ha még nagyobb lesz a szél,akkor nem a bográcsban főzöm meg az idei első lecsót.

Neytiri1 2021.05.02. 08:33:45

@venszivar: imádom a tulipánt. Az oviban ez volt a jelem. Hogy tökéletes találat volt, vagy ekkor szerettem meg, már nem tudom.
Ezerszer inkább egy csokor tulipán, mint rózsa.

taga20 2021.05.02. 13:04:49

@venszivar: ménem snidlinget vagy germekláncfűvet?:)))

orgona minden sarkon nő, mint a gyom.

venszivar 2021.05.02. 13:48:49

@taga20: anyádnak vigyél azokból, ha egyáltalán van anyád ! De szerintem téged, te barom, egy manus a falra rejszólt s ott költött ki téged a nap!!!:)

habakuk000 2021.05.02. 14:43:27

@taga20: Méééé? Igazi, békebeli anyák napi hangulatot varázsolt a hozzászólásával.

Most úgyis nosztalgiázik mindenki ezerrel.

( Ezt te nem értheted meg, mert gyerekkorodban szőlőt csak pezsgősüvegbe töltve láthattál Nagytétényben. :) )

Kukoricát pedig nem csak a románok darálták puliszkának, hanem nálunk is a baromfitartók, én is emlékszem, a szomszédban nyikorgatták kora hajnaltól napestig.

Mondjuk az év első lecsóját én sem értem, az igaz, hogy én is kitettem ma napozni a paradicsompalántáimat, de azokról meglehetősen nehéz lenne jóllakni. :)

taga20 2021.05.02. 14:50:04

@habakuk000: "Méééé? Igazi, békebeli anyák napi hangulatot varázsolt a hozzászólásával."

:))) szivar mindig az ütemérzékéről volt híres.

ja és budafok, te anyaszomorító, mert nagytétény egy koszfészek!:)))

guma 2021.05.02. 15:35:58

szerintem szálljatok ki ebből a posztból, felejtsétek el: mert nincs jó hatással rátok! :D

@taga20:

te meg ne köss már bele az élőfába is!
(orgona párti vagyok!
a kedvenc virágom meg a török szegfű :P)

taga20 2021.05.02. 15:50:55

@guma: de legalább kulturális vagyok, nem úgy, mint egyesek:)))

habakuk000 2021.05.02. 19:39:27

@taga20: Az már biztos. :)
Nem is értem, miért nem cserélték még ki április 11-ét kulturális taga-nappá, amikor mindenki csupaszseggű fiatal és kevésbé fiatal hölgyeket nézegetne valami fájintos zenei aláfestéssel - nem tudom megjegyezni a sok vacak zenéid előadóit- émelyítő macskavideókkal fűszerezve. :)
süti beállítások módosítása