He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A csehek ezt a kisfilmet betiltották, mert Orbánt krizálja + Az "Öregfiúk" c. film

2021.04.10. 11:15 guma

A cseh külügyminisztérium betiltott egy Orbán Viktort kritizáló videóüzenetet

Idén online formában rendezik meg a Cseh Filmkarnevált április 14-18. között, a részletes programról már mi is írtunk korábban. A tervek szerint öt filmet vetítenének, viszont az április 15-re tervezett mozi hazai bemutatása veszélybe került.

A Cseh Filmkarneválon szokás, hogy a filmek vetítése előtt a szervezők lejátsszák az alkotók rövid videóüzenetét is, viszont a Respekt hetilap értesülései szerint a cseh külügyminisztérium úgy ítélte meg, hogy Martin Dusek és Ondrej Provaznik egyperces videója sértő a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor személyére nézve, ezért nem engedélyezik a levetítését – adta hírül az Átlátszó. Erre azért volt lehetősége a tárcának, mert a külföldi cseh kulturális intézmények a cseh külügyminisztériumhoz tartoznak. 

A rendezőpáros Öregfiúk című filmje így előfordulhat, hogy kiesik a Cseh Filmkarnevál kínálatából, mert ha nem engedélyezik előtte a videóüzenetük bemutatását, a filmet nem fogják odaadni a fesztiválnak. 

A videóban az látható, hogy Provaznik beszél a filmről, és arról, hogy a képviselőknek is rá kell döbbenniük arra, hogy igenis felelősségre vonhatók ők is még életükben. Mindeközben Martin Dusek a háttérben egy feketére festett falra írja fel krétával, hogy Tiltsátok be Orbánt, majd mikor végez, szembefordul a kamerával, és azzal zárja a videót, hogy mindezek ismeretében mindenki addig nézze meg a filmet, amíg lehet.

A rendezők videó üzenetének szövege:

A cseh film és a cseh filmművészet tisztelt barátai és rajongói, üdvözlöm önöket az Öregfiúk című projekten. Örülünk, hogy találtak időt arra, hogy megtekintsék alkotásunkat. A film két idős ember barátságáról szól és egy olyan utolsó dologról, amellyel az embernek meg kell békélni, mielőtt eltávozik erről a világról. Ez egy roadmovie, amelyben komoly dolgokról van szó, de a humor sem hiányzik belőle. Reméljük, hogy önök közül mindenki, de főleg a mi politikai képviselőink, néha arra is gondolnak, hogy életük végén, eljöhet a pillanat, hogy valaki eljön hozzájuk és felelelősségre vonja minden cselekedetükért.

Az Öregfiúk című film egy emigránsról, Vlastimil Reiner egykori politikai fogolyról szól, aki nyolcvanévesen érkezik vissza Amerikából Prágába, hogy teljesítse utolsó küldetését. Ám a háborús veterán kerekesszékhez kötve mások segítségére szorul.

A 2019-es film a hazájában Cseh Oroszlán-díjat kapott és a Cseh Filmkritikusok Díját is bezsebelte, előbbit legjobb férfi főszereplő, legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, utóbbit legjobb film, legjobb rendező és legjobb film kategóriában vihette haza.

https://index.hu/kultur/2021/04/10/a-cseh-kulugyminiszterium-betiltott-egy-orban-viktort-kritizalo-videouzenetet/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3016496520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habakuk000 2021.04.10. 13:18:01

Nagyon kedvelem a cseh filmeket, van bennük valami egészen finom irónia, önkritika.

Nem nagy dicsőség számunkra, hogy mindenféle náció mindenféle gondolkodója mint a pestis forrására gondol az országunk vezetőjére.

guma 2021.04.15. 11:02:55

@habakuk000:

jó pár van itt is a blogon.
élvezem és néha folyamatos mosolyt fakaszt, még az önkritika is.

nem is tudom miért eszembe jutott a "lófasz" és mivel kalandoztam a Lőwy Árpád verseinek világában hát ideteszem ezt a gyöngyszemet

nagyon "vegyes" (hogy finom legyek) hangulatú versei vannak. pl ez a magyar nyelvről:

PÓTLÉK

- megjegyzés:
miért lehetetlen,
hogy a magyar nyelvet
tökéletesen birtokolja
bárki idegen?

Egyszer fenn jártam Helsinkiben, s ott
Sok finn tudós szívesen fogadott.
A magyarul tudók egy szigeten,
Búcsúlakomát rendeztek nekem.
Verseket olvastam - természetes,
Így telt el vígan az a nyári est.
Verseimen mulattak eleget,
Végül egyikük, egy megjegyzést tett:
Egy szó van a versekben - mondja ő -,
Mely könyveinkben nem fordul elő.
Mi az a "lófasz"? Ritka szó talán?
Vagy nem használják már egyáltalán?

Mire Lőwy arca elkomorul:
Lófaszt tudnak kendtek - nem magyarul!

habakuk000 2021.04.15. 16:19:16

@guma: :) Jók ezek a versek.
Filmek is.
Az egész blog.
süti beállítások módosítása