He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2021
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Négy napos húsvét lesz!

2021.03.22. 07:00 guma

A húsvéti tojásfestés a húsvét legismertebb népszokása.

Fotó: agrobacter / Getty Images Hungary

Mikor lesz 2021-ben a húsvét Magyarországon? Ez lesz az év első négynapos hétvégéje!

A húsvét mozgó ünnep, vagyis minden évben más dátumra esik. Idén ötödik éve a nagypéntek is ünnep, így a húsvét lesz az év első négynapos hosszú hétvégéje! Mikor lesz 2021-ben húsvét, és mi alapján számítják ki az időpontját?

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, mely Krisztus feltámadását és az emberiség megváltását ünnepli – az Újszövetség szerint Jézust pénteken feszítették keresztre, majd a harmadik napon, hétfőn feltámadt, győzelmet aratva a halál felett. Összefügg a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott pogány termékenységi ünnepekkel és a zsidó pészahhal is, mely az egyiptomi fogságból való szabadulásra emlékezik.

Az ünnep időpontja március 22. és április 25. közé esik, a pontos dátum a Nap és a Hold mozgásától függ – a 325-ben tartott első niceai zsinat határozott úgy, hogy húsvétot mindig a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap ünnepeljék, ennek kiszámítására azonban az egyházatyák nem jelöltek ki pontos módszert, ezért még évszázadokig viták tárgyát képezte, mikor is van „valójában” a húsvét. A 6. században Dionysius Exiguus latin nyelvű keresztény író alkotta meg az ún. alexandriai húsvétszámítást, melyet 1581-ben rögzített a kánonban a katolikus egyház, ma az ortodox egyházakat kivéve az összes keresztény felekezet ezt a módszert használja.

A hagyomány szerint a húsvétot negyvennapos „húshagyó időszak”, a nagyböjt előzi meg, mely Jézus sivatagi böjtjére emlékezik. A nagyböjt a húsvétot megelőző nagyhéten ér véget, mely a Krisztus Jeruzsálembe érkezését szimbolizáló virágvasárnappal (a húsvét előtti vasárnap) kezdődik, ezt követi a három szent nap, az utolsó vacsorára és Krisztus elfogatására emlékező nagycsütörtök, a kereszthalál napja, a nagypéntek, végül a nagyszombat. Húsvétvasárnap hagyományosan délelőtti ünnepi szentmisét tartanak, a húsvéthétfő viszont egyházi jelentőséggel nem bír, különböző népszokások kötődnek hozzá, mint idehaza a locsolkodás.

A magyar húsvét kifejezés a böjt végére utal – ekkor, a nagyhéten lehet először „húst vételezni magunkhoz” –, az angol Easter és a német Ostern elnevezés pedig az ógermán Óstara istennő, a tavasz úrnőjének nevéből származik, akinek ünnepe a tavaszi nap-éj egyenlőség idejére esett. Szintén Óstara kultuszához köthető a tojás szimbóluma, a hagyomány, miszerint a felnőttek tojásokat rejtenek el a fűbe, hogy a gyerekek megkeressék azokat, pedig délnémet területről terjedt át a magyar néphagyományba. A nyúl figurája talán a pészahhoz köthető, mások szerint a római színházból ered, megint mások ezt is a germán hagyományokhoz kapcsolják.

2021-ben húsvétvasárnap április 4-re, húsvéthétfő pedig április 5-re esik

Mivel 2017 óta a nagypéntek (idén április 2.) is munkaszüneti napnak számít Magyarországon, ez lesz az év egyetlen négynapos hosszú hétvégéje. A húsvéti ünnepkör ezzel nem zárul le, egészen pünkösdvasárnapig, a húsvétvasárnapot követő hetedik vasárnapig tart, amikor a keresztény világ a Szentlélek kiáradását ünnepli. Idén pünkösdvasárnap május 23-ra, pünkösdhétfő pedig 24-re esik, szintén mindkettő munkaszüneti nap.

https://divany.hu/vilagom/magyar-husvet-2021-mikor-van/

 

221 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8116435690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszti..... 2021.04.06. 12:41:22

@habakuk000:

"csak éppen azt nem találom, hogy hogyan függ ez össze a keleti vakcinák jóságával"

Ki beszélt jóságról?
Jelenleg egyik nagy gyógyszergyártó cég sem tudja teljesíteni vállalásait, az oltóanyag elosztása sem lakosságarányos az unión belül, ahogy ígérték.
Szlovákiában végeztek egy felmérést. 300 ezren kizárólag a Szputnyikot választanák.
Ezek az emberek joggal bírálják a szlovák kormányt, miért nem követi Magyarország példáját és engedélyezteti az orosz/kínai vakcinát?
Nálunk a Pfizerhez csak az első vonalban dolgozók jutnak hozzá, valamint a 70+ korosztály. Moderna alig van, nagyrészt Astrával oltanak, amiben a sorozatos halálesetek után megrendült a bizalom.
Az oltás ugye önkéntes, én is aláírtam a nyilatkozatot.

eszti..... 2021.04.06. 12:42:20

@mgdé:

Szia!
Köszi!
Úgy lesz! :)

habakuk000 2021.04.06. 13:00:56

@eszti.....: :)
" taga20 2021.04.04. 19:29:36
@eszti.....: "Így utólag nézve Orbánnak valóban zseniális húzása volt a keleti vakcinák engedélyeztetése." "

Innen indultunk. Keresem továbbra is soraidban a zsenialitást. Mert írtál mindenről talán a lappok által tenyésztett rénszarvasok párosodási rituáléjának kivételével, csak orbán zseniális keleti vakciáinak a mivoltáról nem.

Ha csak az nem zseniális, hogy két oltást követően egyre inkább úgy tűnik, szükség van a harmadikra is, így különösebb erőfeszítés és új off-shore cég nélkül is gyűlhetnek a jutalékeurók a bankszámlákon.

habakuk000 2021.04.06. 13:19:50

@eszti.....: Kaptok egy nagy csomó Pfizert. Egyébként a politikusaitok nem hívták le, mert drágállották.

Azért én csak elgondolkodnék azon a helyedben, hogy valóban zseniális húzás-e egy hazudozáson és lopáson kívül semmihez sem értő szavára megsemmisíteni a normális engedélyeztetési rendszert vagy esetleg célszerűbb betartani a jogrendet.

www.szabadeuropa.hu/a/szputnyik-europai-unio-twitter-putyin-vakcina/31182089.html

eszti..... 2021.04.06. 13:58:33

@habakuk000:

Ezt talán másfél hónapja írtam a Vincentre, te is tudod. Olvashattad a reakciókat, az én válaszaimat is.
Nem értem, taga miért hozta ide, miért nem ott mondta el véleményét, megvolt rá minden lehetősége, ahogy neked is.
Nem épp "mindenről " írtam.
A szlovák járványkezeléssel kezdtél példálózni, konkrétan ezt írtad:
"A szlovákok az oltásokkal fogták meg a nagy bummot? Lófaszt, a fekete, meg vörös járásaikkal, a szigorításaikkal, a tesztjeikkel, karanténjaikkal."
Ezekhez szolgáltattam néhány infót, mivel a valóság teljesen más, mint amit sugallni akartál.

habakuk000 2021.04.06. 14:25:19

@eszti.....: Nem tudtam. Nagyon ritkán olvasok ott, megszólalni is egyszer-kétszer szólaltam meg, akkor talán pont reád reagáltam, kíváncsi voltam, Eszti-e az Eszter a múltból. :)
Tisztítottam egy-két hónapja a fiókomat, s ott ütköztem Gazoló levelébe, - amit tavaly vagy tavalyelőtt írt, úgy keveredtem elő. Nem nagyon ismerek már olyan blogokat, ahol lehet beszélgetni. Nem is igen kerestem, az igaz.
Mindenesetre örülök, hogy vagy, nyár végére csak normálisabb lesz a világ. Nálatok nagyobb a valószínűsége.
Egész évben folyamatosan szállítottunk Szlovákiából, saját tapasztalataimra támaszkodtam, ami nyilván teljesen más, mint ott élni, de hidd el a balfaszkodások mellett is lényegesen korrektebben kezelitek a járványt, mint mi. Persze, ti sem jól, minden relatív, nem lett volna szabad hazaengedni az angliaikat, s a csehekre azonnal kellett volna reagálni, nem két vagy három hét múlva. Nem beszélve a síelésektől.
De ez tiszta politika sajnos, ráadásul egy olyan szitu, amikor valamelyik kezedet mindenképpen le kell harapni.
Nálunk is, csak nálunk annyival egyszerűbb a világ, hogy miután orbán rájött arra, hogy a magyarok legendás szolidaritása miatt nem számít, mennyi beteg s halott lesz, mehet világba mint a vaklégy.

habakuk000 2021.04.06. 16:46:07

@eszti.....: ujszo.com/kozelet/mas-szputnyikot-kaptunk-mint-amilyet-a-tanulmanyhoz-kuldtek

Komoly dilemma: adjunk-e be hozomra valami löttyöt, mert egy gazember, aki simán megerőszakolta saját országának egészségügy hatóságát ebből próbál politikai előnyt csiholni avagy próbáljunk meg normális államhoz méltóan viselkedni és küzdjünk a járvánnyal várva a kibontakozást?

guma 2021.04.06. 17:08:29

@eszti.....:

olyan összetett a világ és benne mi sem könnyítünk meg semmit magunknak sem.

én pl felületes és naiv vagyok, ami sok problémát, félreértést okoz minden vonalon.
néha sokkal később esik le a tantusz, mit is mondott a másik. ráadásul a rosszindulattal nem tudok mit kezdeni, viszont nagyon sokat jelent minden emberi vonal, gondolat.
örök gyerek maradok a kapcsolataim bármelyik formájában, amit már nem tudok kinőni és nem is érdemes.

@habakuk000:

egyre többször értek egyet veled...

eszti..... 2021.04.06. 17:15:43

@habakuk000:

Nem fogok veled vitatkozni. Ha neked úgy jobb, nyugodtan hidd csak azt, hogy itt jobban kezelik a helyzetet.
Ez mondjuk egyáltalán nem igaz, de te attól még hihetsz benne gőzerővel.

gazoló 2021.04.06. 17:31:03

@eszti.....: @habakuk000:

azért megengeditek,hogy élvezettel olvassam az erről folytatott eszmecseréiteket,leszűrve belőle a hasznosat,az igazat és a helyi látásmódotokat.
a hazai mocskot nekem sem kell különösen magyarázni,de érdekel a szlovák oldali kép is.
azt is jó látni,hogy nem akarjátok mindjárt vízbe folytani az egyéni véleményért,bár tagánál Eszter mindjárt gaz moszkivita lesz.
rólam meg már úgy is mindegy mit gondol,mert világítok az északi égen a szputnyiktól)

Neytiri1 2021.04.06. 17:40:20

@eszti.....: nem tudom ott hogyan kezelik, hiszen ezt igazából az tudja, aki ott él.
Én azt tudom, hogy itt ez a törpehordó a tavalyi tavaszt egészen jól megúszta, hogy szerencséje volt, vagy a tényleges lezárások, vagy az aránylag kevésbé taroló vírus miatt, fene tudja.
De nyár elején elengedte a gyeplőt és azóta nem ránt rajta csak keveset, a gazdaság a fontos, az emberek véleményébe bújtatva az övét.
Az a magyar ember, akinek ez azt mondja, hogy kevesebb Adria, több Balaton és lefotózzák az Adrián, amikor a nyikhaj csatlósa még azzal tetézi az Adriát, hogy olyan ember csónakján nyaral, aki aztán szép kis csókossá válik, és kérdésre, hogy hogyhogy, a válasz "magánügy", a másik meg semmit sem mond, még az addig vacilálót is megtáltosítja, ha nekik szabad, akkor miről beszélnek, megyek én is.
Számtalan hibát ejtett, számtalanszor leírtuk, vagy linkeltük itt, nem említeném újra.
A ti országotokban miniszterek, miniszterelnök mondott le, nálunk mindenki marad és soha nem fognak lelépni maguktól.
Emberek halnak meg, a semmilyen lezárása miatt emberek betegednek meg, nem adnak megfelelő információt, de ha mégis, hibákat ejtenek adatokban, össze-vissza vásárolnak sok-sok milliárdért orvosi eszközöket, amik jó esetben egy ismeretlen helyen csücsülnek, mert senkinek sem kell, a nagy csindarattával vásárolt maszkot gyártó gép, nem csinál annyit, mint mondták, miközben védőfelszerelés nem volt az egészségügyben és a szociális intézményekben, de közben elképzelhetetlen összeget költ a kibaszott focijára és a versenyszerű sportra, a balga nép fussa körül a házát, elég az neki, itt van egy összeomló egészségügy és azt mondja, minden rendben, nem enged fotózni a kórházakban, aztán kiad néhányat, amit az MTI csinál, nem válaszolnak újságok kérdésére, éjszakánként salátatörvényeket talál ki a vadász, amit aztán másnap simán elfogadnak, a bajszosnagymagyar milliókra büntet a Parlamentben, miközben a sajátjai azt csinálnak, amit akarnak, a ténsasszony arról beszél, hogy betegedjünk meg, és senki sem korrigálja, nincs pénz az oktatásra és az egészségügyre, de ő kínai kampuszt épit 500 milliárdból kölcsibe, és még sorolhatnám, és minden lepereg róluk, mindenre a válasz: bezzeg Gyurcsány..., hány évig fognak még ezzel jönni, több, mint 10 éve labdába se rúgnak, de megállapítják, hogy ha ők lennének hatalmon, akkor több beteg és halott lenne, migránsveszély volt évekig, miközben amelyik bejött, kereste, hogy hol van az osztrák határ, miközben több tízezer embernek adtak magyar állampolgárságot pénzért, amibe senki sem bukott bele...
Szóval... úgy gondolom, hogy ha versenyezhetnénk, hol, és ki csinálta jobban, vagy rosszabbul, nem indulnánk hátulról. Sajnos.

gazoló 2021.04.06. 18:07:08

@Neytiri1:

engedelmeddel ezt lementettem

de sajnos korán sincs minden benne :-(

eszti..... 2021.04.06. 18:31:17

@Neytiri1:

"A ti országotokban miniszterek, miniszterelnök mondott le, nálunk mindenki marad és soha nem fognak lelépni maguktól."

Egy percig se gondold, hogy a katasztrofális járványkezelés miatt mondtak le.Ez csak egy olcsó színjáték volt a népnek, mikor három hónap alatt 8 ezer ember halt meg a dilettáns vezetés miatt.
Már leírtam fent, január elején 2500 körül volt a Covid áldozatok száma, most 10 ezer fölött járunk.
Semmi sem változott. A volt kormányfő helyet cserélt a pénzügyminiszterrel, az új eü miniszteren kívül mindenki visszaült a bársonyszékébe.

Neytiri1 2021.04.06. 18:53:13

@eszti.....: nos, itt még ezt a szerepcserés színházi előadást sem játszák el, mert tudják, hogy azt csinálhatnak, amit akarnak, semmilyen módon nem kell leplezniük semmit.
Beoltottak 2,5 millió embert, holnaptól nyithatnak az üzletek, szolgáltatások, április 19-én az iskolák. Az iskolások közül senki sincs és nem is lesz addigra beoltva. Ez a mutáció veszélyes a gyerekekre is. És haza is viszik a szintén alig oltott szüleikhez.
Felénk családok tűntek el az élők sorából.
Tudod egészen félelmetessé vált az élet.
Nem kell kimenni az autópályára és sétálni az elválasztó vonalon, tudva a biztos halált, hanem ül az ember otthon, hómofiszban, és a gyereke meg megy az iskolába. Ahol 30-an vannak egy osztályban, ketten egy padban, összeérve a váluk, a szájuk, ha egymáshoz fordulnak 40 cm-re van.
És nem tud az ember mást tenni, mint vár, hogy mikor lesz már ennek vége.
Egész nap be van kapcsolva így a sziréna, és bár nem repülők jönnek az égen, hanem vírusok jönnek be a lakásba, hívatlanul.
Hogy lehet fittyet hányni mindenre, csak azért, mert beoltottak 2,5 millió embert? 7,5 milliót meg nem!
Nem tudom nálatok hogyan kezelik, de engem nem vígasztal, ha rosszabbul, vagy így, nekem ez az ember parancsol...

Neytiri1 2021.04.06. 18:53:54

@gazoló: egy szuszra ennyi szakadt ki belőlem...

gazoló 2021.04.06. 19:53:20

@Neytiri1:

ne engedd a gyereket suliba,ezt a két hónapot már otthon tanulva is kibírjátok. elmebeteg oroszrulett ez ami jön.

habakuk000 2021.04.06. 21:07:06

@eszti.....: A számok ezt mutatják, ti a tizedikek vagytok, mi a másodikok, s ha így haladunk, két hét alatt verjük a cseheket is.
A holnapi nyitás ebben még nem fog szerepet játszani.

Nem kell nekem ebben hinni, abban sem hiszek, hogy nem hiszek. Komoly hibám, hogy a büdös életben nem fogom tudni megérteni a hívőket.
Pl ez a cikk jó sok emberben a hit nagyszerűségéről szól, milyen büszkeség is, hogy ilyen fegyelmezetten várják az ételszentelést Csíkszeredán.

Én viszont megdöbbenek, micsoda elvakult fanatizmus szükséges ahhoz, hogy egy nagy csomó ember kis kosarát szorongatva ácsorogva várja, hogy egy jelmezbe öltözött ember mindenféle hókusz-pókuszt végezzen.
Nem vagyunk egyformák. :)
szekelyhon.ro/aktualis/husveti-etelszenteles-sajatos-korulmenyek-kozott

Neytiri1 2021.04.07. 08:42:47

@gazoló: a szülő egy iskolai évben három napot igazolhat. Az orvos nem fog két hónapra igazolást adni, ha meg nincs igazolás, akkor elveszik a családi pótlékot és talán még a gyerekvédelem (vagy mi) is megjelenik. Valamennyi hiányzás után pedig évet kell ismételni.
Abban reményekedek, hogy meggondolja magát ez az anyaszomorító és nem nyittatja még ki.

gazoló 2021.04.07. 12:25:51

@Neytiri1:

milyen furán hat ebben a kontextusban: "gyermekvédelem.

meg úgy egyébként is elgondolkodom: pld. miért büntet a rendőr ha nincs mentőmellényem evezés közben,tilosban úsztál valahol vagy amikor mást nem veszélyeztetve ostoba hibáért büntet,"védve téged.
másnap meg elpusztulsz kórházi fertőzésben,ellátatlanságban vagy kovidban úgy,hogy le sem "szarnak.
...
iskolaügyben nem fogja meggondolni magát,amilyen gyökér. sajnos még alternatív megoldásokon sem gondolkodnak.

eszti..... 2021.04.07. 14:31:25

@Neytiri1:

Ismereteim szerint a gyerekeket sehol sem oltottak, csak most kísérleteznek a számukra készülő vakcinán.
Szlovákiában a mai nap több iskola nyitotta meg kapuját. Jelenleg az alsó tagozat számára indult az oktatás /a mi sulinkon a jövő héten indul/, április 19 után pedig mindenkit visszaengednek.
ujszo.com/kozelet/grohling-az-iskolak-elsobbseget-elveznek-az-intezkedesek-enyhitesekor

eszti..... 2021.04.07. 14:48:03

@habakuk000:

Az ételszentelés a húsvéti liturgia része. Ezek az emberek tartják hitüket, hagyományaikat, ami nagy kincs a mostani világban.
Ők így élnek, senkinek sem ártanak vele. Több tiszteletet érdemelnének.

taga20 2021.04.07. 18:14:44

@habakuk000: "Én viszont megdöbbenek, micsoda elvakult fanatizmus szükséges ahhoz, hogy egy nagy csomó ember kis kosarát szorongatva ácsorogva várja, hogy egy jelmezbe öltözött ember mindenféle hókusz-pókuszt végezzen."

és ezek a valláskárosultak tartanak hatalomban, olyan moslék despotákat, mint a csutigeci. és puszilgatják a kezüket, hogy mekkora királyok mindenben.

pl.: járványkezelésben. közben rekordokat dönt a halálozás és szarrá lopják közben magukat. BROÁF!

uploads.disquscdn.com/images/c3c5178ebddcc074e38b82d0ad33c378e1084199b7ea85ab890996ee4675afc5.jpg

habakuk000 2021.04.08. 10:21:01

@eszti.....: Ja, ja, ja... Ezek a békés emberek azok, akik két szerencsétlen bangladesh-i péket életveszélyesen fenyegettek, és kikezdték a pékség tulajdonosát, ( aki egyébként egyszer egy esti vacsorát követően mesélte nekem, hogy neki nagy álma, hogy a ditrói templom tornyának egy nagy harangot adományozzon, vicces ugye?)
Ezek a szelíd, jóravaló emberek azok, akik teljesen természetesnek veszik, hogy a magyar adófizetőktől ellopott pénzükből kapjanak mindenféle cuccot, cserébe támogatnak mindent és mindenkit, ami, aki a magyar demokrácia és szabadság eltiprását segíti.
Ezek az emberek azok, aki a "székely szarta a magyart" felkiáltással zárnak minden vitát, ugyanakkor ökölrázva követelik a magyar nemzeti összefogásból eredő forrásokat.
Csattogós lepke és fakard-vásárlás kapcsán én is szerettem volna mindig búcsúba menni egyébként, nem mondhatja rám senki, hogy nem őrzöm én is a szép, keresztényi hagyományokat.

Persze nagyon tiszteletreméltóak a szaudiak is, akik olyannyira őrzik a hagyományokat, hogy simán börtönbe is küldik azokat a szentségtörő nőket, akik pl autót vezetve tanúsítják hitük elvesztését.
Egy tengerrel odébb, Indiában is ritka hagyománytisztelő, szelíd emberek élnek, akik pl simán agyonverik a megerőszakolt leányrokonukat, mert nem tartotta a hithű hagyományt, s csábítóan flangált a 18 db szelíd, hitükben gazdag, hagyománytisztelő fiatalember előtt bűnös gerjedelmet keltve bennük.

Pár évszázada Savonarola is ritka egy hagyománytisztelő, hitében buzgólkodó és gazdag kolléga volt, aki Firenzében az emberi művészet és tudás pótolhatatlan értékeit semmisítette meg az ő nagy szelídségében és hagyományainak őrzésében.

Lehetne még sorolni a tiszteletreméltó hívőket, de leginkább csak tiszteletreméltó Teddy úr jut eszembe ezen kívül.
Semmi tiszteletet nem érdemel valaki azért, mert hisz valamiben, amúgy érdekes, hogy igazkeresztényeknél mennyi hiszti van a tisztelet miatt, lépten-nyomon tiszteletet követelnek toporzékolva.
Hát nem. A tisztelet alapból jár mindenkinek akármiben hisz vagy nem hisz, de megtartani illetve komoly tiszteletet kivívni csak cselekedetekkel lehet.

eszti..... 2021.04.08. 16:25:36

@habakuk000:

Összevissza hablatyolsz. Egyenlőséget teszel a fideszesek és a templomba járó, hitüket megtartó emberek között. Nevetséges...
Ezen a szinten teljesen értelmetlennek látom a további párbeszédet.

Neytiri1 2021.04.08. 16:33:13

@gazoló: nem fogja, gulyás ma is mondta őket. Érthetetlen, annyi helyen olvasom, hogy szakemberek is azt mondják, hogy nem kéne.
Nem tudom mi az amit büntetlenül meg lehet csinálni? Mármint, hogy attól, hogy azt mondják ne menjenek a gyerekek, és közben az iskola az iskolában folyik, mivel jár, ha nem megy.
Nem szeretném, ha ismételnie kéne (lásd SZFE, az iskola és a diákok vitája, megkapják-e a félévet, stb).
Azt sem, ha elvennék a családi pótlékot, és azt sem, ha jönnének vizsgálgatni, félek, hogy elküldeném őket, ami szintén nem biztos, hogy jó.
Nekem furcsa a pedagógusok szakszervezete is, csak a tanárok oltásával foglalkozik.
Nem is értem, hogy miért nincs tanulók szakszervezete, az iskolákban (középiskola) egyáltalán van-e valami érdekvédő szervezetük.

habakuk000 2021.04.08. 17:41:36

@eszti.....: Nem tudtam, hogy pl a szaudiak fideszesek. :( Azt pedig főleg nem tudtam elképzelni, hogy a talán 1498-ban elégetett Savonarola is az. :((( Bár ha mondod, lehetséges.

Nem. Teljesen másról írtam, arról, hogy a "hitükben gazdag emberek" sokkal könnyebben megvezethetők, gátlástalan emberek egyéni érdekei szerint irányíthatók.

Nyilván te is érzed ezt, de mivel érvekkel nem tudod az ellenkezőjét bizonyítani, sokkal egyszerűbb - amúgy meglehetősen keresztényi - megoldást választottál. :)

Pedig eszemben sem volt bántani a hívőket, hagyományőrzőket aztán főleg nem, csak az árnyoldalaira hívtam fel a figyelmet. :)

habakuk000 2021.04.08. 17:52:49

@Neytiri1: Bármit. Annyira szétzilált a magyar társadalom, s annyi pénzből nyomják a propagandát, hogy még egy ekkora sokk sem ébresztette fel a népet.
Sajnos egyre jobban érezhető az unió agyelszívása is, a bátrabbak, önmagukat eladni tudók, nagyobb valószínűséggel önálló véleményükkel rendelkezők közül 500-800 ezren elmentek.
Sötéten látom a jövőt.

taga20 2021.04.08. 18:38:56

@habakuk000: "Sajnos egyre jobban érezhető az unió agyelszívása is, a bátrabbak, önmagukat eladni tudók, nagyobb valószínűséggel önálló véleményükkel rendelkezők közül 500-800 ezren elmentek."

ako te, hogy-hogy itt vagy még?
nem vot mit elszívni?;)

zenét bírod nyugger?:)))

www.youtube.com/watch?v=cAnOt74e9_Q&list=PLcpBBg8UA1Oxz7973OVcCzyBR-caH7hCQ&index=11

gazoló 2021.04.08. 18:51:07

@taga20:

Veszprém-Vardar van agyagkatona)

lehet szurkolni)

tulajdonképen már eldőlt,csak Stoilov,a kézilabdázás 'mócártja miatt nézem)

taga20 2021.04.08. 19:05:40

@gazoló: hajrá vardar! együtt mekcsináljuk és a kipcsakokat kicsináljuk!:)))

gazoló 2021.04.08. 19:17:58

@taga20: DDD

imádom a hexametereidet kisköcsög)))
tudtam,de nem sejtettem mekkora rímhányó vagy :-)

eszti..... 2021.04.08. 19:19:17

@habakuk000:

"Én viszont megdöbbenek, micsoda elvakult fanatizmus szükséges ahhoz, hogy egy nagy csomó ember kis kosarát szorongatva ácsorogva várja, hogy egy jelmezbe öltözött ember mindenféle hókusz-pókuszt végezzen."

"Pedig eszemben sem volt bántani a hívőket, hagyományőrzőket aztán főleg nem, csak az árnyoldalaira hívtam fel a figyelmet. :)"

Szerintem ez egyértelmű.

habakuk000 2021.04.08. 19:33:24

@eszti.....: igen, számomra az. :)
Számodra úgy látom, nem. :)

taga20 2021.04.08. 19:34:13

@gazoló: gyík, hozzám képest radnótimiki a fasorba sincs!:))

coub.com/view/282u3z

habakuk000 2021.04.08. 19:44:16

@taga20: Nyilván kevés az agyam. :( Meg, ha próbálok is elefántcsont-toronyba zárkózni, csak szeretem ezt a nyamvadt országot. A franc essen az egészbe.

Nehéz kilépni a komfortzónámból. 30 év alatt fölhalmozódott olyan kapcsolati tőkém, amiből viszonylag kis ráfordítással meg tudunk élni.
A 90-es években lett volna értelme, akkoriban születtek a gyerekek és úgy tűnt a rendszerváltás pezsgésében, jó lesz itt.
Tévedtem. Pedig akkor Párizsban alapítottam céget, aztán a nagy honfiúi lelkesedésemben hazahoztam.
Címeres hatökör plusz vadmarha voltam.

gazoló 2021.04.08. 19:50:11

@taga20:

demetersziszi már térdel instantputyin lábainál lovettáért könyöröge,hogy a Petőfi múzeumban szavalhassák vidnyánszki rendezésében,mándoki vezényletével elrejtett zsengéidet. az
ákos-nagyferó-pataki hármas,aprópénzért meg is zenésíti.

gazoló 2021.04.08. 20:09:01

@eszti.....: @habakuk000:

vallásháborúitokra szeretete))

József Attila: ISTENEM

Dolgaim elől rejtegetlek,
Istenem, én nagyon szeretlek.
Ha rikkancs volna mesterséged,
segítenék kiabálni néked.

Hogyha meg szántóvető lennél,
segítenék akkor is mindennél.
A lovaidat is szeretném
és szépen, okosan vezetném.

Vagy inkább ekeszarvat fogva
szántanék én is nyomodba,
a szikre figyelnék, hogy ottan
a vasat még mélyebben nyomjam.

Ha csősz volnál, hogy óvd a sarját
én zavarnám a fele varjat.
S bármi efféle volna munkád,
velem azt soha meg nem unnád.

Ha nevetnél, én is örülnék,
vacsora után melléd ülnék,
pipámat egy kicsit elkérnéd
s én hosszan, mindent elbeszélnék.

habakuk000 2021.04.08. 20:10:24

@taga20: Ténymegállapítással nem lehet vitatkozni, jogos. :(

taga20 2021.04.08. 20:15:23

@gazoló: látod lipsi, a nerben felismerik a zigazi tehetségeket!:)))

habakuk000 2021.04.08. 20:28:51

@gazoló: :), nem olvasnék magamtól verseket. Pedig milyen jók tudnak lenni.

De ezt Tagának magyarázhatod, lepereg róla a kultúra, hacsak az esztergaolajba bele nem ragad. :(

taga20 2021.04.08. 21:19:44

@habakuk000: haver, két sor írsz, és ütik egymást:)))

ja és eszt az esztergaolajat meséld má el!
gondolom ez olyan lehet, mint a reszelőzsír:)))

habakuk000 2021.04.08. 21:24:56

@taga20: olyasmi. A Django-ra autózni is nagyon tempósan lehet.
Nagyom csípem ezt az osztrák fazont.
Tarantino hétvége se rossz, csak akkor a hatás kedvéért célszerű paradicsomos spagettit enni, hadd folyjon mindenhol a vér.

gazoló 2021.04.08. 21:38:07

@habakuk000: @taga20:

ezt kapjátok ki valláskárosultak:;-)

húzódjatok hátrébb a monitortól)

m.facebook.com/watch/?v=279336640335949&_rdr

taga20 2021.04.08. 21:51:50

@gazoló: tesó, lehet túl hátrébb húzódtam, me kurvára nem látok semmit:)))

habakuk000 2021.04.09. 11:39:01

@Neytiri1: Csak hangosabbak voltak a szülők és tanárok. :)

Neytiri1 2021.04.09. 11:50:44

@habakuk000: nagyon-nagyon örülök :))))))))

Nem tudom hol él ez az ember?
"A kormányfő a döntést az érettségi vizsgákkal indokolta, mint fogalmazott, nem lenne érdemes néhány napra kinyitni a középiskolákat."
Lassan két hete nyomják, hogy indulnak az iskolák. Mindenhol elmondták, naponta sokszor.
Eddig nem nézte meg a naptárát, hogy mikor lesz az érettségi??? Hogy mennyi idő van az érettségi és az iskola nyitás között?
Most jön ezzel, hogy az érettségi vizsgákkal indokolja...
Miért nem azt mondja, hogy végül a szakemberek és a szülők/gyerekek/tanárok nyomására döntött így, és engedte el a hülyeségét?

eszti..... 2021.04.09. 11:55:47

@gazoló:

Köszönöm a verset.
Nincs itt semmiféle háború, csak másként látjuk a világot.
Tudod, nekem azért is kedvesek ezek a hagyományok, mert ezek között nőttem fel.
A virágvasárnapi barkaszentelés, a nagyszombati tűz-, vízszentelés, a húsvét vasárnapi ételszentelés sok emléket ébreszt bennem. Szívesen látom, hogy máig vannak szigetek, közösségek, ahol az emberek tartják a régi rendet.
Nem kell ahhoz mélyen hívőnek lenni.
Én is úgy próbálom a szokásos húsvéti nagytakarítást intézni, ami nemcsak a házra, hanem a portára is kiterjed, nehogy nagypéntekre maradjon valami dolog.
Zöldcsütörtökön zöldet főzök, nagypénteken böjtöset. Nagyanyám még tartotta a negyven napos böjtöt, nagyhéten szigorút, nagypénteken főtt ételt nem is evett, feketébe öltözött.
Nincs már aki rám szóljon, bármit tehetnék. Nagyszüleim sem, szüleim sem élnek, de így szoktam meg.

habakuk000 2021.04.09. 14:32:17

@eszti.....: mi is tartjuk a húsvéti hagyományt. Nagyböjtkor megettük a sonkát, mert már hiányzott, most pedig második napja esszük a sült krumplit káposztás répa salátával.
Angoloknál egyébként kedvenc étel, de tényleg finom tőlük függetlenül is.

Mi az a zöldcsütörtök?

habakuk000 2021.04.09. 14:39:08

@Neytiri1: Mert egy gyáva elmebeteg, akinek tök mindegy mit mond, mert mindig hazudik.
Egyébként pedig van olyan kényszerképzete, hogy attól látszódik erősnek, ha tévedhetetlennek tűnik, diktátoroknál szokás az ilyesmi.
Egyre nagyobb a hasonlóság Csauhoz, nem sok esélye van, hogy úgy is végezze, pedig megérdemelné.

taga20 2021.04.09. 17:36:05

@habakuk000: ezt láttad már? egy zseni ez a csutigeci, az fiksz! hogy rohadna meg!

444.hu/2021/04/09/ami-az-orban-interjubol-kimaradt

ebből egy rész: (és dániában nem oltanak a szutyok kínai szarral és ruszki szputnyikkal, és láss csodát fényévekkel előttünk járnak)

"Tegnap a dánok a járvány 1 hivatalos áldozatát jelentették be. Ma nem jelentettek halálos áldozatot. Ezalatt a két nap alatt Magyarországon hivatalosan a járvány 557 újabb áldozatát jelentették be.

Az 5,8 milliós Dániában 221 covid-fertőzött van kórházban. Nálunk 11 363. Ott 37 koronavírusos beteg van intenzíven. Nálunk erről napi adat nincs, Gulyás Gergely tegnap a kérdésünkre azt mondta, hogy 1 827 koronavírus-fertőzöttet ápolnak intenzíven. Ott 24 covidos beteg van lélegeztetőn. Nálunk 1 364.

Dániában eddig összesen 2 436-an hunytak el a járványban. Nálunk 22 966-an.

Lakosságarányosan, egymillió főre

a dánok áldozatok száma: 420
a magyar áldozatok száma: 2367."

Neytiri1 2021.04.09. 17:58:42

@habakuk000: infostart.hu/sport/2021/04/09/futball-eb-egyedul-magyarorszag-vallal-telt-hazas-rendezest-egyelore

Lassan az az érzésem van, hogy ez nincs tisztában a döntéseinek a következményeivel. És ebbe belegondolni elég rémisztő. Egy ilyen ember dönt mindenről, ami befolyásolja az életünket.

habakuk000 2021.04.09. 19:16:22

@Neytiri1: Tisztában van, csak baromira nem érdekli.

Együtt kell dolgozni egy darabig erkölcstelen lókupeccel, van tisztességes nem is kevés, de vannak olyanok, akik kifejezetten tisztességtelenek.

Na, a hazudós tolvaj utóbbi fajta. Teljesen tipikus, a fejem verném sokszor falba, miért nem veszik észre ezt azok, akiknek valami közük van hozzá.

Mondjuk ehhez azért az is hozzátartozik, hogy nincs egy ember az MLSz-ben, a kormányban, operatív törzsben, ellenzékben aki azt mondaná ácsi!

habakuk000 2021.04.09. 19:20:52

@taga20: Át szoktam nézni az első caféolléé (cafe au lait) mellett az ourworddata frissített adatait, grafikonjait.
Tisztában vagyok az eseményekkel.

taga20 2021.04.09. 19:23:15

@habakuk000: mit nem mond az ellenzék?

baszod, ne nyomd má te is eszt a faszságot!

gazoló 2021.04.09. 19:42:00

@taga20: @habakuk000: @eszti.....: @Neytiri1:

remek idő volt ma feleim. menjetek a hétvégén szívjatok sok sok kovidmentes levegőt!

kepkuldes.com/images/1511be91c4782a071a02df7ebc20a176.jpg

gazoló 2021.04.09. 20:53:43

@taga20: szasz

Börzsöny,Kopaszhegy,Só-hegy.

Megközelíthető Szobról erdei vasúttal vagy Márianosztráról a zöld jelzésen.

taga20 2021.04.09. 21:00:50

@gazoló: tesó, azé remélem szerelmet nem vallotok egymásnak:)))

taga20 2021.04.09. 21:09:44

@gazoló: csóványos nem jáccik?:)

anno, mikor még fiatal voltam, akkor csapattunk a mocikkal a kettesen, aztán balra el diósjenő felé, aztán át kemencére(közben a szénégetőket is láttuk), asztán a godóvárpanzióban zlátyibázsán.

régiszépidők:)))

eszti..... 2021.04.09. 21:11:14

@habakuk000:

Zöldcsütörtök vagy nagycsütörtöknek hívják a nagypéntek előtti napot.
Az esti mise után elhallgatnak a harangok és csak szombat este szólalnak meg. Addig kereplővel helyettesítik őket.
Zöldcsütörtökön csak zöldet eszünk. Salátát, spenótot stb.

"Nagyböjtkor megettük a sonkát"
Negyven napig ettétek, vagy a nagyhéten esetleg nagypénteken?

eszti..... 2021.04.09. 21:14:19

@gazoló:

Erre a látványra várnunk kell egy kicsit. A vadvirágok még nem nyílnak. :D

gazoló 2021.04.09. 21:41:19

@eszti.....:

nyílnak már biztosan csak a korábbiak)
olyan szép neveik vannak:
kónyavicsorgó,adonis vernalis,odvas keltike,pirosló hunyor,fekete kökörcsin.

@taga20:

ez a délnyugati oldal,innen majd húsz kilométer a Csovi.
a szénégetők kb. tizenöt éve elmentek.

habakuk000 2021.04.09. 21:53:59

@eszti.....: Egy hétig biztos. A húsvét előtti hét a nagyhét nem?
Nem volt jó amúgy, kötözött sonkát rendeltünk a Tescoból - nem járunk boltba, viszont hozzánk csak a Tesco szállít ki, nagyon civilizált módon, jó a rendszerük is - a sonka pont nyamvadt volt.
Rendes sonkáért mozogni kellett volna, ez most a vírus miatt elmaradt.

Az online vásárlások nyertesei lesznek a koronának, tök jó dolog, nem kell tülekedni, nagyon sok időt megspórolhatsz. Nekem nem hiányzik a boltba mászkálás, nyilván sokan nem így gondolják.

eszti..... 2021.04.09. 21:54:40

@gazoló:

Nálunk még a pitypang sem virágzik. Pedig várom már, szeretnék mézet készíteni belőle.

eszti..... 2021.04.09. 22:06:41

@habakuk000:

Igen, az a nagyhét.
Időm éppenséggel bőven van, így biciklivel járok vásárolni. Elöl-hátul kosár, ez a bevásárlóbicikli.
A másikkal munkába járok, az a telepjáró.
Félek belekezdeni az online vásárlásba. Félek, hogy függő leszek. )))

eszti..... 2021.04.09. 22:22:11

Egy kis hepiend estére.))))) Részletekben tudom feltenni.

Edit
- Szerinted is hülyeség kontyot rakatni? Estig választ kell adnom a fodrásznak. Te mit tennél, Edit?
Barátnője napok óta ezzel a kérdéssel zaklatta, jelenleg épp telefonon. Pedig Juli karakán nő volt. Egy ötvenegy éves kerekded energiabomba, aki egy hét múlva készül megújítani házassági fogadalmát.
- János mit mond? - kérdezett vissza óvatosan.
- Hülyeségeket. Azt, hogy harminc évvel ezelőtt is elvett volna akár egy bilivel a fejemen és most sincs másként. Őt csak a fekete csipkemelltartó meg a tanga érdekli. Szerinted normális? Tanga az én koromban!
- És felveszed?
- Muszáj, különben nem jönne el a templomba. Ez volt az egyetlen feltétele.
- Most sajnáljalak, amiért az urad még mindig a végzet asszonyát látja benned? Juli, Juli! Piszok szerencséd van ezzel a pasival. Szerintem, inkább a csipkeszettet próbáld fel este! Annak sokkal nagyobb sikere lesz.
- Bölcs tanács! - szólalt meg közvetlen közelében egy kellemes férfihang.
Edit megpördült. Olyan gyorsan, hogy a kezében lévő csésze tartalma a pultra fröccsent, s onnan a férfi ingére.
- Mennem kell! Később hívlak!- szólt a telefonba.
Micsoda malőr! Évek óta nem történt vele hasonló!
- Elnézést! Természetesen megtérítem a kárt.
- Kimosná? - kérdezte az idegen.
- Kimossam? - kérdezett vissza meglepetten.
A férfi nevetve tolta homlokára napszemüvegét.
- Nagyon kedves, de teljesen szükségtelen. Tudja, tizennégy órája vagyok úton. Ez a pár csepp kávé csak javít viharvert külsőmön. Nagyon finom az illata.- emelte orrához a kézfején gyöngyöző barna cseppeket. - És az íze is – jelentette ki, miután lenyalta azokat.
Edit zavarba jött. Volt valami nagyon intim ebben a jelenetben. Már-már erotikus.
- Mire gondol? - szólalt meg vendége néhány másodpernyi hallgatás után.
- Hatvan fokon kell kimosni, különben benne marad a folt.
- Egy újabb bölcs tanács. Mondjuk közel sem annyira vonzó, mint az előbbi.
Próbált szúrós szemmel nézni rá, de az idegen egyáltalán nem zavartatta magát. Kényelmesen elhelyezkedett az egyik padnál, majd körülnézett.
- Már el is felejtettem, mennyire csodás ez a hely.
- Járt már itt?
- A szüleimnek volt egy víkendháza a tó túlsó oldalán. Itt töltöttük a nyarakat, a teleket. Katonaság után egy évig laktam benne, mikor elhagyott a menyasszonyom.
- Aztán?
- Aztán beszippantott a világ. Minden fontosabb lett a tóparti kis háznál. Pedig hiányzott, nagyon hiányzott a sás sejtelmes suhogása, a békák esti kuruttyolása, vagy a vadak éjjeli nesze, mikor meg-megroppant lábuk alatt az ág.
- Szép lehetett.
- Szép volt. Én meg bolond, mert hagytam kisiklani kezemből. Édesapám egy idő után eladta a vadásztársaságnak.
- Akkor még ma is állhat. Nem megy el megnézni?
- Nem merek. Felkavarna, ha látnám.
Szíven ütötte a szomorú hang. A férfi egy ideig távolba meredő tekintettel nézett az erdő felé. Aztán mindkét tenyerével megdörzsölte arcát.
- Ne haragudjon! Úgy látszik a kialvatlanság érzékennyé tesz. Tudja, mostanában sokat álmodok azzal az apácarácsos tornáccal, amelynek szegélyébe galambokat faragtatott édesapám.
- Négy lépcső visz felfelé? Hat pedig a mandzárszobába?
- Mandzárszoba! Milyen rég hallottam ezt a szót! De honnan tudja?
Edit széles mosollyal lépett ki a büfé ajtaján, aztán leült az idegennel szemben.
- A galambos ház kulcsát tegnap hagyták itt a vadászok. Mi csak így hívjuk, galambos ház. Délután jön érte a gondnok. Ha akarja felhívhatom és engedélyt kérek, hogy bemehessünk.
- Most viccel?
- Nem. Komolyan beszélek. Viszont tudnia kell, két éve renoválták. De a tornác érintetlen maradt. A környék legjobb mesterembere javította.
- Nem tudom. Maga mit tenne?
- Hány éve hurcolja magában ezt a fájdalmat?
- Húsz.
- Most leteheti. Ne haragudjon, hogy is hívják?
- István.
- Búcsúzzon el István attól a háztól, ahol annyi boldog percet töltöttek. Higgyen nekem, könnyebb lesz ezután.
- Én sem tudom a nevét.
- Edit.
- Honnan tudja ezt ilyen biztosan, Edit?
- Mert végigcsináltam. Édesanyám halála után én is eladtam a szülői házat. Öt évig nem mentem abba az utcába. De ugyanúgy, ahogy mondta István, én is sokat álmodtam vele. Aztán egyszer megkértem lakóit, engedjék meg, hogy elbúcsúzzam attól a háztól, aminek minden tégláján ott van édesapám keze nyoma. Megsimogattam a falakat, a nagy eperfát, kértem két hajtást édesanyám labdarózsájából. Egyiket a sírjuk mellé ültettem, másikat hazahoztam. Egy darab otthon.
- Mikor volt ez?
- Két éve.
- És könnyebb?
- Igen. Nincs már az a szorító fájdalom, ha rágondolok. Csak a szépre emlékezem. Ezt is meg lehet tanulni.
- Árvák lettünk. Eljön velem Edit? Ne haragudjon, hogy ennyire magába kapaszkodom. Csak a tornácot szeretném látni. Még egyszer leülni lépcsőjére, ahogy rég. Vajon meglehet még a fehér orgonabokor?
- A régi már nincs. Két éve a vihar egy tölgyágat döntött rá. De tíz fácskát meg tudtunk menteni, azt körbeadtuk a faluban. Nekem is van egy. Néhány év múlva virágba borul. Kér egy kávét mielőtt elindulunk?
- Velem tart?
- Hát persze.

eszti..... 2021.04.09. 22:22:55

Szótlanul kávéztak.
- Miután elmegyek meglátogathatom?
- Mikor megy el, István?
- Két nap múlva. Ma este lesz egy tárgyalásom. A közeli mezőgazdasági cég biogazdálkodásra áll át. Én vagyok a technológiai projektmenedzser. Van valakije Edit?
- Egy kutyám és három macskám. Rozikát a kecskét kölcsönbe kaptam, míg lelegeli a kertben a füvet. Miért kérdezi?
- Nem tudom pontosan, de nagyon érdekel.
- Jó. Becsukom a büfét és indulunk.
Egy óra múlva már hazafelé lépdeltek a köves úton.
- Megfognám a kezed. - szólalt meg István
- Miért? Már nincs mitől félned, vége van. Mire visszaérünk a büféhez, újra a régi leszel.
- Szerinted az milyen?
- Jössz-mész a világban. Védtelen büfésnőket kergetsz őrületbe a kéznyalogatásoddal.
- Tudtam, hogy nem a mosásra gondolsz. Elpirultál. Nagyon.
- Csodálod? Még elnyűtten is nagyon jó pasi vagy. Vonzó. Ritka az ilyen.
- Aha! Szétcsúsztam előtted, mankónak használtalak.
- Megesik.
- Edit! Te most teljesen hülyének nézel? Kár, hogy hullafáradt vagyok.
- Miért?
- Most legszívesebben jól összevesznék veled, majd elviharzanék épp csak félútig. Aztán visszajönnék és elmondanám neked, milyen közel állsz hozzám. Évek óta nem történt velem ilyen. De nem lehet, mert keresnem kell egy helyet, ahol alhatok.
- Van egy vendégszobám.
- Kösz, nem kell újra megmentened. És most megfogom a kezed. Dolgozd fel!
Az út hátralevő részét így tették meg. Edit néha Istvánra pillantott, akinek a fáradtságtól keskenyre szűkült szeme, körülötte sötét karikák. A büfé sarkához érve szembefordult vele.
- Ne haragudj! Ne menj el, maradj! Kérlek! - simított végig borostás arcát.
- Miért csinálod ezt velem, Edit?
- Félek! Az egész olyan meseszerű.
- Az, nekem nem kell mondanod. De tudom mit érzek. Kellek neked?
- Igen.
- Akkor mutasd az utat, asszony! Adj ennem és tiszta törülközőt! Ötkor kelts fel, de az első kávéig ne akarj beszélni hozzám! Ezek az alapok. Érted?
- Igen!
- Vidd magaddal mindkét mobilom! A kék a szolgálati. Ha keresnek csak annyit mondj, házon kívül vagyok. A fekete a magán. Évi a nővérem, Rebeka a lányom. Nekik elmondhatod hol vagyok.
- Mit mondjak, István? Ki vagyok?
- A nő, akit kerestem.

Neytiri1 2021.04.09. 23:02:04

@gazoló: a filmet ismered?
www.youtube.com/watch?v=5A3THighARU
15:28-tól indul a zene is
Szép történet.

Neytiri1 2021.04.09. 23:06:00

@gazoló: szép tájon jártál ismét :)
Végre nálunk is nyílnak a sárga pitypangok a még alig zöld fűben, szerettem a nevét... gyermekláncfű... mennyi koszorút fontunk belőle, és az afrikai csigánk imádta a friss levelét.

gazoló 2021.04.10. 06:16:55

@Neytiri1: jóreggelt

kedves kis film. nem ismertem.
kösz! jó ilyenre ébredni.
na és az ujjongó hajnali kórusra.

az április hátralevő részében meg kell becsülni a viszonylagos szép időket,mert olvasom,"jön még kutyára dér :-(

gazoló 2021.04.10. 07:29:41

@eszti.....: DDD

remek novella?!(részlet)
honnan?

"Erre a látványra várnunk kell egy kicsit. A vadvirágok még nem nyílnak."

pedig a Gömöri karszt nem piskóta)
évek óta bakancslistás.
tudom,ha északkeletre néztek még Tátrakirálynő fehér télies menyasszonyruháját látjátok)
mennyire hiányzik az alig száz,százötven kilométerre lévő felvidék ebben a bezártságban!
Rögtön mehetnékem támad amikor Pestről kifele elém kerül a tábla: Banska Bystria 150km.
már gondoltam disszidálok,de a hajóból a dunaparti fákon is látszanak a kiszögezett figyelmeztető piros tiltófelhívások.
partra szállni,határt átlépni a pandémia ideje alatt szigorúan tilos. pedig épül a híd Ipolydamásdnál és pipec kis kerékpárutat építtettek oda a szobi dunaparttól,hogy majd könnyebb legyen átmenni sörért,ha vége az őrületnek))

eszti..... 2021.04.10. 11:59:42

@gazoló:

Honnan? Saját.
Már teljesen megszoktam ezt a helyzetet, igényem sincs a kóricálásra. A biciklizés hiányzik. Jövő hétre esőt mondanak, aminek egyrészt örülök, kell a kertre, viszont elmossa a munkába vezető földutat.
Télen gyalog jártam melóba. Na, az nagy királyság volt, főleg miután leesett a hó. Néha egy-egy rókával találkoztam, a Sajó felé igyekvő őzek tisztes távolságból várták, míg elhaladok mellettük, aztán ők is folytatták útjukat.
A táj valóban gyönyörű, látni a havas tátrai csúcsokat.

habakuk000 2021.04.10. 12:55:07

@eszti.....: Volt ilyen érzésem, hogy saját, jó kis novella, valahogyan téged tükröz.
Habár Taga csak a tangáig olvasta, tovább nem jutott. :(

taga20 2021.04.10. 13:56:56

@habakuk000: tévecc vidékinyugger, egy sort se olvastam el belőle, de mivel felpiszkáltál, ezért végig olvastam.

szerintem ezt eszti szeretné, hogy megtörténjen vele. ennyike.

habakuk000 2021.04.10. 14:22:03

@taga20: A mai napi jócselekedetem is megvan, mivel kulturális, emocionális és anyámtyúkjasetudjamégmiféle élményekben gazdagítottalak.

Nyugodtan mehetek ganéjt hordani. :)

taga20 2021.04.10. 14:39:29

@habakuk000: mennyé csak, hord el magad:)))

ja és ezt olvastad má? többek között ezért különb szlovákia, mint nerisztán!

444.hu/2021/04/09/az-elhallgatas-az-ami-a-valosag-torzitasa

eszti..... 2021.04.10. 15:32:02

@habakuk000:

Egy éve kezdtem el írni. Roppant szórakoztató, mivel alkotás közben látom magam előtt a történetet, mint egy filmet.
Ez a paraszt Romana ciklus része.
De a legtöbb történetem nagyanyáink korában játszódik, falusi környezetben. Azaz időszak izgat igazán, a régi világ, mikor még mindennek megvolt a sora. A téma mindig ugyanaz, a szerelem.

eszti..... 2021.04.10. 15:38:31

@taga20:

Annó a barlangrajzok is ilyen indíttatásból születtek, a népmesék is.
Csak olyanról tudok írni, ami megtörtént velem, közel áll hozzám. És még mindig jobb megélni vágyainkat, mint elfojtani. Nem? :D

taga20 2021.04.10. 15:53:45

@eszti.....: nem? de!;)

azé aszt vedd figyelembe, hogy én csak aszt piszkálom, akit szeretek:)))

nem?de!:)))

www.youtube.com/watch?v=SFGDzHAeTrE

gazoló 2021.04.10. 16:06:10

@eszti.....:

ne hagyd abba. élveztem.

ha csak neked okoz örömöt már akkor megérte. várjuk a többit,nyári-téli estéken))

gazoló 2021.04.10. 16:07:48

@eszti.....:

Bödőcsnél a festő mesél a pultosnőnek,itt te vagy a 'pultosnő aki mesél)))

taga20 2021.04.10. 16:18:28

@gazoló: azé szerintem egy-kis szadomazot beleszőhetne, me így az izgatott olvasó hamar elalszik:)))

Neytiri1 2021.04.10. 20:06:45

@gazoló: jó estét! Szívesen :)
Nálunk ma csuda szép nap volt, madaraknak is tetszett.
Jön még kutyára dér? Óóóónemáááár...
Ilyenkor el sem tudom képzelni, hogy bármikor lecsaphat még a hó/jég/fagy trió. Főleg, hogy az esőnek már tavasz illata van.

habakuk000 2021.04.11. 08:09:07

@taga20: Mielőtt az izgatott olvasó elalszik, míg eldudorássza talán a világ legszebb szerelmes költeményét: :)

www.youtube.com/watch?v=t_a1uJvzrY4

@eszti.....: ha sokáig tart még ez a bezártság, versenyezhetsz Reymonttal, nem nagyon szabott határt a paraszt szerelmi történetről szóló lapok számának. Mondjuk ő a leírásokat helyezte inkább előtérbe.

Az utolsó mondatot amúgy nincs férfi, aki kimondta volna, vagy ha igen, akkor majdnem olyan jól hazudik, mint orbán.
Ki is adod?

eszti..... 2021.04.11. 10:11:32

@gazoló:

Esélyem sincs abbahagyni. Azt hiszem ez az utolsó nagy szerelem, ami életem végéig elkísér.

eszti..... 2021.04.11. 10:29:34

@habakuk000:

Nem nagyon zavar a valóság.
Vannak azért helyzetek, amikor ilyeneket mondanak a férfiak egy-egy pillanat hevében. Ez nem hazugság, csak egy felfokozott életérzés kifejezése, ami másnap talán tovatűnik. De abban a percben igaz.
Kiadni? Jelenleg nem törekszem rá. Most megelégszem annyival, hogy mikor elkészül kirakom a fb-ra. Ott hozzászólnak az olvasóim. Néha olyan jó ötletekkel állnak elő, hogy írok egy b verziót, vagy beleszövöm a folytatásba. Olyan jellegű leírások alig lesznek, csak sejtetek bizonyos dolgokat. Aztán mindenkinek saját fantáziájára bízom, mit gondol mögé.

guma 2021.04.11. 14:25:52

@eszti.....: :)

emlékei szerint ajánlottam, hogy ide beteszem néha a szösszeneteid.

(ebbe nagyon benne voltál...)

eszti..... 2021.04.13. 16:25:00

@guma:

Igen, erre én is emlékszem. De úgy gondolom, ezek csak próbálkozások. Jobb helyük van a kommentszekcióban. :)

gazoló 2021.04.15. 08:01:12

@eszti.....:

"Jobb helyük van a kommentszekcióban. :)"

akkor mi lesz már)))))

guma 2021.04.15. 10:38:59

@gazoló:

lusta a csaj? :D
:)

@eszti.....:

egy kis érzelem szikra, még próbának is jó lehet :)))
süti beállítások módosítása