He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

december 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Biden "Jelentésében egyebek mellett azt is javasolta, hogy az USA „haladéktalanul” szolgáltassa vissza a világháború óta őrzött magyar koronaékszereket" - ez megtörtént

2020.11.10. 07:01 guma

Joe Biden 1977 nyarán vette el Jillt, utána együtt jöttek Magyarországra. Nászútnak azonban csak viccből nevezték / Fotó: Wikimedia Commons Joe Biden 1977 nyarán vette el Jillt, utána együtt jöttek Magyarországra. Nászútnak azonban csak viccből nevezték / Fotó: Wikimedia Commons

Még jelentést is készített: balatoni nászútnak álcázta magyarországi útját a friss házas Joe Biden

Futótűzként terjedt el a teljes magyar médiában, hogy Joe Biden, az új amerikai elnök 1977-ben a Balatonnál töltötte a nászútját. Csakhogy a fiatal szenátor valójában a magyarországi viszonyokat jött feltérképezni, amiről jelentést is készített.

A Biden balatoni nászútjáról szóló történetet az elismert történész, Charles Gati mesélte el a Népszavának, mondván: Tom Lantos magyar származású amerikai képviselő javasolta Bidennek az egzotikus úti célt. És valóban: Bidenék 1977 augusztusában néhány napot országunkban töltöttek, s megnézték a Balatont is. A látogatás valódi célja azonban egészen más volt. Mint az amerikai szenátus külügyi bizottságának európai ügyekkel foglalkozó vezetője, Biden arra volt kíváncsi, hová jutott Magyarország, illetve milyen jövő vár rá két évtizeddel a vérbe fojtott 1956-os forradalom után.

A hetvenes évek Magyarországán járva Biden különös hangulatba került. Az útról készült „Hungarian Communism Today” (A mai magyarországi kommunizmus) című, 56 oldalas szenátusi jelentés előszavában erről részletesen is írt.

– Aki ma Magyarországra látogat, elkerülhetetlenül a tragédia érzése lengi körül. A magyarok a levert forradalom után is jobb hellyé tudták tenni az országot, de álmaik még nem váltak valóra – vélte a majdani elnök, aki arra is felfigyelt, hogy a politikai elnyomás alatt élő magyarok milyen „művészi módon” tudják magukat úgy kifejezni, hogy ne azt értsék, mint amit kimondanak. „Az amerikaiak azt hiszik, a magyarok nem fejezhetik ki magukat szabadon. Pedig igen, csak éppen próza helyett szonetteket kell írniuk” – idézte egyik magyar beszélgetőtársát.

Joe Biden és külügyi tanácsadója, John Ritch nem véletlenül választotta a „nászút” célpontjának Magyarországot. Bár útjuk során Csehszlovákiát is érintették, Biden mindvégig úgy gondolta, az itteni tapasztalatok lehetnek a leginkább hasznára, ha a kommunizmus ellenszerét keresi.

– A forradalom vérbe fojtása óta eltelt húsz évben az ország csendes fejlődésen ment keresztül. Gazdaságilag és az egyéni szabadság szempontjából is a legliberálisabb a keleti blokk összes országa közül – indokolta meg Biden.

– Hogy ez a folyamat hova vezet, az alapvető fontossággal bír. Aki látja Magyarország jövőjét, az egész Európa jövőjéről bír tudomással, ebben biztos vagyok – jelentette ki. A történelem hamar igazolta a szavait.Biden jó benyomásokkal távozott Magyarországról, és támogatta Jimmy Carter amerikai elnököt a Szent Korona hazajuttatásában / Fotó:  Wikimedia Commons Biden jó benyomásokkal távozott Magyarországról, és támogatta Jimmy Carter amerikai elnököt a Szent Korona hazajuttatásában / Fotó: Wikimedia Commons

Útja során Biden politikusokkal, újságírókkal és bizonyára magánemberekkel is beszélgetett. Amerikai külügyi iratok szerint fogadta őt Berecz János, az MSZMP külügyi osztályvezetője és a Központi Bizottság külügyi titkára, Gyenes András is. Biden emlékei szerint valamennyien „melegen” fogadták, a beszélgetések pedig hol „őszinte”, hol „tapintatos” modorban folytak. Biden látogatásának hasznosságáról az amerikai nagykövet 1977 decemberében még Kádár Jánossal is értekezett.

Biden igen komolyan vette magyarországi körútját. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a hazaút során már Bécsben utasította a vele utazó külügyi tanácsadót, John Ritch-t, hogy a készülő jelentéshez szerezzen be a CIA-tól információkat a Magyarországot érintő haderő-csökkentési tárgyalásokról; a CIA által felajánlott dokumentumokkal azonban nem volt elégedett, mert azokat már ismerte. A hírszerző „cég” végül kénytelen volt szóbeli tájékoztatást adni az ambiciózus szenátornak. (Biden egyébként a hírszerzéssel foglalkozó bizottságnak is a tagja volt.)

Bidenre nagy hatással volt a magyarországi utazás. Hazatérve szenátorként mindenben támogatta a magyarországi enyhülést. Jelentésében egyebek mellett azt is javasolta, hogy az USA „haladéktalanul” szolgáltassa vissza a világháború óta őrzött magyar koronaékszereket – ez 1978-ban meg is történt. Kereskedelmi kedvezmények megadását is sürgette, szintén sikerrel.

Elmondható, hogy Biden jól értékelte a magyarországi folyamatokat, hiszen a fokozatos enyhülés általa is támogatott útján vezetett az út a kommunizmustól a rendszerváltásig. A magyar emigránsok többsége ezalatt vérig volt sértve, hogy a Szent Koronát az amerikaiak képesek voltak visszaadni Kádár Jánosnak, aki vérbe fojtotta a '56-os forradalmat.

Joe Biden és John Ritch 1977-es magyarországi útjáról készült szenátusi jelentésének egy példánya

Joe Biden és John Ritch 1977-es magyarországi útjáról készült szenátusi jelentésének egy példánya

Biden legutóbb Tom Lantos búcsúztatásán mesélt magyarországi útjáról. Viccelődve nászútnak titulálta a látogatást, majd sietve hozzátette, hogy hivatalos útról volt szó. A nagy kérdés most már az, hogy elnökként újra ide látogat-e, hiszen viszonya a magyar kormánnyal eléggé feszülten indult. Lesznek-e még Bhttps://www.blikk.hu/aktualis/politika/joe-biden-naszut-magyarorszag-1977-alca-usa-elnok/6r557l5?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkeresohttps://www.blikk.hu/aktualis/politika/joe-biden-naszut-magyarorszag-1977-alca-usa-elnok/6r557l5?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkeresoidenéknél magyarországi mézeshetek?

https://www.blikk.hu/aktualis/politika/joe-biden-naszut-magyarorszag-1977-alca-usa-elnok/6r557l5?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9616280180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása