He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lefagyott az M1? Órákig hallgatott – 19 órakor, a fél nyolcas híradó sem tudta ki nyert az USA-ban? Valóban levél ment az ügyeletes hírszerkesztőkhöz, hogy „semmikképpen se hirdessenek győztest!”??? Orbán sem gratulált még?

2020.11.07. 21:00 guma

Rémálom a Kunigunda-utcában: az M1 elfelejtett szólni arról, ki nyert Amerikában

https://hang.hu/belfold/2020/11/07/remalom-a-kunigunda-utcaban-az-m1-elfelejtett-szolni-arrol-ki-nyert-amerikaban/

Idézet a fenti cikkből: Az évi százmilliárd forintból fenntartott közmédia zászlóhajójának, az M1-nek a legfontosabb híradója azzal kezdődött, hogy a vírushelyzet miatt zár Európa, aztán elmondták a rekordszámú magyarországi fertőzésszámot, majd szó szerint így fogalmaztak: „Joe Biden már győztesnek tekinti magát, de Donald Trump szerint viszont még nincs vége a választásnak, perek várhatóak.” Közben a néző a képernyőn ezt láthatta: „Nincs még eredmény”. És hiába van a közmédiának állandó tudósítója Washingtonban, azt nem kapcsolták a műsor alatt.

Sajtószabadság helyett egy rendszer félelmének paródiája maradt nekünk

Magyarországon nagyobb a sajtószabadság, mint Németországban – nyilatkozta az osztrák Die Presse című napilapnak szeptemberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Véleményét igyekezett tényekkel alátámasztani, a német újságírók ideológiai elkötelezettségére való hivatkozásait azonban csupán annyira vehetjük komolyan, mint azt a gyakran hangoztatott állítását, hogy nálunk sokkal kedvezőbb a járványhelyzet, mint másutt Európában.

Gulyás szavait nem is annyira a Riporterek Határok Nélkül (RSF) jogvédő szervezet tavasszal publikált éves sajtószabadság-jelentése teszi zárójelbe – az EU-tagországok közül Magyarországnál csak Bulgáriában rosszabb a sajtó helyzete –, mint inkább a rendszer, amely Gulyáson (mint médiumon) keresztül szól hozzánk. Csábítóan modern vád lenne, hogy minél hevesebben állítja a kormány, miszerint Magyarországon nem sérül a sajtószabadság, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy nagy a baj. De az aktuális politikai rendszer már rég túl van ezen: „posztmodern állapotba” került. Állításaik nem egy rejtett, mögöttes titokra utalnak, hanem a felszín érvénytelenségeire mutatnak rá.

Tét nélküli kijelentéseik alig tartalmaznak valós információt, és a világ, amelyhez megnyilatkozásaikban igazodnak, ritkán esik egybe azzal, amelyben a hallgatóság létezik. Emiatt a hagyományos értelemben vett meggyőzés sem opció immár, a kommunikáció egyetlen lehetséges eredménye, hogy a közönséget arra a narratívára hangolják, amely illékonysága miatt a beszélőn kívül senki más számára nem nyújt kapaszkodót. Ezért mondhatták, hogy Németországban többen halnak meg a járványban, mint nálunk; hogy annyi munkahelyet teremtenek, amennyit elvesz a járvány; és persze hogy Magyarországon sajtószabadság van. A szavak nem a valóságra utalnak, így a következményektől sem kell tartaniuk, elég, ha a grammatikára ügyelnek.

Mögöttes tartalom hiányában a félelem is a felszínen mozog. Mert a hatalom rendszerében felfordult ugyan az ok-okozatiság, de a félelem nem tűnt el, csak átalakult. Rettegnek például attól, hogy az üzenet nem a megfelelő médiumon keresztül hangzik el. Nehéz lenne mással magyarázni az Emberi Erőforrások Minisztériuma gesztusát, amellyel eltiltotta az államtól függő kulturális intézményeket a Magyar Hangtól. Legyen bármilyen ártatlan a téma, nem nyilatkozhatnak, a szigorú minisztériumi cenzorok szűrőjén semmilyen reakció nem jut át. Zord körülmények között értékelődik fel a kreativitás: aminek írásban nyoma marad, az szóban elszáll, mintha sosem létezett volna. Amikor egy jelentős intézmény sajtósa telefonon keresztül diktálja le az újságírónak a már jó előre letiltott nyilatkozatot – de úgy, hogy a szöveg alapján még maga Kásler Miklós miniszter se azonosíthassa be a nyilatkozót –, az egyszerre mutatja fel a rendszert, és annak paródiáját. És mire az újságíró végez a szöveggel, a rendszert már alig lehet megkülönböztetni a paródiájától.

Ez a félelem nem fortélyos, sokkal inkább komikus, egy fájdalmas börleszk, amin nincs kedvünk nevetni. Mintha Buster Keaton orra bukásától a mi arcunk dagadna fel. Mint amikor a kormánypárti politikus annyira meglepődik azon, hogy a Magyar Hang újságírója felhívja telefonon, hogy döbbenetében nyilatkozik. Azt hihetnénk, hogy rejtett igazságra leltünk a felszín alatt. De nem. Amint a politikus leteszi a telefont, villámgyorsan kijózanodik, és tárcsázza a függetlenséggel még a gyengébb napokon sem vádolható MTI-t, hogy a ballépést kiigazítandó megfelelő közleményt adjon ki a megfelelő helyen. Nem egy mély gödörbe zuhantunk, csak a felszínen csúsztunk meg egy kicsit.

Ezért sincs értelme a magyar sajtószabadság mértékéről vitatkozni, a fogalom ugyanis elveszítette azt a jelentését, ami (össze)mérhetővé tenné. Sajtószabadság helyett egy rendszer félelmének paródiája maradt nekünk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/45. számában jelent meg november 6-án.

https://hang.hu/publicisztika/allaspont/2020/11/07/sajtoszabadsag-helyett-egy-rendszer-felelmenek-parodiaja-maradt-nekunk/

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7416277408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2020.11.07. 21:41:43

Ha egy világhírt így elhallgatnak, illetve manipulálnak akkor gondolj bele mit és mennyit osztanak meg a jónéppel a hazai viszonyokról...

boborján20 2020.11.07. 21:51:06

@guma: szerintem az se merik emondani, hogy a föd lapos!

páf:)))

coub.com/view/xw0qc

jaegtoer 2020.11.08. 08:46:42

gulyás gergely már régen kiérdemelte a maga eposzi jelzőjét. ő lett a 3G
süti beállítások módosítása