He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szabad ország, szabad egyetem! -zeng az utcában, szolidaritás a SZFE diákok mellett. Megtelt a Vas utca + videó az eseményekről

2020.10.16. 19:45 guma

Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

A Színművészeti hallgatói nem hagyják el a blokád alá vont épületet

A színművészetis hallgatók melletti kiállás 2020. október 16-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Hiába adta meg a színművészeti élére frissen kinevezett Szarka Gábor kancellár a délután hat órai határidőt, a hallgatók nem hajlandók elhagyni az általuk blokád alá vett épületeket. Miközben a diákok erről éppen sajtótájékoztatót tartottak, a hírek szerint bent mégis megkezdték volna a kiürítést az úgynevezett üzemeltetési munkatársak, de nem jártak sikerrel.

– Az épületek kiürítésére vonatkozó rendelkezést elutasítjuk – jelentették be a szíművészeti hallgatói pénteken délután hat órakor. Ez volt az az időpont, ameddig el kellett volna hagyniuk a 46. napja blokád alá vont Vas utcai épületet.

Legalábbis Szarka Gábor kancellár és Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes egy közösen aláírt dokumentum alapján előbbre hozta a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) őszi szünetét, amely október 16-tól 26-ig tart. Ez idő alatt úgy tervezték, hogy senki sem tartózkodhat az épületben, amelyet fertőtlenítenek, és karbantartási munkákat is végeznek. Az új vezetés így szeretné eltávolítani az intézményt augusztus végén elfoglaló diákokat, akik azóta sem ismerik el legitimnek a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot, illetve Szarka Gábor kancellárt.

A hallgatók azt is közölték, hogy az őszi szünetet az eredeti rend szerint október 22 és 28 között tartják. A kancellár utasítását nem tartják jogszerűnek és jog útra fogják terelni az ügyet. Hiába lett volna a kiürítés indoka a járvány, a diákok szerint ezt semmi nem támasztja alá, a terveket a hallgatói véleménynyilvánítás elhallgattatására irányuló politikai szándéknak tartják. Bejelentették, hogy birtokvédelemért folyamodtak a jegyzőhöz. – Az egyetemi polgároknak az épületek használatát senki nem tilthatja meg – szögezték le.

Megköszönték a főváros felajánlását egy másik helyszínre, ám ők az oktatást továbbra is a Vas utcai és Szentkirályi utcai épületben képzelik el. – Veletek vagyunk – skandálta erre a tömeg.

Az is elhangzott, hogy megpróbálták kiüríteni a tantermeket és a kollégiumi szobáikat, ezért a hallgatók visszamentek, hogy azt megakadályozzák. A Magyar Hang szerette volna megtudni a hallgatók képviselőitől, hogy pontosan mi is zajlott az épületben, kik és hogyan próbáltak kiüríteni helyiségeket, de későbbre ígértek tájékoztatást. Információink szerint az üzemeltetési munkatársak próbálkoztak, de nem jártak sikerrel.

Délután hét órakor a hallgatók egyik képviselője bejelentette, hogy nem sikerült az új vezetésnek kiüríteni a termeket és az Ódry színpadra is vissza tudtak menni a hallgatók. Ez volt az a helyszín, ahol eddig a fórumaikat tartották, most pedig ezt folytatják is.

Az SZFE melletti szolidaritás kifejezése, valamint a hallgatói párbeszédek megindításának céljából, az ország több egyetemének hallgatói által életre hívott Titkos Egyetem mindeközben Facebook-oldalán demonstrációt hirdetett, így ellenállva a kancellári felszólításnak, és kértek minden szimpatizánst, támogassa őket. Délután hat óra előtt már megtelt a színművészeti egyetem Vas utcai épülete előtti terület. Az összegyűlt tömeg délután hat óra előtt néhány perccel tapssal, illetve vastapssal köszöntötte az egyetem épületének erkélyein megjelent hallgatókat.

https://hang.hu/belfold/2020/10/16/megtelt-a-hallgatok-altal-blokad-ala-vont-szinmuveszeti-elotti-utca/

Csütörtökön Szarka Gábor utasítására lecserélték a zárat az Ódry Színpadon, de a diákok most visszafoglalták. Éppen fórum zajlik bent. 

https://index.hu/belfold/2020/10/16/kipucolnak_az_szfe_hallgatoit_az_egyetemrol/visszafoglaltak_az_odry_szinpadot/

A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartójának, kancellárjának, MB rektorhelyetteseinek nyílt levelet írtak az SZFE oktatói:

„Önök átlátszó módon egy világjárványt használnak ürügyként arra, hogy a tiltakozó hallgatókat az egyetemfoglalás feladására kényszerítsék.

Mindezt olyan helyzetben, amikor a nagyszámú és rendszeres tesztelés ellenére az egyetemi polgárok között egyetlen COVID-pozitív eset sincs, hála a magyar felsőoktatásban kiemelkedően szigorú járványügyi szabályoknak, melyeket az egyetemfoglalók vezettek be a közösség védelmében.

Önök október 13.-i közleményükben azzal vádolták meg igaztalanul a tiltakozókat, hogy ellehetetlenítik az oktatást. Majd ezek után önök minden lehetséges eszközt bevetettek az oktatás ellehetetlenítésére.

Az oktatókat és hallgatókat megfosztották az infrastruktúrától! A szükséges oktatási terektől!

Végezetül pedig, egy mondvacsinált indokkal előre ráncigálva és kiterjesztve az őszi szünetet, példátlan módon, teljes egészében betiltották az oktatást!

Ezzel az oktatási és alkotói folyamatok félbeszakadnak. Felbecsülhetetlen és pótolhatatlan kár éri a hallgatókat.

Embertelen módon, néhány órás határidővel evakuálják a kollégistáinkat. A hátrányos helyzetű, illetve határon túl lakó hallgatóink esetében ez a lakhatás megvonását jelenti.

Jelen rendelkezésüket a teljes oktatói közösség felháborodottan visszautasítja. Szerződésben biztosított jogunk van az oktatáshoz, a hallgatóknak joguk van a tanuláshoz, és önöknek nincs joguk ezt megakadályozni!

A Színházi- és Filmművészeti Egyetem Oktatói Közössége”

https://index.hu/belfold/2020/10/16/kipucolnak_az_szfe_hallgatoit_az_egyetemrol/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8616242364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása