He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Mit gondolsz mi lett Magyarország étele (,ahol 1 adag alapanyaga max 1000ft) Felcsúton?

2020.10.15. 04:00 guma

A verseny során (mivel a téma: nemzeti összetartozás!) kötelező volt használni piros, fehér és zöld színű alapanyagot: a piros színt a piros paprika (friss vagy fűszerpaprika), a fehér színt a túró, a zöld színt pedig bármilyen zöld színű zöldség vagy fűszernövény jelképezhette.

A győztes menü:

fogasfilé parajlevéllel burkolva, haltej májköntösben, füstölt mangalicaszalonna fátyolban, kapros sajtkrémmel töltött túrógombóc barna vajban pirított reszelt morzsában, tejfölhab, zöldségkosár, marinírozott kelbimbószirom, kápia paprika “csiga” édesköménnyel, piros sültpaprikakrém.

A Külügyminisztérium engedélyével határon túli csapatok is érkeztek Felcsútra. Az iskolaigazgató csak videón tudott bejelentkezni, sajnálkozva mondta, hogy előző este elveszítette az ízlelését.

Miután több diák is igazoltan koronavírusos lett, és tanárokon is jelentkeztek a tünetek a felcsúti Letenyey Lajos középiskolában, ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal egy múlt pénteki határozattal digitális tanrendre állította át az intézményt. 

Ez az iskola, ahová a felcsúti Puskás Akadémia focis növendékei járnak. Ennek köszönhetően az országban alighanem egyedülálló módon olyan szponzorfala is van, ami hosszasan sorolja a támogatókat. (A felnőtt csapatban már korábban végigsöpört a vírus.)

És ennek az iskolának az épületében tartották meg egyetlen nappal a pénteki járványügyi intézkedés meghozatala után, október 10-én, szombaton a Magyarország étele 2020 szakácsversenyt és a hozzá kapcsolt I. Magyar Gasztronómia napja című rendezvényt. 

Eredetileg március 28-án rendezték volna meg a versenyt, de elhalasztották előbb május 16-ára, majd őszre a járvány miatt. Most, sokkal súlyosabb járványügyi helyzetben már nem halogattak tovább. Asztalos István főszervező a Hangnak ezt azzal indokolta, hogy „nem tehetik meg a szponzoraikkal, hogy elhalasztják a rendezvényt”. Az épületet mindenesetre fertőtlenítették a verseny előtt, a résztvevőknek nyilatkozniuk kellett, hogy nincsenek tüneteik, és megmérték a testhőmérsékletüket is. 

Ehhez képest a felvételeken látszik, hogy van olyan csapat, ahol a maszk leginkább dísz volt, és kesztyűt sem vettek fel a versenyzők. A díjátadóra a középiskolából már átmentek a Puskás Akadémiába. Itt egyébként éppen a terjedő járvány miatt most hétfőn újabb intézkedéseket vezettek be, kötelező lett a maszk viselése a felcsúti foci Disneyland teljes területén, ahogyan a másfél méteres távolság betartása és a kézfertőtlenítés is.

„Javasolt, hogy a kisebb helyiségekben és irodákban minél kevesebben tartózkodjanak, mégpedig a megfelelő távolság megtartásával és lehetőség szerint maszkban. Vendégeket ebben az időszakban nem ajánlott fogadni az akadémián, a megbeszéléseket pedig javasolt online formában szervezni.

Kerülendő üdvözlési forma a kézfogás, a pacsizás, az öklözés egyaránt. Az ebédlőben ugyancsak kötelező megtartani a távolságot és viselni a maszkot sorban álláskor” - ismerteti a Puskás Akadémia honlapja az új szabályokat. Ezek az előírásuk ugyan a szakácsverseny idején még nem voltak érvényesek, de nem ártott volna. 

Mert a díjátadón volt minden, amitől óvják a diákokat: kézfogás, maszkhiány (volt olyan díjazott, aki gyorsan lekapta a maszkját és zavartan a zsebébe gyűrte, amikor gratuláltak neki, a többieken eleve nem volt) és a végén egy közös fotóra még össze is zsúfolódtak a résztvevők. Alig néhányukon volt maszk. A rendezvényre a határon túlról (Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Vajdaság) is jöttek csapatok. Ami a határzár miatt elég macerás lett volna, de a Külügyminisztérium külön engedélyével ezt is megoldották, nem is győztek hálálkodni a szervezők.

A rendezvény fővédnökei Semjén Zsolt, Nagy István agrárminiszter és Rétvári Bence államtitkár voltak, utóbbit Sölch Gellért helyettesítette, köszönetet mondva, hogy szervezők 2020-ban is megszervezték ezt a versenyt.

Itt volt és beszédet is mondott a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője, Pásztor István is, aki a rendezvényt a magyar identitás erőfeszítésének írta, amihez a jelenlétével ehhez szeretett volna hozzájárulni. Azt is nyilatkozta, hogy a nemzeti gasztronómia, az ízek fontosságáról, hogy 

„akkor, amikor függetlenül attól, hogy hol nő föl a gyerek, már egyéves kora előtt kaparnak neki füstölt szalonnát, akkor azt gondolom, hogy ez a nemzet élni fog”. 

A rendezvénynek otthont adó iskola igazgatója, Bányai György az intézményben elrendelt járványügyi intézkedések miatt csak videón tudott bejelentkezni, rögtön köszönetet mondott az iskolát fenntartó Felcsúti Utánpótlásnevelésért Alapítvány megbízásából is. A beszéde végén azt mondta, a rendezvény letett valamit a magyar kultúra asztalára, ennek a versenynek szerinte nincsenek vesztesei, és határon túli testvéreink is azzal az érzéssel térhetnek haza, hogy ezért érdemes volt átbumlizni határokon ebben a pándémiás helyzetben is”. A birkapörkölt szerinte egyébként videón is jó, de azért nem az igazi. 

„És mivel az Úristennek is van humorérzéke, tudta, hogy mennyire fenem a fogam rá, hát nem csak azt nem engedte meg, hogy ott legyek, hanem tegnap este érzékszerveimet is elvette. Szolgáljon ez magam és mások okulására” 

- mondta az igazgató, aki a tünetei alapján gyanús, hogy maga is koronás.

https://444.hu/2020/10/14/a-jarvany-miatt-hazakuldtek-a-diakokat-a-felcsuti-focistak-kozepiskolajabol-de-masnap-megrendeztek-egy-szakacsversenyt-az-epuletben

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9916238144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.15. 08:35:15

Ez egy kivéve a gyevi bírót típusú rendezvény volt?
süti beállítások módosítása