He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

december 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Mácsai Pál: "a legtöbb, amit ember a másiknak adhat, a szolidaritás." - A hallgatók új épületet is elfoglaltak - pár pillanat az éjszakáról

2020.10.01. 08:00 guma

Virrasztás, fáklyás vonulás az SZFE-ért Budapest belvárosában

Ej, a titkos egyetem titkosan kezdődik, mégis utoljára kivilágosodik

– énekelték a Vas utcából az Egyetem térre fáklyákkal érkező hallgatók a virrasztáson megjelentekkel együtt a Színház- és Filmművészeti Egyetem kormányzati átalakítása elleni tiltakozás emblematikus dalát.

Azért szerveztek tiltakozó eseményt szerda éjszakára, mert október 1. több szempontból is határkő az SZFE ügyében. Egyrészt ezzel a nappal jár le az egyetem felmondott vezetőségének mandátuma, másrészt elvileg ettől a naptól kezdődik a dolgozói sztrájk, amit tiltakozásként hirdettek meg az egyetemi autonómia elvétele ellen. Több egyetem hallgatói ezért szerda éjszaka szolidaritási virrasztást hirdettek meg az Egyetem térre, amire mindenkit szívesen láttak, aki szerette volna kifejezni szolidaritását az SZFE polgáraival.

Mutassuk meg, hogy a szabad oktatás közös ügyünk! Mi, hallgatók felelősséget érzünk a kultúránkért, a Szabad Oktatásért, a Szabad Egyetemért. Legyen a tudás: érték. A beszéd: párbeszéd. Az egyetem: szabad. A kultúra nemzeti alap! NEM HALLGATUNK!

– írták a Facebook-eseményben. Kiemelték, hogy mivel a rendezvény szabadtéri, és egész éjszakán át tartó, ezért mindenki melegen öltözzön fel, illetve gondoskodjon pokrócról, hálózsákról, és igény esetén sátorról is. És persze maszkról, amit kötelező hordani az esemény egész ideje alatt.

A rendezvényen beszédet mondott Mácsai Pál is, aki azt mondta, szép ügy a diákoké, semmi nem igaz a vádakból, amivel őket illették. Az Örkény Színház igazgatója azt mondta, az általa vezetett teátrum névadója is úgy tudta, a legtöbb, amit ember a másiknak adhat, a szolidaritás. Ennek jegyében hívott fel mindenkit arra, hogy legyen szolidáris az igazságukért küzdő hallgatókkal.

Az SZFE jövőjével kapcsolatban egyébként akkora bizonytalanság uralkodik, hogy a diákok nemhogy a jövő tanévig nem látnak el, de azt sem tudják megmondani, mi lesz októberben velük. A 24.hu-nak adott interjújukban a hallgatói önkormányzat vezetői arról beszéltek, hogy az egyetemfoglalók lelkesedése nem hagyott alább az elmúlt hónap során. Egészen addig tervezik folytatni az akciót, amíg el nem érik céljaikat, és írásos garanciát kapnak az autonómia visszaállítása.

A Vidnyánszky Attila elnökölte kuratórium kedden nevezte ki az új kancellárt, Szarka Gábor ezredest, ám az őrt álló diákok nem engedték be a katonatisztet a Vas utcai épületbe, mivel sem a kuratóriumot, sem annak döntéseit nem tartják legitimnek. Ugyanakkor a Nemzeti Színház igazgatója máris megnevezte az új rektorhelyetteseket: Novák Emil filmrendező lesz az általános, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettes.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

https://24.hu/kultura/2020/09/30/szfe-virrasztas-egyetem-ter/

Újabb egyetemi épületet foglaltak el az SZFE hallgatói

Elfoglalták az SZFE hallgatói az egyetem Film-, és Médiaintézetét – írják csütörtök reggeli közleményükben a diákok. Tették ezt a következő indokkal:

A diákok a leköszönő vezetőség lemondási idejének utolsó óráiban, szerda este a sajtóból értesültek arról, hogy az általuk el nem ismert kuratórium pályáztatás nélkül nevezett ki az intézmény élére két új rektorhelyettest. Vezetőségük búcsúztatása után éjszakába nyúló hallgatói fórumot tartottak, mely során szavazással döntöttek arról, hogy az éppen egy hónappal ezelőtt elfoglalt Vas utcai épület után blokád alá veszik az SZFE Film- és Médiaintézetének Szentkirályi utcai épületét is. Őrséget állítottak, a kapun csak az Egyetem polgárai léphetnek be.

A hallgatók az írásban reagáltak arra is, hogy az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának vezetője, Vidnyánszky Attila kinevezett két rektorhelyettest is.

Pozíciójáról lemondott vezetőségük búcsúztatója előtt közvetlenül kapták a hírt a hallgatók, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány általuk illegitimnek tartott kuratóriuma – miután a saját maga által augusztus végén kiadott alapdokumentumokat visszamenőlegesen módosította annak érdekében, hogy ezt megtehesse – nyílt pályázat kiírása nélkül bízott meg egy színházi és egy filmes vonatkozású rektorhelyettest, akik a friss módosítások értelmében az intézetvezetői feladatokat is elláthatják.

Miután a diákok éjjel a Szentkirályi utcai épület elé is őrséget állítottak, innentől fogva sem a Színház-, sem a Film- és Médiaintézet épületeibe nincs bejárása az el nem ismert kuratórium által hivatalba helyezett személyeknek. „Követeléseikből továbbra sem engednek a hallgatók – amíg a minisztérium azokat nem teljesíti, az épületek blokádját fenntartják. A mai naptól az egyetemi dolgozók sztrájkja is erősíti a teljes egyetemi polgárság autonómiáért folytatott küzdelmét.”

Tegnap egyébként a hallgatók nem engedték be az új kancellárt a Vas utcai épületbe.

https://24.hu/belfold/2020/10/01/szfe-epulet-foglalas-uj/

Díszőrséget álltak az SZFE távozó vezetői az egyetem épületén

Szerdán lejárt az SZFE eddigi vezetésének felmondási ideje. Nemcsak a hallgatók búcsúztak el tanáraiktól, de a vezetők is díszőrséget álltak a Vas utcai egyetem épületén. Ezt követően közösen meggyújtották az őrlángot.

Szerdán Vidnyánszky Attila már meg is nevezte az SZFE két új rektorhelyettesét. Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől.

A kuratórium kedden Szarka Gábor személyében új kancellárt nevezett ki, őt azonban a hallgatók nem engedték be az egyetemre. Az új kancellár állítólag azzal fenyegeti az SZFE dolgozóit, hogy nem kapnak fizetést.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

https://24.hu/kultura/2020/09/30/szfe-diszorseg-tavozo-vezetok/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1816222982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása