He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Szórakoznak Magyarországgal és ezt nevezik védelemnek? Normálisak? Mert ez szerintem már beteges hatalmi szelektálás csak!

2020.09.02. 06:45 guma

 És akkor arra még mindig nincs válasz, hogy miként gondolják a 3000 német a 3000 spanyol szurkolót + plusz a focistákat és a hozájuk tartozó technikai sleppet behozni magyar tesztelés nélkül? Tessék mondani már Semjén vezeti az országot, mert (ezek a szabályok ugye nem Orbán erő fitogtatása csupán? hiszen) a vadászok is jöhetnek, sőt... Mi van itt? Bolondokháza?

Itt az újabb fordulat a különös határzárban, a hazaérkező magyarokat érinti

Újabb fontos és érdekes elemét ismerhettük a szeptember elsején életbe lépett magyar határzárnak, melynek következtében igazi kuriózummá válik ez a hazai járványügyi szabályozás.

Kedden megjelent "a magyar állampolgárok a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság területéről való beutazásáról, valamint a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság állampolgárainak beutazásáról" című rendelet, amely szabályozza a hétfő este Szijjártó Péter külügyminiszter által már részletezett, V4-országoknak járó határzár alóli mentességeket.

Emlékezetes, ez az a szabályozás, amelyet az Európai Bizottság a néhány régiós országra vonatkozó kivétel miatt illegálisnak minősített, és ez az a szabályozás, amely a gyakorlatban már az első nap nem működött a határról érkező helyszíni beszámolók szerint:

A kedden megjelent kormányrendelet azonban nemcsak a cseh, a szlovák és a lengyel turistáknak járó (egy hónapig érvényes átmeneti) beutazási mentességet szabályozza, hanem azt is, hogy 

mi történik akkor, ha egy magyar állampolgár turistaként akar hazajutni a három érintett régiós országból még szeptemberben.

Ennek értelmében ugyanis (és ez az igazi fordulat!) a járványügyi hatóság felmentést adhat a magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja részére a karanténkötelezettség alól, ha:

  1. Magyarország területére a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság vagy a Szlovák Köztársaság területéről lépett be,
  2. az előbbi pontban meghatározott valamely állam területén található szálláshelyen a hazaérkezése napját megelőző napra e kormányrendelet hatálybalépését megelőzően szállásfoglalással rendelkezett, és
  3. a hazaérkezését követően Magyarországon egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – igazolja, hogy a karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

A szabályok kedden 9 órától életbe is léptek, és október 1-jéig érvényesek.

Mindez azt jelenti tehát a gyakorlatban, hogy a magyar turisták amennyiben az érintett három ország valamelyikéből érkeznek haza, akkor nem kell 14 napos hatósági karanténba vonulniuk egy Magyarországon végzett, negatív PCR-teszt eredmény esetén, de ehhez kell külföldi foglalás, amit még szeptember 1. előtt ejtettek meg az érintettek.

A hétfő este, gyakorlatilag a határzár életbe lépése előtti utolsó pillanatban bejelentett mentességek már eddig is óriási kérdőjeleket vetettek fel. Ugyanis ahogyan azt a reggeli cikkünkben bemutattuk, járványügyi indokokkal nehezen magyarázható, hogy miért éppen ez a három országok kapott felmentést átmenetileg a szigorú határzár-szabályok alól. A járványügyileg nem alátámasztható, másrészt se nem fair, se nem következetes kivételek megkérdőjelezik az adott szabály hitelességét és komolyságát. A keddi rendeletben megjelent, hazai visszautazókra érvényes új kiegészítés (ami nyilván komoly könnyebbséget jelent az érintetteknek) pedig csak még inkább kikezdi a szabályozást. Jogosan merülhet fel például az a kérdés, hogy miért éppen az elszálló koronavírus-járványgörbével rendelkező Csehországból vagy a régiós összevetésben is magas szinten stagnáló járványgörbét felmutató Lengyelországból történő hazaérkezés esetén elég csupán az 1 negatív koronavírusteszt a magyar állampolgárok esetében, és miért kell két negatív teszt a hatósági karantén elhagyásához például a csökkenő járványgörbével rendelkező Bulgáriából, vagy Szerbiából történő hazaérkezés esetén. És a sort még folytathatnánk tovább.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200901/itt-az-ujabb-fordulat-a-kulonos-hatarzarban-a-hazaerkezo-magyarokat-erinti-446936

A csehek után szabadon: a lengyelek és szlovákok is beléphetnek Magyarországra a határzár ellenére

Pár órája derült ki, hogy negatív koronavírusteszttel a csehek egy része beléphet Magyarországra a határzár ellenére, most pedig friss posztban jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon, hogy a lengyelekre és szlovákokra is kiterjesztik ezt a "mentességet".

Szijjártó Péter Facebook-posztjában megjegyzi, hogy a visegrádi országok kifejezetten sikeresen - és egymással szoros együttműködésben - védekeztek a koronavírus első hullámával szemben.

Ma is többször egyeztettünk személyesen Bledben, majd telefonon az éjféltől életbe lépő újabb, a védekezést szolgáló magyar intézkedésekről - írja.

Mindezek alapján az a döntés született, hogy a “cseh példát” kiterjesztjük az egész V4-re.

Így a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy - öt napnál nem régebbi - negatív teszttel bejöhetnek hozzánk, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően.

Címlapkép: MTI Fotó/KKM/Borsos Mátyás

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200831/a-csehek-utan-szabadon-a-lengyelek-es-szlovakok-is-belephetnek-magyarorszagra-a-hatarzar-ellenere-446758

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9316186000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása