He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Azonnal megvonni minden VIP szolgáltatást, kedvezményt az országot kizsigerelő politikusoktól, míg nem végzik el munkájukat és nem tesznek rendet! - eset gyűjtemény!

2020.08.27. 07:15 guma

Véleményem: Már 2019.től szerepelt a hírekben (nem a közszolgálatin!), hogy borzalmas helyzetek vannak a rákos betegek ellátása körül. Nem véletlenül lettünk halálozási rekorderek Európa közepén a még gyógyítható, kezelhető betegségek terén is. Ma már azt olvasni, hogy még a Debreceni ellátásban is csúcsosodnak, halmozódnak azok esetek, amikor szinte lehetetlen megközelíteni a rendeléseket és akkor a telefonos időpont kérésről még szót sem ejtettünk. Hogyan mer aludni az a döntéshozó, aki emberek százait, ezreit hozza kilátástalan, embertelen kiszolgáltatott helyzetbe? Mégis hova teszik a beszedett pénzt, ha a helyzet a halottak száma szerint is rohamosan romlik? Milyen jogon mer magának és családjának, slepjének kimarkolni a rendszerből többet annál amit mint amit a magyar polgároknak töredékében sem biztosít? Arról is felvilágosíthatnak, hogy ez a megalázása az elesett embereknek a kereszténység melyik vonalát képviseli...

Szabad ég alatt várnak a debreceni rákbetegek

Méltatlan körülmények között kell várakozniuk a Debreceni Egyetem onkológiai részlegén a betegeknek: hétfőn is hosszú sorok alakultak ki, a szabad ég alatt vártak órákat bejutásra a betegek.

– Hétfőn, százhúszan-százharmincan vártak arra, hogy bejussanak az épületbe – mondta lapunknak Köteles László, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzat egyik képviselője, aki aznap reggel kilenckor állt be a sorba, és akkor már legalább hetvenen voltak előtte. A képviselő azt mondta, ő maga március óta jár ide, és többször szóvá tette az embertelen körülményeket az intézmény vezetésének. Merthogy nem csak most, a hosszú hétvége után voltak ennyien, hanem minden egyes alkalommal, ahányszor csak kezelésre jött – tette hozzá. Elmondása szerint a daganatos betegek, köztük sokan erős fájdalmakkal, leromlott fizikai állapotban állnak olykor két-három órát csak azért, hogy a regisztrációs pulthoz eljussanak.
Köteles László szerint vannak, akik nem is bírják végigállni az épület előtti sort, így kénytelenek hosszabb rövidebb időre ülőhelyet keresni a közelben, addig a fizikailag erősebbek tartják az ő helyüket is. A sorállás után – tette hozzá – megint néhány órát várni kell arra is, hogy leleteiket és őket megnézze az orvos, aki végül a vérvizsgálat eredményétől függően kiírja a kemoterápiát. Ezután újabb egy-két óra, de ezt az infúziót már biztosan ülve kapják – mondta a képviselő, aki szerint mindez az orvosokra is nagy terhet ró, de a betegeknek még nehezebb.
Bár mindenki időpontot kap, valójában csak a napot jelölik ki a betegeknek, az ellátást akkor kapják meg, amikor sorra kerülnek. Ráadásul az ellátóhely regionális centrum, azaz más megyéből is érkeznek ide emberek, ennyi beteg ellátásához pedig túl kicsi az épület – mondta a képviselő. Hozzátette: aki bejut, annak egy két méter széles, levegőtlen folyóson kell ácsorognia másik száz beteggel. Nincs levegő, nem nyitnak ablakot. A Covid-járvány óta a folyosón lévő székekből is csak minden másodikat szabad használni, így akinek már nem jut hely, az kiszorul az épület előtti térre.
A képviselő szerint ez jó időben még csak-csak elmegy, de a tűző nap, az eső, vagy a szél is elviselhetetlen ezeknek az embereknek.
A méltatlan körülmények miatt megkerestük még hétfőn a Debreceni Egyetemet, de az intézmény csak kedden reagált. Akkor is csak annyit közölt: a rektor az elmúlt napokban elrendelte a helyzet felmérését a szakrendeléseik betegfelvételi pontjain, és a problémák megoldására megkérte Páll Dénest, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának megbízott elnökét. További részleteket nem közöltek, így azt sem, miért csak most láttak neki neki a problémák megoldásának, és a „felmérésre” milyen határidőt kapott a klinikai központ elnöke.
https://nepszava.hu/3089527_szabad-eg-alatt-varnak-a-debreceni-rakbetegek

Embertelen körülmények között órákat várnak kezelésre a betegek az Országos Onkológiai Intézetben

Daganatos betegek hajnali 5-től várják az intézet lépcsőházában, hogy sorra kerüljenek. A rendszer átláthatatlan, senki sem tudja, mi alapján dől el a sorrend, pedig még a sorszámhoz is sorszámot húznak azok, akik kemoterápiás kezelésre jönnek.

Totális információhiány, bizonytalanság és embertelen körülmények várják azokat a daganatos betegeket, akik az Országos Onkológiai Intézetbe érkeznek kemoterápiás kezelésre. A hajnali érkezés és a többórás sorban állás sem garancia arra, hogy sorra kerülnek, márpedig az idő szorít: 11-ig be kell jutniuk az orvoshoz, hogy aznap megkaphassák a szintén több óráig tartó kemoterápiás kezelést.

Sorszám a sorszámhoz

A korábban Kásler Miklós vezette országos intézetben uralkodó embertelen körülményekre egy olvasónk hívta fel a figyelmet. A neve elhallgatását kérő olvasó (nevezzük Anitának) rákos édesapját segíti azzal, hogy helyette áll sorba. A procedúra hajnali 5-kor kezdődik, de így sem Anita érkezik elsőként a váróterem előtti lépcsőházba, ahol már rutinosan megy is a fél 5 óta ott üldögélő, férjét kísérő hozzátartozóhoz, hogy elvegye tőle a betegek körében csak „írott sorszámnak” nevezett cetlit: 3-as. A nő és beteg férje fél 5-kor érkeztek, már két éve járnak ide, és gondosan kidolgozták a sorszámos technikát, hogy betegtársaiknak valamiféle rendszert vigyenek a rendszertelenségbe.

A sorszám ahhoz kell, hogy az orvos ajtaja elé érve újból (az immár „hivatalos”) sorszámot megkapják az „írott” alapján. Vagyis aki a lépcsőházban az egyes volt, az megkapja a váróteremben is az egyest, és így tovább. Ezzel mehet a beteg a regisztrációs pulthoz, ahol átadják a papírjait. Ezekkel visszasétál az orvosához, aki megállapítja, hogy mehet-e a kezelésre, vagy sem. De ez csak 9 óra körül történik, addig valahogy el kell jutni az orvos ajtajáig.

Fotó: 24.hu

Bár Anita másodiknak érkezett, a hármas sorszámot kapta, mert két héttel ezelőtt a doktornőnél nem volt „hivatalos kettes”. Állítólag valaki elvitte, és nem hozta vissza.

Hajnali 5-től folyamatosan érkeznek a páciensek, és 6 óra körül már megtelik a lépcsőház. Anita azt mondja, ez a tömeg annyira nem is vészes, sokkal durvább jeleneteknek is szemtanúja volt már.

Állunk a falnál, mint  a heringek, sokan nem is bírják, és az ájulás határán vannak. Néha akkora a feszültség, hogy majdnem tettlegességig fajul az ordibálás

– idézte fel.

A lépcsőházi várakozás 7 óráig, a váróterem addig kulcsra zárt ajtajának kinyitásáig tart. A betegek azt mondják, néhány hónappal korábban még nem a lépcsőházban kellett várakozniuk, hanem bemehettek  a váróterembe, ahol van WC és legalább néhány szék. A takarítók – állítólag – arra panaszkodtak, hogy nem tudtak a várakozó páciensektől rendesen dolgozni, ezért hozták meg az új szabályt: reggel 7-ig legyen kulcsra zárva a váróterem ajtaja, még a lift se álljon meg ott.

Családi vállalkozás

7 óra előtt pár perccel nyílik a váróterem ajtaja, és kezdetét veszi a második felvonás. A betegek és az őket segítő hozzátartozók betömörülnek a váróba, és szétoszlanak három orvos ajtajánál.

Anita azt meséli, korábban is sorszámos rendszer volt, de akkor egy papírfecniről kellett tépkedni a számokat, most legalább már kártyák vannak. Az előző, „tombolás” verzió állítólag azért szűnt meg, mert a takarítók letépkedték a számokat és eladták őket. Persze erről sincs hivatalos megerősítés, csak a betegek körében terjed ez a hír.

Anitával együtt még vagy húsz beteg siet a terem végéhez, várják, hogy a doktornő kiadja a hivatalos sorszámokat. Újra türelemjáték veszi kezdetét, miközben kiderül, hogy sokan egyedül, vidékről járnak fel a Kékgolyó utcába a kezelésre, és ahhoz, hogy minél korábban beérjenek és jó sorszámhoz jussanak, 3 órakor kelnek. Anitáék családi csapatmunkával szervezik meg, hogy az édesapának ne kelljen végigszenvednie ezt a procedúrát. Ő fél 8 körül érkezik, amikor már megvan a bejutáshoz szükséges sorszám. „Ez a mi családi vállalkozásunk” – mondja félszeg iróniával Anita édesanyja.

Fotó: 24.hu

Az újabb várakozás közben folytatódnak a lépcsőházi találgatások arról, hogy az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő betegeket miért kell kitenni ilyen körülményeknek? Miért nincs például egy sorszám-automata, vagy miért kell bezárni a váróterem ajtaját? Ennyi betegre miért ilyen kevés az orvos?

Ettől hullik ki az ember haja, nem a kemótól

– jegyzi meg egy, az egyre feszültebb helyzetet humorral oldani próbáló beteg. Minél előbb szabadulna erről a folyosóról, be a kezelőbe, mert bár égeti a kemoterápia az ereit és hányingere van tőle, legalább ott már nem kell küzdenie.

7:18: a rendszer összeomlik

Nem sokkal fél nyolc előtt végigsöpör a folyosón a bizonytalan információ: valaki azt hallotta, hogy ma nem lesz sorszámosztás. Egyszerre pattannak a húrok az idegrendszerekben, a szofisztikált cetlizős módszer pillanatok alatt válik okafogyottá. Ez új helyzet. Kiderült, hogy ma nem az orvosi szoba előtt, hanem a regisztrációs pultnál kell először sorban állni, ez alapján szólítja a betegeket a doktornő, aki a folyosón egy beteg kérdésére megerősíti a hírt: ma nem az eddig alkalmazott sorszámos módszer, hanem „bejelentkezés” alapján hívja be a pácienseket.

Hiába érkezett valaki fél ötre, az jutott be előbb, aki – talán megérzésből – a regisztrációs pultnál kezdett, és nem a sorszámra várt. Anitának szerencséje volt, mert anyukája gyorsan elszaladt regisztrálni a férjét, de hogy pontosan hányadikak lettek a sorban, az nem derült ki. Az biztos volt a bizonytalanságban, hogy az első kezelésre érkezetteket fogadta legelőször az orvos, és csak utánuk jöhettek a többiek, de a pontos sorrend senkinek sem volt világos. Azt azért érzékelte mindenki, hogy azok kerülnek be előbb, akik később érkeztek.

Márpedig nem mindegy, mikor kerül sorra a beteg, mert 11 után már nem kezdenek hozzá a négy-öt órán át tartó kemoterápiás kezelésekhez.

Fotó: 24.hu

Súlyos betegeket rángatnak

A méltatlan körülmények között a kezelésre érkező, amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek és hozzátartozóik próbálják elviselni a rendszer abszurditását. Van, aki már két éve éli át újra és újra a hosszas várakozást, ami közben gyakran megfordul a fejében, hogy fogja magát, hazamegy és nem jön vissza többet.

Súlyos betegeket rángat a rosszul működő rendszer – foglalja össze egy mondatba a helyzet súlyosságát egy végbélrákos beteg, aki azonban hozzáteszi: ez ugyanúgy sújtja az orvosokat és kezelőket is, akik nem tudnak mit tenni, ilyen körülmények között kell gyógyítaniuk, amit magas színvonalon és rendkívüli empátiával meg is tesznek.

Egy másik beteg nem száll vitába vele ugyan, de odaszúrja:

Azért kiírhatnák, hogy ma nincs sorszám. Ehhez nem empátia, de még pénz sem kell, csak toll meg papír .

Talán majd a jövő héten.

https://24.hu/belfold/2019/07/24/orszagos-onkologiai-intezet-sor-varakozas/

Órákig sorban állva, az udvaron kell várakozniuk a rákbetegeknek Debrecenben

Méltatlan körülmények között kell várakozniuk a Debreceni Egyetem onkológiai részlegén a betegeknek: hétfőn is hosszú sorok alakultak ki, a szabad ég alatt vártak órákat bejutásra a betegek – írja a Népszava. A sorokról fotót is közöl az újság.

A napilapnak Köteles László, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzat egyik képviselője nyilatkozott, aki elmondta: hétfőn, százhúszan-százharmincan vártak arra, hogy bejussanak az épületbe, ő aznap reggel kilenckor állt be a sorba, és akkor már legalább hetvenen voltak előtte. Szerinte a daganatos betegek, köztük sokan erős fájdalmakkal, leromlott fizikai állapotban állnak olykor két-három órát csak azért, hogy a regisztrációs pulthoz eljussanak.

A sorállás után ráadásul újra több órát várni kell arra is, hogy a betegek leleteit megnézze az orvos, aki végül a vérvizsgálat eredményétől függően kiírja a kemoterápiát. „Ezután újabb egy-két óra, de ezt az infúziót már biztosan ülve kapják” – mondta a képviselő.

A Népszava megkereste a Debreceni Egyetemet, amely annyit közölt: a rektor az elmúlt napokban elrendelte a helyzet felmérését a szakrendeléseik betegfelvételi pontjain.

https://24.hu/belfold/2020/08/26/rakbeteg-varakozas-debrecen/

Végtelen kiszolgáltatottság az onkológián: nem várakoztatni, segíteni kell a betegeket

Az onkológián vizsgálatra, kezelésre váró betegek a legsúlyosabb fizikai és lelki megpróbáltatásokat élik át. Ebben a helyzetben végletesen kiszolgáltatottak, rémültek, ezért nem hibáztatni, hanem minden lehetséges eszközzel segíteni kell őket.

Bejárta a sajtót a hír, hogy az Országos Onkológiai Intézetben a betegeknek levegőtlen, zsúfolt helyiségekben, sokszor állva kell órákig várakoznia az orvossal való találkozásra, a kezelésekre. Az Intézet sajtóközleményében ezt cáfolta, illetve azt állította, hogy a betegek fölöslegesen és túl korán érkeznek.

Sajtóközlemény csúsztatásokkal

Gyakorló belgyógyászként nagyon sok rákos beteggel találkozom, hiszen sokszor a vérszegénység, vagy egyéb tünet vizsgálatakor derül ki a daganatos betegség. Mindig megkérem a betegeket, hogy jöjjenek vissza hozzám a kezelések után, mondják el, hogyan alakult a helyzetük. Így tőlük tudom, hogy az Országos Onkológiai Intézetben valóban nagy zsúfoltságban, levegőtlen, szűk folyosókon, sokszor állva kell órákig várakozniuk, ebben pedig nincs okom kételkedni.

De azt is elmondják, hogy a személyzet, az orvosok, és nővérek emberfeletti munkát végeznek, és szinte kivétel nélkül hálásak az ottani ellátásért, gyógyításért.

Ezt a helyzetet tehát nem lehet egy ilyen sajtóközleménnyel megoldani.

Ahelyett, hogy külföldi példákat hoznék, inkább álljon itt két rövid rész a jelenleg érvényes Egészségügyi Törvényből:

Az emberi méltósághoz való jog

  • Az egészségügyi ellátás során a beteg emberi méltóságát tiszteletben kell tartani.
  • A beteget csak méltányolható okból és ideig szabad várakoztatni.

A belső minőségügyi rendszer

Minden egészségügyi szolgáltató biztosítja a belső minőségügyi rendszer működését, amelynek célja:

  • a szolgáltatás során felmerülő hiányosságok időben történő felismerése, a megszüntetéséhez szükséges intézkedések megtétele és ezek ellenőrzése,
  • a betegek jogainak, igényeinek és véleményének figyelembe vétele.
Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 


Lelki megpróbáltatások

Nem kell egészségügyi végzettség ahhoz, hogy megértsük, a daganatos betegek fizikai állapota leromlott, amit súlyosbítanak a kezelések mellékhatásai, így minden további megterhelés már elviselhetetlen számukra. Ezekről most nem írok, inkább megosztok néhány tapasztalatot a lelki megpróbáltatásokról.

Ma Magyarországon a rák szó hallatán az emberek még mindig egyből a halálra asszociálnak. Amikor egy beteg ott ül egy orvos előtt és azt hallja, hogy daganatos betegsége van, gyakorlatilag ezt a félelmet éli át. Ezután hirtelen az egészségügyi  "futószalagon" találja magát, olyan szavakat, kifejezéseket hall, amiket nem is ért meg teljesen. Egy ismeretlen, félelmetes életszakasz kezdődik, olyan kezelési módokról beszélnek neki, amikről talán már hallott, de sosem tapasztalt.
Ilyenkor gyakorlatilag elveszti a kontrollt a saját élete fölött, napjait, tevékenységeit orvosi protokolloknak kell alárendelnie, ezért elveszettnek, kiszolgáltatottnak érzi magát.

Van, aki elbújik a világ elől és nem beszél róla, van, aki inkább kibeszéli magából. Van, aki megdermedve retteg, van, aki küzd, foggal-körömmel harcol. Van, aki önmagát okolja, van, aki mást hibáztat. De egy szempontból minden beteg egyforma: az orvosával mindenki szeretne beszélni, mindent alaposan átbeszélni.

Megváltozik a világ

Tapasztalataim alapján a rákbetegek diagnózist először meghallva sok esetben szinte lefagynak, nem is képesek teljes egészében felfogni a hallottakat. A beteg kiszolgáltatott és rémült állapotban van, hirtelen a legegyszerűbb dolgok is érthetetlenné válnak számára, szinte képtelen bármit is reagálni.

Sokszor nem, vagy alig-alig emlékszik a beszélgetésre, ezért mindent újra meg kell kérdeznie. Gyakran előfordul, hogy ugyanazokat a kérdéseket teszi fel a következő beszélgetéskor, amit már feltett egyszer.

A különböző beavatkozások, terápiák mellékhatásai tartós változásokat okozhatnak testileg és lelkileg is. Megváltozik a páciens önképe, a társadalomban elfoglalt helye, a társkapcsolata, a családi élete. Nagyon nehéz újra megtalálni az egyensúlyi állapotot. Ha létre is jön ez az érzékeny egyensúly, akkor is megjelenik egy olyan érzés, amit Damoklész kardja effektusnak hívnak: ez azt jelenti, hogy a már gyógyultnak nyilvánított páciensnek meg kell küzdenie azzal a félelemmel, amit az esetleges visszaesés lehetősége jelent.

Mindezt Esterházy Péter sokkal megrendítőbben írta le:

"Mintha bűnös volnék. Ezt a nyomást érzem a szívemen és a gyomromban. És akkor ez volna itt az Ítélőszék? Elég lapos érzet. A Kafka-áthallások se teszik jobbá. Mindegy, van, ami van. Ülök a túlzsúfolt folyosón a többi elítélttel. Most meg inkább a tisztítótűz jut eszembe; gondolom, a várakozás miatt.Lehet, hogy 1-kor mégis be kell kopognom, nem mindenki kapott időpontot. Most kéne figyelni, emlékezni, mi volt, mit és hogyan előadni. Izgulok, hogy most fogok elrontani valamit. De szívesen volnék gyerek – jókor! -, akinek a bölcs, mindentudó felnőttek megmondják, mit kell tennie, egyszersmind megnyugtatják, hogy nem lesz baj, hogy nincsen baj. Pedig attól tartok, baj van, és most meg fogom tudni, mekkora. Mekkora és minő."

(Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló)

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet korábbi igazgatója

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet korábbi igazgatója

Fotó: MTI/Koszt

 

Évi 600 ezer ambuláns ellátás

Egy ilyen lelkiállapotban és súlyosan legyengült fizikai állapotban kell sokszor állva, órákig várakozni. Nem passzióból érkeznek korán a betegek, hanem például azért, mert a kemoterápia előtt friss laboreredményt kell látnia az orvosnak, ezután kaphat csak kezelést a páciens, ennek időben bele kell férnie a rendelési időbe. Vagy azért, mert vidéki a beteg és csak így oldható meg a közlekedés, vagy azért, mert olyan gyenge, hogy mentő szállítja.

De nézzük meg a másik oldalt is. Az Országos Onkológiai Intézet honlapján szerepel ez az adat: "Évente (...) az ambuláns forgalom meghaladja a 600 ezret."

Ennek alapján, évi 260 munkanappal számolva (a kieső ünnepnapokat nem is véve figyelembe) napi 2307 ambuláns ellátás történik.

Ebben nyilvánvalóan benne van az egyszerű vérvételtől a képalkotó vizsgálatokon át az onkoteamig minden esemény, de ez a szám még engem is megdöbbentett.

Az, hogy ennyi beteg minőségi ellátásához van-e elegendő számú orvos és szakdolgozó, maradjon inkább költői kérdés. Ahogy az is, hogy az elavult, pavilonrendszerű kórház egyáltalán alkalmas-e erre a hatalmas feladatra. Nem tisztem ezt megítélni, és nem is vagyok kompetens abban, hogy mit kellene tenni. Csak egy valami biztos, ezen változtatni kell.

Addig pedig, aki, ahol csak tudja, fogadja meg azt a tanácsot, amit Robin Youngson ad Együttérző gyógyítás című könyvében:

"Amikor észrevesszük, hogy a kórház folyosóján elveszetten álldogál valaki, lépjünk oda hozzá, és kérdezzük meg, hogy tudunk-e segíteni. Ha keres valamit, akkor ahelyett, hogy útbaigazítanánk, kísérjük el oda, ahová mennie kell."

https://magyarnarancs.hu/materia_medica/vegtelen-kiszolgaltatottsag-az-onkologian-nem-varakoztatni-segiteni-kell-a-betegeket-121765

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8316178394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neytiri1 2020.08.27. 10:02:47

És még arról papolnak folyton, hogy menjenek az emberek szűrésre. Minek? Hogy minden akárhanyadik embernek a szemébe mondják érzéketlenül, hogy baj van? Aztán kezdődik ez? És nem tud mit csinálni ellene, miközben teljesen össze is törik lelkileg? Hát... szerintem jobb meghalni a halálos kór ismerete nélkül is.
Nincsenek szavaim, amik "nyomdafestéket" tűrőek lennének.
Még azt sem lehet mondani, hogy majd megtudják ők is, vagy személyesen, vagy szerettük által, de ez meg nem igaz. Ők nem fognak ilyen körülmények közé kerülni. Basszák meg!

Neytiri1 2020.08.27. 10:16:54

Ja, és arra is kíváncsi lennék, hogyha mindenki szépen menne szűrésekre és rájuk szakadna a mostani betegek mellé még több -hiszen a szűrések egészen biztos több beteget mutatnának ki-, akkor mi a fenét csinálnának? Ennyi orvossal, ennyi gyógyításnak megfelelő kórházzal, és ennyi empátiával rendelkező "gyógyítók" hogyan bírnák a többletet?

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2020.08.27. 15:29:50

Azért az durva, hogy egyikőjükön sincs maszk... :/

guma 2020.08.27. 16:07:01

@Neytiri1:

nincsenek szavaim...
borzalom ez az egész.

guma 2020.08.27. 16:10:30

@Egon Estragon:

igen, beraktam a vírus előtti állapotot is és a mai változatlan helyzetet.

mindent elmond az eü állapotokról...
szégyen.

Európában létezik még valahol ilyen?

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.27. 20:43:35

Nem étem mi a bajotok? Kásler nertás korábban onkolóigai főnök volt, ő igazán ért ahhoz, hogy kell csökkenteni a begetek számát. Aki nem bír várakozni, az vagy nem megy ambulanciára, vagy magára húzza a földet. Neki, mint miniszternek mindkét megoldás gazdaságos.

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2020.08.28. 10:15:24

@Neytiri1: Elvileg ma már (és most itt nem Magyarországról beszélek, hanem a világról), nagyon sok rákos betegség gyógyítható, ha időben kapják el, és elkezdik kezelni. Pár hónapos késlekedés egyenlő lehet a halálos ítélettel. Amikor már fájdalmai lesznek az embernek meg munkaképtelen lesz, akkor el fog menni orvoshoz, ha ahhoz nem, akkor valami kuruzslóhoz, vagy bárkihez. És akkor ott szembesülni azzal, hogy ha pár hónappal ezelőtt nem tétovázott volna, akkor most lenne esélye életben maradni, de most így nincs? Az mennyivel jobb érzés?

Neytiri1 2020.08.28. 10:43:23

@Egon Estragon: mire orvoshoz kerül, mire gyógyszert kap, mire emberi méltóságát nem alázva kezelést kap -lásd a cikket is-, mire megműtik, mire mondjuk mentálisan segítséget kap, mire a gyógyulás felé kerül, mennyi időt, mennyi rettenetes pillanatot, mennyi magára hagyást, mennyi szenvtelen és empátiamentes egészségügyi dolgozón keresztül vergődést, munkáját elvesztést, majd sokszor újra kiújuló betegségét ismét ezzel átélést, a családja, a szerettei fájdalmát nem is említve, azt gondolom, hogy semmivel sem rosszabb választás.
Persze az élni akarás állítólag ilyenkor megerősödik legtöbb esetben, de ehhez megfelelő ellátásra is szükség lenne. Ez ma itt nem igazán van. Ha csak nincs jó ismerős, vagy sok pénz. Az itt álldogálásnál (képen is) nincs olyan, hogy valaki előnyt kérhet a bejelentkezésnél a másiktól Mindenki ugyanabban a halálos és rettenetes betegségben szenved.
Bennem a kép láttán is olyan mély fájdalom és szomorúság lesz úrrá, hogy legszívesebben odamennék és tombolnék, hogy mi ez itt, emberekről van szó! Állatokat mentegetünk -szeretem az állatokat, nem azért említem, mert nem-, miközben az emberek állati körülmények között próbálnak életben maradni.

Neytiri1 2020.08.28. 10:54:04

@Egon Estragon: természetesen ezzel nem arról győznék meg bárkit is, hogy ne menjen szűrésre, menjen. És remélhetőleg minden rendben lesz. De én megelőzésként inkább az egészségesen "élést", a lehetőségekhez mérten javasolnám. És akkor talán kevesebb az esély egy borzasztó eredményre szűrés után.
És bár több jó példát látnánk, olvasnánk, hogy a vizsgálatok, a kezelés jó, megfelelő, emberi.
A médiától pedig azt várnám el, hogy ne legyen minden teli ezzel a betegséggel és a negatív példákkal, mert az ember olvassa és rátör a "félelem", a tehetetlen düh, ami viszont nem jó, nagyon nem.

Neytiri1 2020.08.28. 11:34:02

@látjátok feleim szümtükkel:
"„Minden magyar beteg halálát 70 évesen is meggyászolom. Mindent megtettem egész életemben, és most is, hogy az emberi élet lehetséges határáig éljenek honfitársaink."

guma 2020.08.28. 13:53:37

@Neytiri1:

és ha még a körülmények emberhez méltóak is lennének, még a szavam is elakadna!

(azért tudsz meglepetést okozni, amikor már nem vártam tőled semmit...:-))))

@Egon Estragon:

igaz!

csak a körülmények kis hazánkban olyanok, hogy nem a tétovázás az oka az esélytelenségnek.

Neytiri1 2020.08.28. 16:21:14

@guma: az nem jó, ha már nem vártál semmit (bár nem tudom miért), de az igen, hogy azért mégiscsak sikerült, remélem kellemes meglepetést okozni :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.28. 17:29:29

@Neytiri1:

Szűrésről jut eszembe, hogy ebben olyan jól teljesítettek, hogy még a mai napig nem indut be az országos vastagbél szűrés, pedig a pofa nagy volt.

Én a két hónapos kórházi ultrahang várólistát rövidítettem le magánban két hétre, innen számítva 6 hónap után kerültem kés alá. A CT nekem is két hónap volt, azt nem tudtam lerövidíteni, de én a szerencsések közé tartozok.
Azóta Kásler nertárs úgy mejavította az egészségügy helyzetét, hogy világszínvonalon első. Csak a sor elejéről vagy a végéről nézzük-e, azt nem mondta.

Egészséges életről annyit, hogy a tudottan béldaganatos ismerősnek azt mondták a műtét és a kezelések után-mellett azt ehet, amit csak akar. Már nem eszik semmit.

Neytiri1 2020.08.28. 17:56:00

@látjátok feleim szümtükkel: megelőzésként gondoltam az egészséges életmódot a lehetőségekhez mérten. És még csak nem is arra gondolok, hogy salátát rágjon mindenki folyton. A mértékletesség is fontos például, stb.
Dió -egy blogtárs- kapott valamikor, talán már több mint egy éve is van. Lehet, hogy A betűs a neve és aztán nem jutottak el a B-ig sem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.08.28. 18:50:37

@Neytiri1:

A megelőzés üres duma, én "megelőztem", és még is. Az életet nem lehet megelőzni, ahhoz pedig minden hozzátartozik, a mások által előidézett ártalmak is. Nem kéne ennyire mantrázni. Élni kell, minél joban, mert amúgy elég rövid az élet, még mértékletes életmód mellett is.

jaegtoer 2020.08.29. 16:56:34

Nem a VIP kedvezményeket és előjogokat kell megvonni a politikusoktól, hanem a levegőt.

boborján20 2020.08.29. 18:02:53

@jaegtoer: te többek között hadházyra is gondoltál, mek márki-zayra?

guma 2020.08.30. 18:28:23

@jaegtoer:

te kis tömörgyönyör! :-DDDD

vitáznék veled: kapjanak csak levegőt addig míg a bíróságok az ország érdeke helyett a saját zsebre történt törvényhozás miatt mindent elkoboz még a család tagjaitól is...

addig pedig csak használják a tömegközlekedést és pl az állami eü ellátást...
süti beállítások módosítása