He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Ma több ezren kísérték útolsó utjára Bogdán Lászlót! És ma felmondott az Index 80 dolgózója, mert a hatalom emberei rátették kezüket a pénzcsapra és a sikeres hírportálnál megkezdték az "átszervezést"...

2020.07.24. 17:30 guma

Nem ment háborúba az Index, de a háború eljött érte

Mi, a 24.hu-nál az ország egyik legnagyobb újságát működtetjük, és minden reggel azzal az ambícióval keltünk fel, hogy legyőzzük a piacvezető Indexet. Több látogatónk lesz, jobbak lesznek a cikkeink, nem konkurálhatnak majd interjúinkkal, váratlan eseménynél gyorsabban alakítjuk át a címlapunkat, amely szebb és informatívabb lesz, mint a versenytársunké.

Ezt diktálja a média logikája, amelynek létezését ez a hatalom egyszerűen képtelen elfogadni. Működtetnek egy szolgasorba hajtott médiarendszert, amelyből következetes könyörtelenséggel kiölték az autonómiát, a kreativitást, mert egyetlen logikájuk politikai: mércéjük, hogy a nap végén mennyi szavazója lesz a Fidesznek és mennyi az ellenzéknek.

Nem tudják elfogadni annak a szakmának a létezését, amelyet újságírásnak hívnak, és amelynek egyetlen logikája olvasóközpontú. Minket más nem érdekel, csak hogy hányan olvassák majd a cikkeinket és milyen minőségben fogyaszthatják tartalmainkat. Hidegen hagy, hogy napi teljesítményünk, munkánk nyomán rosszabb vagy jobb-e DK-nak, a Fidesznek, a Momentumnak, az MSZP-nek és a többinek, nincs kapcsolatunk a médiaértelmezésnek ennek a tartományával. Mi abból és azért élünk, hogy kiszolgálunk/kiszolgáljunk – jó napokon akár – egymillió olvasót. El akarjuk látni őket olyan tartalmakkal, amelyeket hasznosnak, viccesnek, okosnak, magas színvonalúnak, informatívnak tartanak. E közben képesek akarunk lenni a magyar közélet mindenkori döntéshozóit ellenőrizni, motivációikat megérteni, a magyar nép problémáit bemutatni, a magyar valóságot leírni, összefüggéseket keresni, hozzájárulni a szabad és nyílt vitához nemzetünk legfontosabb ügyeiben. Csinálni akarunk egy újságot, amely fontos, érdekes, szórakoztató, informatív.

Ez a logika képes a médiapiacon üzleti eredményt hozni, azaz eltartani a szerkesztőséget anélkül, hogy politikai pénzektől függene. Ez az a függetlenség, amelyen a NER kétharmadból, állami finanszírozásból bátor hősei nevetgélni szoktak. Nem értik azt a függetlenséget, amely nem normáktól, értékektől való függetlenséget, hanem pártoktól, érdekcsoportoktól, szerkesztőségen kívüli akaratoktól való függetlenséget jelent. Autonóm, gondolkodó emberek alkotóközösségét. Nem kell nagyzolni, hogy eszmei keretbe helyezzük: ezt hívják szabadságnak.

Amelynek az utóbbi évtizedekben emblémája volt az Index. A legnagyobb magyar újság, amelyhez különféle érzelmekkel lehetett közelíteni, csak éppen megkerülni nem lehetett. Nekem éppen úgy megfeszültek az arcomon az idegek, amikor azt mondták, nincs másik, mint ahogyan megfeszülnek másoknak, ha éppen filmjüket, pártjukat, cégüket kritizálta az újság. Amely a dolgát végezte

Éppen ezért volt torokszorító nézni a szerkesztőségi gyűlésről készült, kiszivárgott felvételt, amelyen Dull Szabolcs, a végtelenül tisztességes, integritásához ragaszkodó kirúgott főszerkesztő beszélt. Az elmondottak már világossá tették, hogy közeledik egy történet vége, az Index úgy, ahogyan megismertük, ahogyan meghatározta a magyar nyilvánosságot, nem lesz többé. Nem azért, mert elesett, mert fenntarthatatlan volt, mert szakmai összeomlást produkált. Hanem azért, mert sötétben bujkáló, arctalan akárkik nem akarták, hogy legyen.

Ez még akkor is így van, ha jelenlegi vezetői nem kötődnek a NER-hez, nem onnan jöttek, nem is oda tartanak. A történetet onnan tudjuk pontosan, hogy több mint hetven munkatárs felállt, nem folytatta munkáját lapjánál, mert úgy ítélte meg, az intézmény nem független többé. Ez a döntésük sem jelez semmi mást, mint a szabadságuk erejét, amely túltesz egyéb kényszereken, kiszolgáltatottságokon, mutatja, milyen bátor és tisztességes emberek csinálták azt a lapot, amely – egyebek mellett – ennek a tartásnak és elvhűségnek köszönhetően válhatott azzá, ami lett.

A távozóknak éppen úgy tisztességes és emberi a döntésük, mint azoké, akik maradnak.

Ezekben a történetekben ugyanis úgyis csak áldozatok vannak, mert mindenki sebeket kap, miközben egyikük sem háborúba indult, a háború ment el értük.

Ennek a kéretlen harcnak már túlságosan sok az áldozata. Itt gépelek a 24.hu szerkesztőségében, és ahogyan körbe nézek, látom ezeket az embereket, akik az életüket tették fel az újságírásra, és sokuktól vették már el az utóbbi tíz évben a munkahelyét, az újságot, amelyet szeretett. Láthatatlan erők, politikai okokból.

Ez ma olyan szakma Magyarországon, amelyben a tehetség és teljesítmény általában nem elismerést hoz, hanem célkeresztbe állít, amelybe a hatalom azért avatkozik be, hogy ne legyen fair verseny, hogy intézményeket számolhassanak fel. A világ összes pénzéből sem tudtak ugyanis olyasmit létrehozni, építeni, amire kíváncsiak az emberek, egyetlen tisztességes versenyt sem tudtak megnyerni, így nem marad más a konzervatív gondolat dicsőségére, mint rombolni. Önfeledten rongálni, hiszen nekik a média politikai háború. Nekünk meg az életünk. Az újság a szenvedélyünk, az életformánk. Ezt most éppen az indexesektől veszik el. Attól az újságtól, amelyet alapítói a semmiből építettek meg, amely évtizedeken át volt képes a csúcson maradni, amely nélkül mi mind mások és máshogy lennénk.

Mi a 24.hu-nál évek óta azzal az elhatározással dolgozunk, hogy megkíséreljük a lehetetlent, megelőzni a versenyben az Indexet. Szakmailag, látogatottságban, üzletileg egyaránt föléjük nőni. Nincs benne semmi titkolnivaló, sőt tisztesség elmondani, hogy ez volt a mérce, az első helyezett, amelyhez mértük magunkat.

Sok mindenről mást gondolunk, másféle újságot csinálunk, máshogy működünk, másként írunk, de ők azok, akik előtt lenni akartunk. Az volt az álmunk, hogy egyszer sikerül: elég munkát teszünk bele, elég kreatív energiánk lesz, elég erős lesz a márkánk. Az volt a rémálmunk, hogy rajtunk és rajtuk kívülálló okok szüntetik meg ennek a vetélkedésnek a lehetőségét.

Sajnos a magyar nyilvánosságban már hosszú ideje leginkább a rémálmok válnak valóra. Elkeseredettek vagyunk, mert számos kiváló újságíró, nagy tehetségű szerkesztő kényszerült most munkahelye elhagyására. Szolidárisak vagyunk azokkal, akik mennek, és azokkal, akik maradnak, és mindennek ellenére megpróbálják érvényesíteni elveiket, szakmai normáikat, amelyekben hittek és hisznek.

Közben pedig tudjuk, bármi is történik, bárhogyan is nincs tovább, ami eddig volt, Index már mindig lesz. Mert újságíró a hazánkban már mindig lesz. És azt a ragaszkodást a szabadsághoz, az autonómiához és az újságírás szakmai normáihoz, amelyet az egykori Origo, a Népszabadság és még megannyi kicsinált alkotóközösség képviselt, nem tudják felszámolni, így bárhogyan is lesz, itt marad az Index szellemisége is. Az igazságnak ugyanis van egy most hihetetlennek tűnő vonása: a végén mindig megérkezik.

Ezt egészen biztosan tudhatjuk abból a szívhorzsoló jelenetből is, amelyben Dull Szabolcs távozó főszerkesztő elcsukló hangon kérte kollégáit, ne hallgassanak.

Mi, a 24.hu-nál nem tudjuk erősebben és mélyebben kifejezni szolidaritásunkat, tudatni elkötelezettségünket, minthogy a munkánkat továbbra is ennek a kérésnek megfelelve végezzük.

Köszönünk nektek mindent, értetek sem hallgatunk.

Illusztráció: Csóti Rebeka /24.hu

https://24.hu/belfold/2020/07/24/index-sajtoszabadsag-dull-szabolcs-24hu/

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7716076064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2020.07.24. 18:55:56

@quercuserdész: mi van fatolvajfityeszgeci, nem pörög a diggerhaverod szarja?

erre idejösz, te istenbarma, hányni?:)))

gazoló 2020.07.24. 21:55:24

@quercuserdész:

ne vesztegesd ránk a drága idődet barátom,nyugodtan baszd tovább anyádat)

guma 2020.07.26. 17:06:17

@gazoló:

miattad tegnap olyan ámokfutást rendezett itt ez az észkombájn,hogy 50-100 közötti hszt kellett törölni, számtalan vadonat új nevével együtt és a végén már követelte, hogy téged is csukjalak ki... :-D

én meg leakartalak cseszni, mert kihagytad a deszkát amit Sir szokott ehhez az aktushoz figyelmesen ajánlani...

boborján20 2020.07.26. 17:12:00

@guma: visszafelé sült el a kapanyele a degenerált erdésznél, erre olyan hisztit csap le, mint egy fürdős kurva:)))

ennél a szerencsétlen baromnál, még koncsita is keményebb férfi!:)))

guma 2020.07.26. 17:22:20

@boborján20: :-D

ha így folytatod megint "hulladék" leszel :-DDDDD

a legszebb nikje az volt, hogy: hallgatassék el a másik fél is...
a többinél csak nekem talált ki új meg új jelzőket, mert annyira szeret.

boborján20 2020.07.26. 17:42:42

@guma: oldalkocsishulladék.

klasszikusokat, csak pontosan érdemes idézni:)))

gazoló 2020.07.26. 17:58:33

@guma:

gondoltam Sir-re is)))

zárjál ki)) szánombánom vétkem,majd meggyónom németsanyibánál)

gazoló 2020.07.26. 18:12:45

@boborján20:

valami zene a lavórba"oldalkocsishulladék"?))

boborján20 2020.07.26. 18:20:11

@gazoló: ki vagyok fogyva, ezé csak egy régit tudok dobni tibibá:)))

www.youtube.com/watch?v=dtq72jbfQ-o

boborján20 2020.07.26. 19:21:25

@gazoló: hátha aszt mondom neked, hogy életemben most hallottam róluk először, de nem vesztettem sokat, akkor bunkónak foksz tartani?;)

www.youtube.com/watch?v=AOQNMsi1kxs

guma 2020.07.27. 07:18:21

@gazoló:

kedves lavoros!

"zárjál ki)) szánombánom vétkem,majd meggyónom németsanyibánál) "

kizárni téged?
lehet, hogy miattad ajánlott a mandiner számtalanszor és képzeld a birka is... :-DDDDD

(csak most láttam, hogy ilyent is gyűjt az admin... :-)))

guma 2020.07.27. 08:08:18

@szélsőséges középenálló:

álmodozni te szoktál, hiszen mint a féreg befurakodsz mindenhova és csodálkozol, hogy "irtanak".

nincs kedvem helyetted melózni, még magamnak sem gyűjtöttem ki (- még a birka trabakjait sem! :-D), még azt sem néztem meg, miket ajánlott. de segítek egy hülye gyereknek pl :

mandiner.hu/#blogajanlo

guma 2020.07.27. 08:50:10

@széljegy:

még becsinálsz! :-DDDDDDDDDDDDDD

guma 2020.07.27. 10:46:19

@quercuserdész:

most jött el az ideje, hogy a hálon bárhova berakott, különböző neveken terjesztett bölcseleteiből ízelítőt küldjek az Indexnek!
bár sosem találkoztunk és sosem leveleztünk, kezd untatni szerelmes közeledése, zaklatása.

gyomláljanak kicsit ők is :-DDD

mert remélem jól fognak szórakozni az IP címről árasztott szellemes hsz-ken - miközben tőlem nem tud hasonlót sem felmutatni, akkor sem ha nem szalonképesen reagáltam támadásaira mikor már erőszakosságát is untam:

szopóskurva guma nyugger: @guma: Mocskos, vén, baszatlan degenerált kurva. (2020.07.27. 08:12)

gazoló 2020.07.27. 16:46:20

@guma: sziaszépnapot

???

birka?

mandiner?

sok mindent nem értek?

csak egyszerűen aznap sok volt és akkor jött ez a szerencsétlen rosszindulatú.

guma 2020.07.27. 17:20:36

@gazoló:

szia! :-)

"sok mindent nem értek?"

én semmit sem.
szinte soha nem kattintok nevekre, hogy megnézem ki merre csavarog, de rá egyszer sem voltam kíváncsi.
ez a "valami" a digger blogon tapadt rám, és nagyon ideges lett, hogy nem itt teret nyerni. azt a szépséges zárórészt a tjukokhoz rakta be, azután hogy nem ért célt itt.

és amikor töröltem csodáit, akkor néztem meg, mi az a pár "doboz" a kommenteknél. belenéztem és ott van mikor ki mit vitt el trabaknak...
mit mondjak, nem kicsit meglepet - pedig végig sem olvastam, csak belenéztem...
pedig a hivatkozások eddig sem voltak eldugva, ahol azt láttam ki melyik blogon idéz vagy illeszt be a posztjához... de ez újdonság volt.

arra azonban jó volt, hogy lementsem az utóbbi napok rosszindulatú látogatását és ha lesz kedvem a számtalan nevével meglepem az Indexet, hogy ez mégis mi.
még a digger blogra is ránéztem és még mindig a Határátkelő tagjait ekézi, csodálatos jelzőivel.
ennyi...

ez számomra azért érthetetlen mert valóban csak blogokat olvasok.
ezen a valamin kívül, ha valakivel kapcsolatba kerültem (pl levelezés, telefon, stb) az sosem okozott csalódást.

okosabb lettél?
mert én nem!

taga20 2020.07.27. 18:22:34

@gazoló:

"sok mindent nem értek?"

na,
"Ülj le mellém
Valamit mondok
Szomjas vagy látom
Egy üveg bort kibontok
Figyelj
Lehet, hogy nem vagy gyenge
De ha a szívedbe szalad a penge
Attól nem érzed magad jobban
Ha a kocsidban bomba robban
Tudom én, erős vagy persze
De ha a fejedben ott van a fejsze
Majd a fegyver csövébe nézel
Ott már semmire nem mégy pénzzel és
Hiába vagy gazdag
Ha az égiek leszavaznak
A kocka, ha el van vetve
Te meg a föld alá temetve
Ott már hiába van ügyvéd
Aki a törvényektől megvéd
Itt senki se golyóálló és
És Ha szakad a védőháló
A halálugrás végén a túlvilági TV-n majd
Majd rólad szólnak a hírek"

:))))))))))

www.youtube.com/watch?v=GrFjXxZu83k&list=RDGrFjXxZu83k&start_radio=1
Veled van tele a sajtó
Aki a pokolra kíván jutni annak
Balra a második ajtó
De ha a Szent-Péter szigetekre már
Be van fizetve az útja
Önnek a Mennyország Tourist
A legjobb szolgáltatást nyújtja

gazoló 2020.07.27. 21:26:38

@taga20: DDD

Nagy László: Tűz

Tűz
te gyönyörű,
dobogó, csillag-erejű
te fűtsd be a mozdonyt halálra,
hajszold, hogy fekete magánya
ne legyen néki teher,
tűz
te gyönyörű,
ihlet, mindenség-gyökerű,
virágozz a vérző madárban,
égesd hogy a sorsot kimondja,
nem a hamuvá izzó csontja,
virrasztó igéje kell,
tűz
te gyönyörű,
jegeken győztes-örömű,
ne tűrd, hogy vénhedjünk sorra
lélekben szakállasodva,
hűlve latoló józanságban,
ahol áru és árulás van,
öltöztess tündér-pirosba,
röptess az örök tilosba,
jéghegyek fölé piros bálba,
ifjúság királya,
tűz!

guma 2020.08.02. 10:17:45

@boborján20: :-DDD

a lavóros, megrettent, hogy elüldöztük a lelki társát, és a líra meg a "pajzánkodás" jobban érdekli...

gazoló 2020.08.02. 10:37:01

@guma: @boborján20:

régen minden jobb volt)))

kár,hogy a fél ország ribanc lett és még meg is magyar--ázza((

gazoló 2020.08.02. 10:39:21

@guma:

akarsz-e beszélni pajzánkodásról kedves?))

tagának küldeném vöröshajú lányokat,de szerelmes vagyok))

guma 2020.08.02. 10:43:13

@gazoló:

veled? :-)
bármikor.
ha versed is van hozzá, akkor meg... :-D

gazoló 2020.08.02. 10:48:37

@guma:

hiányoztok mindig)

.....

"lavóros, megrettent, hogy elüldöztük a lelki társát"

"szőrös deszkán" tegye a dolgát a fogalmatlan.

gazoló 2020.08.02. 10:50:16

@guma:

Radnóti Miklós: Rímpárok holdas éjszakán

Az ablakok keresztjén hold csöpög,
a borzas macskák apró ördögök.

A háztetőn a fény aranyburok,
jönnek komor, sötétlő kandurok.

Rezzenve jönnek, vonják lábukat,
hét eb van itt, de távol száz ugat.

S reszel, sikong, mint gép, ha nincs olaj,
ebek fölött a kényes macskajaj.

S nem értik, hogy miért e fájdalom,
miért virágzik fény a házfalon?

S nem értik, – hisz semmit sem ért az eb,
ha fönn a hold egy kissé véresebb.

A macska más; a násszal jóllakik,
s árnyat vadászgat vígan hajnalig.

1942.

guma 2020.08.02. 10:50:46

@gazoló:

azt hittem ez jön:

www.youtube.com/watch?v=2UPTkZOl6WA

:-))))

mentem - majd egyszer jövök! :-DDDDDD

gazoló 2020.08.02. 10:53:52

@guma:

Eszti?????????????))))))))))))))

gazoló 2020.08.02. 10:56:42

@guma: )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

gazoló 2020.08.02. 12:38:10

@látjátok feleim szümtükkel:

kösz ..még az..gyönyörű a nyár))

boborján20 2020.08.02. 13:01:44

@gazoló: cigány, kérdezte! mit köszönsz?:)))

na mi is tiplizünk nem sokára ide, és nem a nerbalatonhoz!

www.youtube.com/watch?v=JvyVKxVogNI

gazoló 2020.08.02. 13:49:47

@boborján20:

legyen nektek a legjobb))

mi most kihagyjuk Dubrovnikot..majd jövőre))

gazoló 2020.08.05. 21:29:26

@boborján20:

"Minden reggel kelek
Délben ebédelek
Egész nap iszom
Az iskolatejet

Iskolába járok
Otthon vacsorázok
Állva pisilek
És ülve kakálok

Mégis úgy érzem,
Hogy tisztesség dolgában
Elég szarul állok

Előre köszönök
Én nem kiabálok
Esküszöm, vasárnap
Még templomba is járok

Úgy élek, mint egy gép
Anyám csak egy emlék
Úgy élek, mint egy gép
Apám csak egy fénykép

....................

Kisvárosi közhely, nagyvárosi lárma
Szembekötősdi, egy ország mutatványa"")

boborján20 2020.08.05. 22:00:33

@gazoló:

"Szabad vagyok! - mondta a majom a rácsnak.
Én nem! – mondta a rács - Engem majmok köré zártak."

:)))
vagy lehet, hogy
:(((

boborján20 2020.08.08. 15:58:18

@gazoló: haver, mész augusztusban nyaralni?

egy kis kedvcsináló:)))

www.napiszar.hu/Thumbnails/55287.w-432.h0.q100.jpg

gazoló 2020.08.09. 20:27:16

@boborján20:

szasz haver!

nyáron nyaralunk..na de csak itt közelben 'köcsögkovid miatt))

kepkuldes.com/images/1160f9bd26b55ae58ca1c41f4f3f0dd9.jpg
süti beállítások módosítása