He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Ha nem veheti meg a gyárat, akkor nem segít a kormány a Dunaferrnek?

2020.04.30. 10:30 guma

Óriási bajban a Dunaferr, csúszik a bérek kifizetése

A Dunaferr cégvezetője levélben közölte a dunaújvárosi vasmű kollégáival: május 10. helyett 5 nap késéssel tudják kifizetni a béreket. A társaság volt már korábban is nehéz helyzetben, de Evgeny Tankhilevich közlése szerint a koronavírus-járvány példátlan állapotokat hozott az acéliparban és a társaságnál. A szakszervezet szerdán egyeztetett a vállalat vezetésével, itt kiderült: júniusra elfogyott a társaság rendelésállománya.

A cégvezetés drámai hangú levele

"Az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt az acélipari piac leállt, emiatt drasztikusan lecsökkent a kereslet a Dunaferr termékeire. Ilyen helyzet a Dunaferr történetében még nem fordult elő" - vezeti fel kedden kelt levelében a helyzetértékelést a társaság cégvezetője, aki arra is kitért levelében, hogy a vasmű menedzsmentje már hetekkel ezelőtt kormányzati segítségért folyamodott (például hitelfelvétel elősegítése, állami beruházások kapcsán megrendelések és beszállítások biztosítása a cég részére), de eddig konkrét választ, segítséget nem kaptak.

A kiadásaink között elsőbbsége van a bérek kifizetésének, de sajnos az április havi bért csak 2020. május 15-ig tudja az ISD Dunaferr Zrt. és leányvállalatai kifizetni a munkavállalóknak, de ezt az időpontot garantálja a társaság

- folytatja a levélben, amit Kálló Gergely, Dunaújváros parlamenti képviselője osztott meg Facebook-oldalán. Az ellenzéki politikus megjegyezte: "ha bajba kerül a Dunaferr, akkor azt nemcsak Dunaújváros, nemcsak a körzet, vagy csak Fejér megye fogja megérezni, hanem az egész nemzetgazdaság".

Evgeny Tankhilevich tegnap kelt levelében egyrészt igyekszik megnyugtatni a kollégákat és az érdekképviseleteket, hogy a krízis ellenére a 2020. évi bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően a május 1-től hatályba lépő inflációkövető (3,4%-os) alapbéremelést végrehajtja a társaság. "Elismerve ezzel a munkavállalók járvány ideje alatt a termelés fenntartása érdekében eddig is végzett elkötelezett munkáját" - fogalmazott. Nem sok jót vetít előre azonban a levelének folytatása, amiben azt írta, hogy 

már most kötelesek jelezni, hogy az idei évi bérmegállapodásban rögzítettek (szabadságos bér, alapbérfejlesztés második üteme, stb.) további végrehajtása bizonytalan.

Ez csak akkor teljesülhet előrejelzése szerint, ha a piaci helyzet heteken belül javul vagy hathatós kormányzati támogatás érkezik a cégnek.

Mindezek fényében pedig belengeti, hogy ha a piaci helyzet nagyon rövid időn belül nem javul jelentősen, és a kormány részéről nem érkezik továbbra sem támogatás, akkor 

hamarosan a vállalat működését érintően további radikális lépésekre lesz szükség.

Szerdán leült a szakszervezet és a cégvezetés tárgyalni

A Dunaferr Vasas Szakszervezete szerdán tette közzé, hogy a Szakszervezeti Szövetség tárgyalódelegációja és a munkáltató képviselői szerdán tárgyaltak. Sevcsik Mónika HR igazgató tájékoztatást adott az érdekképviseleteknek a cégvezető leveléről, és tovább részletezte a helyzetet.

A HR igazgató elmondása szerint a vasmű rendelésállománya már május hónapra is jelentősen csökkent, 

június hónapra pedig jelenleg úgy látszik, hogy nincs rendelésállomány.

A szakszervezet tájékoztatójában részleteket is elárul: a Dunaferr vezetése már kb. egy hónapja levélben fordult a kormányzat illetékeseihez segítségért, de a mai napig nem kapott választ.

"A bérfizetéssel kapcsolatban a tárgyalódelegáció hangsúlyozta, hogy a Munka Törvénykönyve szerint a munkabéreket a tárgyhót követő hónap 10-éig ki kell fizetni. A munkáltató elmondta, hogy tisztában van a törvénnyel, de jelen pillanatban nincs fedezete (?) arra, hogy 10-ig kifizesse a munkabéreket. A munkáltató vállalta, hogy abban az esetben, ha a jelzett 15-i időpont előtt bevétel érkezik, azonnal átutalják a munkabéreket" - írja a Vasas Szakszervezeti Szövetség, akiknek a cégvezetés azt ígérte: a következő találkozón, május 5-én adnak részletes tájékoztatást a cég gazdasági helyzetéről és a következő hónapok kilátásáról.

Eleve nem volt fényes helyzetben a cég

A Dunaferrt nem éppen erős helyzetben érte a koronavírus-járvány okozta acélpiaci krízis. Már tavaly októberben arra figyelmeztetett a cégvezetés, hogy létszámleépítést kell végrehajtania, mert válságban van az ipar. A 2018-as üzleti évről vannak hivatalos számaink, amelyek azt mutatják, hogy látszólag minden rendben volt még akkor a cégnél.

A tömeges elbocsátás bejelentése utáni szokásos kormányzati reakció sem maradt el. Szijjártó Péter külügyminisztert az Országgyűlés gazdasági bizottsága hallgatta meg tavaly novemberben, ahol sokadszorra ismételte meg a kormányzati szándékot azzal kapcsolatban, hogy a magyar állam tulajdonrészt szerez a társaságban. Arra hivatkozott a tárcavezető, hogy már folynak a tárgyalások az orosz féllel. A kormányzati tulajdonszerzéssel kapcsolatban azonban azóta sincs semmilyen konkrétum, ahogyan az történt az elmúlt 4-5 évben rendszeresen.

Idén februárban a 2020-as béremelésről alakult ki vita a cég és a szakszervezetek között. Már az itt előkerülő hírek is azt mutatták, továbbra sem javult a Dunaferr helyzete, a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel ugyanis a vezetés el akarta halasztani a béremelésről szóló tárgyalásokat. Ekkor még érvényben volt a tavaly októberi csoportos létszámleépítési terv is. Végül februárban sikerült megállapodni, mert a cég tájékoztatása szerint a munkavállalók megértették, hogy az acélipari válság negatív hatásai a Dunaferrt sem kerülték el és egy kompromisszumos megállapodás született.

Februárban aztán érdekes dolog történt: három nappal a dunaújvárosi parlamenti időközi választás előtt (amit végül az ellenzék nyert) a cég váratlanul bejelentette, hogy visszavonja a 2019 októberében bejelentett 350 fős leépítést. Mindezekből arra lehet következtetni, hogy néhány nap alatt megtörtént az óriási fordulat a társaság üzleti kilátásai tekintetében (február 5-én még a cégvezetés a bértárgyalások elhalasztását kérte, 13-án viszont már az elbocsátás visszavonását jelentették be).

Ez is egy lehetőség és magyarázat, de sokkal valószínűbb, hogy a háttérben a kormány lépései állhattak. Galambos Dénes, a térség fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa az óriási fordulat kapcsán arról számolt be, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter vezetésével a közelmúltban tárgyalásokat folytattak a társaságcsoport orosz tulajdonosi körével. A választás előtt álló kormánypárti jelölteknek a Fidesz-kormány közbelépése, illetve annak sugallása a Dunaferr dolgozóinak megmentése ügyében, jól jött volna. Azóta tudjuk, hogy a választást az ellenzéki jelölt nyerte és 2,5 hónap eltelte után megint a felszínre jött a Dunaferr nehéz gazdasági helyzete.

Címlapkép: A II. számú nagyolvasztóból érkező kohósalakot ürítik a salakhabosító medencébe a salaküstszállító kocsikról az ISD Dunaferr Zrt. dunaújvárosi üzemében 2016. augusztus 2-án. Forrás: MTI Fotó: Máthé Zoltán

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200429/oriasi-bajban-a-dunaferr-csuszik-a-berek-kifizetese-429054?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4015650074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása