He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A maszkokról

2020.04.24. 04:33 guma

FFP2 típusú szájmaszk (Fotó: picture alliance/femina.hu)

Mire jó a védőmaszk és hogyan használjuk?

Sok képet láttunk már a gömbölyű kórtevőről, s egyre több kérdés fogalmazódik meg mindenkiben. De mekkora egy koronavírus? Milyen védőmaszk fogja ezt fel? Mi a leghatékonyabb, amit tehetünk? Ugyanakkor hirtelen mindenkiből orvos és szakértő, sőt védőmaszk gyártó is vált. Pedig a legfontosabb talán, hogy otthoni karanténban maradjon az, aki fertőzhet.

A koronavírus körülbelül 120 nanométer átmérőjű

Az emberi szervezetből kikerülő apró cseppecskékben terjed. Tehát azokra tapad rá, amelyekkel együtt mérete 5 mikron, azaz 5000 nanométer feletti.

Védelmet a FFP maszk (félálarc) nyújthat

FFP vagyis Filtering FacePiece, melynek jelentése: Szűrő ArcDarab, azaz mint védőruha darabja. Ebből különböző fokozatokat különböztetnek meg: FFP1, FFP2, FFP3. Ennek a követelményeit az EN 149:2001 számú európai szabvány határozza meg.

Az FFP1 és az FFP2 szájmaszkok a levegő részecskéinek 80-94%-át szűrik meg, és az élelmiszeriparban, a fémiparban, valamint a bányászatban használatosak.

S már a csomagolására ráírják, hogy a nem megfelelő viselete betegséget és halált okoz. Igaz, ezt már a dohánytermékekre is ráírják, s azt se veszi komolyan a lakosság jelentős hányada. Rákban többen is halnak meg, mint ahányan a koronavírusban fognak.

Egy FFP3-as maszk már elég jól megvédheti a viselőjét

A levegőben lévő szilárd és aeroszolos, permetszerű káros anyagokkal szemben véd.  A FFP3-as maszk képes kiszűrni a levegőben jelenlévő részecskék közül a 0,3 mikronnál, vagyis 300 nanométernél nagyobb átmérőjű dolgok 99,95%-át.

Ilyen maszkokat használnak az egészségügyi dolgozók, mentősök, stb., akik ténylegesen betegeket ápolnak. Ennek előnye, hogy teljesen zárt, rásimul az arcra, a réseken nem tud szűrés nélküli levegő beáramolni, továbbá az apró cseppeket is képes megszűrni, így véd az esetleges fertőződés ellen.

Hogyan használjuk a maszkot?

A maszk viselésének is megvannak a maga szabályai, ezek betartása nélkül az arcmaszk nemcsak hogy nem véd, de a fertőzések melegágya lehet – figyelmeztet az egeszsegkaluz.hu cikkében.
  • A maszk felvétele előtt alaposan mossunk kezet szappannal, vagy dörzsöljük át a kezünket alkoholtartalmú fertőtlenítővel.
  • A maszkot igazítsuk az orrnyereghez, és úgy tegyük fel, hogy az orrot és a szájat egyaránt befedje. Bizonyosodjunk meg róla, hogy nincsenek szabad részek a maszk és az arcunk között.
  • Ne érjünk a maszk külső részéhez, sem felvételkor, sem viselés közben, sem pedig akkor, amikor levesszük! Ha véletlenül mégis megérintjük, mossunk kezet!
  • Cseréljük le a maszkot, ha nyirkos lesz!
  • Az egyszer használatos maszkokat ne vegyük fel újra, még akkor sem, ha megszáradtak.
  • A használt maszkot azonnal dobjuk ki egy lefedhető szemetesbe.
  • Mossunk kezet, mielőtt új maszkot tennénk fel!

Kevésbé hatékony a sebészi maszk

A 19. századi hadisebészet nagy találmánya, a szájmaszk az idei influenzaszezonban sztártermék lett.

Ezeket főleg sebészek használják annak érdekében, hogy a cseppfertőzésektől megóvják a beteget a műtét során. Ráadásul, mivel nem fedik teljesen az arcot, oldalt a réseken ugyanúgy bejuthatnak a vírusok, a kilélegzett pára miatt benedvesedett felület pedig a baktériumok melegágya lehet.

A sebészi maszk nem szűri teljesen az apró cseppeket, ráadásul nem teljesen zárt, így ezeken a helyeken be tudjuk szívni, lélegezni a vírus tartalmú cseppeket.

A már fertőzött személyek számára viszont ez alaphelyzetben is kötelező lenne. Ugyanis ha betegek vagyunk, köhögünk vagy tüsszögünk, függetlenül attól, hogy a koronavírus okozta a betegséget vagy sem, védenünk kellene környezetünket.

A házilag készített maszkkal csak a lelkiismeretünket nyugtatjuk meg

Ha valaki az illúzión túl szeretne lépni, az első anyag, aminek már értelme lehet a házilag készített maszkok anyagához, az a tea vagy kávégépekhez kapható papírfilter. Az ilyen védőfelszerelés gyorsan elrongyolódik, és gyakran kell újat készíteni.

Így a házilag maszkot készítők számára a porszívók porzsákja is ajánlott lehet, ha ugyanis ebből ügyesen tudnak védőfelszerelést készíteni, akkor a kórokozók 85 százalékától is megvédhet, de ennek a hatásfoka még mindig csak megközelíti a sebészeti maszkét, amelyet a szakértők 88 százalékosnak tartanak.

Forrás: Cziprusz Zoltán, facebook

A legfontosabb az óvintézkedések betartása

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a védőmaszk csak egyike az óvintézkedéseknek. A rendszeres és alapos kézmosás, köhögéskor a zsebkendő használata és az alapvető higiénia és a tömeg kerülése most a legfontosabb.

„Kitartást kívánok mindenkinek ezekben a nehéz időkben, de kis odafigyeléssel legyőzzük a koronavírust is! Aztán indulhat a nyár!” – írta bizakodóan Cziprusz Zoltán, rimaszombati városi- és megyei képviselő azt követően, hogy közzétette oldalán a legfontosabb tudnivalókat.

A szájmaszkok használata azok számára kötelező, akik valamilyen oknál fogva rákényszerülnek, hogy utcára menjenek.

Sok vitaminnal, megfelelő higiéniai intézkedésekkel és minősített, munkavédelmi szájmaszkkal felfegyverkezve van csak lényegesen kevesebb esélye a vírusoknak!

(mfor.hu, egeszsegkalauz.hu, femina.hu/Felvidék.ma)

Koronavírus: melyik maszk véd és melyik haszontalan?

Magyar virológusok végre tisztába tették azt, hogy melyik arcmaszk jó, és melyik nem ér semmit sem a koronavírussal szemben. Mutatjuk!

UPDATE: felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a jelenlegi (április 10.) információk szerint MINDENKINEK ajánlott viselni maszkot, akár betegnek érzi magát, akár nem! A varrott, textil maszk is többet véd, mintha nem viselünk egyáltalán semmit!

A Pécsi Tudományegyetem virológusai által kezelt oldalon a szakemberek azt látják, a koronavírus kapcsán nagy a félreértés a sebészi és az FFP3 maszk, azaz a félálarc kapcsán:. Az oldalukról idézve, íme a leglényegesebb különbségek:

A sebészi maszk:

-nem szűr teljesen, az apró cseppeket nem szűri meg,

-nem teljesen zárt, nem simul az arcra, így ezeken a helyeken be tudjuk szívni, lélegezni a vírus tartalmú cseppeket,

-ennek megfelelően nem véd a vírus ellen,

-azok használják, akik betegek, hogy a hirtelen jött köhögési rohamokkal vagy tüsszentéssel ne terjesszék a vírust,

-ha minden egészséges ember sebészi maszkban jár az utcán, az hatalmas pánikot is kelthet,

-nagyon fontos: ha kifogynak a készletek, mert egészséges emberek hordják (feleslegesen), nem marad annak, aki tényleg beteg,

-és ami legfontosabb: kicsit vonatkoztassunk el a járványtól, ilyen maszkokat használnak a műtőkben, fogászati kezeléseken, stb……. ezeknek az orvosoknak is szükségük van a maszkokra, a mindennap munkájukhoz (függetlenül a vírustól)!

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

FFP maszk (félálarc):

-kilégzőszelepes, tehát a kilélegzett levegőt engedi ki a szelepen keresztül,

-teljesen zárt, rásimul az arcra, a réseken nem tud szűrés nélküli levegő beáramolni,

-így belégzéskor szűr, a teljes felületén keresztül,

-az apró cseppeket is képes megszűrni, így véd az esetleges fertőződés ellen,

-ilyen maszkokat használnak az egészségügyi dolgozók, mentősök, stb., akik ténylegesen betegeket ápolnak,

-a készletek ebből is fogyóban vannak!

A maszkok kapcsán felhívták a figyelmet, hogy ha mindenki rohamtempóban elkezdi felvásárolni a maszkokat a vírus miatt, akkor nem marad az egészségügyi dolgozóknak, és azoknak, akiknek valóban szükségük lenne rá.

A maszkok közötti különbséget itt nézheti meg:

Forrás: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=118253069754271&id=106875644225347

Infografika: milyen a jó maszk koronavírus ellen?

A koronavírus-járvány miatt a távolságtartást, az otthonmaradást, a fertőtlenítést vagy a kijárási korlátozást a legtöbben szükségesnek tartják. A maszk viseléséről azonban még a szakemberek között is megoszlanak a vélemények. Infografikánkon néhány fontos ismeretet és megfontolandó információt teszünk közzé a maszkokról.

A maszkok körüli vita főleg arról folyik, hogy egészséges emberek viseljenek-e ilyen védelmi eszközt. A WHO és a magyar egészségügyi szervek is azon az állásponton vannak, hogy egészséges ember ne hordjon maszkot. A Magyar Orvosi Kamara viszont a maszk viselését szorgalmazza. A két álláspont mögött két filozófia áll.

Az egyik szerint az orvosi maszkok nem nyújtanak védelmet a vírusok ellen, ezért értelmetlen használni őket. Továbbá, ha valaki nem dobja el őket egyetlen használat után, lehet, hogy a következő használatkor a maszkkal viszi közelebb a szájához és orrához a támadásra várakozó vírusokat. A professzionális maszkokat pedig a civilek képzés nélkül nem tudják helyesen használni. Ráadásul irritálhatják az arcbőrt, és önkéntelenül is többször nyúlunk az orrunk és szánk felé, növelve a fertőzésveszélyt.

A másik álláspont szerint a maszk, de még egy kendő is megakadályozza, hogy szétszórjuk a vírusokat. Hogy ez kinél mikor kezdődik nem tudható, mert a COVID-19 lappangási ideje hosszú, és a fertőzések jelentős része a tünetmentes szakaszban történik, amikor már mindenképpen indokolt volna a maszk viselése. Ráadásul a maszkok kiszűrik azokat a cseppeket és lebegő részecskéket, amelyekkel a vírusok a levegőn át terjedhetnek. Ha nem is tökéletes az általuk nyújtott védelem, de csökkenti a vírusterhelést, azaz afertőzésintenzitása is kisebb lehet.

Mi ebben nem akarunk igazságot tenni. Infografikánk azonban összefoglalja a maszkokkal kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

vírusmaszk infografika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr615634786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása